Kaunas rengiasi stiprinti bendradarbiavimą su Japonijos miestu | kl.lt

KAUNAS RENGIASI STIPRINTI BENDRADARBIAVIMĄ SU JAPONIJOS MIESTU

Kauno miesto politikams, antradienį susirinksiantiems į pirmąjį šiais metais savivaldybės Tarybos posėdį, pritarus, bus pasirašyta Kauno ir Jaocu miesto (Japonija) bendradarbiavimo sutartis.

Kaip posėdžio išvakarėse Eltai sakė Kauno savivaldybės administracijos Užsienio ryšių skyriaus vedėja Emilija Šakalienė, draugystė tarp abiejų miestų prasidėjo 2015 metais Gifu prefektūros, kuriai priklauso Jaocu miestas, gubernatoriaus vizito Kaune metu.

„Kauną ir Jaocu sieja tūkstančius žydų gyvybių Antrojo pasaulinio karo metais gelbėjusio japonų diplomato Čijunės Sugiharos istorija, abiejuose miestuose yra jo atminimui skirti muziejai. Taip pat šio žymaus diplomato atminimui organizuojami renginiai, kurių metu Kaunas yra garsinamas Jaocu, o Jaocu - Kaune.

Vystant užsimezgusius ryšius, įvyko Jaocu miesto švietimo valdybos bei Kauno švietimo skyriaus vadovų susitikimai, kurių metu sutarta dėl moksleivių mainų. Jaocu moksleivių grupės 2017 ir 2018 metais lankėsi Kaune, mokiniai buvo priimti J. Dobkevičiaus progimnazijos moksleivių šeimose. 2017-aisiais šios progimnazijos moksleivių grupė vyko į Jaocu, jų vizitą iš dalies finansuojant Savivaldybės inicijuotos Kauno jaunųjų ambasadorių programos lėšomis“, - pasakojo E. Šakalienė.

2017 metais Kaune pirmą kartą organizuota Sugiharos savaitė, kurios renginiuose dalyvavo Jaocu delegacija, primena ELTA. Iš viso per tokias savaites (2017 ir 2018 m.) Kaune buvo priimta per 300 svečių iš Japonijos. Pernai Sugiharos savaitės metu Nemuno saloje pasodintas Kauno ir Japonijos draugystės parkas, o šią gražią iniciatyvą, greta kitų Japonijos bei Lietuvos partnerių, parėmė ir Jaocu miestas. Ne vieną kartą Kaune lankėsi Jaocu meras, dalyvavęs ir Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtuose renginiuose 2018-ųjų vasario 15-16 dienomis.

„Pernai Kauno miesto meras lankėsi Jaocu mieste Japonijoje. Vizito metu buvo pristatytas Vytauto Didžiojo universiteto Azijos studijų centro komandos sukurtas dokumentinis filmas „Kaunas. Sugiharos ir Japonijos ženklai“, kuriame pasakojama šalis ir miestus siejanti Sugiharos istorija. Tai buvo Gifu prefektūros iniciatyva kartu su Jaocu miestu organizuoto festivalio „Lithuania NOW“ programos dalis. Šio festivalio metu vyko tiek kultūriniai renginiai, tiek verslo delegacijų susitikimai, vystant tarptautinius ryšius tarp Japonijos ir Lietuvos“, - vardino dviejų toli vienas nuo kito esančių miestų bendradarbiavimo faktus Kauno miesto savivaldybės Užsienio ryšių skyriaus vedėja E. Šakalienė.

Kauno bei Jaocu miestų bendradarbiavimo sutartyje numatyta keistis žiniomis, gerosiomis praktikomis ir patirtimi, daugiausiai dėmesio skiriant šioms sritims: švietimui, kultūrai, turizmui, tarptautinių veiklų organizavimui, skatinančiam geresnį supratimą, solidarumą ir draugystę tarp miestiečių bei organizacijų, atstovaujančių šalims. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS