Kaune brangs centralizuotas šildymas | kl.lt

KAUNE BRANGS CENTRALIZUOTAS ŠILDYMAS

Nuo kitų metų pradžios „Kauno energijos“ bendrovės klientai brangiau mokės už centralizuotą būstų šildymą.

Šiuo metu šilumos kaina Kaune yra 5,20 ct už kilovatvalandę be PVM, o nuo 2018 metų sausio 1 dienos šilumos kaina bus 5,67 ct už kilovatvalandę be PVM.

Kaip trečiadienį naujienų agentūrą ELTA informavo miesto savivaldybei pavaldžios akcinės bendrovės „Kauno energija“ generalinis direktorius Rimantas Bakas, įmonės centralizuotai tiekiamos šilumos kaina, palyginti su kol kas galiojančia, padidės 9 procentais. Esminė priežastis - 22,2 proc. padidėjusi iš nepriklausomų šilumos gamintojų (NŠG) superkamos šilumos kaina bei 5,9 proc. padidėjusi biokuro kaina energijos išteklių biržoje.

Lietuvos šilumos tiekimo įmonės, vadovaudamosi nustatyta tvarka, jau paskelbė centralizuotai tiekiamos šilumos kainas, kurios bus taikomos nuo 2018 m. sausio 1 dienos. Kaune, palyginti su kitais didžiaisiais šalies miestais, numatomas didžiausias kainos padidėjimas.

Anot „Kauno energijos“ atstovo Ūdrio Staselkos, kai kurie nepriklausomi gamintojai savo parduodamos šilumos kainą padidino net 35,5 proc. Tuo tarpu šilumą vartotojams tiekiančios AB „Kauno energija“ gamybos šaltiniuose gaminamos šilumos kaina padidėjo tik kiek daugiau nei 5 procentais. Faktiškai AB „Kauno energija“ gamybos šaltiniuose šis padidėjimas atitinka biokuro kainos padidėjimą. Tačiau pačių gamintos šilumos žiemą aprūpinti visus vartotojus įmonei nepakanka.

„Iš NŠG superkamos šilumos ir biokuro kainų didėjimas stebimas jau kurį laiką. Dar šių metų viduryje NŠG savo gaminamą šilumą „Kauno energijai“ parduodavo po maždaug 1 ct už kilovatvalandę (be PVM), o ateinantį sausį už tą patį produktą prašoma jau po 3 ir daugiau centų. Tuo tarpu „Kauno energijos“ gaminamos šilumos kaina taip žymiai nesikeitė“, - teigiama „Kauno energijos“ pranešime.

Jame dar užsimenama, kad biokuro kaina energijos išteklių biržoje „Baltpool“ metų viduryje buvo vidutiniškai 120-130 eurų už toną naftos ekvivalento (tne), tuo tarpu gruodį ji viršija 200 eurų už toną naftos ekvivalento.

Įmonės vadovo teigimu, vykdydama teisės aktų nuostatas, visą biokurą AB „Kauno energija“ perka tik energijos išteklių biržoje „Baltpool“ ir visą informaciją apie biokuro įsigijimus skelbia viešai savo interneto svetainėje. Tuo tarpu nepriklausomi šilumos gamintojai turi teisę biokurą pirkti bet kur ir savo sandorių jie neskelbia. 

Rašyti komentarą
Komentarai (55)

gyventojas

Gal galima pačiam pasirinkti šilumos tiekėją, kažkas labai garsiai rėkia , kad gyvenam "laisvos" rinkos sąlygom, o sąlygas nustato monopolistas

juokas pro asaras

renovuojames toliau, bet jau priverstinai

KRABASTAN

vergai nužemintieji, kada sukilsime ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS