Kaune – gripo epidemija, bet galima laisvai apčiaudėti atvirus maisto produktus | kl.lt

KAUNE – GRIPO EPIDEMIJA, BET GALIMA LAISVAI APČIAUDĖTI ATVIRUS MAISTO PRODUKTUS

Kauniečiai stebisi prekybos centrų politika, kai mieste oficialiai paskelbta gripo epidemija, tačiau prekybininkai neužtikrina higienos normų ir neuždengia maisto produktų, kuriuos žmonės vartoja iš karto, jų nenuplovus.

Pasišlykštėjo atviru maistu

Pirkėjai pastebi, kad tikrai ne kiekvienas atėjęs į didžiuosius prekybos centrus laikosi elementarių higienos reikalavimų. Žmonės nepaiso, kur čiaudi, kosėja. Kai kurie nesibodi visko imti nešvariomis rankomis, todėl, pasak į redakciją parašiusių kauniečių, taip galima pasigauti įvairių ligų.

„Beveik visuose didžiuosiuose prekybos centruose yra atvirų maisto produktų, kurių prieš vartojant neįmanoma nuplauti. Kelios parduotuvės atvirai išdėliojusios bandeles, spurgas, kitur – kviečiama prisikrauti jau supjaustytų salotų, kurios visiškai neuždengtos. Kiekvienas eina, čiaudi, skleidžia bakterijas. Nesuprantu, kodėl prekybos centrai negali normaliai uždengti maisto produktų, net ir tada, kai Kaune oficialiai paskelbta gripo epidemija“, – savo poziciją dėstė kaunietis Benas.

Jam antrino ir prekybos centre sutikta Jovita. Moteris tikino, kad nesinori net pirkti nieko, kas yra neuždengta, nes tokie produktai neatrodo higieniškai.

Nesuprantu, kodėl prekybos centrai negali normaliai uždengti maisto produktų, net ir tada, kai Kaune oficialiai paskelbta gripo epidemija.

„Įvairias daržoves, tokias kaip bulves, pomidorus, agurkus, aš perku, nes vis tiek prieš vartojimą juos nuplausiu. Bet tos atviros bandelės, prie kurių galima prisiliesti tiesiog pro šalį praeinant. Jos taip išdėliotos, kad nesunku jas užkliudyti striuke, ant kurios neseniai sėdėjau viešajame transporte, paimti rankomis, su kuriomis ką tik sveikinausi bei čiupinėjau pinigus. Buvau atkreipusi dėmesį ir į salotas išsinešimui. Gal tai kam nors geri pietūs, bet pateikimas – tragiškas. Yra uždėtas kažkoks neaiškus stogelis ant jų, bet kas iš to, jei pro šonus žmonės eina ir kosėja tiesiai ant maisto. Tiesiog šlykštu imti tokį maistą“, – kritikos negailėjo kaunietė.

Prekybininkų pozicija

„Kauno diena“ paprašė prekybos centrų atstovų pakomentuoti, kodėl parduotuvėse atvirai laikomi maisto produktai, kurie nėra papildomai apdorojami ir vartojami iš karto. Į pateiktus klausimus atsakė ne visi.

Štai „Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis teigė, jog šio tinklo prekybos centruose neuždengtų produktų yra labai nedaug. Pasak jo, įvairūs sausainiai dažniausiai yra sudėti uždengtuose stalčiuose, kuriuos reikia pirmiau atidengti, o tik tada pasiimti, todėl atviri jie būna labai trumpam – kol pirkėjas pasiima sau reikiamą kiekį. Pasak D.Ryliškio, parduotuvėse dauguma produktų yra fasuoti, todėl atmeta tikimybę, kad per maistą pirkėjai užsikrėstų kokiais virusais.

„Visuose „Rimi“ prekybos centruose yra griežtai laikomasi maisto saugos reikalavimų ir higienos normų. Taip pat tvirtai laikomės taisyklės, jog paskelbus gripo epidemiją, atitinkamo miesto prekybos centruose nėra organizuojamos maisto degustacijos. „Rimi“ parduotuvėse, kuriose įrengti salotų barai, šalia yra padėtas dezinfekcinis skystis, kuriuo raginame pirkėjus aktyviai naudotis – būti sąmoningais ir rūpintis savo bei aplinkinių sveikata“, – komentavo „Rimi“ Viešųjų ryšių vadovė Renata Keršienė.

„Mūsų parduotuvių lentynose prekės yra išdėliotos laikantis visų galiojančių taisyklių. Kai kurie baldai sukonstruoti taip, kad nefasuotus maisto produktus uždengia visiškai, kai kur yra naudojami papildomi dangčiai tam, kad būtų užtikrinta, pavyzdžiui, nefasuotų sausainių kokybė ir sauga. Suprantame savo pirkėjų susirūpinimą maisto sauga, todėl atsižvelgiame į naujausias tendencijas ir nuolat ieškome sprendimų tinkamiausiam maisto produktų laikymui. Taip pat tikime savo klientų sąmoningumu, t. y., kad jie specialiai nečiaudys į nesufasuotą maistą, o tam tikrus maisto produktus ims tam skirtais įrankiais ar naudodami specialias prie lentynų esančias pirštines“, – antrino „Maximos“ atstovė ryšiams su visuomene Rima Aukštuolytė.

Prekybos centro „Iki“ atstovai į pateiktus klausimus neatsakė.

Gali plisti kitos ligos

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras teigė, kad tokią situaciją turėtų komentuoti ne jie, o Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT). Pastarosios atstovai teigė, kad atsakomybė ir pareiga užtikrinti parduodamo maisto saugą tenka maisto tvarkymo subjektui, šiuo atveju – prekybos centrui.

„Teisės aktai nenustato konkrečių būdų, tačiau nurodo, kad maisto produktai pardavimui turi būti pateikiami taip, kad būtų išvengta jų užteršimo laikant parduotuvėje ar pirkėjui renkantis. Nefasuotus maisto produktus parduodant iš savitarnos vitrinos, vitrina iš priekio ir (arba) iš viršaus turi būti apsaugota nuo užteršimo. Turi būti pakankamai pakavimo medžiagų bei įrankių maisto produktams paimti ar pasemti. Maisto produktų laikymui skirta įranga bei įrankiai turi būti tinkami bei reguliariai valomi ir, jeigu reikia, dezinfekuojami“, – apie tai, kaip turėtų būti patiekiami nefasuoti maisto produktai komentavo VMVT specialistai.

Jie nurodė, kad maisto tvarkymo įmonė turi įvertinti visus galimus rizikos veiksnius (įskaitant mikrobinę, cheminę ar fizinę taršą) kiekviename maisto tvarkymo proceso etape. Pasak VMVT, atsižvelgus į galimą riziką, būtina taikyti reikiamas prevencijos priemones ar veiksmus, kad minėtų rizikos veiksnių būtų išvengta, o vartotojui pateikiamas saugus ir kokybiškas maisto produktas.

„Pavyzdžiui, maisto produktus parduodančios įmonės ar asmenys yra atsakingi, kad savitarnos skyriuose būtų prisilaikoma higienos reikalavimų ir nekiltų rizikos užsikrėsti per maistą plintančiomis ligomis. Pažymėtina, kad gripo virusas nėra atsparus aplinkos poveikiui ir greitai žūsta, maisto terpė nėra palanki šio viruso dauginimuisi. Tačiau nesilaikant privalomų higienos reikalavimų (nešvarios rankos, nepakankamas kiekis maisto produktams paimti ar supakuoti skirtų priemonių ir jų švara, neužtikrinama reguliari paviršių dezinfekcija ir pan.), per maistą gali plisti tokios ligos kaip hepatitas A, rotavirusinė infekcija (roto virusas), norovirusinė infekcija (noro virusas), jersiniozė ir kt.“, – teigė VMVT atstovai.

„Kauno diena“ primena, kad Nacionalinis visuomenės sveikatos centras oficialiai gripo epidemiją Kaune paskelbė vasario viduryje. Dėl siaučiančio viruso rekomenduojama dažnai plauti rankas, vengti masinių susibūrimo vietų, čiaudėti ne į delnus, o į alkūnę ir pan. Griežtesnių higienos reikalavimų patariama laikytis ir dėl Europą pasiekusio koronaviruso.

GALERIJA

  • Kaune – gripo epidemija, bet galima laisvai apčiaudėti atvirus maisto produktus
  • Kaune – gripo epidemija, bet galima laisvai apčiaudėti atvirus maisto produktus
  • Kaune – gripo epidemija, bet galima laisvai apčiaudėti atvirus maisto produktus
  • Kaune – gripo epidemija, bet galima laisvai apčiaudėti atvirus maisto produktus
  • Kaune – gripo epidemija, bet galima laisvai apčiaudėti atvirus maisto produktus
  • Kaune – gripo epidemija, bet galima laisvai apčiaudėti atvirus maisto produktus
Skaitytojo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (52)

Koulanadada

Tai juk lietuvos politika. Kai sveikieji sėdi namie, o ligoniai visur šliaužioja... Tai jiem į darbą reikia, tai parduotuvėn...tai dar kur nors. Tokie patys gripiniai jus aptarnauja kasose ir visur kitur.

Anonimas

Korona rusas puola klimato kaita.Bus labai idomu vasara.Kas bus per karsçius.Tada kokia bacila puls.Po to rudeni ir t.tPanikuokime.Matau neturi ka veikt ir kur siust pinigus.Skolinasi ir isdalina atsigavusioms salims uz skuduro skiaute.Tipo maske kur sonai praleidzia ora.

Vienas

Su gripu namuose reikia tupeti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS