Kauniečiai kraipo galvas: po renovacijos – papildomos išlaidos? | kl.lt

KAUNIEČIAI KRAIPO GALVAS: PO RENOVACIJOS – PAPILDOMOS IŠLAIDOS?

Kauniečiai susidūrė su dilema, ar atlikus daugiabučio namo renovaciją, neteks daugiau mokėti už komunalinius mokesčius. Toks klausimas iškilo sužinojus, kad reikia atlikti buto kadastrinius matavimus, o po jų balkono plotas pridedamas prie bendro buto ploto.

Prireikė naujų matavimų

Į "Kauno dieną" kreipėsi skaitytoja Laura. Registrų centre moteriai buvo pasakyta, kad sistemoje matoma, jog daugiabutis, kuriame ji gyvena, yra renovuotas, tad būtina atlikti naujus buto kadastrinius matavimus.

Laura pasakojo, kad buto duomenis atnaujinti reikia keliais atvejais, kai planuojama tokį turtą parduoti, dovanoti. Pasitaiko, kad į Registrų centro padalinį tenka eiti, jei pasikeitė asmens duomenys ir į kitas institucijas privalu pristatyti pažymą, jog tikrai esi konkretaus buto savininkas.

Registrų centro specialistai man pasakė, kad jų sistemoje "kabo" mūsų namo renovacija, tad reikia atlikti naujus kadastrinius matavimus ir atnaujinti buto bylą. Jie aiškino taip: kadangi renovacijos metu buvo įstiklinti ir apšiltinti balkonai, reikia atnaujinti matavimus, nes dabar prie bendro buto ploto bus pridėtas ir balkonas", – aiškinti pradėjo Laura.

Kaunietei iš karto kilo aibė klausimų. Pirmiausia ji nurodė, kad prieš atliekant namo renovaciją, niekas gyventojams neminėjo, kad reikės iš naujo pamatuoti buto plotą bei tai, kad prie jo bus priskaičiuojamas ir balkonas.

"Jei jie mano, kad mano butas padidėjo, nors bute nieko nebuvo atliekama, ar tai reiškia, kad aš daugiau turėsiu mokėti už šiukšlių išvežimą ir šildymą? Juk šie mokesčiai būtent ir skaičiuojami nuo buto ploto. Be to, jei aš matavimus pasidarysiu, o mano kaimynas, kurio butas identiškas, nepasidarys ir oficialiai buto matmenų nepakeis, ar nebus taip, kad mes už komunalinius mokesčius mokėsime skirtingai? Juk niekas nenori savo noru mokėti daugiau, tad tuos matavimus darys tik tada, kai norės butą parduoti, o jei ne, tai taip ir gyvens bute, kuriame nurodyti seni ploto duomenys", – iškilusius klausimus žėrė kaunietė.

Negana to, moteriai liko neaišku ir tai, ar neteks už šiukšles sumokėti atgaline data. "Kadangi mano daugiabutis renovuotas jau kurį laiką ir Registrų centre jau seniai nurodyta, kad namas renovuotas ir neva pasikeitė buto plotas. Ar nebus taip, kad pakeitus oficialius buto ploto duomenis, man bus perskaičiuotas šiukšlių mokestis už visą tą laikotarpį, kai namas oficialiai priduotas po renovacijos", – dar vieną klausimą, į kurį niekas negalėjo pateikti atsakymo, uždavė "Kauno dienos" skaitytoja.

Jai specialistai nurodė, kad vieno buto kadastriniai matavimo darbai kainuoja apie 130–150 eurų. Dar keliasdešimt eurų teks sumokėti už pačių dokumentų parengimą.

Būtina atnaujinti duomenis

Registrų centro atstovai aiškino, kad atlikti naujus buto kadastrinius matavimus gyventojus įpareigoja įstatymai. Taip esą ir patys savininkai žinos, kokį realų turtą jie turi.

Prieš atliekant namo renovaciją, niekas gyventojams neminėjo, kad reikės iš naujo matuoti buto plotą.

"Statybos įstatyme numatyta, kad atlikus statybos procedūras, statinį ir daiktines teises į jį privaloma įregistruoti Nekilnojamojo turto registre (NTR) ne vėliau kaip per tris mėnesius nuo statybos užbaigimo akto gavimo dienos. Atlikus renovacijos(modernizavimo) darbus ir norint pasikeitusius namo duomenis paviešinti, t.y įregistruoti NTR, reikia atlikti kadastrinius matavimus ir suformuoti daikto kadastro duomenų bylą. Pagrindinis registravimo pranašumas – užtikrinama nekilnojamojo turto savininkų ir kitų asmenų teisių į tą turtą ir tų teisių apribojimų valstybinė apsauga saugioje, paprastoje ir ekonomiškoje Nekilnojamojo turto registro informacinėje sistemoje", – komentarą pateikė Registrų centro atstovas spaudai Mindaugas Samkus.

Jis nurodė, kad nuo 2018 m. spalio 2 d. žemės ūkio ministro įsakymo, įstiklintas balkonas įskaičiuojamas į bendrą patalpų (butų) plotą.

"Jeigu po renovacijos bus norima paviešinti (įregistruoti) NTR pasikeitusius statinio kadastro duomenis, reikės kartu pateikti ir daikto kadastrinių matavimų bylą. Jeigu buvo atlikti darbai, kurie pakeitė kadastro duomenis, reikia suformuoti naują kadastro duomenų bylą", – procedūrą aiškino specialistas.

Jis nurodė, kad matavimus būtina atlikti ne tik po renovacijos, bet ir tada, jei balkonus įstiklino patys gyventojai ir taip pasikeitė kadastro duomenys.

"Jei gyventojai neatliks matavimų, tuomet duomenys apie nekilnojamąjį daiktą bus neaktualūs. Pavyzdžiui, norint nekilnojamąjį daiktą įkeisti ar parduoti, reikalingi tikslūs ir aktualūs duomenys apie daiktą. Taigi pats turto savininkas turėtų būti suinteresuotas, kad jo valdomas turtas būtų tinkamai įformintas", – apie tai, kodėl vis dėlto gyventojai turėtų atlikti buto matavimus pažymėjo M.Samkus.

Mokėti nereikės

Aplinkos ministerijos atstovai nebuvo tokie kategoriški ir nurodė, kad naujų kadastrinių buto matavimų kiekvienas gyventojas tikrai neprivalo daryti. Be to, anot jų, nors balkonas įskaičiuojamas į bendrą buto plotą, mokesčiai už komunalines išlaidas nesikeis.

"Informuojame, kad atnaujinus (modernizavus) pastatą, nepriklausomai nuo to, ar renovacijos metu balkonai buvo įstiklinti, ar ne, atlikti statinio kadastrinių matavimų neprivaloma. Tokia išimtis numatyta Statybos techniniame reglamente. Statinio kadastro duomenų byla gali būti rengiama savininkų sprendimu.

Jei renovuoto namo buto savininkas nori atnaujinti (tikslinti) tik savo buto kadastro duomenis viso pastato duomenų tikslinimas atliekamas Nekilnojamojo turto kadastrinių matavimų ir kadastro duomenų surinkimo bei tikslinimo taisyklėse nurodyta supaprastinta tvarka", – teisinius aspektus aiškino Aplinkos ministerijos Statybos ir teritorijų planavimo politikos grupės vyr. specialistė Virginija Pilipienė.

Ji teigė, kad minėtose taisyklėse nurodoma, jog neapšiltintų pagalbinių patalpų (uždarų lodžijų, įstiklintų balkonų, uždarų verandų, oranžerijų, atrijų, žiemos sodų, priemenių, sandėlių, kitų neapšiltintų patalpų) plotai įskaičiuojami į gyvenamosios patalpos pagalbinį nenaudingąjį plotą. Šis nenaudingas plotas įskaičiuojamas į bendrą buto plotą, tačiau mokesčiams tai įtakos neturi.

"Mokesčiai gyventojams skaičiuojami ne nuo bendrojo, o nuo naudingojo ploto. Į buto naudingąjį plotą įstiklinti, bet neapšiltinti balkonai neįskaičiuojami", – pažymėjo specialistė.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Anonimas

Tuos kadastrinius sukčius norisi išvežti pas baltas meškas. Gal dar atsiras proga tai padaryti ?

Teis.

Jokie įstatymai neįpareigoja perdaryti kadastrinius permatavimus,jeigu nebuvo atliekamos rekontrukcijos,butas ne padidėjo,Nepuskite arabų žmonėms..Faktiškai registrų centre yra kiekvieno namo bylos, su namų projektu,atlikus renovaciją namo byloje turėtų atžymeti,kad buvo atlikta namo renovaciją, aprašyti joje ,kokie darbai buvo atlikti,kas pakeista.Daugiau nieko nereikia.

Kaunas

Jie patys sugalvoja darbų ( pasipinigavima )savo kolegom.Kam daryti naujus buto paskaičiavimus ,jeigu ne butuose buvo daromi pakeitimai ir remontai,rekonstrukcijos.Beprotybė.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS