Kauno policijos pareigūnai pagerbė žuvusį kolegą: sustojo simbolinei minutei | kl.lt

KAUNO POLICIJOS PAREIGŪNAI PAGERBĖ ŽUVUSĮ KOLEGĄ: SUSTOJO SIMBOLINEI MINUTEI

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Pirmadienį į amžinąją kelionę palydėtas Telšių apskr. vyriausiojo policijos komisariato Mažeikių r. policijos komisariato tyrėjas Saulius Žymantas, kuris buvo nušautas tarnybos metu. Pagarbą žuvusiam kolegai atidavė ir Kauno pareigūnai.

Atsisveikinimo akimirkos

Mažeikių rajone esančiuose Viekšniuose pirmadienį prieš pietus žuvusiam S.Žymantui aukotos Šv. Mišios. O vidurdienį šalies pareigūnai laikinai sustabdė savo darbus ir tylos minute pagerbė tarnybos metu nužudytą kolegą.

Laikantis šalyje galiojančio karantino sąlygų, pareigūno laidotuvėse dalyvavo policijos vadovai, bendražygiai, pareigūnai iš visų šalies apskričių. Laidotuvėse grojo reprezentacinis Vidaus reikalų ministerijos pučiamųjų orkestras, policijos kinologai su tarnybiniais šunimis suformavo iškilmingą eiseną, kurioje buvo ir tarnybos metu nušauto S. Žymanto keturkojis draugas Grantas, taip pat Vadovybės apsaugos departamento, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Muitinės departamento, Kalėjimų departamento kinologai su tarnybiniais šunimis.

Žuvęs pareigūnas Saulius Žymantas

Kauno policijos pareigūnai vidurdienį taip pat išsirikiavo ties komisariatu, įsikūrusiu Vytauto prospekte. Simboliškai žiūrėdami į stoties pusę jie nusiėmė kepures ir taip, tarsi palydėdami į paskutinę kelionę, Kauno pareigūnai atsisveikino su kolega. Visi galėję pareigūnai minutei išlipo ir iš tarnybinių automobilių, įjungė švyturėlius ir taip pat atidavė pagarbą.

Pareiškė užuojautą

Policijos bendruomenė neslėpė, jog tokie įvykiai yra ypač skausmingi ir paliečia kiekvieną pareigūną. Artimiesiems užuojautą perdavė ir šalies vadovai.

„Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla visos policijos bendruomenės vardu reiškia nuoširdžią užuojautą žuvusio pareigūno artimiesiems“, – iš karto po nelaimės pranešė policija.

„Lietuva niekada nepamirš atsidavusių policijos pareigūnų, pasirengusių dėl jos žmonių saugumo paaukoti gyvybę. Prieš kelias dienas iš vieno visuomenės angelų sargų tarnyba pareikalavo aukščiausios kainos. Lenkiame galvas prieš žuvusį Saulių Žymantą ir dėkojame jam už ištikimybę profesijai“, – sakė prezidentas Gitanas Nausėda.

 

 

Pagerbdama pareigūną, vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė pažymėjo, kad policijoje bus atliekamas tyrimas, siekiant išsiaiškinti, kodėl S. Žymantas, vykdamas į iškvietimą, kur buvo nušautas, nedėvėjo apsauginės liemenės.

Ministrės teigimu, būtina užtikrinti, kad policijos pareigūnams būtų užtikrintas saugumas.

„Tikslas – pasirūpinti jų saugumu. Ir patys turi saugoti save tarnyboje, dėl to šiandien pirmiausia linkėjau saugios tarnybos. Didelė netektis, ir manau, kad ji mus sutelks bei sudės visus taškus, kad pabrėžtume saugumą – kad visi suprastume jį vienodai: kiekvienas, kuris vykdo pareigas, ir tas, kuris organizuoja, aprūpina ir stengiasi, kad maksimaliai saugiai būtų išeinama į kiekvieną pamainą, patruliavimą“, – S. Žymanto pagerbimo ceremonijoje sostinėje žurnalistams sakė R. Tamašunienė.

Pasak jos, antradienį bus susitinkama su policijos generaliniu komisaru Renatu Požėla, siekiant aptarti visas galimybes gerinti policijos pareigūnų, patrulių asmens apsaugos priemonių aprūpinimą, fizinį pasirengimą bei saugumo instruktažus.

„Pirmiausia – instruktažas. Tikriausiai reikia jį sustiprinti. (...) išeinant į patruliavimą vadovybė privalo instruktuoti, priminti, kad privalu dėvėti liemenę, turėti reikalingas priemones, ginklus vykstant į kiekvieną įvykį. Tikriausiai šį momentą reikia pastiprinti, gal tai kartais vykdoma atsainiai, nes tai kasdienybė, ir visi mes puikiai žinome, bet, kaip matome, tas instruktavimas labai svarbus. Jei vadovas atsakingai jį praves, pareigūnui nekils alternatyvų, kad galima vykti į įvykį ir nedėvėti apsaugos priemonių“, – teigė R. Tamašunienė, pridūrusi, kad 95 proc. policijos sistemos pareigūnų yra aprūpinti liemenėmis, o Telšių apskrityje liemenes turi visi pareigūnai.

„Tyrimas atskleis, kur yra tie trūkumai ar kažkieno atsakomybė, ir mes imsimės visų reikalingų priemonių“, – pridūrė vidaus reikalų ministrė.

Atsisveikinimas su žuvusiu pareigūnu S. Žymantu

I. Gelūno / Fotobanko, "Facebook", Eitvydo Kinaičio nuotr.

Skaudi netektis

Portalas kauno.diena.lt primena, kad gegužės 29 dieną Mažeikių rajone ginkluotas vyras nušovė pareigūną S.Žymantą, jo kolegę – sužeidė. Pareigūnai į Birbiliškės kaimą vyko po pranešimo, jog namuose smurtauja vyras. Pirmą kartą atvykę galimo nusikaltėlio pareigūnai nerado namuose, todėl patikrinti situacijos vyko kitą dieną.

Tačiau tuomet policininkų laukė pasala. Vos tik išlipus iš automobilio, vyras į pareigūnus paleido šūvius. S.Žymantas žuvo vietoje, o jo kolegei kulka pataikė į kirkšnį, moteris operuota. Vos tik paleidus šūvius, užsiliepsnojo namas, vėliau patvirtinta, kad jame rastas į pareigūnus šaudžiusio vyro lavonas.

Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Greta Frajerytė yra nurodžius, kad žuvęs pareigūnas Saulius Žymantas policijoje tarnavo 21 metus ir 8 mėnesius, buvo 12 kartų skatintas, o 2018 metų pabaigoje apdovanotas trečiojo laipsnio ženklu „Už ištarnautus metus“.

40-metis S.Žymantas ir kartu su juo atvykusi 38-erių policininkė dirbo Mažeikių rajono veiklos skyriaus tyrėju. Be to, pareigūnas buvo ir kinologas. Užventyje gyvenęs pareigūnas augino du nepilnamečius vaikus.

GALERIJA

  • Kauno policijos pareigūnai pagerbė žuvusį kolegą: sustojo simbolinei minutei
  • Kauno policijos pareigūnai pagerbė žuvusį kolegą: sustojo simbolinei minutei
Eitvydo Kinaičio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (18)

UFFO

kokio velnio stovit ant kelio??? tai ne priezastis pazeidinet taisykles nes net ir pareigunas be priezasties vaziuojamoje dalyje stoveti negali

Kopustas.

Mes ne Zmones, mes tik MOKESCIU MOKETOJAI.

Kopustas.

Cha, cha, cha..., kas cia prasneko apie darbininkus ar ten apie darbuotojus? Nepamirskite tik vieno, Uz Zmogu Skaitomi tik Pareigunai ir tt.., o visi likusieji ten Darbininkai ar ten Darbuotojai tai jau Nezmones, todel taip viskas ir ira.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS