Kauno rajone įkurti šeimos darželiai dalijasi patirtimi | kl.lt

KAUNO RAJONE ĮKURTI ŠEIMOS DARŽELIAI DALIJASI PATIRTIMI

Iš Bergštrasės apskrities (Vokietija) perimtas šeimos darželių modelis sėkmingai prigijo ir Kauno rajone. Tai konstatuota praėjus metams nuo šių darželių įkūrimo organizuotoje diskusijoje, kurioje naujos vaiko priežiūros paslaugos teikėjai pirmą kartą pasidalijo patirtimi. Diskusijoje dalyvavo ir savivaldybės meras Valerijus Makūnas, Kauno rajono kultūros, švietimo ir sporto skyriaus bei Švietimo centro darbuotojai, lopšelių-darželių direktoriai.

Savivaldybės pateiktais duomenimis, Kauno rajone šiuo metu veikia 22 šeimos darželiai, kuriuos lanko 110 mažylių. Populiariausi – Garliavoje, kur veikia jau 6 tokios grupės. Šeimos darželių išskirtinumas – jų ypatingas mikroklimatas. Vaikus, kurių gali būti ne daugiau kaip penki, savo arba išnuomotose patalpose prižiūri specialius kursus baigę asmenys.

„Esu dėkingas, kad pasitikėjote Kauno rajono savivaldybe ir nepabijojote imtis atsakomybės. Jūsų pasiryžimas padeda spręsti labai opią problemą“, – dėkojo naujove patikėjusioms pirmųjų šeimos darželių rajone steigėjoms meras.

Savivaldybės pranešime teigiama, kad šeimos darželių kūrėjos kėlė ir problemas. Jos akcentavo, kad tenka prisiimti atsakomybę ne tik už vaikų priežiūrą, bet ir už tvarkos palaikymą, veiklų planavimą. Dažnai tenka dirbti ilgiau, sudėtinga pasirinkti atostogų laiką.

Savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Jonas Petkevičius pabrėžė, kad šeimos darželiai nepaliekami be globos – visi jie yra kurio nors savivaldybės darželio filialai, kuriems teikiama metodinė ir materialinė parama, darbuotojams mokamas atlyginimas.

Pastebėta, kad šeimos darželiai ypač tinka jautresniems vaikams. Noreikiškių lopšelio-darželio „Ąžuolėlis“ šeimos darželio vadovė Deimantė Puskunigienė išskyrė kelis šeimos darželių privalumus. Mažas vaikų skaičius leidžia lengviau kurti tarpusavio ryšį, daugiau dėmesio skirti individualybei, pastebėti silpnąsias ir stipriąsias puses. Veiklos vaikams parenkamos lanksčiau, atsižvelgiant į jų savijautą, pomėgius, asmenines savybes.

Stengiamės planuoti dienotvarkę, kad vaikai žinotų, kas po ko eina, tada būna lengviau ir man, ir vaikams.

Šeimos darželis primena namų aplinką, todėl vaikas jame jaučiasi saugesnis, greičiau adaptuojasi. Tokiame darželyje skiriama daug dėmesio žaidimams, rankdarbiams. Pavyzdžiui, Jonučių darželio Montessori šeimos darželis išsiskiria unikalia ugdymo metodika. Čia ypatingas dėmesys skiriamas vaikų savijautai, skatinamas jų savarankiškumas.

Didelę laiko dalį mažyliai leidžia lauke. Iškritus sniegui, ne tik užsiima lipdymu, bet ir darbuojasi su kastuvėliais. Išskirtinis yra Girionyse įsteigtas lauko darželis: vaikai daug laiko leidžia gryname ore, sportuoja, vyksta į žygius, tyrinėja gamtą. Pailsėti gali specialiose jurtose.

„Stengiamės planuoti dienotvarkę, kad vaikai žinotų, kas po ko eina, tada būna lengviau ir man, ir vaikams“, – pasakojo Garliavos šeimos darželio „Dūzgučiai“ vadovė Lolita Juodienė. Ji pasidžiaugė, kad nereikia rengti išsamių ataskaitų, todėl galima daugiau laiko skirti vaikams.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS