Kova dėl vietos mokykliniame autobusėlyje: problema – aktuali, bet kalbėtis nori ne visi? | kl.lt

KOVA DĖL VIETOS MOKYKLINIAME AUTOBUSĖLYJE: PROBLEMA – AKTUALI, BET KALBĖTIS NORI NE VISI?

Ne visi Kauno rajone esančios gimnazijos mokiniai galės naudotis pavėžėjimo mokykliniais autobusėliais paslauga. Gimnazijos atstovai sako, kad tėvai tik skundžiasi kitiems, o kalbėtis neateina.

Sužinojo, kad neveš

Du mažamečius auginanti ir Kauno rajone gyvenanti Sandra pasakojo, kad atstumas nuo namų iki Piliuonos gimnazijos, kurioje mokosi jos skirtingo amžiaus atžalos, – apie 8 km. Moteris sakė, kad pirmąją rugsėjo savaitę iš namų iki mokyklos ir atgal vaikus vežiojo mokykliniai autobusėliai, tačiau ji teigė sužinojusi, kad ketvirtos klasės mokiniai, tarp kurių ir vienas Sandros vaikų, į gimnaziją ir iš jos vežami nebus.

"Susirašinėjau su kitų mokinių tėvais. Jie sakė, kad ėjo kalbėtis su gimnazijos direktore, bet ji dėl šitų dalykų nesileidžia į kalbas. Mokykla lyg ir turi tris mokyklinius autobusiukus. Esą per daug vaikų – jie netelpa, o stovinčių vežti negali. Ketvirtokų nebevežioja todėl, kad yra maršrutinis autobusas. Dėl vyresniųjų klasių mokinių nežinau. Bet, suprantate, ketvirtokams pamokos vyksta maždaug iki 13 val., o maršrutinis autobusas atvažiuoja tik apie 15 val. Tai dvi valandas jie turi kažką veikti, kad sulauktų autobuso", – skundėsi su "Kauno diena" susisiekusi mama ir pridūrė, kad maršrutinio autobuso stotelė nuo jos namų taip pat nutolusi nemenku atstumu – maždaug 800 m.

Pašnekovė paprašiusi Kauno rajono Piliuonos gimnazijos darbuotojų, kad jos vaikas kelias dienas į namus vis dėlto būtų parvežamas mokykliniu autobusėliu, nes tokiu laiku pasiimti savo atžalos moteris šiuo metu negalinti – dirba, o keliauti maršrutiniu autobusu vaikui esą taip pat nėra galimybės – jis dar neturi mokinio pažymėjimo. Anot Sandros, ugdymo įstaiga tokį jos prašymą išgirdo ir geranoriškai sutiko padėti.

Pirmiausia mokyklinis autobusas važiuoja į vietoves, kur nevažiuoja viešasis transportas arba kur eiti iki transporto stotelės reikia toliau nei 3 km.

Tačiau moteris neslėpė, kad žinia, jog ne visi galės naudotis pavėžėjimo mokykliniais autobusėliais paslauga, paskatino mokinių tėvus susiburti į privačią tarpusavio diskusiją socialiniame tinkle keliant klausimą, ką daryti: juk vaikai – dar maži, o kelias – tolimas?

Baiminasi dėl saugumo

"Sakė, kad kai kurie vaikai eina namo pėsčiomis. Ten dabar remontuoja kelius, pilna mašinų, sunkvežimių. Pagal įstatymą turėtų vežioti", – įsitikinusi Sandra.

Nuvežti savo vaikus į Kauno rajono Piliuonos gimnaziją rytais jai ne problema, nes automobiliu moteris vyksta į darbą Kaune. Mažesniąją savo atžalą iš ugdymo įstaigos ji irgi pasiima pati, nes iki 17 val. veikia prailgintos dienos grupė, skirta priešmokyklinio amžiaus vaikams ir pirmokams. Jei pasiimti kito savo vaiko į gimnaziją moteriai tektų važiuoti dar ir apie 13 val., kai baigiasi pamokos, esą būtų per sudėtinga, nes tokiu metu ji dar dirba.

"Ryte nuvežti vaikų į mokyklą atvažiuoja trys mokykliniai autobusiukai, o apie 13 val. išvežioja į namus. Galėtų važiuoti keliais reisais – išvežioti mažesnius mokinius, o paskui – vyresnius, kad visi tilptų, bet šitaip jie nedaro", – stebėjosi Sandra ir svarstė, kad jei ši situacija neišsispręs, jai būtų geriau savo vaikus vesti į ugdymo įstaigą Kaune, kurią lankė anksčiau, nes ten buvo vykdoma popamokinė veikla, būreliai, o Kauno rajono Piliuonos gimnazijoje esą to nėra.

"Jei būtų bent kažkokia klasė, kurioje mokinius prižiūrėtų, ar popamokinė veikla iki tol, kol atvažiuos maršrutinis autobusas, problemos nebūtų, mano vaikas palauktų autobuso", – aiškino kaunietė.

Kodėl veža ne visus?

Dienraščio žurnalistams susisiekus su Kauno rajono Piliuonos gimnazijos direktore Dalia Vasauskiene ir pasiteiravus, kodėl kai kurie mokiniai nebus vežami mokykliniais autobusėliais, ši patvirtino Sandros anksčiau išgirstą teiginį – visi mokiniai nebetelpa.

Nesikalba: Piliuonos gimnazijos direktorė D.Vasauskienė sakė nesuprantanti, kodėl tėvai neateina į mokyklą spręsti iškilusių problemų, o užsiima apkalbomis su kitais tėvais socialiniuose tinkluose. Piliuonos gimnazijos nuotr.

"Važiuoja du autobusiukai – vieną skyrė Kauno rajono savivaldybė, kitą – Švietimo ministerija. Ir dar iš tolimiausio taško – Kairiūkščių kaimo – mums talkina Rokų mokyklos mikroautobusas. Surinkti vaikus iš namų vairuotojai pradeda 6.30 val., o mokykloje jie būna apie 7 val. Kol surenka vaikus, vienas vairuotojas padaro tris maršrutus. Maršruto ilgis – maždaug 70 km. Kad vaikai būtų laiku atvežami ir laiku prasidėtų pamokos, mes ketvirto maršruto organizuoti negalime. Vežame visus, kurie gyvena tolimiausiuose taškuose, kur nėra maršrutinio autobuso, o Viršužiglio ir Arlaviškių kaimuose gyvenantiems vaikams toks maršrutinis autobusas važiuoja 7.30 val. Savivaldybė jiems išduoda nemokamus bilietukus, o mes – mokinio pažymėjimus. Tie vaikučiai prieš 8 val. ryto atvyksta į pamokas", – paaiškino D.Vasauskienė.

Laukiantiems – veiklų įvairovė

Užsiminus apie tai, kad, pasibaigus pamokoms, maršrutinio autobuso kai kuriems mokiniams tektų laukti ne vieną valandą, Piliuonos gimnazijos direktorė pabrėžė, kad šis klausimas – taip pat apgalvotas: tokiems vaikams sudarytos sąlygos ugdymo įstaigoje laiką leisti turiningai, veikia prailgintos dienos grupė, skirta priešmokyklinių klasių mokiniams ir pirmokams.

"Yra atsakingi žmonės, pas kuriuos mokiniai gali ateiti pasibaigus pamokoms ir pasidėti daiktus. Jei nori, vaikai gali nueiti į valgyklą pavalgyti. Socialinė pedagogė visada pasiūlo ir arbatos. Vaikams yra ką veikti – jie gali ruošti pamokas, žaisti lavinamuosius žaidimus, nueiti į biblioteką, lankyti nemokamus karatė, krepšinio ar futbolo būrelius. Mokiniai gali pabūti ir su klasių auklėtojais", – apie gimnazijoje teikiamų popamokinių veiklų įvairovę pasakojo pašnekovė.

Pasak jos, mokiniai gali būti ugdymo įstaigoje iki tol, kol atvažiuoja mokyklinis autobusėlis arba maršrutinis autobusas. Jei užtrunka ilgiau, nes, pavyzdžiui, lanko būrelį, tuomet dėl grįžimo iš gimnazijos vaikas turėtų tartis su artimaisiais, kad šie atvažiuotų jo pasiimti. Tačiau tokių mokinių, D.Vasauskienės teigimu, esą yra vienetai.

Galimybės: po pamokų vaikų iš mokyklos niekas neišvaro – jie gali ruošti namų darbus, lankyti būrelius, pasikalbėti su auklėtojomis. Asociatyvi Vilmanto Raupelio nuotr.

Norėtų bendradarbiauti

Gimnazijos direktorė pridūrė jau sakiusi mokinių tėvams ir tai, kad jei mokykliniuose autobusėliuose atsiras vietos, tuos vaikus, kuriems tenka laukti maršrutinio autobuso, vairuotojai parveš į namus, nors ir pagal slankųjį grafiką.

Tėvai taip pat turėtų prisiimti atsakomybę ir mokyti vaikus, kaip elgtis autobuse, nes vienas tėvelis paklausė: kas užtikrins mano vaiko saugumą maršrutiniame autobuse?

"Tėvai taip pat turėtų prisiimti atsakomybę ir mokyti vaikus, kaip elgtis autobuse, nes vienas tėvelis paklausė: kas užtikrins mano vaiko saugumą maršrutiniame autobuse? Kaip mes mokiniams aiškiname, kad vienaip ar kitaip elgtis negalima, taip ir tėvai turėtų juos mokyti, o ne tik išleisti vaiką pro vartus ir pasakyti: tavęs atvažiuos paimti mokyklinis autobusėlis. Norėčiau, kad šiuo atžvilgiu tėveliai bendradarbiautų, o nesiskųstų", – akcentavo D.Vasauskienė.

Kaip teigė ugdymo įstaigos direktorė, vieno mokinio tėvelis jos kabinete lankėsi, tačiau, paprašius raštu išdėstyti, kokių pageidavimų turi, esą taip nieko ir neparašė. "Viską paaiškinau ir pasakiau – bendradarbiaukime, siūlykite, ką mes galėtume padaryti, kad visiems būtų gerai. Išgirdau, kad nežino. Na, tai kam tada skųstis? Užuot skundęsi žurnalistams, tegul tėveliai ateina pas mus. Atversime sąrašus, derinsime, žiūrėsime. Jei koks nors vaikas išvyks ar pavėžėti jo nereikės, automatiškai kitą vaiką – iš ketvirtos ar bet kurios kitos klasės – atvešime. Mes neatsisakome, bet tėvai nenori girdėti. Su visais, kurie ateina, kalbamės, o jei neateina ir tik feisbuke užsiima apkalbomis, tokių dalykų nepateisinu. Suprantu, kad kiekvienam savas vaikas yra svarbiausias, o mums svarbūs visi vaikai. Todėl stengiamės, kad tiems, kurie netelpa į mokyklinį autobusėlį, būtų sudarytos lygiavertės sąlygos į mokyklą atvykti kitomis transporto priemonėmis", – kalbėjo pašnekovė.

Nemoka rasti informacijos?

"Kauno dienai" trečiadienį dar kartą susisiekus su Sandra ir pasakius, kad jos vaikas, kaip ir kiti maršrutinio autobuso laukiantys mokiniai, iki jo atvykimo po pamokų galės leisti laiką mokykloje, kur apstu įvairiausios veiklos, moteris tikino, kad apie tai sužinojo tik po pokalbio su žurnalistais.

"Iš pradžių niekas apie tai nešnekėjo, tik dabar mamos pradėjo rašyti, kad bus grupės, kur prižiūrės vaikus, būreliai. Būtų gerai, jei kažkur apie tai skelbtų viešą informaciją, o čia tai vienam, tai kitam tėveliui pasakė –  konkrečiai visiems paaiškinta nebuvo", – tikino mažamečių mama.

"Viskas yra gimnazijos puslapyje, tik reikia panaršyti. Informacija buvo kitur, bet mes ją nukėlėme į priekį, kad matytų. Jei tėvams neaišku, tegul skambina – yra auklėtojai, sekretoriatas, bet nesulaukiame jokių skambučių", – atsakydama į kaunietės priekaištą dėl reikšmingos informacijos trūkumo dienraščio žurnalistams tarstelėjo Kauno rajono Piliuonos gimnazijos direktorė.

Kur nėra kito transporto

Vadovaujantis transporto lengvatų įstatymu, mokiniai vežami viešuoju transportu mokinio pažymėjime nurodytu maršrutu, mokykliniu autobusu arba kita transporto priemone. Į mokyklą ir atgal privalo būti vežami kaimuose, miesteliuose toliau kaip 3 km nuo mokyklos gyvenantys mokiniai, kurie mokosi pagal priešmokyklinio ir bendrojo ugdymo programas. Savivaldybės, kurių teritorijoje yra švietimo ir vaikų globos įstaigos, savo nustatyta tvarka kompensuoja visas važiavimo išlaidas mokiniams, važiuojantiems į mokyklą ir atgal vietinio (priemiestinio) reguliaraus susisiekimo autobusais.

Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus atstovės Dalios Brazienės pateiktais duomenimis, Kauno rajono Piliuonos gimnazijoje mokosi 280 mokinių. Toliau kaip 3 km nuo mokyklos gyvena 163 mokiniai, kuriuos būtina vežti į mokyklą ir atgal. Tačiau kiekviena mokykla, žinodama mokinių gyvenamąsias vietas, dėl mokinių vežimo mokykliniu autobusu ar viešuoju transportu sprendžia pati.

"Pirmiausia mokyklinis autobusas važiuoja į vietoves, kur nevažiuoja viešasis transportas arba kur eiti iki transporto stotelės reikia toliau nei 3 km. Didelis dėmesys skiriamas priešmokyklinukams ir pradinukams. Kauno rajone yra 40 mokyklinių geltonųjų autobusų. Jais vežama beveik 50 proc. mokinių, o likusieji naudojasi viešuoju transportu. Dalį mokinių į mokyklą atveža važiuodami į darbą tėvai, o namo parveža mokykliniai autobusai arba viešasis transportas", – sakė pašnekovė.

D.Brazienė pridūrė, kad, norint gauti išsamesnės informacijos apie konkretų atvejį, reikėtų pateikti tikslius mokinio gyvenamosios vietos duomenis. "Tada galėtume panagrinėti mokykliniu autobusu vežamų mokinių sąrašus – amžių, gyvenamąją vietovę, kiek eiti iki stotelės, koks eismo tvarkaraštis, pamokų laikas", – aiškino ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Piliuona

Piliuonos gimnazijos vairuotojai kaip dievai,nori veža,nori neveža,į ekskursijas vežti negali,autobusiukai stovi namuose,vaikai laukia kada teiksis parvežti po pamokų ne vieną valandą ir čia tik viena iš problemų šioje gimnazijoje. Kiek vaikų sergančių,pusės vaikų klasėse nėra,kiek covid atvejų yra nustatyta,tyla.

Žilvinas Ručys

o kaip būdavo prieš 10-20-30 metų ? kokie užaugo ? apie automobilius grūdami keli straipsniai , seimas kad važinėja benzu ir čia dar mokinukai . Ruošiama afera . Geriau pasidomim kur visas valstybės transportas ( pardavinėtas , nuomotas ir pirktas už kosmines kainas ) ir kiek išvagia seimo nariai transportu . Kiek ten kareiviški šaukštai ir visureigiai kainuoja ? Kiek pavagiama nemokamai pildant elektra automobilius turtingiems ?

priminimas

"Kas nori veikti, ieško priemonių, kas nenori, - ieško priežasčių"
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS