LAT nutraukė politologo A. Krupavičiaus baudžiamąją byla dėl plagijavimo | kl.lt

LAT NUTRAUKĖ POLITOLOGO A. KRUPAVIČIAUS BAUDŽIAMĄJĄ BYLA DĖL PLAGIJAVIMO

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) nutraukė baudžiamąją bylą dėl autorystės pasisavinimo buvusiam Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) dekanui, politologui Algiui Krupavičiui pripažinęs, kad prioritetas ginant autorių teises turi būti teikiamas civilinei atsakomybei.

„LAT nutarė panaikinti Kauno apylinkės teismo nuosprendį bei Kauno apygardos teismo nuosprendį ir baudžiamąją bylą A. Krupavičiui nutraukė“, – BNS antradienį nurodė teismo atstovė Rimantė Kraulišė.

Pasak teismo atstovės, Giedriaus Žvaliausko civilinį ieškinį teismas paliko nenagrinėtą dėl to, kad pati  baudžiamoji byla nutraukta, tačiau pareiškėjas gali kreiptis į teismą civilinio proceso tvarka.

Kaip pranešė LAT, A. Krupavičius baudžiamojoje byloje buvo nuteistas už tai, kad viešame moksliniame darbe panaudojo kito autoriaus – G. Žvaliausko kūrinio dalis, taip pasisavindamas parengto kūrinio dalies autorystę.

Teisėjų kolegija nutartyje pritarė žemesnės instancijos teismų išvadai, kad G. Žvaliausko parengtas tekstas laikytinas originaliu jo intelektinės veiklos rezultatu ir autoriaus teisių apsaugos objektu remiantis Baudžiamuoju kodeksu, bet taip pažymėjo, kad autorių teisės ir jų gynybos mechanizmai pirma yra civilinės teisės reguliavimo dalykas.

„Teisėjų kolegija, įvertinusi faktines šios bylos aplinkybes, (...) nutarė, kad nagrinėjamu atveju A. Krupavičiui taikant baudžiamąją atsakomybę už autorystės pasisavinimą būtų pažeistas baudžiamosios teisės, kaip paskutinės priemonės, principas“, – teigiama LAT sprendime.

Ši LAT nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Kauno apylinkės teismas dėl autorystės pasisavinimo 2022-ųjų lapkritį A. Krupavičių nuteisė, jam buvo skirta 5 tūkst. eurų bauda.

Teismas tuomet nustatė, jog buvęs dekanas savo ir Kauno technologijos universiteto mokslininkės Vitalijos Simonaitytės vardu viešai išleido darbą, kuriame panaudojo kito autoriaus kūrinio dalis, tokiu būdu pasisavindamas autorystę.

Dar 2020 metais Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui neskundžiama nutartimi atmetus A. Krupavičiaus ir V. Simonaitytės skundą dėl jiems nepalankios Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus išvados, VDU nepratęsė A. Krupavičiaus kaip Socialinių mokslų fakulteto dekano įgaliojimų.

2018-aisiais Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus paskelbtoje išvadoje buvo teigiama, kad A. Krupavičius ir V. Simonaitytė pažeidė savo aukštųjų mokyklų etikos kodeksuose įtvirtintą pagarbos intelektinei nuosavybei normą, kad akademiniam sąžiningumui prieštarauja plagijavimas ir mokslinei veiklai talkinusių žmonių arba organizacijų įnašo neigimas arba nutylėjimas.

Vėliau politologas laikinai vadovavo Mykolo Romerio universiteto (MRU) Politikos mokslų institutui, tačiau 2021 metų rugsėjį pasitraukė.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

.

Pagal tai, kiek ir jo aplinkos grupuotė yra išplovę viešųjų lėšų, kiek prasikaltę, kiek rėmę teroristines grupuotes, kiek parsidavę ir apsivogę, ne tik baudžiamoji atsakomybė taikytina. Jis iki gyvos galvos privalo būti įkalintas su grupe kitų, kaip antai Augustinai.is, Balčyt.enė, Bakanaus.as ir Radzev.čiūtė-Žemait.enė su Šlibur.te bei dar grupele tokių niekatros tautybės pusidiočių. Jie pripuolė prie per projektus perskirstomų lėšų ir vogė, plagijavo, nusiklato be stop signalo. Tai grupelė nabagų išsigimusių ir proto ubagų.

Anonimas

MRU net doktorantės perka jau parašytą tekstą. O kur magistriniai baigiamieji darbai, iš viso nėra gal net 10 procentų nuo viso kiekio originalių ir pačių studentų parašytų, ypač tas pasakytina apie teisės specialybės studentus. Jie perka visus kursinius, referatus, praktinų ataskaitas, neraštingi iš viso, nemoka ieškoti teisės aktų duomenų bazėse. Natūralu klausti, o kaip jie dirba, kaip eina tarnybą, nes yra tiesiog daugumas iš žinomų prokurorų, prakutusių verslininkų, menininkų, medikų, profesorių, klerkų ir viceministrų, ministrų šeimų, daug ten yra gavę diplomus esami ministrai, viceministrai, aimė esamų klerkų ir statutinių tarnautojų, tyrėjų, advokatų, teisėjų. Jie dauguma su idiotizmo požymiais, narkomanai. Suprantate? Dėstyti į MRU patenka tokie, kur iš visur išmesti degradavusieji, prisidirbusieji, lūzeriai. Ten iš viso studijų programos yra sudarytos pagal Minsko aukštąją milicininkų mokyklą. Aiškiau? Bardakėlis ten, buvo toks tarpininkas jų, Dilys pavarde, perpardavinėdavo.

Riomerinej profkej MRU visi iki vieno

plagiatoriai , suleriai berasciai pleptologai ...o ju pagaminti ,,,teisininkai,,,, is LAT ,,,nutraukineja ,,,bylas ...nes tokias bylas reiketu kelt ir ant ju paciu...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS