Miestas vėl sodins naujus medžius | kl.lt

MIESTAS VĖL SODINS NAUJUS MEDŽIUS

Šiemet viešas Kauno miesto erdves papildys naujų medžių sodinukai. Planuojama, kad sutvarkytose gatvėse ir žiedinėse sankryžose sodinimo darbai prasidės rudenį. Pasak savivaldybės atstovų, dauguma seniau sodintų medžių prigijo, tad tikimasi ir nauji sodinukai praskleis lapus.

Darbai rudenį

Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė "Kauno dienai" sakė, kad ir šiais metais planuojama įvairiose vietose pasodinti naujų medelių. Šią savaitę bus sudaryta nauja sutartis dėl sodinukų tiekimo.

"Visus gatvės medžių sodinimo darbus planuojame atlikti rudenį. Dėl kuo toliau, tuo dažniau pasitaikančių sausringų ir karštų vasarų, manome, kad yra tikslingiau gatvės medžius sodinti rudenį.

Taip yra mažiau streso augalui, mažiau paveikiamos šaknys, laistant gatves druskų tirpalais, didesnis laikotarpis augalui adaptuotis naujoje vietoje iki šiltojo laikotarpio. Medžiai bus sodinami tik tose gatvėse, kur baigti rekonstrukcijos darbai, įskaitant ir inžinerinių tinklų rekonstrukciją, bei paliktos medžių sodinimo vietos", – pažymėjo specialistė.

Medžiai bus sodinami tik tose gatvėse, kur baigti rekonstrukcijos darbai.

Kur sodins?

Po vasaros nauji medžių sodinukai išsibarstys po visą Kauną. Kai kur numatyta pasodinti pavienius augalus, kitur – bus sodinamos ištisos eilės, kurios pagyvins gatvių ar žiedinių sankryžų vaizdą.

Pernai metais buvo medžiais apsodintos kelios žiedinės sankryžos. Nauji sodinukai tąkart pradėjo augti Šiaurės prospekte ir Ašigalio gatvėje bei V.Krėvės ir Pramonės prospektų žiedinėse sankryžose. Šiais metais medelių sulauks ir kiti transporto mazgai.

"Planuojame medžiais papildyti žiedines sankryžas, esančias Ateities plente ir Užnemunės gatvėje", – nurodė R.Savickienė.

Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja informavo, kad papildomai medžių bus sodinama Vaidoto gatvėje. Taip pat medžiai šiemet bus sodinami neseniai atnaujintose Brastos, Muzikos gatvėse ir Taikos prospekte.

"Medžių rūšys bus įvairios, parinktos konkrečiai vietai. Renkamos medžių veislės, kurių lapų spalva ir forma tam tikroje vietoje kurtų kontrastą, spalvos aktyvumą ir dinamiškumą. Žvelgiant viso miesto mastu, planuojama žaliųjų koridorių koncepcija, kuri atskiromis vietomis kuria formą, masę ir spalvų paletę", – pasakojo R.Savickienė.

"Medžių sodinukus tiekia įmonė, kuri yra laimėjusi neseniai skelbtą konkursą. Sutarties sąlygose pagrindinis kriterijus, kad kiekvienas medžio sodinukas turėtų augalo pasą – oficialus medelyno garantija, kuri nurodo, kad medis yra sveikas, apsaugotas nuo ligų ir atitinka standartus bei reikalavimus", – pasakojo pašnekovė.

Dauguma medelių prigyja

2017-aisiais buvo kilusi ne viena pasipiktinimo banga, kad miestas nusprendė išpjauti dalį senų medžių ir juos pakeisti naujais. Tąkart sakyta, kad nauji sodinukai neprigis ir miestas taip tik leidžia pinigus bei naikina žaliuosius plotus.

Tačiau, praėjus keletui metų, jau galima peržvelgti, ar tikrai tuometinės baimės, kad medeliai neišgyvens, buvo pagrįstos. "Kauno diena" paprašė specialistų peržvelgti, kiek didžiųjų sodinimų metu pasodintų medelių iki šios dienos neišliko. Paaiškėjo, kad neprigijo mažuma, o šimtai sodinukų jau kelis metus skleidžia lapus ir po truputį stiebiasi į viršų.

"Keliose gatvėse 2017–2018 m. pasodinta 314 liepų, iš jų atsodinta aštuoniolika. Dvylika liepų buvo nulaužta eismo įvykių metu ar dėl piktybinio vandalizmo, dar šešios liepaitės pakeistos naujomis, nes neprigijo. Bet kuris sodinimas pasiteisina, jei tik tinkamai paruošiamas gruntas ir sodinimo vieta, medžio sodinukas atitinka visus reikalavimus, yra taisyklingai sodinamas ir prižiūrimas", – skaičius pateikė R.Savickienė.

Tad ir šiemet planuojamų sodinimų metu bus naudojami jau ūgtelėję, miestui pritaikyti medeliai, kurių šaknys specialiai suformuotos. Tikimasi, kad taip ir šį kartą bus sumažinta tikimybė, jog po kelių metų medelius reikės keisti naujais.

Rašyti komentarą
Komentarai (24)

šiaip

Kai statė LIDLĄ Šiaurės pr. pradžioje,apie 15 liepų gražiaausių iškirto,kd geriau matytų parduotuvę,pasodino porą krūmelių,ar čia aplinka tapo žaliasnė?

paulius

Smagu sodinti,kai nupjauni medį,pasodini meduką ir.....visas šis didžiulis darbas kainuoja 1700 eurų.Sodink gyvenk ir žvenk.....todėl Savivaldybės visose miestuose ir miesteliuose su pasiutimu naikina daugumoje ir sveikus medžius....

karuselė sukasi

pjaunami sveiki medžiai, sodinami sodinukai iš užsienio, pinigėliai byra.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS