Ministerija vadovus renka per pažintis? | kl.lt

MINISTERIJA VADOVUS RENKA PER PAŽINTIS?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Sprendžiant pagal reorganizavimo sąlygas, jau numatyta, kas vadovaus, Kaune sujungus tris profesinio mokymo įstaigas. Bet kilo abejonių, kad kandidatas galėjo būti pasirinktas ne dėl profesinių kompetencijų, o dėl pažįstamų rato.

Patarėjas gudrauja?

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) planuoja, kad nuo rugsėjo Kauno technikos profesinio mokymo centras (KTPMC), Vilkijos žemės ūkio mokykla bei Kauno statybos ir paslaugų mokymo centras bus sujungti į Kauno technologijų mokymo centrą.

„Kauno dienos“ šaltiniai patvirtina, kad naujojo centro laikinuoju vadovu numatyta skirti dabartinį KTPMC direktorių Paulių Čepą.

ŠMSM ministrė Jurgita Šiugždinienė, išgirdusi „Kauno dienos“ klausimus, nurodė kreiptis į savo patarėją Dainorą Luką.

„Kauno technologijų mokymo centro laikinasis vadovas, iki įvyks viešas konkursas užimti vadovo pareigas, bus paskirtas rugsėjo 1 d., kai pradės veikti naujas juridinis vienetas. Kas užims laikinojo vadovo pareigas, dar nepaskelbta. Šiuo metu į ministerijos sudarytą reorganizacijos darbo grupę įtraukti visi trys esami jungiamų profesinių mokyklų direktoriai“, – tikino D.Lukas.

Tačiau viešai skelbiamose Kauno įstaigų reorganizavimo sąlygose išskiriamas KTPMC vadovas.

„Naujai kuriamos viešosios įstaigos Kauno technologijų mokymo centro vardu gali veikti viešosios įstaigos Kauno technikos profesinio mokymo centro vadovas. Po reorganizavimo veiksiančio Kauno technologijų mokymo centro įstatus pasirašo viešosios įstaigos Kauno technikos profesinio mokymo centro vadovas“, – teigiama dokumento projekte.

Pasigedo skaidrumo

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto nariai  Eugenijus Jovaiša,  Laima Nagienė, Vilija Targamadzė, Ieva Kačinskaitė-Urbonienė,  Aušrinė Norkienė, Beata Petkevič išplatino viešą pareiškimą, kuriuo reiškiamas nepritarimas reformos imitacijai.

Kritikuoja: V.Targamadzės teigimu, susidaro įspūdis, kad reformos autoriai pamiršo, jog švietimas nėra vieno žmogaus, grupės ar partijos nuosavybė. (Ž. Gedvilos/BNS nuotr.)

Parlamentarai pasigedo ne tik aiškios analizės, bet ir atkreipė dėmesį, kad profesinių mokyklų sujungimai nederinti su įstaigų bendruomenėmis. Taip pat kyla pagrįstų įtarimų, kad įstaigas sujungti reikalinga vien tam, kad būtų galima paskirti naują, galbūt ministerijos klerkams naudingesnę vadovybę. Seimo narių teigimu, taip atsitiktų ir su Kauno statybos ir paslaugų bei Kauno technikos profesinio mokymo centrais.

Seimo narės prof. V.Targamadzės teigimu, susidaro įspūdis, kad ši Vyriausybė apie demokratiją ir tarimąsi jau seniai negalvoja, taip pat pamiršo, kad švietimas nėra vieno žmogaus, grupės ar partijos nuosavybė.

„Deja, ši ministerijos reforma ir vėl iš esmės nuleidžiama iš viršaus,  profesinio mokymo pertvarka vyksta slapta, nediskutuojama su švietimo bendruomene, nepateikiama informacija net ir socialiniams partneriams bei visuomenei, o supažindinama su jau parengtu įsakymo projektu. Galbūt pasitarus su vienu ar kitu mokyklos direktoriumi“, – svarstė prof. V.Targamadzė.

Planuojama, kad profesinės mokyklos Lietuvoje bus reorganizuotos iki rugsėjo 1 d. Šiuo metu Lietuvoje veikia 56 profesinio mokymo įstaigos, po pertvarkos veiklą tęs 44.

Reorganizavus kai kurias profesinio mokymo įstaigas, 2023 m. tikimasi sutaupyti vos iki 152,2 tūkst. eurų. Ministerijos atstovų teigimu, šiais pokyčiais siekiama, kad visoje šalyje kitus mokslo metus profesinės mokyklos pradėtų sustiprėjusios, daugiau mokinių galėtų naudotis moderniausia profesinio mokymo infrastruktūra, o siūlomos mokymo programos būtų geriau pritaikytos prie darbo rinkos poreikių.

„Iki 2027 m. profesinio mokymo įstaigoms stiprinti yra numatyta apie 110 mln. eurų investicijų iš įvairių ES priemonių ir projektų. Iš jų beveik 39 mln. eurų numatyta profesinių mokyklų regionuose infrastruktūrai gerinti, pameistrystės plėtrai ir pedagogų kvalifikacijai tobulinti – 20 mln. eurų. 2,6 mln. eurų numatyta finansinėms paskatoms profesinio mokymo įstaigų mokiniams iš nepalankios socialinės aplinkos“, – teigė ministrės patarėjas D.Lukas.

Ryšiai su viceministre

Seimo narių įtarimus, kad reformos imitacija reikalinga tik norint paskirti savus naujųjų įstaigų vadovus, tarsi patvirtina Kauno pavyzdys.

Dvi iš jungiamų įstaigų – KTPMC ir Kauno statybos ir paslaugų mokymo centras – yra panašaus dydžio įstaigos. Tiesa, pastaroji vertinama kur kas palankiau, nes čia daug dėmesio skiriama ir neįgaliųjų studijoms. Tačiau su bendruomene net nebuvo jokių diskusijų, kas turėtų vadovauti jungtiniam centrui.

Reorganizavimo sąlygose išskiriamas P.Čepo vaidmuo. Ministerijos užkulisiuose kalbama, kad jis yra favoritas ir laikinai vadovauti naujai įstaigai.

„Kauno dienos“ šaltinių teigimu, tuo aktyviai rūpinosi ŠMSM viceministrė Agnė Kudarauskienė. Anksčiau ji yra dirbusi skandalingai pagarsėjusiame Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre direktorės padėjėja. Keistas sutapimas, bet P.Čepas taip pat dirbo šiame centre.

Ministerijos atstovams tai atrodo nereikšminga smulkmena. „Viceministrė A.Kudarauskienė yra dirbusi ne vienoje institucijoje ir kolegiškus santykius palaiko su daugybę žmonių“, – tikino D.Lukas.

Nors jis ir neigė, kad jau numatyta, kas taps naujuoju vadovu, apie P.Čepą atsiliepė itin palankiai: „Ministerijai nekelia abejonių P.Čepo kompetencija, jis turi vienuolikos metų vadovavimo patirtį, yra Europos profesinio mokymo įstaigų asociacijos valdybos narys.“

Kad P.Čepas turi įtakingų užtarėjų ne tik tarp konservatorių, bet ir tarp Darbo partijos atstovų, patvirtino ir kai kurie ministerijos darbuotojai. Tai buvo juntama dar ir tada, kai ŠMSM vadovavo Darbo partijos atstovė Audronė Pitrėnienė.

Karjera prie „darbiečių“

Prieš tapdamas KTPMC vadovu, P.Čepas vadovavo nedidelei, ekspertų teigimu, merdinčiai, Mechanikos mokyklai, kuriai net nepavyko gauti ES pinigų sektoriniams centrams steigti.

2016 m., kai ŠMSM vadovavo A.Pitrėnienė, nuspręsta Mechanikos mokyklą sujungti su du kartus kartus didesniu ir ne vieną ES projektą įgyvendinusiu Kauno statybininkų rengimo centru. Taip atsirado KTPMC. „Šias jungtuves galima palyginti kaip kiosko su „Maxima“, – vaizdžiai komentavo „Kauno dienos“ kalbintas švietimo ekspertas.

Tuomet daugeliui netikėtai sujungtų įstaigų vadovu tapo P.Čepas. Per susitikimą su tuomete ministre viešai net buvo užduotas klausimas, kodėl jis paskirtas, nors tuo metu kur kas didesnis ir modernesnis buvo Kauno statybininkų rengimo centras, įgyvendinęs ne vieną ES projektą ir sukūręs šiuolaikišką studijų bazę. Mechanikos mokykla tokiais pasiekimais negalėjo pasigirti. Sutrikusi A.Pitrėnienė tuomet į klausimą taip ir neatsakė.

Tai, kad būdama valdžioje, Darbo partija rodė ypatingą interesą profesinėms mokykloms, patvirtina ir skandalas, susijęs su A.Pitrėnienės pirmtako Dainiaus Pavalkio patarėju Andriumi Stankevičiumi. Būdamas įtakingu ministro patarėju, jis tuo pat metu „mokėsi pjaustyti mėsą“ Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centre ir nevengė rūpintis šios įstaigos interesais, todėl net buvo pramintas mėsininku. Kilus skandalui, A.Stankevičius pasitraukė iš patarėjo pareigų.

Įtakingi užtarėjai?

Susidaro įspūdis, kad P.Čepo karjera anksčiau aktyviai rūpinosi Darbo partijos atstovai, o dabar jį savo globon paėmė konservatoriai. Čia svarbi ir dar viena linija – skandalingai pagarsėjęs Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centras.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

„Kauno dienos“ šaltinių teigimu, būtent iš pastarojo P.Čepas šoktelėjo į Mechanikos mokyklos direktorius, o čia susipažino su buvusiu policininku, tuomečiu Darbo partijos Kauno skyriaus pirmininko Vydo Gedvilo pavaduotoju Albinu Antanu Anužiu. Pastarasis bičiuliavosi su Palangos buvusiu policijos komisaru ir politiniu veikėju Edmundu Krasausku. Jo žmona Genoveita tuo metu pas „darbietę“ A.Pitrėnienę dirbo viceministre.

Tad nenuostabu, kad 2016 m. P.Čepas tapo KTPMC direktoriumi, o ši įstaiga – vos ne Darbo partijos kontora. Čia prieglobstį rado ne tik A.A.Anužis, bet V.Gedvilo buvę padėjėjai Seime Laura Kižė ir Vladas Kaftaniukas. Įdarbinti ir buvę Karaliaus Mindaugo mokymo centro darbuotojai.

Įdomus sutapimas: pas Darbo partijos atstovę A.Pitrėnienę dirbusi viceministrė G.Krasauskienė – buvusi Karaliaus Mindaugo mokymo centro darbuotoja, o į valdžią atėjus konservatoriams, ŠMSM viceministre įdarbinta A.Kudarauskienė, taip pat dirbusi tame pačiame centre, kuriam vadovavo skandalingai pagarsėjusi Laimutė Anužienė.

Priminsime, kad 2017 m. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija nusprendė, jog A.Pitrėnienė pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatas, kai, baigusi eiti ministrės pareigas, per kelis mėnesius įsidarbino Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro Palangos skyriuje, dėl kurio, būdama ministre, priėmė palankių sprendimų.

Kažkiek prisimena

Seime tris kadencijas dirbusio, Seimo pirmininku, vicepirmininku buvusio, Seimo švietimo ir mokslo komiteto veikloje dalyvavusio V.Gedvilo paklausėme: ar gali būti atsitiktinumas, kad net trys artimi jo partijos bičiuliai dabar darbuojasi Kauno technikos profesinio mokymo centre (KTPMC)?

„Aš jau nesu partijoje ir nieko bendra su jais neturiu. Kai manęs į Seimą nebeišrinko, jie kažkaip nuėjo savo keliais ir įsidarbino“, – sakė V.Gedvilas.

Paklaustas apie KTPMC vadovą P.Čepą, iš pradžių tikino jo nepažįstantis.

„Anksčiau gyvenau netoli to centro, gerai pažinojau buvusį jo direktorių. P.Čepą kažkiek prisimenu. Esu matęs jį gal vieną, gal du kartus“, – vis dėlto užsiminė V.Gedvilas.

Pasiteiravus, ar gali būti, kad 2016 m., baigdamas paskutinę savo darbo Seime kadenciją, pasirūpino jam talkinusiais politiniais bendražygiais – įdarbino juos KTPMC, V.Gedvilas patikino, kad to nebuvo.

„Šitą versiją galite atmesti. Jokio pokalbio, jokio prašymo nebuvo, tikrai nekalbėjau dėl jų“, – tvirtino buvęs aukšto rango politikas.

Paprašęs patikslinti, kokia yra planuojamos publikacijos tema, ir išgirdęs, kad viena potemių – pasiaiškinti, ar, naudojantis pertvarkymais, vadovų galimai neieškoma ne pagal profesines kompetencijas, bet pagal artimas pažintis, V.Gedvilas svarstė: „Kad ir kokią paimtumėte mokyklą, tų giminių, pažįstamų, artimų draugų rasite – visur pilna, kad ir kur pažiūrėtumėte.“

Jis tikino, kad faktas, jog P.Čepo vadovaujamoje mokymo įstaigoje vykdavo Darbo partijos renginiai, įdarbinti jo patarėjai, esą nerodo tos mokyklos ir Darbo partijos bendradarbiavimo.

„Žinote, kai rinkimai vyksta, lankaisi, važinėji į mokyklas, ir ne tik į tą mokyklą. Pervažiuoji visą Kauną… Gal ir ten darėme kokį susitikimą ar suėjimą… O kas ten vyko po manęs, nežinau…“ – atsiribojo V.Gedvilas.

Šeimininkauja verslas?

Prieš keletą savaičių „Kauno diena“ sulaukė skundo apie dabar KTPMC esą klestinčią netvarką ir ne studijoms, o verslui naudojamas dirbtuves, į kurias investuoti ES milijonai.

Vien į Taikos prospekte įsikūrusį Medienos technologijų ir baldų gamybos inovacijų sektorinį praktinio mokymo centrą investuota 16 mln. litų (apie 4,6 mln. eurų).

„Nežinome, kokiais būdais šios dirbtuvės buvo išnuomotos UAB. Taip pat neaišku, kaip vykdoma elektros suvartojimo apskaita. Tiesiog matome, kad dirbtuvėse dideliais kiekiais gaminamos durys. Bet juk ES milijonai buvo skirti ne verslui, o studijoms. Čia buvo nupirktos CNC programuojamos staklės. Vien į jas investuota apie 1 mln. litų. Dabar nieko neinvestavusiam verslui labai patogu. Man sunkiai suvokiama, kaip tai toleruoja P.Čepas. Kyla įvairių įtarimų“, – pasakojo buvęs KTPMC darbuotojas (vardas ir pavardė redakcijai žinomi).

Dabar keistesni dalykai dedasi Variklinių transporto priemonių remonto sektoriniame praktinio mokymo centre, įsikūrusiame V.Krėvės prospekte. Į jį investuota daugiau nei 1,1 mln. eurų, gautų iš ES. Tuomet buvo nupirkta dešimt automobilių keltuvų ir visa kita servisui reikalinga įranga.

Veikla: Variklinių transporto priemonių remonto sektorinis praktinio mokymo centras vadinamas neoficialiu servisu.

„Anksčiau šį neoficialų servisą buvo ypač pamėgę turgininkai. Jie čia varydavo savo automobilius, kurie mokyklos teritorijoje stovėdavo savaitėmis, nes užtrukdavo, kol ieškodavo pigesnių detalių. Pašaliniai automobiliai mokyklos teritorijoje sulaukdavo nereikalingo dėmesio. Dabar veikiama operatyviau. Dažniausiai apie šį neoficialų servisą sužinoma per pažįstamus. Tiesa, jokių kasos čekių čia negausite, už viską reikia mokėti grynaisiais. Meistrai pasiveda į šoną ir susimoki“, – pasakojo buvęs KTPMC darbuotojas.

Skundo autoriai „Kauno dienai“ nurodė, kad KTPMC direktorius P.Čepas nepamiršta pasirūpinti ir savo gerove. Į darbą ir iš jo jis važinėja neženklintu tarnybiniu automobiliu „VW Touran“. Tiesa, prieš atvykstant svečiams iš ministerijos ar kokiai nors komisijai, ant tarnybinio automobilio uždedamas magnetinis užrašas su įstaigos pavadinimu.

Tai, kad P.Čepo tarnybinis automobilis nepaženklintas, užfiksavo ir „Kauno dienos“ fotografė.


Važinėja neženklintu tarnybiniu automobiliu

„Kauno diena“ pabandė telefonu pakalbinti Kauno technikos profesinio mokymo centro (KTPMC) direktorių dr. P.Čepą.

– Kaip paaiškintumėte, kad jūsų tarnybinis automobilis nepažymėtas centro logotipu?

– Nei privalau aiškintis, nei ketinu aš to daryti… Jei čia matau… į vienus vartus… Jei turite klausimų, surašykite raštu… Nes čia tas principas – mačiau, nepažymėtas… Viena boba sakė, viena nesakė… Ar ten jūs buvote ar nebuvote, aš nežinau, kokį jūs automobilį matėte ar nematėte... Kaip jūs lankėtės valstybinėje įstaigoje, nesuderinęs su administracija...

Užfiksuota: į darbą ir iš jo KTPMC direktorius važinėja neženklintu tarnybiniu automobiliu „VW Touran“. Tiesa, prieš atvykstant svečiams iš ministerijos ar kokiai nors komisijai, ant tarnybinio automobilio uždedamas magnetinis užrašas su įstaigos pavadinimu. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Jei turite klausimų, tai aš mielai į juos atsakysiu, tik paprašysiu juos pateikti raštu, kad čia nebūtų interpretacijų, pareiškimas, kad turite skundų… Nei jūs teismas, nei kažkokia kitokia teisėsaugos institucija…

Kiti klausimai P.Čepui buvo išsiųsti raštu.

– Ar tai sutapimas, ar kažkokios kitos priežastys, kad aplink jus susibūrė artimų V.Gedvilo kolegų būrelis? Gal jūsų įstaigoje yra ir kitų partijų lyderių padėjėjų, pavaduotojų ar jums svarbūs tik Darbo partijos atstovai?

– Kauno TPMC darbuotojai dirba darbo sutartyse numatytomis sąlygomis. Darbuotojai nediferencijuojami lyties, religijos, priklausymo politinėms partijoms ar kitais pagrindais. Kauno TPMC nerenka ir nekaupia informacijos apie buvusio Seimo nario, Seimo pirmininko V.Gedvilo artimus bičiulius ar kolegas.

– Kaip teigia informacijos šaltiniai, jūsų vadovaujamoje įstaigoje ne kartą vyko Darbo partijos renginiai (ar juos apmokėdavo?). Iš kur toks dėmesys Darbo partijai ir jos poreikiams?

– Kauno TPMC nuolat vyksta planiniai edukaciniai, kultūriniai renginiai, pilietinės akcijos ir iniciatyvos. Partijų politiniai renginiai Kauno TPMC nevykdomi.

– Šaltinių tvirtinimu, Variklių transporto priemonių remonto sektoriniame praktinio mokymo centre aptarnaujami ir privatūs automobiliai. Kokiu pagrindu? Ar tai suderinta (kaip?) su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM)?

– Variklinių transporto priemonių remonto sektoriniame praktinio mokymo centre paslaugos yra teikiamos vadovaujantis Paslaugų teikimo Medienos technologijų ir baldų gamybos inovacijų ir Variklinių transporto priemonių remonto sektoriniuose praktinio mokymo centruose tvarkos aprašu, paslaugų teikimo tvarka suderinta su Lietuvos Respublikos ŠMSM.

– Numatyta, kad būtent jūs planuojamas skirti laikinuoju naujos įstaigos Kauno technologijų mokymo centro vadovu. Šaltinių duomenimis, jūsų kandidatūros pasirinkimą lėmė ir tai, kad buvote dabartinės ŠMSM viceministrės A.Kudarauskienės kolega, kai abu dirbote Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre.

– Laikinąjį naujos įstaigos vadovą skiria Lietuvos Respublikos ŠMSM. Sprendimo dėl laikinojo vadovo paskyrimo Kauno TPMC nėra gavęs.

GALERIJA

  • Ministerija vadovus renka per pažintis?
  • Veikla: Variklinių transporto priemonių remonto sektorinis praktinio mokymo centras vadinamas neoficialiu servisu.
  • Ministerija vadovus renka per pažintis?
  • Ministerija vadovus renka per pažintis?
  • Ministerija vadovus renka per pažintis?
Justinos Lasauskaitės, kautech.lt nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (60)

Juokas ima

O kur dar vienas mokyklos darbuotojas, buves Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) pavaldaus Ekstremalių sveikatai situacijų centro (ESSC) direktorius Olegas Sitnikovas ?

nijole

graži korupcija, nebaudžiamumas, savikritikos nebuvimas. Kodėl niekas netiria aukštųjų ir kolegijų diplomų vertės.

Aldonas

Kodėl niekas nerašo apie KSPMC DABARTINĮ direktorių, kuris "paveldėjo" savo tėvelio postą. Ar gerbiamas žurnalistas negalėtų irgi pasidomėti tuo klausimu. Koks mokinių lankomumas? Tik bėda, kas apmokės tokį straipsnį?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS