Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą | kl.lt

NAUJOS STATYBOS KEIČIA SAVANORIŲ PROSPEKTO VEIDĄ

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Pagrindinėje miesto gatvėje – Savanorių prospekte – kyla nauji pastatai, projektuojami šiuolaikiniai biurai. „Kauno diena“ pasidomėjo, kaip nauji projektai pakeis šią išskirtinę miesto vietą.

Baisiausia gatvė?

Kažkada vienoje diskusijoje architektai buvo išsakę mintį, kad Savanorių prospektas yra viena baisiausių gatvių mieste, nes pastatai – labai skirtingų stilių ir vienas prie kito nedera. Pastaruoju metu čia suintensyvėjo statybos ir planuojami nauji šiuolaikiniai biurai, kurie, tikimasi, pakeis Savanorių prospekto vaizdą.

Architektas Gintaras Balčytis sutiko pasidalyti savo įžvalgomis apie architektūrinį Savanorių prospekto vaizdą. Pasak specialisto, iš tiesų šioje gatvėje vyrauja stilių chaosas, tačiau vargu ar tokiame ilgame prospekte būtų įmanoma suderinti panašaus stiliaus nekilnojamojo turto objektus.

„Tikrai negalėčiau teigti, kad ši gatvė labai graži, bet čia tikrai turėtų atsirasti daugiau pastatų. Gatvė labai ilga, tad kažkokių bendrų sprendimų nelabai ir galima rasti. Žinoma, ši gatvė yra labai įvairi. Mano nuomone, miestui nelabai tinka, kad pastatai yra gerokai nutolę nuo pačios gatvės. Taip nesudaromas patrauklus miesto įvaizdis, tai daugiau sovietinio tipo prospektas.

Mano supratimu, miesto gatvėse pastatai neturėtų būti išdėstomi skirtingais atstumais ir bet kokia tvarka. Pastatai kaip tik turėtų formuoti bendrą gatvės perimetrą ir taip būtų sudarytas patrauklesnis gatvės vaizdas“, – pastebėjo G.Balčytis.

Savanorių prospekto veidą keičia nauji verslo centrai. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Savivaldybės atstovai taip pat laikosi pozicijos, kad ilgoje gatvėje nelabai įmanoma atrasti derančių architektūros elementų, nes šiame prospekte yra daugiau nei 400 sklypų, kurie suformuoti dar praėjusio amžiaus pradžioje.

„Paprastai atskiruose sklypuose vyraujanti skirtingo stiliaus ir laikotarpių architektūra vertinama itin palankiai. Sunkiai tikėtina, kad viena ilgiausių miesto susisiekimo arterijų galėtų būti suprojektuota vieno architekto. Tai neįmanoma ir dėl to, kad šiai atkarpai – daugiau kaip 100 metų“, – teigė Kauno savivaldybės Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius.

280 – tiek statybos leidimų Savanorių prospekte savivaldybė išdavė per šį dešimtmetį.

Vis dėlto specialistas pažymėjo, kad iš tiesų Savanorių prospekto veidas palengva keičiasi. Tuščiuose sklypuose projektuojami šiuolaikiniai pastatai, o jau esami objektai rekonstruojami, pritaikomi naujoms funkcijoms.

Šiuo metu statybos leidimai išduodami neterminuotam laikui. Per pastaruosius dešimt metų Kauno miesto savivaldybė Savanorių prospekte išdavė 280 statybos leidimų, tarp jų – ir naujai statybai. Tačiau tik patys statytojai gali pasakyti, kada bus pradėtos vienos ar kitos statybos ir ką konkrečiai ruošiamasi statyti.

„Miestas sparčiai auga, pritraukia vis daugiau investicijų, todėl kasmet pastebimi vis nauji statiniai neturėtų stebinti“, – pridūrė N.Valatkevičius.

Miesto vartai

Šiuo metu įvažiuojant į Kauną Savanorių prospektą pasitinka ne vienas automobilių salonas. Planuojama ties išvaža į magistralinį kelią statyti dar vieną, o šalia – ir daugiaaukštį biurų pastatą.

Speciali projektus vertinanti komisija mėnesio pradžioje nagrinėjo naujojo automobilių salono projektą. Jį planuojama įkurdinti Savanorių pr. 408. Čia žadama statyti vieno aukšto pastatą, kuris užimtų daugiau nei 1,3 tūkst. kv.m plotą.

Visai greta, Savanorių pr. 406A, planuojama statyti trylikos aukštų komercinės paskirties pastatą su numatyta daugiau nei 260 automobilių aikštele. Čia galėtų įsikurti biurai.

Prospekto pabaigoje ketinama statyti trylikos aukštų komercinį pastatą, bet šiai idėjai kol kas nepritarta. (citify.eu nuotr.)

Jei šis objektas būtų įgyvendintas, iš Kauno išvykstančius žmones palydėtų modernios architektūros ir išskirtiniai pastatas, nes Savanorių prospekto pabaigoje nėra tokių daugiaaukščių, tad neabejotinai jis patrauktų dėmesį ir išsiskirtų iš bendro konteksto.

Tiesa, kol kas tiek automobilių salonui, tiek naujam biurų pastato projektui ekspertai nepritarė ir laukiama, kol architektai pakoreguos projektus pagal išsakytas pastabas. Tada bus derinamas naujas arba pakoreguotas projektas ir sprendžiama, ar ties miesto vartais gali atsirasti tokių pastatų.

Architektas G.Balčytis įsitikinęs, kad tokiems objektams Savanorių prospekto pabaiga iš tiesų yra tinkama. Jei pavyks rasti bendrą sutarimą su savivaldybe, tai galėtų pritraukti daugiau vystytojų ir šie užimtų likusius laisvus sklypus, pateikdami įdomių sprendimų.

„Taip jau susiklostė nemažai miestų, kad ties įvažiavimo keliais kuriasi tokie verslai, iki kurių reikia atvažiuoti automobiliais. Tai tokia miesto pradžia ir pabaiga. Nenuostabu, kad šioje vietoje įsikūrė tokių paslaugų teikėjai, nes juk ilgą laiką čia buvo miesto paribys ir niekas per daug negalvojo apie kažkokius biurus. Tačiau dabar ši ašis tampa labai svarbi, nes plečiasi oro uostas ir Kauno laisvoji ekonominė zona. Manau, kad Savanorių prospekto pabaiga yra labai patraukli vieta daugiaaukščiams pastatams, nes jie čia niekam netrukdo. Šioje vietoje svarbiau ne kaip atrodys pastatas, bet kokią jis funkciją atliks“, – pastebėjo G.Balčytis.

Sovietinių namų konversijos

Keliaujant nuo įvažiavimo kelio Kauną miesto centro kryptimi, pasitinka statybos. Štai ties Muravos sankryža jau kyla greitojo maisto restoranas, kiek tolėliau, buvusio Kalniečių prekybos centro vietoje, netrukus taip pat prasidės naujų komercinių patalpų statybos. Savanorių prospekto viduryje neliks ir „Juzės“.

Ties Muravos sankryža jau kyla greitojo maisto restoranas. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Ties Muravos sankryža, Savanorių pr. 439, vyksta intensyvios vieno aukšto pastato statybos – jame įsikurs greitojo maisto restoranas. Tai nebus kažkuo išskirtinis pastatas, nes tokios paskirties objektams nėra būdingi labai modernūs sprendimai – įprastai taikomasi prie bendros greitojo maisto restoranų tinklo koncepcijos. Anksčiau šioje vietoje veikė iš jūrinių kontinerių paastatyta maitinimo įstaiga, tačiau jau kurį laiką sklypas buvo nenaudojamas.

Buvęs Kalniečių prekybos centras pasikeis iš esmės. Jį sudarė trys atskiri pastatai, didžiausias jau nugriautas, Savanorių pr. 375 išrikiuota sunkioji technika, laukianti statybų pradžios starto. Kiti buvusio prekybos centro pastatai kol kas lieka, nes savininkai neturi aiškios vizijos, ką su jais daryti. O ties Savanorių prospekto ir P.Lukšio gatvės sankryža šešių aukštų, beveik 7 tūkst. kv. m. ploto pastate įsikurs maisto prekių tinklo parduotuvė, vaistinė, kepyklėlė, gurmaniškų prekių parduotuvės ir kitos prekybos vietos, taip pat verslo centras ir jauki laisvalaikio erdvė darbuotojams bei gyventojams.

Pagrindinėje miesto gatvėje nyksta dar vienas sovietinis palikimas. Vietoj buvusių buities namų „Juzė“ (Savanorių pr. 225) statomas penkių aukštų komercinis pastatas. Numatoma, kad naujos patalpos bus pritaikytos viešbučiui ir gydymo paslaugų kabinetams.

Vietoj buvusios „Juzės“ atsiras viešbutis ir gydytojų kabinetai. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Tušti sklypai

Savanorių prospektas yra intensyviai užstatytas, tačiau laisvų sklypų dar yra. Vienuose planuojama statyti daugiabučius gyvenamuosius namus, į kitus įgrūsti biurų pastatus.

Štai Savanorių pr. 239 ilgus metus stūksojo senas medinukas. Jis ne kartą degė, kol galiausiai sklypas buvo visiškai išvalytas. Dabar tarp pastatų ketinama pastatyti keturių aukštų verslo centrą. Architektų pateikiamose kompiuteriniuose vaizduose matyti, kad pastatas išlaikys aukštingumą su kaimyniniais namais, tačiau jame bus daugiau stiklo, tad atrodys gerokai moderniau nei šalia stovintys mūriniai namai.

Ilgus metus Savanorių pr. 239 stovėjo medinukas, vėliau jis sudegė, o dabar tuščiame sklype planuojama statyti verslo centrą. (citify.eu nuotr.)

Savanorių pr. 219C sklype planuojama statyti prekybai skirtą pastatą. Savanorių pr. 128A yra planų vystyti viešbutį. O, pvz., Savanorių pr. 206B jau vystomas gyvenamojo namo projektas. Gyvenamosios paskirties pastatas turėtų atsirasti ir 78-ajame prospekto sklype.

Gatvė labai ilga, tad kažkokių bendrų sprendimų nelabai ir galima rasti.

Permainos laukia ir 30-uoju numeriu pažymėtame sklype. Čia planuojamas trijų aukštų paslaugų centras.

Naršant įvairias projektuotojų pateiktas kompiuterines nuotraukas akys užkliuvo už vaizdų, kuriose pademonstruota, kas galėtų atsirasti Savanorių pr. 292D sklype. Viešai pateikiamoje informacijoje nurodoma, kad čia planuojama įgyvendinti paslaugų centro projektą. Ši vieta yra netoli Kalniečių parko ir čia yra susidaręs tam tikras stiklinių verslo centrų kampelis.

Planuojamas pastatas įsiterptų kitoje gatvės pusėje nei parkas, ties jau stovinčiu komercinės paskirties pastatu ir gyvenamaisiais namais. Įdomu tai, kad, pagal „Google“ žemėlapius, dabar šioje vietoje yra nedidelis žalio ploto lopinėlis, į sklypo teritoriją įsiterpia ties daugiabučiais namais esanti automobilių stovėjimo aikštelė ir atliekų konteineriai. Jei būtų pritarta statyti tokį pastatą, kyla klausimų, ar tikrai gyventojai liktų patenkinti jo kaimynyste ir galbūt sumažėjusiomis automobilių statymo vietomis.

Savanorių  pr. 292D sklype numatoma statyti paslaugų centrą. (citify.eu nuotr.)

Įgyvendinti projektai

Kol vieni tik dėlioja planus, ką pastatyti Savanorių prospekte, kaip atnaujinti senus pastatus, pakeisti jų paskirtį, galima išskirti kelis jau įgyvendintus projektus, kurie formuoja naująjį prospekto veidą.

Prieš keletą metų pastatytas „Cube“ verslo centras (Savanorių pr. 321C). Šis pastatas yra kiek atokiau nuo gatvės ir išsiskiria tuo, kad atrodo, tarsi būtų pastatytas ant kojų. Ant šio pastato jau matyti nemažai įvairių iškabų – tai liudija, kad patalpos užimtos ir naujais biurais džiaugiasi skirtingų įmonių darbuotojai.

Ne taip toli nuo minėto verslo centro išvystytas „Prime Office“ (Savanorių pr. 367) projektas. Čia irgi kuriasi naujakuriai. Šis verslo centras išsiskiria savo išvaizda. Šalia – jau gerokai seniau pastatyti stikliniai objektai, kurie gerokai tamsesni, o šio pastato apdailai panaudotas ne tik stiklas, bet ir baltos konstrukcijos, taigi yra manančiųjų, kad objektas iškrenta iš konteksto.

Taip pat jau visiškai pastatytas ir naudojamas verslo centras, esantis Savanorių pr. 277, tad ir jis prisideda formuojant naująjį pagrindinės miesto arterijos veidą.

GALERIJA

  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
  • Naujos statybos keičia Savanorių prospekto veidą
Justinos Lasauskaitės, citify.eu nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (34)

Kas kitas jei ne matjosaitis...?

Kas kitas jei ne putinas...? Rasiejoj - Jedinaja ( vieningą) rasieja, Kaune vieningas Kaunas. Ir krabų fabrikas rasiejoj sėkmingai veikia.... Sutapimas ?. Nemanau...

Gražėja ir statosi visoj Lietuvoj

Aplink Vilnių, Jonavoje, Klaipėda baigia susijungti su Palanga. Lietuviai darbštus žmonės ir čia silkių caras matjosaitis nedaug lemia, kad ir Kaunas po biski atsigauna...

Dalia

O kokia ateitis to "nuostabaus dangoraizio" netoli Geliu salono, kitoj gatves pusej? Idomu kas gali islaikyti toki pastata? Verslo centru Kaune aibe, dargi tusciu, gal lietuviai pradetu kazka gaminti, apart pieno produktu, kuriu vis mazeja, mesos produktu irgi, na gal nebent stiprieji alkocholiniai gerimai dideja, nors ju kokybe abejociau, tad kam tie vis nauji ir nauji verslo centrai, niekaip nesuprantu...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS