Pagarbos verta istorija: šešiolikmetė gelbėjo vyro gyvybę | kl.lt

PAGARBOS VERTA ISTORIJA: ŠEŠIOLIKMETĖ GELBĖJO VYRO GYVYBĘ

Kartais gyvenimas pažeria netikėtų iššūkių, verčiančių priimti žaibiškus sprendimus. Tokį pilietiškumo išbandymą teko patirti ir šešiolikmetei Andrėjai. Jauna mergina nesutriko pamačiusi viešojo transporto stotelėje susmukusį vyrą – darė viską, kad jo gyvybė būtų išgelbėta.

Neliko abejinga

Liepos 3-iosios rytą stotelėje netoli "Megos" viešojo transporto lūkuriavusi ir pas draugę vykti ketinusi kaunietė Andrėja Veličkaitė nedelsdama ėmėsi veiksmų, kai prie jos akių ant šalikelės grindinio susmuko vyresnio amžiaus vyras.

"Jis nerodė jokių gyvybės ženklų, nekvėpavo. Kai telefonu susisiekiau su greitosios medicinos pagalbos atstovais, priėjo ir daugiau žmonių. Kelios moterys man pagelbėjo, nes vienai nebūtų užtekę fizinių jėgų atlikti viską, ką per telefoną liepė daryti dispečerė. Tačiau vėliau minėtos moterys, sulaukusios transporto, įsėdo ir nuvažiavo. Gerai, kad netoliese buvęs vyras nubėgo į "Megą" paprašyti defibriliatoriaus", – įvykių seką prisimena Andrėja.

Pašnekovė pasakoja, kad netrukus į viešojo transporto stotelę atskubėjo ir prekybos bei laisvalaikio centro apsaugos darbuotoja. Pasak šešiolikmetės, jauna moteris prijungė defibriliatorių ir profesionaliai atliko reikiamus veiksmus, kol atvyko medikai.

Turėjo vilties

Pasirodžius Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos gydytojų brigadai, jau buvo nuveikta nemažai gyvybiškai svarbių darbų – žmogus gaivintas ir du kartus naudotas defibriliatorius.

"Važiuodami iš tolo matėme, kad apsaugininkė taisyklingais judesiais atliko išorinį širdies masažą, parinkusi tikslią vietą. Todėl atvykę vis dar vylėmės, kad žmogų atgaivinti vis dėlto pavyks. Tačiau bandymas buvo nesėkmingas", – apmaudo neslėpė Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos gydytoja Inga Rasickienė, kartu su komanda dalyvavusi gyvybės gelbėjimo operacijoje liepos 3 d. rytą.

Medikė atidarė automobilio duris ir taip gražiai bendravo su mano dukra, bandydama ją nuraminti, jog likau sužavėta. Ji sakė, kad mergaitė padarė viską, ką galėjo, kad padėjo žmogui ir yra šaunuolė.

Medikės teigimu, paciento širdis buvo nustojusi plakti. Ir per papildomą pusvalandį tęstą gaivinimo seansą, tesuspurdėjo vos kelis kartus. Manoma, kad pastariesiems impulsams įtaką darė iš organizmo išsiskyręs adrenalinas.

Sugrįžo į įvykio vietą

"Buvau pasimetusi, ištikta šoko, todėl sulaukusi medikų ir viską jiems nupasakojusi, verkdama parėjau namo. Apie tai, kas nutiko, pasakiau mamai. Man buvo svarbu sužinoti, ar gydytojams pavyko atgaivinti vyrą. Sėdome į automobilį ir drauge su mama vėl nuvykome į nelaimės vietą", – "Kauno dienai" atviravo kaunietė Andrėja.

Čia tebebuvo greitosios medicinos pagalbos brigada, kurios viduje vyko gyvybės gelbėjimo operacija, tačiau po kurio laiko medikai išjungė švyturėlius.

"Supratau, kad tikriausiai žmogaus gyvybė užgeso. Bet vis dėlto priėjome pasiteirauti. Medikė atidarė automobilio duris ir taip gražiai bendravo su mano dukra, bandydama ją nuraminti, jog likau sužavėta. Ji sakė, kad mergaitė padarė viską, ką galėjo, kad padėjo žmogui ir yra šaunuolė", – pasakoja šešiolikmetės mama Agnė.

Pilietiška kaunietė į atmintį įsirėžė ir Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos gydytojai I.Rasickienei. "Padėkojome jai, jog pranešė apie nelaimę bei geranoriškai kartu su kitais vykdė visus pirminio gaivinimo nurodymus kalbėdama telefonu su greitosios medicinos pagalbos dispečere. Mergaitė labai rūpinosi, ar tikrai viską padarė taip, kaip pridera", – kalbėjo ji.

Kaip dienraščiui sakė medikė, jaunutė mergina buvo susijaudinusi, verkė. Todėl faktą, kad gaivinto žmogaus gyvybė užgeso medikų rankose, nutarta nutylėti.

Padėti atsisako retas

Kauno medikai sako pastebintys išaugusį visuomenės narių pilietiškumą ir dedamas pastangas gelbstint nelaimės ištiktus žmones ne tik namuose, bet viešose vietose. Pastaraisiais atvejais piliečiai esą retai atsisako vykdyti greitosios medicinos pagalbos dispečerės nurodymus ir pradėti gaivinimą kalbantis telefonu iki atvykstant brigadai.

"Žinoma būna atvejų, kai žmogus pasako: "Nemoku, nieko nedarysiu" ir apimtas streso pasitraukia. Tačiau didžioji dalis bando gaivinti ir tai yra didelis privalumas, nes tokiu būdu bent šiek tiek palaikoma kraujotaka nelaimės ištikto žmogaus kūne. Dėl to labai džiaugiamės", – atviravo Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos atstovė.

Atsakingai pasielgti nepabūgusią dukterį auginanti kaunietė sako, kad didžiuojanti jos tvirtybe ir gebėjimu nesutrikti ištikus sudėtingai situacijai. "Kol kiti nelaimės vietoje buvę žmonės svarstė, kad tik reikėtų kviesti greitąją medicinos pagalbą, mano dukra pasakojo, jog jau buvo paskambinusi medikams – iš karto, kai tik žmogus susmuko. Žinoma, prisimindama šį įvykį, o vėliau iš socialinių tinklų sužinojusi liūdną baigtį, Andrėja keletą dienų sunkiai išgyveno. Baiminomės, nes ji – labai jautraus būdo", – neslėpė šešiolikmetės mama.

Primename, kad nelaimė įvyko liepos 3 d. rytą. Kauno medikams pranešta, jog Islandijos pl. 32, viešojo transporto stotelėje, netoli "Megos", sąmonės neteko 77 metų vyras. Žmogus gaivintas, naudotas defibriliatorius. Atvykus gydytojų brigadai, gaivinimas tęstas. Deja, nesėkmingai – vyrui konstatuota mirtis.

GALERIJA

  • Pagarbos verta istorija: šešiolikmetė gelbėjo vyro gyvybę
  • Pagarbos verta istorija: šešiolikmetė gelbėjo vyro gyvybę
  • Pagarbos verta istorija: šešiolikmetė gelbėjo vyro gyvybę
Laimio Steponavičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (28)

As

Saunu, kad jaunimas empatiskas. Bet ir prie Sovietu dauguma buvo lb geru, empatisku zmoniu. Pvz. Maciau kaip nuskendo zmogus 1987 m., tai visi labai pergyveno, atliko gaivinimo proceduras. Avarijos metu irgi zmones nepalikdavo nukentejusiuju. Ir t.t.. Abejingu nebuvo.

Sestokas

Šešiolikmetė ir jau ištekėjusi, vyrą turi.

XXI a. karta

Čia matote nepriklausomybės kartą - nesavanaudišką, empatišką, pilietišką - vs sovietinę kartą - spjaunančią į kito žmogaus gyvybę vos tik atvažiavo autobusas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS