Parama karo pabėgėliams neslopsta: kaip padeda Kaunas? | kl.lt

PARAMA KARO PABĖGĖLIAMS NESLOPSTA: KAIP PADEDA KAUNAS?

Greitai bus praėję dveji metai nuo Rusijos pradėto karo Ukrainoje. Per tą laiką į Lietuvą, o kartu ir Kauną, plūstelėjo tūkstančiai ukrainiečių. Kokią paramą karo pabėgėliams teikia Kaunas?

Neveda statistikos

„Kauno diena“ pasiteiravo, kiek karo pabėgėlių iš Ukrainos šiuo metu yra apsistoję mūsų mieste. Paaiškėjo, kad tikslios statistikos nėra.

„2022-ųjų rugpjūtį uždarius Kauno ukrainiečių registracijos centrą, galime tik iš dalies pasikliauti oficialiosios statistikos portalo informacija apie naujai atvykstančius asmenis iš Ukrainos. Migracijos departamento Kauno skyriuje praėjusią savaitę užsiregistravo 62 asmenys, savaitę prieš – 43.

Statistika – kintanti, nes išlieka naujai atvykstančių ar sugrįžtančių į Ukrainą dinamika, asmenys gali atvykimą į šalį užregistruoti viename mieste, o pasirinkti gyventi kitame“, – komentavo Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Eglė Andriuškienė.

Ji nurodė, kad šiuo metu Kauno miesto savivaldybės ugdymo įstaigose mokosi 1 074 ukrainiečiai.

„Jie pasiskirstę po visas miesto mokyklas ir darželius. Daugiausia jų mokosi Kauno tarptautinėje gimnazijoje. Jiems teikiamas nemokamas maitinimas, užklasinės veiklos, pavežėjimo paslauga, su ugdymo procesu susijusi parama. Popamokines veiklas lanko daugiau kaip 120 ukrainiečių“, – pasakojo E. Andriuškienė.

Transporto lengvata

Praėjusių metų paskutiniame Kauno miesto tarybos posėdyje buvo patvirtinta, kad ir 2024-aisiais karo pabėgėliams skiriama viešojo transporto lengvata, galiojanti įsigyjant metinį bilietą, leidžiantį važiuoti miesto autobusais ir troleibusais.

Lengvata: ukrainiečiams kompensuojama 99 proc. metinio viešojo transporto bilieto kainos. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

„Ukrainiečiams taikoma 99 proc. lengvata kelionėms viešuoju transportu. Vieno 365 dienų e. bilieto visa kaina yra 275 eurai, beveik visą  ją dengia Kauno miesto savivaldybė. Skaičiuojama, kad nuo karo pradžios jų išduota daugiau kaip 15 tūkst. bilietų ukrainiečiams“, – teigė administracijos direktoriaus pavaduotoja.

Pagal miesto tarybos sprendimą, „Kauno autobusai“ dengia e. bilieto kortelės kainą. Jie suteikė lengvatų už maždaug 42 tūkst. eurų. Miestui viešojo transporto kompensacija karo pabėgėliams atsiėjo apie 3 mln. eurų.

Kaip dar padeda?

E. Andriuškienė „Kauno dienai“ vardijo ir kitas priemones, kuriomis stengiamasi padėti nuo karo pabėgusiems ukrainiečiams.

„Savivaldybė ir toliau skiria vienkartinę išmoką nuo karo Ukrainoje pabėgusiems žmonėms, gyvenantiems Kaune ir neturintiems pajamų. Jos dydis vienam asmeniui siekia 165 eurus, o kiekvienam papildomam šeimos nariui skiriama dar po 55 eurus.

1 074 – tiek Kauno miesto savivaldybės ugdymo įstaigose mokosi  ukrainiečių.

Ukrainiečiai, susitvarkę leidimus, gali bendra tvarka kreiptis dėl visiems gyventojams teikiamų paramų. Pavyzdžiui, būsto nuomos mokesčio dalies kompensacijos. 2023 m. ją gavo 1 710 ukrainiečių“, – komentavo administracijos direktoriaus pavaduotoja.

Pasak savivaldybės atstovės, kita aktuali parama – vienkartinė išmoka įsikurti ar mėnesinė kompensacija ugdomo vaiko išlaikymo išlaidoms apmokėti. „2023 m. vienkartinę išmoką įsikurti gavo 1 029 užsieniečiai, ugdymo išlaidų kompensacija paskirta 141 asmeniui“, – nurodė E. Andriuškienė.

Ji papildė kad ukrainiečiams padeda ne tik miesto savivaldybė, bet ir socialiniai partneriai. Pavyzdžiui, kartu su Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugija ir Kauno arkivyskupijos „Caritu“ vykdomas projektas „Pabėgėlių iš Ukrainos priėmimas ir ankstyva integracija“.

„Ukrainiečiams teikiamos individualios ir grupinės psichosocialinės paslaugos anglų, rusų ir lietuvių kalbomis. Jos skirtos asmenų patirto streso, fizinių ir psichologinių patirčių sukeltoms savijautos problemoms spręsti.

Organizuojamos savitarpio pagalbos grupės, šviečiamieji seminarai, verslumo, savarankiškumo skatinimas. Ukrainiečiai įtraukiami į veiklas, susijusias su integracija į darbo rinką, kompetencijų ugdymą. Greta vyksta mentorystės programos ir daugybė kitų veiklų“, – kokia dar pagalba teikiama, vardijo E. Andriuškienė.

Be to, Kauno globos įstaigose globojami nepilnamečiai ukrainiečiai, likę be tėvų globos ar atvykę be jų. Jie visiškai išlaikomi, pagal vaikų pomėgius ir galimybes organizuojamos popamokinės veiklos.

Ugdymas: daugiausia karo pabėgėlių vaikų mokosi Kauno tarptautinėje gimnazijoje. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

„Mieste artimų giminaičių ar emociniais ryšiais susijusių asmenų šeimose yra globojama apie kelios dešimtys vaikų. Kiekvienam iš jų paskirtas globos centro globos koordinatorius, teikiantis reikiamą pagalbą vaikui ir šeimai. Jie padeda surasti psichologinės pagalbos paslaugų, tarpininkauja dėl švietimo, esant poreikiui, palydi į įstaigas ir organizacijas“, – pridūrė administracijos direktoriaus pavaduotoja.

Nuo 2022 m. balandžio iki 2023 m. gruodžio 31 d. buvo teikiama kompensacija už būsto suteikimą užsieniečiams, gavusiems laikinąją apsaugą. Per šį laikotarpį kompensacija skirta 4 075 asmenims. Išmokėta suma siekia daugiau kaip 2,8 mln. eurų. E. Andriuškienė informavo, kad 2023-iaiais ši kompensacija skirta 2 091 asmeniui.

Gairės: parama Ukrainai, parama ukrainiečiams, Kauno parama Ukrainai, karas Ukrainoje, karo pabėgėliai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS