Parke – įžūlių paauglių diktatūra: nepaklūstančius talžo pagaliais | kl.lt

PARKE – ĮŽŪLIŲ PAAUGLIŲ DIKTATŪRA: NEPAKLŪSTANČIUS TALŽO PAGALIAIS

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Aleksote esančiame Naugardiškių parke įžūlūs paaugliai įsisiautėjo: praeivius net talžo pagaliais. Gavę gyventojų skundą apie galimus išpuolius, situaciją čia stebės policijos pareigūnai.

Paskelbė socialiniame tinkle

Diskusija apie tai, kad minėtame parke akiplėšiškai siautėja paaugliai, liepos pabaigoje užvirė socialiniame tinkle „Facebook“. Čia paskelbtame įraše su nuotrauka, kurioje užfiksuota grupelė paauglių, moteris akcentavo, kad žaidimų aikštelę, skirtą 1–12 metų vaikams, Naugardiškių parke okupavo „rūkantys, besikeikiantys, valkataujantys paaugliai“.

Jų paspirtukai ir dviračiai esą būna išdėstyti visoje vaikų žaidimų aikštelės teritorijoje, čiuožykla apspjaudyta, sūpynės nešvankiai aprašinėtos, o aplink gausu stiklo šukių ir šiukšlių. Tačiau visa tai mažmožis, palyginti su tuo, kaip čia sutikti paaugliai koneveikia į žaidimų aikštelę mažesnius vaikus atvedusius suaugusiuosius.

Ši aikštelė jau ne pirmus metus yra tokių paauglių susirinkimo vieta. Mes su mažaisiais į ją net nebeiname.

„Teisingai, šaunuolė, kad viešinate. Kitaip tokie nesupras. Netylėti – vienintelis būdas“, – patarė feisbuke po įrašu komentavusi Lina. „Ši aikštelė jau ne pirmus metus yra tokių paauglių susirinkimo vieta. Mes  su mažaisiais į ją net nebeiname“, – asmenine patirtimi dalijosi Ala. „Taip, deja, negana to, kad jie nuolat čia palieka savo šiukšles, laužo sūpynes, rūko, spjaudosi ir keikiasi prie mažų vaikų, dar ir naudotis žaidimų aikštele neleidžia. Dėl to baisu ten ir eiti“, – antrino Edita. „Trys snargliai gąsdina rajoną, o visi rašinėja, skundžiasi ir renkasi geriau neiti į aikštelę. Mūsų vyrai drąsūs prie kompiuterių, o kad ateitų ir paaiškintų, kaip turi elgtis snargliai, tokių nėra“, – kritikos strėles laidė Sigita.

Aplinkiniai pasakojo, kad paaugliai parke sėdi vakarais, rūko, geria, keikiasi, laužo sūpynes. (Feisbuko nuotr.)

Po prašymo – keiksmai

„Esu labai tolerantiška ir suprantu, kad visi buvome vaikai, visi darėme nesąmones, bet viskam yra ribos. Negaliu sakyti, kad visi tokie – yra tikrai gerų vaikų. Šioje žaidimų aikštelėje būna ir vyresnių, bet kai pamato, kad ateina mažesni, jie nueina žaisti į kitą parko pusę. Bet tas atvejis, su kuriuo susidūriau pastaruoju metu – konkrečiai su toje paauglių grupelėje buvusiu berniuku, ne pirmas. tas vaikas labai įžūlus – su suaugusiu žmogumi šneka kaip su sau lygiu. Bendraudama su jais stengiuosi gražiai paprašyti. Aš jų nereikalauju, neverčiu palikti žaidimų aikštelės – man negaila, kad tie vaikai žaidžia. Bet tiesiog pasakiau: „Vaikai, gal galite nesikeikti, nes esate žaidimų aikštelėje?“ Tas berniukas į mane atsisuko ir paklausė: „Kas?“ Aš pakartojau, kad jie yra žaidimų aikštelėje, ir paprašiau nesikeikti. O jis man atsakė: mink n...“, – „Kauno dienos“ žurnalistams išsamesnį situacijos, nutikusios Naugardiškių parke, vaizdą nupasakojo įrašu, bedusiu į Aleksoto piktžaizdę, socialiniame tinkle pasidalijusi Aurelija (vardas pakeistas – aut. past.).

Pasak jos, minėtam keiksmais besisvaidžiusiam berniukui galėtų būti maždaug keturiolika metų. Tokio įžūlaus akibrokšto, kai, paprašius nesikeikti, paauglys pratrūko keiksmažodžiais, Aurelijai niekada anksčiau neteko patirti.

„Kol kas mano vaikas vienas į parką neina, nes yra per mažas. Bet, tarkime, po metų ar kelerių, aš žinau, kad jis norės eiti ne su manimi, o su savo draugais. Tačiau, kaip reikės jį išleisti ir nebijoti, aš nežinau, nes mūsų kaimynų mergaitę tie berniukai yra apmėtę akmenimis. Išgyvenu dėl savo vaiko, nes dabar matau, kad suaugusiai moteriai išeiti į parką su vaiku yra nesaugu – paaugliai pradeda užgaulioti. Jei šalia eina vyras, jie labai greitai susirenka savo daiktus ir pereina į kitą parko pusę. Vyrų dar prisibijo, bet moterų – ne“, – atviravo pašnekovė.

Tądien, kai pastarąjį sykį įvyko nemalonus susidūrimas su paauglių grupele, Aurelija neslėpė – policijos pareigūnų nekvietė. „Žinant, kiek laiko mūsų policija važiuoja, tie vaikai būtų seniai išsiskirstę, aš irgi būčiau pavargusi laukti ir išėjusi namo“, – užsiminė kaunietė. Tačiau pranešimą apie įvykį ji netrukus užpildė policijos elektroninių paslaugų portale epolicija.lt.

Talžė pagaliais

Tai, kad problemos mastas vien vaikų žaidimų aikštelės okupavimu ir paauglių keiksmais suaugusiesiems neapsiriboja, paliudijo ir su „Kauno dienos“ žurnalistais bendravusi Sandra (vardas pakeistas – aut. past.). Pasak jos, Naugardiškių parkas jau seniai garsėja kaip jaunimo susibūrimo vieta, kurioje kyla įvairių incidentų. Kalbama, kad besibūriuojantieji užgaulioja, muša vaikus.

„Maždaug prieš pusantro mėnesio pas mane atvažiavo sesuo su dukromis. Pasakiau vaikams, kad važiuotų į parką pasivažinėti dviračiais. Nieko neįtardama išleidau ten savo trylikametį sūnų ir dvi sesers mergaites – pirmokę ir trečiokę. Po kurio laiko visi vaikai parmynė dviračius uždusę ir išsigandę. Mano sūnus – tokio būdo, kad neparodys, jog jam skauda ir nepuls iš karto verkti, bet mačiau, kad buvo susigraudinęs. Išsigandusi paklausiau, kas atsitiko. Sako: „Kažkokie trys berniukai iš parko atsivijo su pagaliais, trenkė man per nugarą. Aš išsigandau, pasakiau, kad nesitrankytų, bet jie manęs neklausė – vijosi toliau“, – prisiminė kaunietė. Jos teigimu, po įvykio ant sūnaus nugaros ir žando buvo matomos mušimo pagaliu žymės.

Grasino išdaužyti langus

Kaip Sandrai pasakojo sūnus, trys nepažįstami paaugliai, kurie galėtų būti šeštokai ar septintokai, o vienas – galbūt ir aštuntokas, tačiau ne vyresni, galimai norėjo berniuką išprovokuoti, kad šis su jais susimuštų. Tačiau to padaryti nepavyko. Vaikas mamai pasakojo bijojęs nulipti ir nuo savo dviračio, nes minėti paaugliai, tikėtina, būtų jį pavogę. „Sakė: „Nulipk nuo dviračio. Koks čia tavo dviratis? Atiduok tą dviratį“, – jie dar šitaip reketuoja“, – detalizavo pašnekovė.

Parkas turėtų būti atnaujintas kitais metais, tada bus įrengtos ir vaizdo stebėjimo kameros. (Laimučio Brundzos nuotr.)

Paklausta, nuo ko šis incidentas prasidėjo, kaunietė teigė, kad minėti paaugliai, kurie taip pat buvo su dviračiais, pirmiausia jos sūnaus paklausė, kokiame mikrorajone berniukas gyvena, ir pasakė, kad čia ne jo teritorija. „Čia pas juos rajonuose, matote, yra kastos, kur yra jų teritorija, arba ne jų“, – pridūrė moteris.

„Spyrė į sesers dukrų dviračius, o ten yra toks aukštas kalnas, tai mergaitės vos nuo kalno nenuvažiavo. Viskas vyko dieną. Mano vaiką su dukterėčiomis jie vijosi iki pat namų ir dar grasino išdaužyti namų langus. Sūnus greitai įvažiavo pro vartus, o paaugliai pabėgo“, – atviravo ji.

Nieko nelaukusi, po įvykio Sandra sakė nubėgusi į Naugardiškių parką tikėdamasi sutikti paauglius, apie kuriuos jai pasakojo sūnus ir dukterėčios, tačiau tąkart jų jau nebuvo. „Būčiau iš karto pranešusi policijai, bet nei aš nufotografavau, nei nufilmavau. Ką aš policijai pasakyčiau? Tame parke nėra vaizdo stebėjimo kamerų, niekas nepamatytų, kas ir kaip buvo. Reikia eiti turint įrodymų“, – samprotavo kaunietė.

Susitiko akis į akį

Moteris teigė, kad, praėjus kelioms dienoms po įvykio, jos sūnus vėl važinėjosi Naugardiškių parke ir pamatė ten stovinčius savo skriaudikus. Paaugliai esą prie berniuko vėl bandė prikibti. „Ėjau kartu su sūnumi. Pasakiau, kad jis važiuotų į priekį, o jei kas nors nutiks, važiuotų link manęs, ir aš tada paklausiu paauglių, kas vyksta. Taip aš juos ir pamačiau. Vienas vaikas pabėgo, o kiti du ir mergaitės liko kartu. Priėjusi prie jų paklausiau, kas čia darosi, kokią teisę jie turi daužyti mano vaiką pagaliu. Užuot pasijutę nepatogiai ir atsiprašę, jie mane apibėrė  necenzūriniais žodžiais. Žiūrėjo į akis ir juokėsi“, – kalbėjo pašnekovė.

Paklausta, ar tąkart sutikti paaugliai yra tie patys, kuriuos nufotografavo Aurelija ir pasidalijo socialiniame tinkle „Facebook“, Sandra sakė visus juos pažįstanti iš matymo, tačiau tiksliai pasakyti, ar nors vienas iš jų prieš pusantro mėnesio jos sūnų parke talžė pagaliais, negalinti, nes asmenų skaičius grupelėje keičiasi. Tačiau dažniausiai esą jie būna trise arba keturiese. Paauglių kompanijoje – ne tik berniukai, bet ir mergaitės, kurie parke sėdi, kaunietės teigimu, ne tik vasarą, bet ir per mokslo metus, kai vyksta pamokos. Po pastarosios akistatos, kai Sandros sūnus važinėjasi parko teritorijoje, paaugliai kol kas prie jo nekimba.

„Jei būtų galimybė, prie vaikų žaidimų aikštelės reikėtų pastatyti vaizdo stebėjimo kamerą, nes paaugliai ten sėdi vakarais, rūko, geria, keikiasi, laužo sūpynes. Atėjus su vaikais nėra kur pasisukti, nes jie būna užėmę vietas, o gražiai paprašius pasiunčia ant trijų raidžių“, – Aurelijai antrino Sandra ir pridūrė, kad tai ne vienintelė tokio paauglių būriavimosi vieta – vakarais jie laiką esą leidžia ir Naugardiškių parko treniruoklių aikštelėje.

„Nežinia, kiek vaikų yra nukentėję nuo šių paauglių, bet tikrai ne vienas, ne du ir ne trys. Kai kurie šeštos ar septintos klasės vaikai yra tokie, kad tikriausiai galėtų suaugusiam žmogui dėti pagaliu per galvą ir sakyti, kad čia yra normalu. Jie nieko nebijo, nežinai, ko galima tikėtis, nes tokie paaugliai – neprognozuojami“, – atviravo kaunietė.

Po skundo – pokyčiai

Skundo apie Aleksote, Naugardiškių parke, besirenkančius aplinkinių rajonų paauglius, čia rūkančius, besikeikiančius ir laužančius vaikų žaidimų aikštelės inventorių, Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) pareigūnai sulaukė liepos 28 d.

„Atsižvelgiant tiek į gautą informaciją, tiek į galimai daromus teisės pažeidimus viešoje vietoje, vykdant prevenciją aplink Naugardiškių parką, jo teritorijoje ir prieigose planuojama suaktyvinti policijos pareigūnų darbą – papildomai įtraukti šią vietą į patruliavimo maršrutą“, – dienraščio „Kauno diena“ žurnalistams sakė Kauno apskrities VPK atstovė Odeta Vaitkevičienė.

Ji užsiminė, kad patruliavimo maršrutai sudaromi ir atsižvelgiant į kriminogeninę situaciją, galimas grėsmes. Tačiau kadangi anksčiau pareigūnai apie tokias veikas Naugardiškių parke informacijos nebuvo sulaukę, papildomai patruliuoti toje teritorijoje nebuvo numatyta.

Laimučio Brundzos nuotr.

Gyventojų pranešimų ar skundų dėl viešosios tvarkos pažeidimų šiame parke nesulaukė ne tik pareigūnai, bet ir Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius. „Paskelbto karantino metu skyrius vykdė būtinų karantino sąlygų laikymosi kontrolę ir kartu užtikrino viešąją tvarką. Administracinių nusižengimų per patikrinimus Naugardiškių parke neužfiksuota“, – sakė Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Rimantas Vilimas.

Išsigandusi paklausiau, kas atsitiko. Sako: „Kažkokie trys berniukai iš parko atsivijo su pagaliais, trenkė man per nugarą. Aš išsigandau, pasakiau, kad nesitrankytų, bet jie manęs neklausė – vijosi toliau.

Pašnekovo pasiteiravus apie galimybę Naugardiškių parke, vaikų žaidimų aikštelėje, įrengti vaizdo stebėjimo kamerą, jis teigė, kad, esant tokiam poreikiui, tiek atskiri asmenys, tiek bendruomenė turėtų raštu kreiptis į Aleksoto seniūniją. „Vaizdo stebėjimo kameros yra įrengiamos visuomenės saugumui viešose erdvėse užtikrinti ir policijos nusikalstamų veikų tyrimui palengvinti. Jų vietos numatomos atsižvelgiant ir į policijos pateiktą informaciją apie aktualiausias prevenciniu bei visuomenės saugumo požiūriu miesto vietas, ir įvertinus technines vaizdo stebėjimo kamerų įrengimo galimybes. Viešosios tvarkos skyrius informacijos apie vaizdo stebėjimo kamerų įrengimą minėtoje viešojoje erdvėje nėra gavęs“, – teigė Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas.

Problema – sena

„Dar prieš kelerius metus, kai Aleksoto seniūnė buvo Lukrecija Navickienė, buvo kalbama apie šią problemą – Naugardiškių parke siautėjančius paauglius. Ryšių su bendruomene pareigūnė Ernesta Abromavičienė minėjo, kad seniūnijos atstovai anksčiau kartu su policijos pareigūnais važinėjo po karštąsias vietas, kur, tikėtina, vaikų žaidimų aikštelę uzurpuoja vyresnieji. Tai buvo gal prieš dešimt metų, paskui viskas buvo nurimę, o apie šiandieninius įvykius iš gyventojų nieko nesame girdėję, skundų nesame gavę jau daug metų“, – pasakojo Aleksoto seniūno funkcijas atliekantis Vytautas Narkevičius.

Tačiau išgirdęs apie tai, kad problema atsinaujino, pašnekovas sakė susisiekęs su bendruomenės pareigūne E.Abromavičiene ir sužinojęs, kad po to, kai policijos pareigūnai sulaukė pranešimo apie minėtus kenkėjiškai besielgiančius paauglius, Naugardiškių parke bus suaktyvintas patruliavimas, prie patikrinimų pasisiūlė prisijungti ir pats. „Tai pirmiausia policijos reikalai, bet mums lygiai taip pat nė kiek ne mažiau rūpi gyventojų saugumas. Skaudu dėl kiekvieno tokio atvejo. Jei prasidės policijos ir bendruomenės pareigūnų patruliavimas, ko gero, problema turėtų spręstis“, – vylėsi V.Narkevičius.

Apie tai, kad Naugardiškių parko rekonstrukcijos projektas parengtas, „Kauno dienoje“ rašyta dar 2018-aisiais. Tačiau, Aleksoto seniūno funkcijas atliekančio V.Narkevičiaus duomenimis, realūs darbai čia prasidės tik kitais metais. „Parkas bus atnaujintas – įrengtos vaizdo stebėjimo kameros, truputį geresnėje vietoje – labiau per vidurį – bus įrengta nauja vaikų žaidimų aikštelė, apšvietimas, takai ir parkui reikalingi sporto įrenginiai“, – detalizavo pašnekovas.


Gyventojų pagalba

Kauno apskrities VPK atstovė O.Vaitkevičienė dar kartą priminė, kad, matydami viešose erdvėse daromas galimai nusikalstamas veikas, gyventojai apie tai praneštų policijos pareigūnams. Tai padaryti galima skubiosios pagalbos telefonu 112, atvykstant į bet kurį policijos komisariatą ar užpildant formą internetu, policijos elektroninių paslaugų sistemoje www.epolicija.lt.

Pasak pašnekovės, policijos pareigūnai, gavę skundą ar, vykdydami funkcijas, nustatę priešingą teisei veiką, pradeda tyrimą – dažniausiai aplinkybių patikslinimą tam, kad nustatytų pažeidėją ar nusikalstamą veiką padariusį asmenį. Pranešant apie nusikalstamą veiką, administracinį nusižengimą, tinka įvairūs įrodymai. Tai ir duomenys, užfiksuoti vaizdo kameromis, pokalbių įrašai, liudytojų (pašalinių asmenų) parodymai ir kt.

Kaip teigė O.Vaitkevičienė, policijos pareigūnų veiksmai kiekvienu atveju gali būti skirtingi ir individualūs. Tačiau, jei dėl savo padaryto pažeidimo ar nusikalstamos veikos į policijos pareigūnų akiratį pakliūva nepilnametis asmuo, jis būna perduodamas tėvams ar globėjams, kurie taip pat informuojami apie jo padarytą teisės pažeidimą.

Kauno apskrities VPK atstovės pateiktais duomenimis, pagal Lietuvos Respublikos baudžiamąjį kodeksą atsako asmuo, kuriam iki nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo padarymo buvo suėję šešiolika metų, o Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 13 str. 2 d. numatytais atvejais – keturiolika metų. Pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodeksą atsako asmuo, kuriam iki administracinio nusižengimo padarymo buvo sukakę šešiolika metų.

Jei asmuo įvykdo priešingą teisei veiką, už kurią dėl jo amžiaus negali būti taikoma baudžiamoji ar administracinė atsakomybė, sprendžiamas klausimas dėl atsakomybės, numatytos Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 73 str. – „Tėvų valdžios nepanaudojimas arba panaudojimas priešingai vaiko interesams“ taikymo tėvams.

Kai administracinis nusižengimas įvykdomas pirmą kartą, tėvai gauna įspėjimą. Jei veika padaroma pakartotinai, tai užtraukia baudą nuo 20 iki 100 eurų. Pastaruoju atveju gali būti taikoma ir administracinio poveikio priemonė – įpareigojimas dalyvauti atitinkamose alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, ankstyvosios intervencijos, sveikatos priežiūros, resocializacijos, bendravimo su vaikais tobulinimo, smurtinio elgesio keitimo ar kitose programose (kursuose).

GALERIJA

  • Parke – įžūlių paauglių diktatūra: nepaklūstančius talžo pagaliais
  • Parke – įžūlių paauglių diktatūra: nepaklūstančius talžo pagaliais
  • Parke – įžūlių paauglių diktatūra: nepaklūstančius talžo pagaliais
  • Parke – įžūlių paauglių diktatūra: nepaklūstančius talžo pagaliais
  • Parke – įžūlių paauglių diktatūra: nepaklūstančius talžo pagaliais
Justinos Lasauskaitės, feisbuko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (33)

Kaimynas

Daug kartų dėl to kreipėmės ir seniūnijos bendruose susirinkimuose informavom apie įtartinus asmenis, kvaišalų platinimą, bet deja...Prieš gerus 8 metus siūlėm policijai net už degalus sumokėti, kad pravažiuotų. Pavažinėjo mėnesį ir vėl viskas liko kaip buvę.Na ką fotografuosime ir siųsime epolicijai.

lt

nejaugi nera tikru vyru.kad paaukletu nuo pienu ne isdziuvusiu lupu vaikezu

Vartotojas

Tuoj patobulės vaikai, bus kaip anglijoj. Prades su peiliais vaikscioti ir terorizuoti visus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS