Įspėja apie pavojingas žinutes: žaidimas gali baigtis mirtimi | kl.lt

ĮSPĖJA APIE PAVOJINGAS ŽINUTES: ŽAIDIMAS GALI BAIGTIS MIRTIMI

Iš įtartinų profilių feisbuke siunčiamos žinutės, siūlančios savižudybės link galintį nuvesti „žaidimą“. Baiminamasi, kad į spąstus nepakliūtų vaikai ar labiau pažeidžiami suaugusieji. Informacija apie tai jau pasiekė ir skirtingų apskričių policijos pareigūnus.

Fiksuotais asmeninių pokalbių vaizdais iš programėlės „Messenger“ šių metų kovo ir balandžio mėnesį feisbuke pasidalijo dvi moterys. Žinutėse matyti du skirtingi tragedija galintys pasibaigti scenarijai. Šiais įrašais pasidalijo tūkstančiai internautų, sulaukta ir šimtų komentarų. Pašnekovės atviros – nusprendė visa tai paviešinti, kad apsaugotų vaikus ir silpnesnės psichikos suaugusiuosius.

Ieškojo naujos draugės

Kaip pasakojo su „Kauno diena“ bendravusi Dainora, kovo pabaigoje feisbuke ji sulaukė kvietimo draugauti. Jis buvo išsiųstas iš profilio „Aistė Aistė“, iliustruoto jaunos moters nuotrauka. Papildyti savo draugų rato socialinio tinklo burbule Dainora nepanoro ir į šį kvietimą neatsakė. Tačiau pokalbį raštu užmezgė.

„Parašiau ir paklausiau, ar esame pažįstamos. Kai šiek tiek pabendravome, ji pasakė, kad galime būti draugėmis. Paklausiau, kur gyvena. Parašė, kad yra iš Pabradės. Pasiteiravau, ar Pabradėje neturi draugių, kad ieško jų feisbuke. Šiek tiek susirašinėjome, bet paskui ištryniau visas žinutes ir daugiau nebendravau. Tačiau kitą dieną pagalvojau – jei ji tikrai taip ieško draugės, galėtume susiskambinti“, – prisiminė Šakių rajone gyvenanti moteris.

Kilpa ant kaklo

Kai Dainora į profilį „Aistė Aistė“ išsiuntė žinutę kviesdama pabendrauti skambučiu per „Messenger“ programėlę, viskas pakrypo netikėta linkme. Nepažįstamoji jai ne paskambino, o parašė ir pasiūlė žaisti žaidimą „Šaunuolė“. Dainora paklausė, koks tai žaidimas, o „Aistė Aistė“ ėmė vardyti jo taisykles.

Fiksuotas ekrano vaizdas.

„Tu žaisi, o aš sakysiu „šaunuolė“, – rašė nepažįstamoji ir atsiuntė moteriai nuotrauką, liepdama apsirengti taip, kaip joje, ir susirasti telefono įkroviklį. Dainora kelis kartus kartojo, kad nežais jokio žaidimo, bet „Aistė Aistė“ toliau dėstė jo instrukcijas. Kitas jos nurodytas veiksmas – iš telefono įkroviklio laido pasidaryti tvirtą kilpą ir pririšti ją aukštai, prie lango. „Eik į kampą. Esi kampe? Dabar nusirenk. Visiškai nuoga eik ir užlipk aukštai, prie laido su kilpa. Paimk kilpą, užsidėk ant kaklo. Užsidėjai kilpą ant kaklo?“ – raštu nepažįstamoji klausė Dainoros. Nors iki tol pašnekovė teigė kantriai apsimetinėjusi, kad vykdo viską, ką „Aistė Aistė“ liepia, kantrybė išseko.

Fiksuotas ekrano vaizdas.

„O dabar – žaidimas pagal mano taisykles. Aš paskambinsiu policijai ir pranešiu apie šitas baisias tavo žinutes, ir tave suims. Duok savo numeriuką“, – rėžė Dainora. Tačiau nepažįstamoji visiškai nekreipė į tai dėmesio ir toliau ją ragino: „Tu tik užsidėk kilpą ant kaklo ir laimėsi žaidimą.“

Pranešė pareigūnams

„Nieko jai neatrašiau ir užblokavau tą anketą. Pati į pareigūnus nesikreipiau, nes pagalvojau, kad išsiaiškinti, kas čia yra, sudėtinga. Bet vieną dieną man paskambino iš policijos. Sužinojau, kad su mano fiksuotais pokalbio vaizdais į pareigūnus kreipėsi kažkoks žmogus. Buvau nuvykusi į apklausą policijoje. Pareigūnai norėjo sužinoti, ar nieko sau nepasidariau, paklausė dar kelių klausimų. Pareiškimo nerašiau“, – atviravo pašnekovė.

Tačiau nepažįstamoji visiškai nekreipė į tai dėmesio ir toliau ją ragino: „Tu tik užsidėk kilpą ant kaklo ir laimėsi žaidimą.“

Pasak Marijampolės apskrities policijos atstovės Gintarės Navickaitės, dėl šio atvejo buvo pradėtas aplinkybių patikslinimas ir surinkta medžiaga dėl sukurstymo nusižudyti ar privedimo prie savižudybės. Tačiau priimtas nutarimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą, nes nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

„Moteris, kuri susirašinėjo su nepažįstamu asmeniu, suicidinių minčių neturėjo, savęs nežalojo, pretenzijų niekam neturėjo ir ikiteisminio tyrimo nepageidavo“, – sprendimą argumentavo policijos atstovė.

Tai, kad žaidžia žaidimą „Šaunuolė“ ir neva vykdo „Aistės Aistės“ paliepimus, Dainora teigė apsimetusi dėl pilietiškų paskatų. Moteris sakė norėjusi pasidalyti fiksuotais pokalbio ekrano vaizdais socialiniame tinkle su kitais žmonėmis. „Vaikai ar, pavyzdžiui, depresija sergantis žmogus gali nesusiorientuoti. Todėl norėjau paviešinti šį įvykį, kad tėvai tikrintų vaikų telefonus ir juos apsaugotų. Mano įrašu pasidalijo labai daug žmonių. Kai kurie komentavo, kad panašaus pobūdžio žinutės, vedančios link savižudybės, siunčiamos ir iš kitų feisbuko profilių. Vienas jų – „Erika Erika“. Pareigūnai man minėjo, kad tokius atvejus ištirti sunku, bet manau, kad jei daugiau žmonių tai viešins ir apie tai kalbės, pareigūnai kažko imsis. Tikiu, kad atseks, ištirs, sugaus ir tai išspręs“, – vylėsi moteris.

Į vandenį su džiovintuvu

Į kone identišką situaciją, besiskiriančią tik keliomis detalėmis, balandžio mėnesį feisbuke taip pat su „Aiste Aiste“ pakliuvo ir kaunietė Neringa. „Išsiuntė kvietimą draugauti ir po kelių minučių parašė „labas“, – savo pasakojimą pradėjo moteris.

Netrukus nuskambėjo nepažįstamosios pasiūlymas: „Nori pažaisti žaidimą „Šaunuolė“?“ Neringa socialiniame tinkle jau buvo mačiusi Dainoros istoriją, todėl sąmoningai sutiko neva paisyti „Aistės Aistės“ nurodymų.

Fiksuotas ekrano vaizdas.

„Susirask plaukų džiovintuvą. Atsiųsk plaukų džiovintuvo nuotrauką. Prijunk džiovintuvą prie ilgintuvo. Prijungei? Su prijungtu plaukų džiovintuvu eik į vonios kambarį. Prileisk į vonią šilto vandens. Prileidai? Dabar eik prie vonios durų. Nusirenk. Esi visiškai nuoga? Dabar visiškai nuoga įlipk į vonią. Rimtai tai darai? Prisiek. Atsigulk vonioje. Tau vanduo iki kaklo? Praskėsk kojas. Paimk plaukų džiovintuvą. Įjunk, kad plaukų džiovintuvas veiktų. Dabar, kai suskaičiuosiu iki šešių, įdėsi veikiantį plaukų džiovintuvą į vandenį tarp kojų, prie savo lytinio organo“, – tokia instrukcija kaunietei buvo siunčiama iš profilio „Aistė Aistė“. Į paskutines žinutes, kuriose nepažįstamoji Neringos klausė, kas vyksta vonioje, ir kelis kartus prašė atrašyti, pašnekovė neatsakė.

Fiksuotas ekrano vaizdas.

„Susirašinėjau, nes norėjau pamatyti, ką ji man pasiūlys, pasidaryti fiksuotus ekrano vaizdus ir paviešinti, nes pati turiu vaikų. Žinau, kad kai kurie tėvai nekalba, ir gali būti labai blogai. Juk tas, kas rašo iš šio profilio, pabrėžia, kad tai – žaidimas „Šaunuolė“. Daugelį gali sudominti. Manyčiau, kad rašo vaikams ir nepilnamečiams“, – spėjo Neringa.

Fiksuotas ekrano vaizdas.

Ji teigė nieko nelaukdama apie atvejį pranešusi per epolicija.lt pridėdama ir turimą vaizdinę medžiagą. Kauno apskrities policijos atstovė Odeta Vaitkevičienė patvirtino – tokio pobūdžio pranešimas buvo gautas. Tačiau ikiteisminio tyrimo pareigūnai nepradėjo.

Reakcija: matydami fiksuotus ekrano vaizdus su pokalbiais apie žaidimą „Šaunuolė“, kurio galimas tikslas – vedimas link savižudybės, internautai neslėpė ir baimės, ir pasipiktinimo. Fiksuotas ekrano vaizdas.

„Informacijos tikrumas ir realumas nuodugniai tikrinamas kriminalistų, siekiama nustatyti galimus nukentėjusiuosius ar poveikį patyrusius asmenis, bandoma gauti socialinio tinklo saugomą informaciją, atlikti kiti informacijos tikrinimo veiksmai, kurių metu gauta reikšmingų duomenų, tačiau atskleisti daugiau informacijos apie nustatytas aplinkybes kol kas negalime“, – sakė O. Vaitkevičienė.

Išgąstis dėl vaikų

Matydami šių dviejų moterų fiksuotus ekrano vaizdus su pokalbiais apie žaidimą „Šaunuolė“, kurio galimas tikslas – vedimas link savižudybės, internautai neslėpė ir baimės, ir pasipiktinimo.

„Net šiurpas eina per kūną skaitant, kokių išsigimėlių yra“, – rašė Jurgita. „Koks siaubas! O jeigu tai būtų vaikas ir norėtų pažaisti „žaidimą“, ir jį laimėti?“ – nuogąstavo Julija. „Tikėkimės, kad sutvarkys šitą moterį, ar tai, kas už to slepiasi“, – vylėsi Vilma. „Na, jeigu policijos nebijo, gal tie iškrypėliai visai ne iš Lietuvos?“ – svarstė Sandra. „Slepiasi arba psichopatas, arba ne lietuvis“, – rašė dar viena socialiniame tinkle komentavusi moteris. „Aš spėju, kad kažkoks ištvirkęs vyras slepiasi už nuotraukos“, – pridūrė Monika. „Manau, čia ne suaugęs žmogus rašo, o vaikas. Rašysena – neadekvati. Nemanau, kad tai – suaugusiojo mintys, bet šlykštu“, – rėžė Ariana. „O, Dieve, vaikams gal irgi rašinėjo. Baisu, kai pagalvoji, tarp kokių padarų gyvename. Kas darosi žmonėms?“ – retoriškai klausė Judita. „Kiek išsigimęs turi būti, kad jaustum malonumą darydamas tokius dalykus?“ – piktinosi Petras.

Kai kurie internautai įsiplieskusioje virtualioje diskusijoje bedė į šių laikų piktžaizdę – socialinių tinklų žalą mažiesiems. „Mokome vaikus, kad tiems, kurių nepažįsta, neatrašytų. Feisbuko profilius reikia padaryti privačius, kad nerastų nežinomi žmonės. Reikia tikrinti vaikų telefonus, kad žinotume, su kuo bendrauja, tai nėra malonu, bet taip reikia. Kraupu skaityti tokį dalyką“, – samprotavo Erika.

„Pabūsiu nepopuliari ir paklausiu, kam vaikams reikalingas feisbukas? Aplinkoje turiu kelis pažįstamus, kurių šešerių septynerių metų vaikai turi feisbuko paskyras. Manajam – beveik devyneri. Nei jis turi, nei planuoju artimiausiais metais jam tą paskyrą kurti. Žino, kaip su mama, tėte susiskambinti, žinutę parašyti, ir to užtenka. Patys tėvai leidžia feisbuko paskyras kurtis. Daugelis net neseka, ką ten vaikai veikia, su kuo bendrauja, ir paskui stebisi, kas vyksta“, – žodžių į vatą nevyniojo Simona.

„Kauno dienos“ žiniomis, išgąstis dėl feisbuke pasirodžiusios informacijos apie žinutes, tikėtina, galinčias privesti prie savižudybės, sukrėtė ir Rietavo bendruomenę. Žmonės kreipėsi į teisėsaugą, siekdami nuo galimos nelaimės apsaugoti vaikus. „Pareigūnai nedelsiant vyko į jų teritorijai priskirtas mokyklas, bendravo su vaikais, pasakojo apie saugų elgesį internete, apie tokių pranešimų pavojų“, – sakė Klaipėdos apskrities policijos atstovė Andromeda Grauslienė.

Patarimai tėvams

Šiandien, kai daug galimų grėsmių persikelia į internetą, už tai, ką jame veikiame, turime būti atsakingi ne mažiau, nei kilus pavojui, pavyzdžiui, gatvėje. Atsižvelgdamas į tai, Policijos departamentas pasidalijo patarimais tėvams, kaip užtikrinti vaikų saugumą elektroninėje erdvėje.

Laikykite kompiuterį bendroje patalpoje ir periodiškai tikrinkite, ką jūsų vaikas su juo veikia.

Padėkite vaikui atskirti, ką jam galima skelbti virtualioje erdvėje, o ko nevertėtų viešinti. Svarbu vaikui paaiškinti, kokią informaciją apie save rizikinga atskleisti viešojoje erdvėje.

Kalbėkite su vaiku apie galimą bendravimo su nepažįstamaisiais riziką.

Tėvai turi domėtis ir apsilankyti interneto erdvėse, kur dažniausiai lankosi vaikai ir paaugliai, t. y. žinoti apie tai, kokie socialiniai tinklai yra populiarūs, kodėl jie yra įdomūs vaikams, kuo gali užsiimti virtualioje erdvėje.

Patikrinkite, kokia informacija apie jūsų vaiką prieinama virtualioje erdvėje. Kartais užtenka į naršyklę suvesti vaiko vardą, pavardę į naršyklę ir pasižiūrėti, kokių duomenų rasite: kaip vaikas save pateikia internete, kur lankosi, kokius komentarus rašo ir kt.

Pareigūnai patikino – policijos virtualus patrulis, pastebėjęs galimai netinkamą turinį elektroninėje erdvėje, apie jį praneša socialinio tinklo „Facebook“ administratoriams, kad tokios paskyros ar puslapiai būtų blokuojami.

GALERIJA

  • Įspėja apie pavojingas žinutes: žaidimas gali baigtis mirtimi
  • Įspėja apie pavojingas žinutes: žaidimas gali baigtis mirtimi
  • Įspėja apie pavojingas žinutes: žaidimas gali baigtis mirtimi
  • Įspėja apie pavojingas žinutes: žaidimas gali baigtis mirtimi
  • Įspėja apie pavojingas žinutes: žaidimas gali baigtis mirtimi
  • Įspėja apie pavojingas žinutes: žaidimas gali baigtis mirtimi
  • Įspėja apie pavojingas žinutes: žaidimas gali baigtis mirtimi
  • Įspėja apie pavojingas žinutes: žaidimas gali baigtis mirtimi
  • Įspėja apie pavojingas žinutes: žaidimas gali baigtis mirtimi
  • Įspėja apie pavojingas žinutes: žaidimas gali baigtis mirtimi
  • Įspėja apie pavojingas žinutes: žaidimas gali baigtis mirtimi
  • Įspėja apie pavojingas žinutes: žaidimas gali baigtis mirtimi
  • Įspėja apie pavojingas žinutes: žaidimas gali baigtis mirtimi
  • Įspėja apie pavojingas žinutes: žaidimas gali baigtis mirtimi
  • Įspėja apie pavojingas žinutes: žaidimas gali baigtis mirtimi
  • Įspėja apie pavojingas žinutes: žaidimas gali baigtis mirtimi
  • Įspėja apie pavojingas žinutes: žaidimas gali baigtis mirtimi
Gairės: socialiniai tinklai, žaidimas, žaidimas Šaunuolė, savižudybė, pagalbos tel
Rašyti komentarą
Komentarai (25)

kas galit,

PARA^YKIT R.Požėlai-Gen.Komisarui: KODĖL policija NENORI sugauti tą brudą????????????? JIe TURI visas tam galimybes. Aš negaliu nei Messenger, nei kur kitur rašyti-BLOKE už žodį,,rusakas''. Tik čia. Facebook žandarai visai išprotėjo-blokuoja už vieną žodį, ar už foto fiurerio pukino rūžavais drabūžiais-neva aš galimai bendrauju su juo, tai prieštarauja jų standartams. Visai KVANKTELĖJO. Žandarai sėdi Rygoje, o ten daug ruskių. Facebook adminai GINA ruZZus. Blokuoja ir Ukrainos karius už žodžius-orkas, moskalis ir t.t. O baisius ruZZų fašistų komentarus palieka. Parašykitir G.Nausėdai Messenger ir po paskutiniu juo postu. NETYLĖKIT !!!!!!

rašo

ruskė, nes ne lietuviškai, o rusišku stiliumi-be nosinių ir t.t. Kodėl policija nesiima priemonių ir be pareiškimo? Juk GALI nustatyti-iš kur, telefono ar kompo tai rašoma. Kažkodėl NENORI .!!!!

Manau, kad policininkai

Patys turėtų plauki džiovintuvą prie kiaušų vonioje prisidėti, gal ir galvoj pasikratytų kas. Kur nusikaltimų prevencija? Kažkoks psichinis ligonis ieško aukų, o jie laukia kol suras? Tikrai gali būti žmonių, kurie įsitrauks ir sužais iki galo. Tą žaidimų organizatorę reikia gerai prigasdinti. Kodėl pedofilus galima gaudyti kol nieko neišprievartavo, o žmogžudžiųkol nenužudė- ne?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS