Pirmasis darbas – emigracijos priešnuodis | kl.lt

PIRMASIS DARBAS – EMIGRACIJOS PRIEŠNUODIS

„Lietuvoje susirasti darbą ir įgyti reikiamos patirties – tikrai įmanoma. Svarbiausia jaunam žmogui – motyvacija, noras ir iniciatyva. Džiugu, kad dar ne visi mokslus baigę žmonės pasirenka lengviausią kelią ir emigruoja“, – įsitikinęs Kaune įsikūrusios įmonės „Bangelė“ direktorius Alvydas Peištaras.

„Lietuvoje susirasti darbą ir įgyti reikiamos patirties – tikrai įmanoma. Svarbiausia jaunam žmogui – motyvacija, noras ir iniciatyva. Džiugu, kad dar ne visi mokslus baigę žmonės pasirenka lengviausią kelią ir emigruoja“, – įsitikinęs Kaune įsikūrusios įmonės „Bangelė“ direktorius Alvydas Peištaras.

Pranašumas – kūrybiškumas

Įmonė „Bangelė“ jau nuo 1991 m. kuria įvairią reklamą ir atlieka darbus po spausdinimo. Dėl ilgametės darbo patirties darbuotojai bendrovėje, norėdami pasiekti aukščiausią kokybę ir rezultatą, su užsakovų poreikiais puikiai derina savo kūrybines ir komercines idėjas.

Įgyta patirtis, kompetencija, intensyvus domėjimasis naujausiomis, šių dienų rinką atspindinčiomis idėjomis ir technologinėmis naujovėmis komandai leidžia įgyvendinti neįprasčiausius sumanymus, pateikti netikėtų efektyvių idėjų.

Į įmonę „Bangelė“ klientai gali kreiptis visais klausimais, susijusiais su įmonės įvaizdžiu ir reklama.

Kaip teigia įmonės atstovai, jų tikslas – kliento verslo sėkmė. Kolektyvas gali pasiūlyti optimalius reklamos ir įvaizdžio idėjų variantus, padėsiančius įmonei įsitvirtinti rinkoje, konkuruoti ir pirmauti.

Įmonė, turinti nedidelę spaustuvę, teikia laminavimo, reklamos paslaugas: atlieka dizaino, projektavimo, maketavimo, spaudos darbus, užsiima pakuočių, vidaus ir išorės reklamos gamyba, reikalui esant, gali pasirūpinti reklama ant transporto, vitrinų apipavidalinimu.

„Bangelės“ darbuotojai užsiima įmonių įvaizdžio kūrimu, formavimu ar priežiūra, prekybos ir biuro patalpų interjero formavimu bei apipavidalinimu, netradiciniais interjero elementų sprendimais, projektavimais ir gamyba.

Nauda – abipusė

Įmonės „Bangelė“ direktorius A.Peištaras pasakojo, kad šiuo metu nedidelėje, tačiau kompaktiškoje įmonėje dirba mažas, tačiau vieningas ir draugiškas žmonių kolektyvas: dizaineris, maketuotojas ir įvairių staklių operatoriai spaustuvėje.

Pasinaudojus bendrovės „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) įgyvendinamos priemonės „Parama pirmajam darbui“ suteikta galimybe gauti dalinę kompensaciją už įdarbintus ir patirties dar neturinčius asmenis, įmonėje veiklą pradėjo 5–6 darbuotojai.

„Tokia priemonė naudinga abiem pusėms: jaunimas gali rasti pirmąjį darbą ir įgyti reikiamų profesinių įgūdžių, o įmonės paskatinamos suteikti šansą dar jokios darbo patirties neturintiems jauniems žmonėms“, – pranašumus įvardijo direktorius.

Jaunimas įmonėje supažindinamas su darbo galimybėmis, labiau patyrę kolegos gali stebėti jų veiklą, pamatyti pranašumus, sferas, kuriose jiems sekasi labiausiai ir nukreipti tinkama linkme.

Pajaučia darbo skonį

Kaip teigė A.Peištaras, įmonėje įdarbinami jauni specialistai – Kauno taikomosios dailės mokyklos absolventai, kolegijų atstovai.

„Jaunimas pirmą kartą gali prisiliesti prie tikro darbo ir pajusti atsakomybę. „Bangelėje“ savo veiklą pradeda dizaineriai, maketuotojai ir kiti panašių profesijų atstovai. Tiesa, mūsų bendradarbiavimas su jaunimu tęsiasi jau ne vienus metus. Įmonėje visada laukiame jaunų žmonių, kurie nori atlikti praktiką ir siekia įgyti daugiau žinių“, – tikino įmonės direktorius, pridurdamas, kad rasti gerą specialistą darbo rinkoje nėra jau taip paprasta.

Jo teigimu, jaučiamas labai gerų darbuotojų trūkumas, todėl savo profesiją išmanantis specialistas pradėti siekti karjeros Lietuvoje gali visada.

Darbdaviai laukia perspektyvių

A.Peištaro įsitikinimu, rasti pirmąjį darbą Kaune tikrai įmanoma. Pasak pašnekovo, siekti šio tikslo padeda ir pati valstybė, ir darbdaviai. Įmonės direktorius pabrėžė, jog jaunimą šiais laikais galima suskirstyti į dvi dalis.

„Viena grupė tiesiog nerodo jokios iniciatyvos, noro dirbti. Pastebiu, kad daugelis mokslus baigusių žmonių materialinės gerovės nori čia ir dabar, neįdėdami darbo. Tokie asmenys dažniausiai išvyksta į užsienį. Tiesa, matau tendenciją, kad emigruoja tas jaunimas, kuris Lietuvoje gali tapti tik nekvalifikuotais darbininkais“, – kalbėjo A.Peištaras.

Pašnekovas pasidžiaugė matantis ir kitą – teigiamą bei vilties teikiantį jaunimą. Tai – motyvuoti, žinantys, ko nori, pasiruošę dirbti ir tobulėti žmonės.

„Apima pasididžiavimas, kai supranti, kad kažkam padėjai suvokti savo galimybes, talentą ir padėjai profesinės veiklos pamatus. Manau, kad INVEGOS įgyvendinama priemone „Parama pirmajam darbui“ pasinaudojome ne paskutinį kartą“, – akcentavo įmonės „Bangelė“ direktorius.

2014 m. balandį registruoto nedarbo rodiklis Kauno teritorinės darbo biržos aptarnaujamoje teritorijoje siekė 8,7 proc. visų darbingo amžiaus gyventojų. Palyginti su praėjusiu mėnesiu, nedarbas sumažėjo 1 proc. Tai didžiausias nedarbo mažėjimas šiais metais.

Kauno teritorinės darbo biržos duomenimis, nedarbas Kauno teritorinės darbo biržos aptarnaujamoje teritorijoje ir toliau buvo mažesnis nei šalies vidurkis (9,8 proc.) ir vienas mažiausių Lietuvoje. Mažesnis nedarbo rodiklis fiksuotas tik Vilniaus (8,1 proc.) ir Klaipėdos (8,2) regionuose.

Kaip teigė įstaigos specialistai, daugiausia laisvų darbo vietų Kauno teritorinės darbo biržos aptarnaujamoje teritorijoje buvo siūloma pardavimo vadybininkams, administratoriams, buhalteriams, apskaitininkams, verslo paslaugų vadybininkams, transporto vadybininkams, produkto vadybininkams, darbų vadovams, siuvimo technologams, bendrosios praktikos slaugytojams, projekto vadovams, programuotojams, pardavėjams, tarptautinių pervežimų vairuotojams, virėjams, kepėjams, vairuotojams ekspeditoriams, siuvėjams, mėsininkams, apdailininkams, elektrikams, apsaugos darbuotojams, plataus profilio statybininkams, barmenams, sandėlininkams, pagalbiniams darbininkams, prekybos salės darbuotojams, pakuotojams.
2014 m. ypatingas dėmesys skiriamas jaunimui įdarbinti. Nuo metų pradžios Kauno teritorinė darbo birža įgyvendina Jaunimo garantijų iniciatyvas, kurių tikslas mažinti jaunimo nedarbą ir pagerinti jaunuolių, kurie nei dirba, nei mokosi, padėtį, padėti susirasti darbą baigus mokslus.


Parama pirmajam darbui

Priemonė „Parama pirmajam darbui“ skirta jaunimo užimtumui skatinti.

Darbdaviams, kurie įdarbino darbo patirties neturinčius darbuotojus, kompensuojama 23,3 proc. pirmą kartą įsidarbinusio jauno žmogaus (nuo 16 iki 29 metų) darbo užmokesčio.
Darbo užmokestis kompensuojamas ne ilgiau nei 12 mėnesių.

Dėl priemonės gali kreiptis privatūs ir viešieji juridiniai asmenys (išskyrus biudžetines įstaigas), užsienio įmonių filialai ir atstovybės Lietuvoje, fiziniai asmenys, įdarbinę jauną darbuotoją.
Apie 2000 įmonių jau išmokėta beveik 12,66 mln. litų už daugiau nei 10,7 tūkst. pirmą kartą įdarbintų jaunuolių.

Dėl jaunų darbuotojų darbo užmokesčio kompensacijos iki 2015 09 30 galima kreiptis į INVEGĄ.

Priemonė finansuojama Europos socialinio fondo lėšomis.Daugiau informacijos www.invega.lt.

 

GALERIJA

  • Pirmasis darbas – emigracijos priešnuodis
"Bangelės" nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kęstas B.

Lietuvoje universitetinis išsilavinimas paverstas preke gal net daugiau, negu bet kur kitur. Todėl turime daug triukšmingos įkyrios reklamos. Kas iš viso to yra svarbiausia? Tapti pilnaverčiu bendruomenės nariu, gauti patinkantį ir gerai apmokamą darbą, neišleisti pernelyg daug šeimos pinigų ir neužsikrauti pernelyg didelių skolų. Todėl teisingiausias pasirinkimas yra paprastas: _"Viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl daugėja norinčiųjų studijuoti užsienyje, – nemokamas mokslas ir tai, kad baigę užsienio universitetus visi sėkmingai įsidarbina [1]."_ Daugiau apie tai - surašius Google paieškoje žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.

Kas bijo “muilo” bylos?

Kas bijo (nes reikės atsakyti pagal nuopelnus) “m a i l i a u s” bylos ir jos rezultatų? 1.”Muilo” bylos bijo šios netikros bylos organizatoriai. 2.”Muilo” bylos bijo šios netikros bylos gamintojai (muilintojai) – FNTT ir Generalinė prokuratūra (kurie, galimai, patys galėjo būti šios bylos ir organizatoriai ar (ir) organizatorių padėjėjai, tai yra tyčia, specialiai pradėjo šią bylą visiškai be jokio pagrindo) 3.”Muilo” bylos bijo konkretūs Seimo nariai – politikai, kurie aktyviai kišosi į šią bylą, skleidė demagogiją ir padėjo FNTT tarnybai ir prokurorui gaminti netikrą bylą ir formuoti visuomenės nuomonę. 4.“Muilo” bylos bijo žiniasklaida, kuri, galimai, veikė organizuotai su FNTT ir prokuratūra, skleidė melą ir blefą apie akvakultūros projektų dalyvius ir mulkino visuomenę. Žininiasklaida bijo, todėl visokiais būdais neleidžia pasisakyti kitai pusei, nes visi melagiai būtų demaskuoti. 5.O ko bijo visi kiti? Jie bijo tų, kurie bijo (tai yra visų tų aukščiau išvardytų)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS