Plinta įrašas, kuriame medikai ir pareigūnai prie lovos riša nepilnametę: kas iš tiesų įvyko? | kl.lt

PLINTA ĮRAŠAS, KURIAME MEDIKAI IR PAREIGŪNAI PRIE LOVOS RIŠA NEPILNAMETĘ: KAS IŠ TIESŲ ĮVYKO?

Savaitgalį socialiniuose tinkluose pradėjo plisti daug audrų sukėlęs vaizdo įrašas iš Kauno klinikų Skubiosios pagalbos skyriaus. Jame – mama filmuoja savo nepilnametę dukrą, kurią medikai ir policijos pareigūnai fiksuoja prie lovos. Aiškėja, kad merginai reikėjo pagalbos, o mama dėl neaiškių priežasčių norėjo sukelti chaosą.

Rezonansinis įrašas

Vos per parą laiko socialiniuose tinkluose vaizdo įrašas su prie lovos fiksuojama mergina sulaukė tūkstančių peržiūrų, komentarų ir pasidalijimų. Vaizdo įrašas – dviprasmis, net komentaruose žmonės pasidalijo į dvi dalis. Vieni palaikė mamą, sakydami, kad ji turi spręsti dėl vaiko gydymo. Kiti laikėsi priešingos pozicijos, kad mama nederamai pasielgė, nes ne tik paviešino vaiko atvaizdą, bet ir pažemino merginą, kuriai reikėjo psichologo pagalbos.

Įrašas darytas Kauno klinikų Skubiosios pagalbos skyriuje, į kurį buvo atvežta nusižudyti bandžiusi nepilnametė. Girdėti, kad mergina su kažkuo kalbasi telefonu, muistosi, o pareigūnai padeda medikams ją pririšti prie lovos, kad ši nurimtų. Tuo pačiu metu merginos mama viską filmuoja ir garsiai šūkauja, esą vaiko teisių specialistai nusprendė be jos žinios gydyti dukrą.

 

 

Feisbuko vaizdo įrašas

„Jau aš teisių neturiu. Vaiko teisės perima. Dar vaistų sugalvokit“, – už kadro kalba mama.

Tada vienas klinikų personalo specialistas nurodė, kad moteris nefilmuotų, nes yra ir kitų ligonių bei paprašo jos „nedaryti nesąmonių“, tačiau moteris nesutiko ir toliau filmavo.

Kelti postą ir viešinti savo vaiką tokioje situacijoje yra mažų mažiausiai žeminimas.

Vėliau komentaruose įkeltas ir pokalbis su viena gydytoja, kuri kantriai mamai aiškino, kad dukra turėjo suicidinių minčių, todėl nuspręsta ją gydyti stacionariai. Taip pat buvo prašoma, kad mama nekeltų chaoso, nes mergina, panašu, po pokalbio su medikais nurimo.

Po šiuo vaizdo įrašu pasipylė gausybė komentarų. Vieni baisėjosi pareigūnų, kiti – įrašą dariusios ir paviešinusios mamos veiksmais. Žmonės tikino, kad merginai kaip tik bus suteikta psichologinė pagalba.

„Jauną moterį tarnybos kankina ir dar motinos akivaizdoj, o jus visi tik rašot, kad nusipelnė, fui, kaip neskanu. Žemai puolus tauta ir avių banda visiškai, vietoj to, kad žmogui padėt, palaikyt, geriau suėsit jį visiškai, surišt adekvatų žmogų prie lovos ir dar iš jo juoktis, nu atsiprašau“, – nuomonę pareiškė viena socialinių tinklų vartotoja.

„Motinai galiu tik tiek pasakyt, kad reikėtų subręsti ir užaugti. Kelti postą ir viešinti savo vaiką tokioje situacijoje yra mažų mažiausiai žeminimas. Jokia normali mama šitaip su vaiku nesielgtų ir į tokią padėtį nestatytų. Pati skambina ir prašo pagalbos, o kai ji suteikiama, traukia telefoną ir bando paversti tarnybas kažkokiais blogiečiais už tai, kad jie dirba savo darbą“, – priešingą nuomonę pateikė viena internautė.

Saugo nepilnamečio teises

Kauno klinikų ir Kauno Vyriausiojo policijos komisariato atstovai detaliai apie įvykį nekomentuoja tiek dėl nepilnamečių apsaugos, tiek gerbiant asmens privatumą.

„Vasario 10 d. 11.46 val. buvo gautas pranešimas, kad nepilnametė ketina pakelti prieš save ranką. Netrukus pareigūnai surado minėtą merginą ir perdavė medikams, kurie paprašė pareigūnų pagalbos.

Kadangi informacija ypatingai jautri ir liečianti nepilnametį asmenį, daugiau duomenų atskleisti negalime ir prašome neviešinti vaizdo įrašų, kuriuose matosi nepilnametės, norėjusios prieš save pakelti ranką, atvaizdas“, – nurodė policijos atstovė.

„Vaizdo įraše pavaizduotas nepilnametis asmuo ir ypatingai jautrūs su jo sveikata susiję duomenys. Gerbdami pacientės privatumą ir sveikatos duomenų konfidencialumą, plačiau pakomentuoti situacijos neturime teisė“, – antrino ir Kauno klinikų atstovai.

Būtina užtikrinti gydymą

Vaiko teisių ir apsaugos specialistai portalui kauno.diena.lt aiškino, kad kiekvienam vaikui turi būti užtikrinta teisė į gydymą, kai tik jo prireikia. Tėvai turi užtikrinti, kad vaikui būtų suteikta pagalba.

„Viena iš pamatinių vaiko teisių yra jo teisė į sveikatą, o ypač į būtinąją pagalbą, kai jos prireikia. Tad tėvų pareiga pirmiausia yra užtikrinti, kad vaikas kaip įmanoma greičiau gautų jam tuo metu reikalingą pagalbą.

Visuomet rekomenduojame tėvams priimant su vaiku susijusius sprendimus atsižvelgti ne tik į vaiko norus konkrečioje situacijoje, bet ir medikų, policijos pareigūnų ar kitų specialistų rekomendacijas, siūlomą pagalbą ir aplinkybių visumą“, – komentavo Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Andželika Vežbavičiūtė.

Pasak jos, tais atvejais, jei tėvai negali priimti sprendimo dėl pagalbos vaikui, neatsižvelgia į geriausius vaiko interesus, medikų rekomendacijas, sprendimą dėl būtinos pagalbos suteikimo vaikui už tėvus tokį sprendimą gali priimti vaiko teisių gynėjai.

„Itin svarbu, kad šioje konkrečioje situacijoje vaikui buvo suteikta tuo metu jam reikalinga pagalba. Vaiko teisių gynėjai šiuo metu aiškinasi šeimos situaciją, vertina, kokios pagalbos gali prireikti ir ją inicijuos bei nukreips pas reikiamus specialistus“, – nurodė A. Vežbavičiūtė.

Vaiko teisių specialistė pažymėjo, kad labai svarbu žinoti, jog su iššūkiais susidūrusiam vaikui ar paaugliui labai svarbi palaikanti ir atliepianti artimųjų aplinka ir parama. „Ypač ji reikšminga paauglystėje, šiuo amžiaus tarpsniu jaunuolis ir taip išgyvena sumaištį, tapatumo paieškas, tad jam labai reikalingas saugumas ir supratimas. Kartais prireikia ir psichologų ar psichikos sveikatos specialistų pagalbos“, – kalbėjo Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja.

Kviečiame prieš keliant vaiko atvaizdą į socialinius tinklus, atidžiai peržiūrėti nustatymus, įvertinti, kas galės matyti vaiko atvaizdą, ar bus galimybė juo dalintis.

Ji pridūrė, kad siekiant apsaugoti vaikus nuo pakartotinių neigiamų išgyvenimų ir psichologinių traumų labai svarbu užtikrinti ir jo duomenų apsaugą.

„Tad kviečiame prieš keliant vaiko atvaizdą į socialinius tinklus, atidžiai peržiūrėti nustatymus, įvertinti, kas galės matyti vaiko atvaizdą, ar bus galimybė juo dalintis. Primename, kad mūsų šalies įstatymai numato ypatinga vaiko teisės į atvaizdą apsaugą.

Svarbu atsiminti, kad negalima naudoti vaiko atvaizdo neigiamų socialinių reiškinių kontekste, jei iš paskelbtos vaizdo informacijos galima atpažinti nepilnametį. Taip pat įstatymais įtvirtintas besąlygiškas draudimas skleisti nepilnamečio asmens duomenis, kurie žemina jo orumą bei pažeidžia interesus. Išimtis taikoma tik tais atvejais, kai yra paskelbta vaiko paieška“, – apie tai, kad tėvai turėtų pagalvoti, kada nepilnamečių asmenų atvaizdą kelti į socialinius tinklus, kalbėjo A. Vežbavičiūtė.

Kilus klausimams, kviečiame žmones pasikonsultuoti su vaiko teisių gynėjais skambinant nemokamu tel. 8 800 10 800, taip pat galima rašyti žinutę interneto svetainėje vaikoteises.lrv.lt esančiame pokalbių laukelyje. Pranešti apie vaiko teisių pažeidimą galima artimiausiame vaiko teisių apsaugos skyriuje arba skambinant Skubiosios pagalbos tarnybų ryšio numeriu 112.

Gairės: nepilnametė, vaizdo įrašas, riša prie lovos, policija, medikai, pagalbos tel
Rašyti komentarą
Komentarai (119)

Vanda

O kaip kitaip su apsvaigusiais nuo narkotikų ? ant rankų nešioti ?

100% pritariu Reziume

Ne šiaip bėda, o baisi bėda, kad bet kam leidžiama turėti vaikų!

Nu jo

Kai ji jau atsidurs visapusiškoj psichatrų globoj jie su tokia pachiente galės daryti bet ką.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS