Po naujovės – sumaištis dėl Kauno viešojo transporto bilietų | kl.lt

PO NAUJOVĖS – SUMAIŠTIS DĖL KAUNO VIEŠOJO TRANSPORTO BILIETŲ

Nuo rugpjūčio 1 dienos Kauno viešajame transporte pradėjus veikti naujajai elektroninių bilietų sistemai „Žiogas“, kai kurie keleiviai stveriasi už galvų sužinoję, kad savo turimos elektroninės kortelės negalės papildyti terminuotuoju mėnesiniu bilietu kaip anksčiau. Tačiau bendrovės „Kauno autobusai“ atstovai pateikė detalų paaiškinimą apie naujovę – keleiviai per mėnesį neišleis daugiau nei jie mokėdavo įsigydami terminuotąjį bilietą.

Atsiradus naujovei – neaiškumai

Pastarąja galimybe elektroninių viešojo transporto kortelių naudotojai paskutinį kartą galėjo pasinaudoti iki liepos 31-osios. Būtent tądien į vieną iš platinimo vietų įsigyti terminuotojo mėnesinio bilieto užsukusi kaunietė išgirdo daug neaiškumų sukėlusią žinią.

„Padaviau savo elektroninę „Kauno kortelę“ pardavėjai, o ji man sako: „Šiandien – paskutinė diena, kai galėsiu ją papildyti terminuotuoju mėnesiniu bilietu, paskui liks galimybė tik papildyti suma, kurią išleisite kelionės viešuoju transportu bilietėliams“. Nustebau ir paklausiau, ar ji nejuokauja. Pardavėja dar kartą man pakartojo tą patį ir pridūrė: „Kauno valdžia sakė, kad tokiu būdu žmonės galės sutaupyti, tik aš neįsivaizduoju, kaip“. Išėjusi susinervinau. Turbūt tiems, kurie taip sugalvojo, perkaito galvos!“ – plūdo su portalo kauno.diena.lt redakcija susisiekusi moteris.

Išėjusi susinervinau. Turbūt tiems, kurie taip sugalvojo, perkaito galvos!

Kaip aiškino bendrovės „Kauno autobusai“ rinkodaros vadovas Karolis Dekeris, nuo rugpjūčio pradėjus veikti naujajai elektroninių bilietų sistemai, į ją perkelta mobiliosios programėlės „Žiogas“ kainodara ir principas. Tai reiškia, kad viešojo transporto keleivis savo turimą naują „Žiogas“ kortelę arba ankstesniąją, bet vis dar galiojančią „Kauno kortelę“, galės papildyti tik norima pinigų suma, o ne terminuotaisiais mėnesiniais bilietais.

Paaiškino, kaip veikia

Kiekvieną kartą įlipęs į troleibusą ar autobusą žmogus turės elektroninę kortelę priglausti prie komposterio. Tai padarius, iš jos bus nuskaičiuota suma už vienkartinį bilietą priklausomai nuo to, kokiu vienkartinio bilieto tipu jis naudojasi – moka visą kainą, ar jam priklauso 50 proc., 80 proc. nuolaida. Kai jo pažymėtų vienkartinių bilietų suma pasieks terminuotojo bilieto kainą – 28 eurus (mokantiems visą kainą), 14 eurų (su 50 proc. nuolaida) ir t. t., jei mėnesis dar nebus pasibaigęs, viešajame transporte elektroninę kortelę keleivis turės žymėti kiekvieną kartą įlipęs, bet pinigai už bilietus jam nuskaičiuojami nebus.

Laimučio Brundzos nuotr.

„Keleivis neišleis daugiau nei kainuoja jo terminuotas mėnesinis bilietas. Kitaip tariant, jeigu jūs susirgote arba susižeidėte ir negalite važiuoti viešuoju transportu arba tiesiog tam nėra poreikio, tai jūs, jei ir išleidote, pavyzdžiui, tik tris eurus, daugiau ir neišleisite. O jeigu važinėjate daug ir, tarkime, rugpjūčio 18 dieną pasiekėte terminuotojo mėnesinio bilieto kainos sumą, įsijungs terminuotas bilietas ir komposteryje matysite, kad jis galioja iki mėnesio pabaigos. Kai kiekvieną kartą prie komposterio priglausite elektroninę keleivio kortelę, pinigai nebus nuskaičiuojami. Ekrane matysite užrašą, kad pažymėjote bilietą už 0 eurų ir 0 centų bei pinigų kortelėje likutį. Tą pinigų likutį naudosite kitą mėnesį“, – detalizavo pašnekovas.

Naudingiau keleiviams

„Kai prasidėjo COVID-19, sulaukdavome pasipiktinusių žmonių, prašančių grąžinti pinigus, nes, pavyzdžiui, jie sakydavo, kad turi izoliuotis, o nusipirko mėnesinį terminuotą bilietą, bet negalės jo išnaudoti. Tokių bilietų, be abejo, mes grąžinti negalėjome, o dabar šitos problemos keleiviams neliks“, – pasakojo K. Dekeris.

Pasak jo, naujoji elektroninių bilietų sistema turi ir dar vieną privalumą. Jei, tarkime, keleivis už terminuotąjį bilietą be nuolaidos sumokėdavo visą jo kainą – 28 eurus, tai dabar į savo turimą kortelę jam nebūtina visos šios sumos įdėti iš karto kaip anksčiau – galima tai daryti palaipsniui. „Dabar gali keleivio kortelę papildyti penkiais ar dešimt eurų, o kai matys, kad suma artėja prie pabaigos, papildyti vėl“, – aiškino bendrovės „Kauno autobusai“ rinkodaros vadovas.

Koks bilieto tipas galioja?

Kaip naujoji elektroninių bilietų sistema „Žiogas“ užfiksuoja, kokią kainą už vienkartinį bilietą keleivis mokės? „Tų, kurie naudojo ne elektroninę programėlę „Žiogas“, o „Kauno korteles“, duomenis mes perkėlėme. Yra moksleivių kortelės, studentų, „ISEC“ pažymėjimai – duomenys buvo perkelti su studentiška arba moksleiviška nuolaida. Jiems yra taikoma 50 proc. nuolaida vienkartiniam bilietams ir 80 proc. lengvata terminuotiesiems bilietams. Todėl, kai jie žymi vienkartinius bilietus – moka 0,35 euro, o sumai pasiekus 5,60 euro – terminuotojo bilieto su 80 proc. nuolaida pinigų sumą, įsijungia terminuotas mėnesinis bilietas. Aišku, jei su pažymėtu vienkartiniu bilietu keleivis spėja persėsti į kitą maršrutą per pusvalandį, priglaudus kortelę prie komposterio, pinigai jam nenuskaičiuojami“, – kalbėjo pašnekovas.

Paklaustas, ką daryti tada, kai studentas arba kitokią nuolaidą vienkartiniams kelionės viešuoju transportu bilietams gaunantis žmogus dėl kažkokių priežasčių nebegalės ja naudotis, pavyzdžiui, baigs studijas ir turės už bilietus mokėti visą kainą, K. Dekeris sakė, kad tuomet keleivis informaciją apie pasikeitimus galės pažymėti interneto tinklalapyje https://savitarna.kaunoziogas.lt/ arba apie tai pranešti nuvykęs į į klientų aptarnavimo centrą „Mano Kaunas“ Statybininkų gatvėje 3.

Laimučio Brundzos nuotr.

Jei keleivis nuspręs pasikeisti turimą „Kauno kortelę“ ir / ar įsigyti naują elektroninę „Žiogas“ kortelę, vienkartinio bilieto tipą – pilną jo kainą ar su nuolaida, pirmą kartą platinimo vietoje nustatys kasininkas. Įsigyti ar papildyti naująsias korteles dabar galima visose „Maximos“, „Rimi“ kasose bei „Kauno spauda“, „Lietuvos spauda“ ir „Narvesen“  kioskuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (61)

Audronė

Lieka neaišku,jei buvo pildytas terminuotas bilietas rugpjūčio mėnesiui už 28 €,tai kada galima papildyti? Ar galioja ta tvarka,kai nuo 16 dienos pildoma kitam mėnesiui?

Jore

Kur reikes nusipirkti vienkartini autobuso bilieta atvykus is kito miesto?

As

Jiems nusispjauti i keleivius visoa tipo naujoves susidefa is pinigu kuriu dalis nuplaukia i kisenes taip galvoju
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS