Prieš naują daugiabutį Romainiuose sukilo dėl šikšnosparnių? | kl.lt

PRIEŠ NAUJĄ DAUGIABUTĮ ROMAINIUOSE SUKILO DĖL ŠIKŠNOSPARNIŲ?

Romainių bendruomenė sukilo prieš daugiabučių statybas. Esą nukentės ne tik dabartiniai gyventojai, bet ir gamta, paukščiai ir net šikšnosparniai. Verslininkai teigia, kad kritika nepagrįsta.

Surinko parašus

Romainių gyventojai siekia atkreipti dėmesį, kad netrukus miško pašonėje gali iškilti du daugiabučiai. Žmonės piktinasi, kad jei pastatai bus pastatyti, jie subjauros Girios alėjos kvartalo vaizdą, nes čia vyrauja mažaaukštės statybos pastatai. Baiminamasi ir dėl žalos gamtai.

Girios g. 1G numeriu pažymėtame sklype planuojama pastatyti du daugiabučius. Nurodoma, kad vienas pastatas būtų trijų, kitas – šešių aukštų. Aplinkui jau yra suformuotas kvartalas, kuriame pastatyti kelis aukštus siekiantys namai, tad gyventojai įsitikinę, kad Romainių miško pašonėje daugiaaukščiams ne vieta.

Bendruomenė surinko parašus ir išsiuntinėjo skundus į įvairias institucijas, siekdama išsiaiškinti, kodėl buvo leista pakeisti žemės sklypo paskirtį, kuriame būtų galima statyti daugiabutį.

Sukėlė daug abejonių

Gyventojai taip pat baiminasi, kad, pastačius du daugiabučius, kils problemų ne tik dėl automobilių statymo vietų, bet ir dėl vandentiekio.

"Viena didžiausių problemų, kad mes nežinome, kaip verslininkai praėjusią vasarą sugebėjo pakeisti žemės paskirtį iš mažaaukštės statybos į daugiaaukštę. Kai mes pirkome namus, aplink buvo vien mažaaukščiai namai, o dabar jie sugebėjo iškirsti medžius ir pradėti ruošti sklypą statyboms, kuriose, kaip paaiškėjo, numatomi daugiabučiai. Mūsų nuomone, dedasi kažkokie nešvarūs dalykai, kad prie miško leido statyti šešių aukštų pastatą. Kelių kilometrų spinduliu nėra tokių pastatų. Yra keli daugiabučiai Girios gatvės pradžioje, bet tikrai ne tokio aukščio", – "Kauno dienai" sakė Girios gatvės gyventojas Giedrius Gecevičius. Jis pridūrė, kad jei minėtame sklype būtų statomi kotedžai ar kelių aukštų namai, bendruomenė tikrai neprieštarautų projektui.

Vietiniai tikino, kad, viešojoje erdvėje pasirodžius projektui, jie puolė jį nagrinėti. Pasak gyventojų, jie aptiko nemažai neatitikimų, kurie esą žymiai pablogintų viso kvartalo gyvenimo sąlygas.

"Jie negali užtikrinti, kad vienam butui bus viena automobilio vieta. Be to, jei jie planuoja elektromobilių vietas, reikia įrengti ir specialius elektros įvadus, o jų taip pat nėra. Taip pat kyla neaiškumų dėl vandens. Jau dabar vasaros metu gyventojai susiduria su tiekimo problemomis. Jei pastatys du daugiabučius, ar žmonės iš viso neliks be vandens", – baiminosi Romainių gyventojas.

Žmonės tiesiog savivaldybės interneto puslapyje pamatė projektą, tačiau jokie klausimai su gyventojais nebuvo derinti, todėl ir kyla labai daug abejonių ir klausimų.

Pasitelkė aibę argumentų

Girios alėjos kvartalo naujakuriai įsitikinę, kad daugiabučiai nederės prie aplinkos ir taip bus kuriama vizualinė tarša. Be to, gyventojai abejoja, ar prie miško statomi daugiaaukščiai pastatai nepakenks ir gamtai.

"Medžiuose juk yra daug perėjimo vietų, nuolat vyksta paukščių migracija, tad jei pastatai bus aukščiau miško, ar tikrai tai nekenks. Juk galioja įvairūs aplinkosaugos reikalavimai", – svarstė G.Gecevičius.

Gyventojų pasirašytame skunde dėstoma, kad daugiaaukščiai pastatai sukelia neigiamą poveikį paukščiams, jie daužosi į langus ir žūsta. Be to, netoliese yra Romainių teriologiniai draustiniai, kuriuos pamėgę šikšnosparniai. Gyventojai nuogąstauja, kad naujos statybos gali paveikti ir saugomas teritorijas. Neatmetama tikimybė, kad intensyvių statybų metu būtų paveikta ir miško ekosistema.

Girios gatvės naujakuriai atkreipė dėmesį, kad daugiabučiai užstotų saulę, tad daliai gyventojų ne tik sudarytų šešėlį, bet taip pat ir užkirstų kelią ateityje įsirengti saulės baterijas ir taip naudotis atsinaujinančios energijos šaltiniais.

"Rengiant tokį projektą tikrai trūksta aiškumo. Žmonės tiesiog savivaldybės interneto puslapyje pamatė projektą, tačiau jokie klausimai su gyventojais nebuvo derinti, todėl ir kyla labai daug abejonių ir klausimų", – pažymėjo bendruomenės atstovai.

Laikosi teisės aktų

Girios g. 1G daugiabučių namų projekto architektas Mantas Bertauskis "Kauno dienai" teigė, kad dalis gyventojų priekaištų yra nepagrįsti.

Jis nurodė, kad ir pats kvartalas iš pradžių buvo suplanuotas vien daugiabučiams, tik dėl krizės ankstesni vystytojai projektą pristabdė, o pasikeitus savininkams, jie čia pastatė mažaaukščius pastatus.

Architektas pridėjo ir Registrų centro išrašą. Jame matyti, kad minėto Girios gatvės sklypo žemės naudojimo būdas – daugiabučių gyvenamųjų pastatų statyba. Tai atitinka paviešintus projektinius pasiūlymus ir rengiamą daugiabučių namų projektą.

"Ta teritorija, kurioje dabar pristatyta vienbučių ir dvibučių namų, dar apie 2007 m. buvo suplanuota kaip Girios daugiabučių kvartalas. Keli daugiabučiai apie 2008-uosius buvo pastatyti, bet prasidėjo krizė ir projektas nutrūko. Paskui atėjo kiti vystytojai ir neužstatytą plotą pertvarkė bei pastatė dvibučius pastatus. Tad šioje teritorijoje daugiabučių namų statyba nesvetima. Dar prieš tuos žmones, kurie dabar įsikūrė dvibučiuose, buvo suplanuota čia statyti daugiabučius. Bendrasis planas leidžia tai daryti, todėl mes niekuo nenusižengiame. Čia yra daugiau žmonių nusivylimas, kad jie įsigijo vienbučius, o šalia atsiras daugiabutis", – kvartalo koncepciją aiškino M.Bartauskis.

Architektas teigė, kad dabartinio projekto vystytojai laikosi visų teisės aktų, statybas planuoja pagal numatytas procedūras ir tikrai nesuinteresuoti prarasti statybų leidimą. Pasak jo, gyventojai skunde išdėstė emocijomis, o ne teisės aktais pagrįstus argumentus.

Man neteko matyti tokių nuostatų, kad žmogus, pirmas pasistatęs namą, įgytų teisę apriboti kitų kaimynų teises, jog jie jokiu būdu negalėtų pastatyti statinio, kurio šešėlis bent kurį laiką kristų ant jo statinio.

Priekaištus atmetė

Dėl gyventojų išsakytų pastabų apie aplinkosaugos reikalavimus, statybas šalia miško, specialistas pastebėjo, kad žmonės neturi kuo paremti tokių savo teiginių. Pasak architekto, Girios g. 1G sklype planuojami daugiabučiai nebus aukštesni nei medžiai, todėl ir vizualinės taršos nebus, taip pat esą nebus įtakos ir paukščiams, nes pastatas bus su aiškiomis konstrukcijomis, be blizgių medžiagų, kurios galėtų klaidinti sparnuočius. "Sklypas pats nepatenka į jokias saugomas teritorijas, todėl jam ir netaikomi kokie nors specialūs reikalavimai. Tad kalbos apie draustinį yra toks pritempimas ir nereikalingo triukšmo kėlimas", – pridūrė M.Bertauskis.

Jis taip pat stebėjosi gyventojų kritika dėl neva metamo šešėlio. "Daugiabučiai bus kitoje gatvės pusėje, nei yra dabar pastatyti namai. Artimiausias statinys nutolęs 40 m. Esame įvertinę insoliacijos reikalavimus ir jų nepažeidžiame. Tačiau nėra reikalavimų įvertinti tai, kad ateityje kaimynai galbūt norės ant stogo įsirengti saulės baterijas. Man neteko matyti tokių nuostatų, kad žmogus, pirmas pasistatęs namą, įgytų teisę apriboti kitų kaimynų teises, jog jie jokiu būdu negalėtų pastatyti statinio, kurio šešėlis bent kurį laiką kristų ant jo statinio. Dabar net nėra ant tų namų jokių saulės elektrinių, gyventojai negali pateikti skaičiavimų, ar tikrai jie patirtų nuostolių. Be to, aš net nesu tikras, ar vakarinėje pastato dalyje dedamos tos saulės baterijos, nes daugiabučiai būtent šioje pusėje ir numatyti", – stebėjosi architektas.

Surengė pristatymą

Viešo pristatymo metu buvo diskutuota ir dėl elektromobilių statymo vietų gausos. Architektas pripažino, kad vietų numatyta daug, bet taip žiūrima į ateitį, nes vis populiarėja elektromobiliai. Vis dėlto sutarta, kad vietų tokioms transporto priemonėms galima sumažinti.

Be to, specialistas teigė, kad kol nėra iki galo patvirtinti projektiniai pasiūlymai, tol neužsakomos ir komunikacijų sąlygos. Pasak jo, kitame etape bus nurodyta, kiek konkrečiai bus butų ir kokio aptarnavimo reikės. Be to, architektas nesutiko su gyventojų skundu, kad projektas su jais nebuvo derintas. Viešas pristatymas surengtas sausio 5 d.

"Visa informacija apie projektą, aukštingumą, parkavimo vietas ir kitas detales buvo paviešinta, nes to reikalauja procedūros. O viešo pristatymo metu gyventojai galėjo išsakyti savo pastabas. Būtent šios procedūros metu gyventojai supažindinami su projektu, o jie dar prieš pristatymą surašė skundą, kad neva mes nieko nesitarėme. Mes darome viską pagal įstatymus. Juk visos institucijos gali patikrinti visus dokumentus, nes informacija yra viešai prieinama. Vystytojas neturi jokio tikslo, gavęs statybų leidimą, nusižengti įstatymams ir jį prarasti", – teigė M.Bertauskis.

Savivaldybė nepritaria

Kauno savivaldybės atstovai "Kauno dienai" tikino, kad Romainiuose planuojami du daugiabučiai namai neatitinka miesto vizijos, kaip turėtų būti išnaudojama minėta teritorija prie miško.

"Kauno urbanistinių, architektūrinių ir investicinių klausimų komisija nepritarė dokumente minimam projektiniam pasiūlymui. Manome, kad siūlomi statyti pastatai nedera prie aplinkos, yra nekontekstualūs. Tad kol kas šio projekto pradžia su miestu yra nesuderinta", – dienraščiui komentavo Kauno miesto savivaldybės administracijos Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius.

GALERIJA

  • Prieš naują daugiabutį Romainiuose sukilo dėl šikšnosparnių?
  • Prieš naują daugiabutį Romainiuose sukilo dėl šikšnosparnių?
Justinos Lasauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Kiek supratau

Siksnosparniai pagrindinis siu veikeju maisto ir pragyvenimo saltinis

Iš Koronos nepasimokėmė,

jog NEGALIMA taip miestų TANKINTI, negalima daugiabučio kiemui tiek mažai erdvės skirti, kad, kai viename name nusičiaudi, tai ne tik gretimo namo gyventojus pažadina, bet ir juos apipurškia! Arba individualių namų sklypai - 6 kv.m ,,dydžio"! Atstumas tarp 2-jų namų kone toks pat, kaip tarp 3 kambarių buto 1 ir 3 kambarių? - Gamtos gyvūnėliams, prie daug ko pratusiems, ir tai gamtos nustatyto dydžio atstumas iki kito padaro gūžtos būtinas, o žmogui jis gerokai didesnis GYVYBIŠKAI svarbus. Epidemijas per didelis gyvenviečių gyventojų tankumas lemia. Ir dar - nepakankamo pločio orą valančių spygliuočių bei lapuočių sienos tarp jų! O nes miškus ir parkus naikiname, mieste vietoje išpjautų didelio valomojo efektyvumo galingų medžių paliegėlius sodiname.

Anonimas

O kas projektavo per kompanija? Cia jiem viskas gerai? Kodel nestato kokiuose silainiuose ar dainavoj tarp kitu daugiaubuciu? Cia tas pats kas turniskese pastatytu daugiabuti :D
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS