R. Oželis: saugiausios yra draugiškos bendruomenės | kl.lt

R. OŽELIS: SAUGIAUSIOS YRA DRAUGIŠKOS BENDRUOMENĖS

"Vienas kitu pasitikintys bendruomenių nariai – didelė vertybė", – pabrėžia Kauno rajono mero Valerijaus Makūno visuomeninis konsultantas viešojo saugumo klausimais Romas Oželis.

Įspūdinga patirtis

Pasak R.Oželio, kalbant apie viešąjį saugumą, gyventojams svarbiausios sritys yra kova su nusikalstamumu, viešosios tvarkos užtikrinimas, saugumo pojūtis, rimtis, žinojimas, kad į gyventojų pranešimus reaguojama, kad pranešimai nevertinami atmestinai.

Mero V.Makūno patarėju R.Oželis buvo pasirinktas atsižvelgiant į jo įspūdingą patirtį dirbant viešojo saugumo srityje.

"Daug metų gyvenu Kauno rajone ir daug metų dirbau būtent Kauno rajono policijoje. Policininku tapau Lietuvai atkūrus nepriklausomybę. Su Kauno rajono specifika susipažinau tarnaudamas patrulinėje tarnyboje Domeikavos nuovadoje. Vėliau buvau paskirtas šios nuovados viršininko pavaduotoju, paskui vadovu. Vadovavau Babtų, Girstupio, Žaliakalnio policijos nuovadoms. Dar daugiau patirties įgijau tapęs Kauno rajono policijos komisariato viršininku. Tada teko išsamiai susipažinti su visa Kauno rajono teritorija. Kaip visuomeniniam konsultantui viešojo saugumo klausimais tai, be abejonės, labai naudinga patirtis", – atkreipė dėmesį R.Oželis.

Dėmesys teisės aktams

Nuo 2014 m. jis dirba Lietuvos policijos mokyklos viršininko pavaduotoju.

"Policijos mokykloje mano veiklos ir atsakomybės sritis – įstaigos administravimas, iš dalies – tarptautinis bendradarbiavimas, aprūpinimas, aptarnavimas, plėtra, investicijos, siekiant sukurti efektyviam mokymuisi tinkamą aplinką. Mokykloje turime inovacijų grupes, kurių užduotis – diegti su viešuoju saugumu, su nusikaltimų tyrimu susijusias priemones, siūlyti naujoves, ieškoti efektyviausių veiklos būdu. Tas žinias puikiai galima panaudoti teikiant merui pasiūlymus viešojo saugumo klausimais. Todėl domiuosi, analizuoju savivaldybės teisės aktus, susijusius su viešuoju saugumu, pateikiu savo komentarus, pasiūlymus", – pasakojo R.Oželis.

Pašnekovo tvirtinimu, visuomeninės mero patarėjo pareigos jo neapsunkina.

"Kiekvienas darbas, kiekviena pareigybė yra iššūkis, skatinantis tobulėti. Neturint tokios nuostatos dirbti sunku. Jei darbas nepatinka, neverta nė pradėti", - pabrėžė R.Oželis.

Visuomeniniu mero konsultantu jis dirba jau septintus metus.

"Praėjusią kadenciją meras man pasiūlė tapti patarėju. Išrinktas antrai kadencijai paragino nepalikti komandos, sakė, kad mano konsultacijos svarbios, reikalingos", – pasakojo R.Oželis.

Sparčios plėtros ypatumai

Jis atkreipė dėmesį, kad Kauno rajonas jau kelinti metai iš eilės yra vienas iš sparčiausiai Lietuvoje besiplečiančių rajonų.

"Nuolat atsiranda naujų gatvių, naujų kvartalų. Jie turi būti apšviesti, stebimi, kontroliuojami, nepaliekama pilkųjų zonų, kurios keltų riziką gyventojų saugumui. Kauno rajono savivaldybė į tai investuoja – nuosekliai didėja filmavimo kameromis stebimų plotų, pagal finansines galimybes plečiamas apšvietimo tinklas, įgyvendinamos kitos gyventojų saugumą užtikrinančios priemonės", – sakė mero visuomeninis konsultantas.

Viešojo saugumo ekspertas pabrėžė, kad gyventojų saugumą lemia ne tik valdžios institucijų pastangos, bet ir pačių gyventojų motyvacija gyventi saugiai. Siekiant šio tikslo, anot R.Oželio, yra labai paprastų, visiems prieinamų, tačiau neabejotinai naudingų būdų.

Saugi kaimynystė

"Kauno rajone plečiasi saugos kaimynystės tinklas. Labai svarbu, kad ta saugi kaimynystė nebūtų tik formali, deklaratyvi, kai žmonės tik užsiregistruoja, pastato lentą ir nieko daugiau nedaro dėl saugumo. Ten, kur gyvenu, taip pat yra saugios kaimynystės grupė. Pagrindinis mūsų tikslas – draugiškas kaimynų bendradarbiavimas. Tai yra paprasti, tačiau patikimi dalykai. Kai išvažiuoju, palieku raktus kaimynams ir tikrai žinau, kad jie atidžiai domėsis, kas vyksta mano teritorijoje. Reikia nedaug – bendrauti. Pasakai, kad savaitgaliui išvažiuoji, ir paprašai, kad užmestų akį… Kai yra bendravimas, tada ir saugi kaimynystė yra realiai veikianti. Jei tarpusavyje nebendrausime, nebūsime vienas kitam geranoriški, atidūs, naudos sunku tikėtis", – svarstė R.Oželis.

Nusikaltimai kinta

Bene daugiausia problemų, trikdančių saugumą, sukelia vagystės, kurias R.Oželis vadina tikra rykšte.

Labai svarbus yra įvairių tarnybų bendradarbiavimas, prevencinių priemonių taikymas. Kauno rajone tuo keliu ir einama.

"Ta problema dominuoja daugybę metų, skiriasi tik vagiamas turtas. Vienais metais vagysčių fiksuojama mažiau, kitais – daugiau, tačiau praktiškai niekada nebūna, kad jų smarkiai sumažėtų. Vagystės, deja, nuolatinis reiškinys, keičiasi tik jų pobūdis. Kažkada dominuodavo gyvulių vagystės, dabar gyvulių augintojų sumažėjo, be to, ūkininkai naudoja išmanesnes technines apsaugos priemones, todėl gyvuliai vagis domina vis mažiau. Prieš keliolika metų Kauno rajonas pasižymėjo plėšimais iš vilkikų rajono teritorijoje esančioje automagistralės atkarpoje. Dabar tokių plėšimų, jei ir pasitaiko, tai labai nedaug", – konstatavo mero konsultantas.

R.Oželis priminė, kad metų metais didžiulę dalį vagysčių Kauno rajone sudarydavo vagystės iš sodų bendrijų namelių.

"Kiekvieną pavasarį pasipildavo pranešimai apie vagišių siautėjimus sodų bendrijose. Pastaraisiais metais tokių vagysčių pastebimai sumažėjo, nes soduose ir žiemos metu yra nemažai gyventojų, tad realiai ėmė veikti saugios kaimynystės principas. Dabar dominuoja kitokios vagystės – pavyzdžiui, vagiami automobilių ratai, katalizatoriai, automobilių salonuose esančios multimedijos priemonės", – pasakojo R.Oželis.

Anot mero visuomeninio konsultanto, žvelgiant į ateitį nerimą kelia narkotinių medžiagų plitimas.

"Ilgainiui tai taps skaudžia problema. Kaip žinome, Seime yra iniciatyvos dekriminalizuoti mažus narkotikų kiekius. Vyksta visiškai nauji procesai. Prieš 20 metų narkotikų problemos beveik nebuvo, o dabar situacija labai keičiasi. Aišku, tai nėra kokia nors specifinė Kauno rajono problema, tai globali problema, nes pasaulyje vis daugiau vartojama narkotikų ir jų pasiūla, tikėtina, dar augs", – apie nerimą keliančias tendencijas svarstė R.Oželis.

Rajono specifika

R.Oželis pabrėžė, kad iššūkius viešojo saugumo srityje kartais lemia geografiniai ir gamtiniai Kauno rajono ypatumai.

"Kauno rajone yra daug traukos taškų: upės ir upių pakrantės, Kauno marios, unikalių kraštovaizdžių vietos, pavyzdžiui, Kadagių slėnis. Yra daug puikių unikalių vietų, kur vystomas turizmas, kur žmonės nori gyventi saugiai, gražiai. Tačiau atsiranda įvairiausių problemų. Pavyzdžiui, pažeidėjai, važinėjantys keturračiais, dažnai gyvena Kaune, bet važiuoja į nuošalesnes teritorijas Kauno rajone, braunasi į gražias vietas – jie juk nesirenka trasų, kur niekam netrukdytų.

Todėl keturračiai ilgainiui tapo problema, nes ėmė trikdyti rimtį, darkyti kraštovaizdį, miško paklotę. Pažaboti keturračių savininkų savivalę galima tik turint tam tikras priemones – reikia bendradarbiauti ir miškininkams, ir aplinkosaugininkams, ir policijai. Vienas pavyzdžių – Kauno rajono savivaldybė policijai nupirko keturratį, kad pareigūnai galėtų efektyviai dirbti – sulaikyti pažeidėjus, užkardyti juos. Dar vienas svarbus sprendimas – Kauno rajono savivaldybė nupirko ir aprūpino modernia įranga du automobilius, skirtus eismo dalyvių kontrolei", – sakė R.Oželis.

Jo tvirtinimu, svarbų darbą užtikrinant viešąjį saugumą atlieka Kauno rajono savivaldybėje įsteigtas Viešosios tvarkos skyrius.

"Labai svarbu, kad bendradarbiautų įvairios tarnybos, kad būtų taikomos prevencinės priemonės. Kauno rajone tuo keliu ir einama, todėl viešojo saugumo standartai rajone, manau, ir toliau gerės", – tikisi mero V.Makūno visuomeninis konsultantas saugumo klausimais R.Oželis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Rita Umar

Labai džiaugiuosi galėdamas pasidalinti šiuo nuostabiu savo liudijimu. Mano gyvenimas visiškai pasikeitė per 48 valandas. Galiu matyti save veidrodyje ir šypsotis. Pirmą kartą per amžius pasitikiu savimi ir savo jėgomis. Mano vyras sugrįžo į savo gyvenimą padedamas daktaro Zakos. Jis atsiprašė praėjus 48 valandoms po burto sukūrimo. Jis sakė supratęs, kad niekada iš tikrųjų nenorėjo skyrybų; jis negalėjo susitvarkyti su emociniu bagažu, kurį visą laiką nešiojau. Jis pasakė, kad jaučiasi neigiamai veikiantis mano gyvenimą ir manė, kad geriausia išeiti. Jis taip pat sakė, kad man buvo sunku kalbėti apie praeitį. Abu vienas kitam atleidome. (Mano kompensavimo čekis atėjo taip greitai ir man buvo pasakyta, kad liko keli mėnesiai). Esu gyvas įrodymas, ką daktaras Zaka gali. Labai ačiū Dr.Zaka už nuostabų dalyką, kurį padarėte mano santuokoje. Aš dabar tokia laiminga. Su jūsų pagalba mes abu galėjome pamatyti ir pasakyti tiesą vienas kitam. Niekada anksčiau nemaniau, kad burtai gali padėti p

SUSIJUSIOS NAUJIENOS