„Regitros“ tvarka piktina būsimus vairuotojus: diskriminuoja neišlaikančius egzamino iš pirmo karto? | kl.lt

„REGITROS“ TVARKA PIKTINA BŪSIMUS VAIRUOTOJUS: DISKRIMINUOJA NEIŠLAIKANČIUS EGZAMINO IŠ PIRMO KARTO?

Jei „Regitroje“ iš pirmo karto nepasisekė išlaikyti praktinio egzamino, gali tekti jį laikyti pakartotinai ne tada, kai patogu, o tuomet, kai pasiūlo sistema. Būsimi vairuotojai piktinasi, kad, antrą kartą registruojantis laikyti egzaminą, negalima rinktis iš viso datų ir laikų spektro.

Nevienodos sąlygos

Į „Kauno dieną“ kreipėsi vairuotojo pažymėjimą norinti gauti kaunietė Lina. Mergina pasakojo, kad teorijos egzaminą „Regitroje“ ji jau seniai išlaikė – liko praktinė dalis. Pirmą kartą jai nepasisekė šios egzamino dalies išlaikyti, tačiau dabar sistema jai neleidžia rinktis patogaus laiko.

Kaunietė pateikė ir nuotrauką, kurioje matyti, kad „Regitra“ filtruoja dienas ir laiką, iš kurių gali rinktis pakartotinai važiavimo egzaminą turintys laikyti asmenys.

„Jums rodoma dalis laisvų vietų, nes praktikos egzaminą laikysite pakartotinai“, – toks užrašas matyti vos prisijungus prie „Regitros“ sistemos.

Mergina įsitikinusi: nesąžininga neleisti rinktis patogaus laiko vien todėl, kad iš pirmo karto nepavyko išlaikyti važiavimo egzamino. Pasak kaunietės, visiems turėtų būti sudaromos vienodos galimybės laikyti egzaminą tada, kai gali, o ne tada, kada siūlo sistema.

„Mes tokie patys klientai, kaip ir tie, kurie egzaminą laiko pirmą kartą, visi mokame už egzaminą, ieškome patogaus laiko ir einame vairuoti, kai galime, o ne tada, kai nurodo „Regitra“. Dabar dirbtinai sudaromos eilės, nes pakartotinio egzamino laiką galiu rinktis tik iš dalies pateiktų laikų. Taip diskriminuojami tie, kuriems nepasisekė egzamino išlaikyti iš pirmo karto“, – problemą dėstė Lina ir pridūrė, kad po pritaikytų „Regitros“ datos pasirinkimo filtrų jai pavyko praktiniam egzaminui užsiregistruoti tik spalio antroje pusėje.

Merginai dėl tokios „Regitros“ tvarkos kilo ir abejonių, ar taip nebandoma specialiai iš būsimų vairuotojų uždirbti daugiau pinigų. Be to, neaišku, pagal ką „Regitra“ išfiltruoja perlaikymo datas, išrenka kas antrą, o gal rodo nepopuliarius laikus?

„Man buvo nurodyta, kad, išlaikius teorijos egzaminą, per metus turiu išlaikyti ir praktinį egzaminą. Mano atveju teorijos egzamino galiojimas baigiasi lapkritį, nes, išlaikius teoriją „Regitroje“, dar mokiausi vairavimo mokykloje. Jei dabar nepavyks praktikos egzamino išlaikyti iš antro karto, tikėtina, vėl teks gaudyti nepatogius laikus, negalėsiu rinktis, kada noriu laikyti egzaminą, ir taip baigsis terminas.

Tokiu atveju man vėl teks mokėti „Regitrai“ už abu egzaminus – teorijos ir praktikos. Man tai atrodo kaip pasipinigavimas. Jei būtų galima rinktis iš visų laikų, greičiau galėčiau išlaikyti praktinio važiavimo egzaminą. Jei jau sudaromos prastesnės sąlygos tiems, kurie egzamino neišlaikė iš pirmo karto, tegu teorijos egzaminas galioja dvejus metus, o ne vienus“, – dėstė į „Kauno dieną“ parašiusi Lina.

Tokiu atveju man vėl teks mokėti „Regitrai“ už abu egzaminus – teorijos ir praktikos. Man tai atrodo kaip pasipinigavimas.

Tenka gerokai palaukti

Dėl to, kad „Regitra“ neleidžia rinktis norimo laiko tiems, kurie iš pirmo karto neišlaikė praktinio egzamino, diskusijos verda ir socialiniuose tinkluose. Ypač didmiesčiuose dėl tokios tvarkos eilėje tenka laukti ne vieną mėnesį.

„Kažkokia mistika su „Regitra“. Vilniuje laisvų vietų perlaikyti nėra nei rugsėjį, nei spalį. Dabar sistema siūlo tik lapkričio pabaigą“, – nurodė kita būsima vairuotoja.

„Na, man tik gruodžio pradžioje duoda“, – antrino dar kita diskusijos dalyvė.

Vieni internautai tikino, kad „Regitros“ sistemą reikia kas kelias minutes  atnaujinti, taip esą gali pagauti ir kokį artimesnį laiką, tačiau dauguma diskusijos dalyvių pripažino, kad tokia praktinio egzamino perlaikymo laiko pasirinkimo tvarka „Regitroje“ yra nesąžininga, kelia daug streso, mat, susidarius ilgiems tarpams, tenka imti papildomų pamokų vairavimo mokykloje, kitu atveju gali ir primiršti, kaip vairuoti.

Apribota: pakartotinai praktikos egzaminą laikantys asmenys gali rinktis ne iš visų datų – jiems įvesta tam tikrų apribojimų. „Kauno dienos“ skaitytojų nuotr.

Paaiškino tvarką

„Regitros“ atstovas spaudai Lukas Vosylius patvirtino, kad tokia vairavimo egzamino datos pasirinkimo tvarka nustatyta specialiai, kad pirmą kartą laikantiems asmenims būtų sudarytos geresnės sąlygos. Esą tai padeda iš karto po vairavimo mokyklos baigimo laikyti egzaminą „Regitroje“.

„Viena priemonių, kuri, esame tikri, yra efektyvi, – palankesnių sąlygų sudarymas asmenims, kurie laiko egzaminus pirmą kartą, t. y. sutrumpinamas laikotarpis nuo vairavimo mokyklos baigimo iki egzamino laikymo. Siekiant skatinti būsimus vairuotojus pasirengti egzaminams atsakingai, valstybės įmonėje „Regitra“ egzaminai planuojami taip, kad asmenys, praktikos egzaminą laikantys pirmą kartą, galėtų jį laikyti kuo anksčiau po teorijos egzamino išlaikymo dienos“, – komentavo L. Vosylius.

„Regitros“ atstovas pažymėjo, kad, neišlaikius egzamino, pakartotinai registruotis leidžiama ne anksčiau kaip po septynių kalendorinių dienų.

„Taip yra tam, kad egzaminuojamieji, neišlaikę egzamino, nebandytų kuo greičiau vėl jo laikyti tikėdamiesi, kad pasiseks, o prieš laikydami egzaminą pakartotinai, pasimokytų ir patobulintų savo įgūdžius.

Pakartotinai laikantiems egzaminą tenka laukti ilgiau. Taip norime parodyti visuomenei, kad vertiname pastangas pasiruošti egzaminams atsakingai ir todėl imamės visų priemonių tai įgyvendinti. Pakartotinai laikantys gali pasirinkti tas datas ir laiką, kurie nerezervuoti pirmą kartą laikantiems. Nespėjantys išlaikyti praktikos egzamino per metus nėra dažnas reiškinys“, – apie tai, kad dauguma po išlaikyto teorijos egzamino per metus išlaiko ir praktinio vairavimo egzaminą, kalbėjo L. Vosylius.

Pasak specialisto, planuojant egzaminų tvarkaraščius, t. y. vietų skaičių, atsižvelgiama į turimus resursus, konkrečios kategorijos populiarumą ir klientų poreikius.

„Didesnis užimtumas pastebimas didžiuosiuose miestuose. Tačiau yra asmenų, kurie atšaukia egzaminą, ir šios vietos sugrąžinamos į grafiką. Taigi, tvarkaraštyje nuolat atsiranda laisvų vietų artimiausiomis dienomis, tad kviečiame klientus jį stebėti. Taip pat, jei yra galimybė, kviečiame pasitikrinti kitų artimiausių padalinių tvarkaraščius, kur užimtumas gali būti mažesnis“, – pažymėjo „Regitros“ atstovas spaudai.

Jis nurodė, kad vidutiniškai praktinio egzamino būsimi vairuotojai laukia apie 30 darbo dienų. Didžiausios eilės šiuo metu yra Vilniuje, kur vidurkis iki praktinio vairavimo yra beveik 44 darbo dienos, Rokiškyje – 36,6, Marijampolėje – 30,6 darbo dienų. Kaune praktinio važiavimo „Regitroje“ vidutiniškai tenka laukti beveik 25 darbo dienas.

Rašyti komentarą
Komentarai (43)

Anonimas

Sistema sukta, kad būtų kuo mažiau vairuotojų. Viskas nuo medicininės pažymos iki teisių gavimo didelis laiko tempimas Būtų galima nusukti sistemą jei žmogus turi pažįstamą, kuris neturi teisių ir nėra laikęs bet turi teoriją. Jis gali registruotis ir išsiregistruoti, atsirasti langai dažniausiai patenka kelis kartus laikantiems. Dar kvaila kad negali registruotis kelis kartus, nes pvz žinai kad neišlaikysi, skubi ir negali į kitus miestus keliauti. Regitra to neleidžia, nors būtų labai geras dalykas. Vienas mano bičiulis manė, kad per 3 mėn susitvarkys ir galės savarankiškai gyventi, bet užsitempė jam vien dėl regitros vietų antram kartui nebuvimo iki 6 mėn

Anonimas

Marijampolė išlaikymas 400euru.Kuris išlaiko ir nemoka važiuot.

jei nenorit ka panasus bajeriai testusi

tai stavke 300Eur imoki i katila...ir perlaikinek egzaminus nors ir 100kartu nors ir 10 metu... i zek eiles prie regitros kristu...ir norinciu regitroje dirbt karaliuku sumazetu...ir kulturos lygis pakiltu...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS