Šančiuose gyvenimą kartina akmens anglių dulkės | kl.lt

ŠANČIUOSE GYVENIMĄ KARTINA AKMENS ANGLIŲ DULKĖS

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Šančių gyventojai sukilo prieš kaimynystėje įsikūrusią akmens anglis rūšiuojančią įmonę "Dameta". Per kylančius dulkių debesis žmonės negali net atsidaryti langų. Nerimas kyla ir dėl sveikatos.

Primena košmarą

Į "Kauno dieną" kreipėsi Švenčionių gatvės gyventojai, neapsikentę košmariško gyvenimo. Pastaruosius penkerius metus kaimynystėje veikia Baltijos akmens anglių įmonė "Dameta", kuri į aplinką nuolat išmeta dulkių debesis.

Šančių gyventojai pasakojo, kad gyvenimas Švenčionių gatvėje turėjo būti tarsi atgaiva kūnui ir sielai, nes šalia – ąžuolynas, netoli teka Nemunas. Tačiau pramoniniai kaimynai šią idilę visiškai sugriovė.

"Už žemę, gyvendami tokioje vietoje, mokame daugiau, nes tai parko teritorija: žaluma, grynas oras. Vis dėlto tai prasilenkia su realybe, nes tarp miško ir Nemuno turime savo vietinį Astravą. Tai yra kietojo kuro įmonė "Dameta", kuri ne tik gadina gatvės vaizdą, teršia orą, akmens anglių dulkėmis apneša augalus, daržoves ir vaisius, bet ir yra didžiulė grėsmė ąžuolynui.

Aš net nustojau palanges valyti, nes beprasmiška.

Kai ši įmonė dirba, neįmanoma išeiti į lauką. Esame priversti kvėpuoti akmens anglių dalelėmis. Kraunant akmens anglis, kyla dulkių debesys, kurie užteršia visą gatvę. Negalime pereiti net per savo pievą, nes ant kojų lieka sluoksnis anglių dulkių. Mes, šios gatvės gyventojai, prie nieko negalime prisiliesti, nes viskas nuo tų anglių purvina. Praktiškai nematome balto sniego, nes jis visas būna padengtas juodu suodžių sluoksniu. Įsivaizduojate, kuo mes kvėpuojame?" – piktinosi į redakciją parašiusi vietos gyventoja Rasa.

Ji nurodė, kad aplink gyvena ir nemažai vaikų, negalinčių pasidžiaugti tyru oru. Ji pasakojo, kai į svečius atvyko dukra su anūke, tai akmens anglių dulkes teko valyti nuo kelių mėnesių kūdikio veido, nors lauke jis pabuvo ne taip ir ilgai.

"Visos mūsų užaugintos daržovės padengtos anglies sluoksniu ir nežinia, ar saugu jas iš viso valgyti. Kieme stovintys automobiliai irgi padengti dulkėmis. Jei atsidarau langą, visur namuose būna juoda. Aš net nustojau palanges valyti, nes beprasmiška. Kai kurie kaimynai turėjo išsikraustyti, nes vaikai susirgo alergija", – pasakojo vietiniai gyventojai.

Nesusikalba: gyventojai tikino, kad į jų skundus niekas nereaguoja, tačiau bendrovės atstovai teigė, kad esą niekas ir nesikreipė. Justinos Lasauskaitės nuotr.

Gąsdina gaisrų pavojus

Be nuolatinių dulkių, gyventojai susiduria dar su viena problema. Kai akmens anglys rūšiuojamos, agregatai skleidžia didelį triukšmą. Pasak kauniečių, tuomet net susišnekėti neįmanoma, ką jau kalbėti apie vaikų popiečio miegą.

"Kai jie įjungia tą anglių rūšiavimo transporterį, neįmanoma lauke būti. Jis nuo mano kiemo yra gal už kokių 10 m. Ten ir rūšiuoja, ir pakuoja. Kai užkuria tą pragaro mašiną, nėra kur dėtis nuo triukšmo. Kieme susikalbėti negalime, bet mums sako, kad esą neviršija garso normų", – skundėsi Šančių gyventoja.

Kaimynystėje turint įmonę, kuri užsiima akmens anglių krova, nerimas kyla ne tik dėl sveikatos, bet ir dėl gyvybės. Vietos gyventojai pasakojo, kad teritorijoje sukrautos akmens anglys jau kelis kartus buvo užsidegusios. Baisu, kad ugnis vieną dieną gali pasiekti ir jų namus.

Vienas pastarųjų gaisrų įvyko Joninių naktį. Gyventojai pasakojo, kad tąkart išgirdo kelis sprogimus, netrukus pamatė dūmų debesis ir ugnies liežuvius.

"Taip, mes dūstame nuo dulkių, nesaugu mūsų vaikams, negalime auginti daržovių, bet vis dėlto yra dar didesnio masto problema. Mūsų gatvę juosia tankus Šančių ąžuolyno miškas, kuris, kaip ir visi miškai, vasaros metu labai išsausėjęs. Be to, šis ąžuolynas patenka į "Natūra 2000" zoną, tačiau dabar nuostabus gamtos kampelis paverstas anglynu. Kelinti metai iš eilės įmonėje UAB "Dameta" vyksta didesni ar mažesni gaisrai.

Birželio 23-iosios naktis Švenčionių gatvės gyventojams buvo bemiegė, nes po kelių sprogimų "Dametoje" įvyko didžiulis gaisras – kilo milžiniški dūmai, žiežirbos ir ugnis. Laimei, nebuvo vėjo, tad jų nenupūtė į mišką ar gyvenamuosius namus, kurie nuo gaisro vietos nutolę vos 20 m. Tą naktį svarstėme, ar mums nereikia evakuotis", – apie baimės kupiną naktį pasakojo Švenčionių gatvės gyventojai.

Kauno priešgaisrinė gelbėjimo valdyba skelbia, kad iš tiesų minėtą naktį Švenčionių gatvėje buvo kilęs gaisras. Pranešimas apie liepsnas  gautas 1.30 val. Pranešta, kad įmonėje "Dameta" atvira liepsna degė akmens anglių rūšiavimo aparatas. Gaisro metu išsilydė ir į akmens anglių krūvas sukrito guminės aparato dalys, todėl anglys buvo perkasamos krautuvu "Bobcat" ir perliejamos vandeniu. Skaičiuojama, kad tada perkasta ir perlieta apie 90 t akmens anglių.

Kadangi įmonės teritorijoje sukrauti kalnai akmens anglių, gyventojai baiminasi, kad ir ateityje gali kilti gaisrų. Negana to, po jau įvykusių incidentų taip pat į lauką neįmanoma išeiti, nes užgesintos akmens anglys smilksta ir į aplinką išskiria kenksmingų medžiagų.

Arti: po atviru dangumi sukrautos akmens anglių krūvos yra visai šalia gatvės ir gyvenamųjų namų. Justinos Lasauskaitės nuotr.

Neprisibeldžia į institucijas

Švenčionių gatvės gyventojai skundais yra užvertę ne vieną tarnybą, tačiau situacija iš esmės nesikeičia. Pasak vietinių, patikrinimai buvo rengti prieš tai perspėjus verslininkus, tad atvykę tikrintojai nieko nerasdavo.

"Keliasdešimt gyventojų jau ilgai kovoja dėl savo teisės kvėpuoti grynu oru. Rinkome parašus, rašėme skundus tiek aplinkos apsaugos ministrui, tiek kreipėmės į vietinę valdžią, tačiau jokios reakcijos nesulaukėme. Niekam neįdomi ši situacija, nes verslas yra verslas. Buvo atvykę patikrinti darbo įrenginių garso taršos tuo metu, kai "Dameta" nedirbo, tai ir pažeidimų jokių nerado. Kitą kartą tikrino, ar nekeliamos dulkės, tai jie prieš patikrinimą pradėjo laistyti, o tik išvažiavus tarnyboms, vandenį išjungė ir vėl pakilo dulkių kamuoliai. Toks vaizdas, kad prieš visus patikrinimus apie tai įmonei pranešama", – stebėjosi Rasa.

Ta įmonė iš mūsų atvirai tyčiojasi.

Švenčionių gatvės gyventojai bandė prisibelsti ir į "Dametos" valdytojų sąžinę bei susitarti, kad jie pasirūpintų, jog į aplinką nepatektų dulkių. Tačiau buvo tik pasiūlyta nusipirkti namą miške ir ten ramiai gyventi.

"Ta įmonė iš mūsų atvirai tyčiojasi. Nuėmę kažkokią skardą gal nuo kokio stogo, jie pasidarė tvorą, kuri neva turėtų apsaugoti nuo dulkių", – pasipiktinimo neslėpė Rasa.

Neturi įgaliojimų

Kauno miesto savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė "Kauno dienai" nurodė, kad savivaldybė kaip nors bausti įmonę neturi įgaliojimų.

"Verslo įmones dėl aplinkosaugos klausimų išimtinai kontroliuoti, bausti ar įeiti į jų teritoriją gali tik Aplinkos apsaugos ministerijai pavaldi įstaiga Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) ir jame dirbantys inspektoriai. Kauno miesto savivaldybė tokių įgaliojimų neturi.

Miesto savivaldybė kontroliuoti gali nebent juridinius arba fizinius asmenis tik tada, jei pažeidžiamos taisyklės, kurias inicijavo pati savivaldybė – švaros ir tvarkos, atliekų tvarkymo, želdinių priežiūros ir pan. Tokio pobūdžio skundą Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyrius yra gavęs birželio 25 d., tačiau įmonės veiklos atitikimą keliamiems aplinkosaugos reikalavimams gali patikrinti tik jau minėtas AAD", – nurodė R.Savickienė.

Dulkės: gyventojai skundėsi, kad tik prisilietus prie palangių rankos lieka juodos. Justinos Lasauskaitės nuotr.

Vykdė patikrinimus

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Kauno departamentas patvirtino, kad iš Švenčionių gatvės gyventojų yra gavę skundų dėl bendrovės "Dameta" vykdomos veiklos, keliamo triukšmo ir dulkių, patenkančių į gyvenamąją aplinką.

2018 m. ir 2019 m. akmens anglių įmonei buvo taikytos nuobaudos dėl veiklos metu keliamo triukšmo ribinių dydžių viršijimo gyvenamojoje aplinkoje. Kitąmet buvo atliktas patikrinimas, kurio metu garso slėgio lygio matavimų duomenys, gauti rezultatai ir triukšmas jau nebuvo priskirtas akmens anglių krovos ir pakavimo įmonės "Dameta" triukšmo šaltiniui.

"2020 m. gavus gyventojų skundą dėl cheminių medžiagų (teršalų) koncentracijos gyvenamųjų patalpų ore, NVSC Kauno departamento specialistai atliko operatyviąją kontrolę, kurios metu nustatyta, kad dulkių (kietųjų dalelių) kiekis gyvenamųjų patalpų ore neviršijo ribinių dydžių.

Dėl dulkių aplinkos ore gyventojai turi kreiptis į AAD prie Aplinkos ministerijos Kauno valdybą", – dėstoma dienraščiui atsiųstame komentare.

Aplinkosaugininkai taip pat nurodė, kad į akmens anglių krovimo ir rūšiavimo aikštelę, esančią Švenčionių gatvėje, jie taip pat buvo surengę vizitų.

Kauno aplinkos apsaugos inspekcija 2019 m. pagal gautą pranešimą atliko patikrinimą  bendrovėje "Dameta". Tąkart dėl to, kad neatlikta aplinkos oro taršos šaltinių inventorizacija, įmonės atsakingam asmeniui buvo skirta administracinė nuobauda ir duotas įpareigojimas ją atlikti.

"Įmonė įpareigojimą įvykdė ir pasirengė bei suderino su Aplinkos apsaugos agentūra Aplinkos oro taršos šaltinių inventorizacijos ataskaitą. Pagal mūsų turimą informaciją, suderintus ataskaitos duomenis (išmetimus į aplinkos orą), įmonei taršos leidimas nereikalingas", – dėstė AAD pareigūnai.

Jie taip pat dienraštį informavo, kad birželio pabaigoje Kauno aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai gavo pranešimą telefonu dėl įmonės teritorijoje padidėjusio dulkėtumo. Kauno inspekcijos pareigūnai skubiai nuvyko į vietą ir nustatė, kad įmonės teritorija drėkinama vandeniu specialia įranga. Atsakingiems asmenims aplinkosaugininkai davė griežtą žodinį įspėjimą, kad, vykdant akmens anglių krovos darbus, įmonės teritorija intensyviau būtų laistoma vandeniu.

"Pažymėtina, kad žemės sklypas, kuriame vykdoma veikla, yra komercinės paskirties ir joje veikla vykdoma jau nuo sovietinių laikų. Infrastruktūra yra pritaikyta geležinkelio vagonams iškrauti, tačiau, vykdant ūkinę veiklą, aplinkos apsaugos teisės aktai ūkio subjektus įpareigoja taikyti geriausių prieinamų gamybos, darnaus susisiekimo paslaugų organizavimo būdus ir technologijų diegimą", – komentare pridūrė aplinkosaugininkai.

Vis dėlto AAD nurodė, kad konkrečių reikalavimų su akmens anglimis dirbančioms įmonėms dėl oro taršos nėra.

Beprasmiška: vos tik nuvalius kieme esančius daiktus, juos tuoj pat vėl padengia akmens anglių dulkės. Justinos Lasauskaitės nuotr.

Gyventojai nesikreipė?

Advokatė Giedrė Kaziliūnaitė "Kauno dienai" pateikė bendrovės "Dameta" komentarą. Jame teigiama, kad esą jokio konflikto tarp akmens anglių gamyklos ir gyventojų nėra, nes šie neva nė karto į bendrovę dėl dulkių ar triukšmo nesikreipė.

"Norime pabrėžti, kad konflikto tarp UAB "Dameta" ir kaimynų, mūsų žiniomis, nėra. Kaimynai niekada tiesiogiai, raštu ar žodžiu nesikreipė į "Dameta" darbuotojus ar atstovus su skundais, pageidavimas ar pasiūlymais dėl vykdomos veiklos. "Dameta" nuomojasi aikštelę daug metų adresu Švenčionių g. 16, Kaunas, ji yra komerciniame (pramoniniame) miesto rajone.

Be UAB "Dametos", šiame rajone komercinę, pramoninę veiklą vykdo baldų gamybos, chemijos pramonės, autometalo laužo, medienos apdirbimo ir kitos įmonės, taip pat ir analogiška veikla – kietojo kuro prekyba užsiimanti įmonė. Šioje aikštelėje yra specialiai įrengtas geležinkelis, t.y. aikštelė pritaikyta būtent kietojo kuro iškrovimo, rūšiavimo ir pakrovimo veiklai. Paminėtina, kad prieš porą metų valstybės įmonė AB "Lietuvos geležinkeliai" už ES lėšas iš esmės rekonstravo šį geležinkelio ruožą ir įsipareigojo dėl tolesnės komercinės plėtros", – dėstoma atsiųstame komentare.

Dienraščiui pateiktame atsakyme taip pat nurodoma, kad bendrovė "Dameta" vykdoma veikla esą atitinka visus teisės aktų reikalavimus ir neviršija teisės aktuose nustatytų higienos normų dėl keliamo triukšmo ir taršos reikalavimų.

"UAB "Dameta" darbus aikštelėje vykdo tik darbo valandomis ir nevykdo savaitgaliais. Pabrėžtina, kad "Dametos" veiklą aikštelėje nuolat tikrina Kauno miesto savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos skyrius, kitos institucijos, patikrinimų metu pažeidimų nenustatoma. Bendrovė savanoriškai investavo papildomų lėšų ir ėmėsi šių priemonių iki minimumo sumažinti keliamą triukšmą ir dulkėtumą: ant rūšiuotuvų įrengė garso slopinimo barjerą iš specialaus audinio, pastatė skardinę tvorą vietoje tinklinės, kad sumažintų triukšmą ir dulkėtumą,  nuolat laisto akmens anglis vandeniu, ypač karštomis dienomis, ir reguliariai atlieka matavimus dėl keliamo triukšmo bei dulkėtumo atitikimo higienos normoms", – komentavo "Dametos" atstovai.

GALERIJA

  • Šančiuose gyvenimą kartina akmens anglių dulkės
  • Šančiuose gyvenimą kartina akmens anglių dulkės
  • Šančiuose gyvenimą kartina akmens anglių dulkės
  • Šančiuose gyvenimą kartina akmens anglių dulkės
  • Šančiuose gyvenimą kartina akmens anglių dulkės
  • Šančiuose gyvenimą kartina akmens anglių dulkės
  • Šančiuose gyvenimą kartina akmens anglių dulkės
  • Šančiuose gyvenimą kartina akmens anglių dulkės
  • Šančiuose gyvenimą kartina akmens anglių dulkės
  • Šančiuose gyvenimą kartina akmens anglių dulkės
  • Šančiuose gyvenimą kartina akmens anglių dulkės
  • Šančiuose gyvenimą kartina akmens anglių dulkės
  • Šančiuose gyvenimą kartina akmens anglių dulkės
  • Šančiuose gyvenimą kartina akmens anglių dulkės
  • Šančiuose gyvenimą kartina akmens anglių dulkės
  • Šančiuose gyvenimą kartina akmens anglių dulkės
  • Šančiuose gyvenimą kartina akmens anglių dulkės
  • Šančiuose gyvenimą kartina akmens anglių dulkės
  • Šančiuose gyvenimą kartina akmens anglių dulkės
  • Šančiuose gyvenimą kartina akmens anglių dulkės
  • Šančiuose gyvenimą kartina akmens anglių dulkės
  • Šančiuose gyvenimą kartina akmens anglių dulkės
  • Šančiuose gyvenimą kartina akmens anglių dulkės
  • Šančiuose gyvenimą kartina akmens anglių dulkės
  • Šančiuose gyvenimą kartina akmens anglių dulkės
  • Šančiuose gyvenimą kartina akmens anglių dulkės
  • Šančiuose gyvenimą kartina akmens anglių dulkės
  • Šančiuose gyvenimą kartina akmens anglių dulkės
  • Šančiuose gyvenimą kartina akmens anglių dulkės
  • Šančiuose gyvenimą kartina akmens anglių dulkės
  • Šančiuose gyvenimą kartina akmens anglių dulkės
  • Šančiuose gyvenimą kartina akmens anglių dulkės
  • Šančiuose gyvenimą kartina akmens anglių dulkės
  • Šančiuose gyvenimą kartina akmens anglių dulkės
  • Šančiuose gyvenimą kartina akmens anglių dulkės
  • Šančiuose gyvenimą kartina akmens anglių dulkės
  • Šančiuose gyvenimą kartina akmens anglių dulkės
Justinos Lasauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (13)

subotinas,

duoda šančiams anglies. Nors ir smulkios, bet daug.

Kestas

50 metu jau ten anglis krauna, visa gyvenima buvo gera, dabar jau ne. Jei pirkai namus gamybiniam rajone, tai neverk, kad triuksmas ir dulkes. Palangos kai perki buta prie Basanaviciaus alejos, juk nesiskusi, kad zmones vidury dienos rekauja. Cia ir anglininkai dirba, jei neklystu 2 imones, dar yra kokie 3 automobiliu lauzynai, lentpjuves, salia drobes fabrikas. Zmones atsikvosekit!!!

kalakuto kiausinis

reikia dometis kas savinkas ,kam priklauso akcijas,kas kieno svogeris,ir iskarto bus aisku .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS