Šilainių gyventojai sukilo prieš naujus daugiabučius | kl.lt

ŠILAINIŲ GYVENTOJAI SUKILO PRIEŠ NAUJUS DAUGIABUČIUS

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Tankiai apgyvendintuose Šilainiuose, prieš kelių daugiabučių langus, planuojama įgrūsti dar du naujus devynaukščius namus. Vietos senbuviai – šokiruoti, nes tai pablogins gyvenimo kokybę.

Netikėtas skelbimas

Baltų pr. 57 ir 59 namų gyventojai metų pradžioje sulaukė nemalonios staigmenos. Žinia, kad priešais jų langus bus statomi du devynių aukštų namai, buvo tarsi perkūnas iš giedro dangaus.

Vieni gyventojai "Kauno dienai" pasakojo, kad skelbimą apie projekto viešinimą jie pastebėjo atsitiktinai, nes karantino metu nemažai žmonių dirba iš namų ir niekur neina. Deja, dauguma gyventojų skelbimą pamatė per vėlai, kai projekto viešinimo laikas jau buvo praėjęs.

"Griežčiausio dėl COVID-19 pandemijos paskelbto karantino sąlygomis itin ištuštėjusiame kieme išdygo lenta. Ji skirta vienam, bet iš kojų verčiančiam skelbimui", – guodėsi vietos gyventojai. Juos nustebino ir tai, kad skelbimų lenta apie planuojamas statybas pastatyta taip, kad Baltų pr. 57 ir 59 namų gyventojai jos nematytų pro savo butų langus

Šilainių gyventojus papiktino sklype atsiradusi skelbimų lenta, nes jos karantino metu daug kas nepastebėjo. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Tad nenuostabu, kad tik du kaimynai dalyvavo viešame projektinių pasiūlymų pristatyme. Apie tai jie sužinojo ne iš skelbimo, o iš profesinės srities, mat su statybomis ir projektais tenka susidurti darbe, todėl esą taip ir pamatė žinią apie kaimynystėje planuojamus statyti devynaukščius. Įvairioms institucijoms buvo išsiųstos pastabos, abejonės dėl projekto. Pasak vietinių gyventojų, pirminiai projektiniai pasiūlymai buvo atmesti.

"Dabar žmonės su nerimu laukia naujo skelbimo, kada vėl projektas bus pristatytas visuomenei, nes tikrai niekas nenori, kad priešais jų langus būtų pastatyti du dideli pastatai", – teigė vienas gyventojas Valdas Vaidotas.

Nori teisingumo

Šilainių gyventojai pasakojo, kad pagal senuosius planus Baltų pr. 59A sklype, kuriame ir ketinama statyti du daugiabučius namus, buvo numatyta erdvė požeminei automobilių aikštelei. Buvo sukurtas garažų kooperatyvas, dėlioti planai, kaip tai galėtų atrodyti.

Tuomet buvo svarstoma statyti požeminę aikštelę, kurios vienas aukštas būtų pakeltas į viršų. Tačiau greitai tokių planų atsisakyta, nes vietos gyventojai nusprendė, kad toks objektas užstos vaizdą pirmuose aukštuose gyvenantiems žmonėms. Tada svarstyta kieme įrengti antžeminę aikštelę, taip pat palikti vietos vaikų žaidimų erdvėms ir žaliosios zonoms.

Kaip pasakojo vietiniai gyventojai, gretimuose Baltų prospekto kiemuose, kur taip pat pastatyti identiški daugiabučiai, yra įgyvendintos įvairios strategijos, kai kur pastatyti požeminiai garažai, kitur paliktos žaliosios erdvės.

Tačiau Baltų pr. 57 ir 59 daugiabučių kiemas tapo savotiška išimtimi. Atgavus nepriklausomybę, sklypas buvo grąžintas buvusiems savininkams.

Laisvoje erdvėje planuojama pastatyti du devynaukščius namus. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

"To meto Kauno miesto valdininkai tiesiog nusispjovė į geranoriškus įsteigto garažų kooperatyvo narių planus ir į dviejų devynaukščių namų 162-uose butuose gyvenančių kelių šimtų kauniečių interesus. Jie žengė makabrišką žingsnį – grąžino sklypą žemės savininko palikuonims", – teigė Šilainiuose seniai gyvenantis V.Vaidotas.

Vietos gyventojai įsitikinę, kad, grąžinus žemę, buvo padaryta socialinė neteisybė. Ją būtų galima ištaisyti, jei sklypą miesto savivaldybė perimtų visuomenės poreikiams.

Naujų statybų problemos

Kauniečiai pasakojo, kad ilgą laiką sklype automobilius statėsi vietos gyventojai, nes minėtuose daugiabučiuose yra daugiau nei 160 butų, tad automobilių parkas nuolat plečiasi. Negana to, žiemą netoliese įsikūrusi seniūnija čia liedavo ledą ir kviesdavo miestiečius čiuožinėti.

Dabar norima šią vietą užstatyti dviem devynaukščiais gyvenamaisiais pastatais. Kalbinti gyventojai tikino, kad tuomet gyvenimo kokybė žymiai suprastėtų. Pirmiausia, daliai žmonių nebeliks pakankamai saulės, pro langus jie matys nebe žalią erdvę, o kito namo sienas. Šilainiškiams nerimą kelia ir tai, kad neliks vietų, kur statyti automobilius.

"Nuo 1989-ųjų čia gyvenantys žmonės savo kieme sulauks dar dviejų devynaukščių, pastatytų itin artimu atstumu nuo dabar jau esančių namų – prieš pat jų langus. Tuose namuose apsigyvens dar tiek pat gyventojų, kiek dabar jau gyvena. Kitaip tariant, tame pačiame žemės plote gyventojų skaičius padvigubės. Naujai užstatytas plotas panaikins du trečdalius parkavimo vietų, o į likusį trečdalį parkavimo vietų nuolat pretenduos ir naujųjų namų gyventojai, nes naujakuriams prie jų naujai pastatytų namų parkavimo vietų, akivaizdu, pritrūks", – stebėjosi vietos gyventojai.

Projektiniuose pasiūlymuose nurodoma, kad gretimų namų gyventojams nauji pastatai esą neturės esminės įtakos. Dokumentuose rašoma, kad pirmame pastatų aukšte projektuojama uždara automobilių aikštelė, techninė patalpa, dviračių laikymo vietos, sandėliukai. Antro aukšto lygmenyje projektuojamos stoginės, dengsiančias parkavimo aikšteles. Stoginių stogai bus pritaikyti gyventojų poreikiams: vaikų žaidimų aikštelei ir antro aukšto butų lauko erdvei. Projekto rengėjai taip pat nurodo, kad naujiems daugiabučiams parenkami neutralūs, žemiškų tonų, pritaikyti prie fasadų aplinkos atspalviai. Taip pat dokumentuose nurodoma, kad vienam devynaukščiui bus skiriamos 72 automobilių vietos.

Projektiniuose pasiūlymuose dėstoma, esą pastato šešėliai gretimų pastatų pirmo aukšto patalpų insoliacijos nepablogina, nes išlaikomas daugiau nei dviejų valandų saulės apšvietimo laikas.

Projekto rengėjų teigimu, pastatai tikrai bus statomi, dabar tik derinami kai kurie projektiniai pasiūlymai. (Projekto rengėjų nuotr.)

Viešas laiškas

Baltų pr. 57 ir 59 namų gyventojai parašė viešą laišką tiek Kauno merui Visvaldui Matijošaičiui, tiek šalies Prezidentui Gitanui Nausėdai.

Žmonės viliasi, kad aukščiausia valdžia išgirs jų kreipimąsi ir padės sustabdyti naujų daugiabučių statybas bei panaikins socialinę neteisybę, kuri buvo padaryta grąžinant žmonėms sklypą, kuriame nuo seno buvo numatyta vieta automobiliams ir vaikų žaidimų aikštelėms.

"Prašome jūsų ištaisyti laukinio kapitalizmo laikmečio Kauno miesto savivaldybės valdininkų padarytą nepateisinamą klaidą, kai į privačias rankas brutaliai buvo perduota Baltų pr. 57 ir 59 namų gyventojams suprojektuota gerovė. Prašome tarpukario savininkų palikuonims grąžintą žemę paimti visuomenės reikmėms ir pagal Kauno mieste jau susiformavusią praktiką sudaryti galimybes Baltų pr. 57 ir 59 namų gyventojams įsirengti automobilių aikšteles, likusį plotą panaudojant taip, kad būtų įgyvendinti ir gyventojų lūkesčiai, ir gerosios Šilainių seniūnijos iniciatyvos", – rašė minėtų namų gyventojai.

Šalies Prezidentui skirti žodžiai siejami su G.Nausėdos viešai pristatomos gerovės valstybės idėja. "Prašome jūsų patikinimo, kad Baltų pr. 57 ir 59 namų gyventojų siekiai išsaugoti gerovę, kurią jiems suprojektavo sovietmečio urbanistai, ir šių dienų gyventojų siekiai suteikti tai gerovei vakarietišką kokybę atitinka Jūsų inicijuotos Gerovės valstybės kūrimo sampratą", – apie tai, kad jei Baltų pr. 59A sklype bus pastatyti du devynaukščiai, bus pakenkta kitų gyventojų gerovei, Prezidentui apeliavo kauniečiai.

Vyksta derinimai

"Kauno diena" paprašė miesto savivaldybės atstovų pakomentuoti, kodėl sklypas tarp daugiabučių buvo grąžintas buvusių savininkų palikuonims ir ar planuojami nauji pastatai nepablogins senbuvių gyvenimo kokybės. Specialistai per daug nesileido į diskusijas, tik pažymėjo, kad projektiniams pasiūlymams dar nepritarta.

"Projektinių pasiūlymų paskirtis – išreikšti statytojo sumanyto projektuoti statinio architektūros ir kitų pagrindinių sprendinių idėją. Projektinių pasiūlymų sprendiniai gali būti koreguojami, tobulinami arba keičiami kitais. Techninis statinio projektas rengiamas vadovaujantis projektiniais pasiūlymais, kuriems pritarė savivaldybės įgaliotas valstybės tarnautojas.

Projektiniams pasiūlymams šiuo metu nepritarta. Kai bus pateiktas pakartotinis prašymas pritarti projektiniams pasiūlymams, arba prašymas viešinti pakeistus projektinius sprendinius, tuomet pateikti projektiniai pasiūlymai ir bus vertinami", – tepasakė Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius.

Planų neatsisako

Projekto vystytojai taip pat buvo nekalbūs. Jie "Kauno dienai" nesutiko pakomentuoti vietos gyventojų išsakytų priekaištų. Negana to, vystytojai buvo užtikrinti projekto sėkme ir net pareiškė, kad statybos Baltų pr. 59A sklype turėtų prasidėti dar šiais metais.

Projekto rengėjų nuotr.

"Mes nekomentuosime, nes žmonės visada viskuo nepatenkinti. Vis tiek jiems nebus jokio aiškumo. Projektas jau buvo paviešintas. Viešinimo metu buvo suteikta visa informacija. Tada jie galėjo reikštis, o dabar jau viskas – traukinys nuvažiavo. Dabar koreguojamas techninis projektas, tada – darbo projektas ir tikimės, kad statybos darbai dar šiais metais prasidės", – pareiškė daugiabučių namų statytojo, bendrovės "Vytėnų projektai" atstovas.

"Mes, kaip projektuotojai, gavome pastabų ir į jas atsižvelgėme. Tad šiuo metu koreguojami projektiniai pasiūlymai. Niekas net nekalba, kad daugiabučiai nebus statomi, daromi tik tam tikri nedideli pakeitimai. Tame sklype negali nebūti namų, ir gyventojai tai supranta. Projektinių pasiūlymų korekcijos bus sprendžiamos maždaug trijų mėnesių laikotarpiu", – per daug į projekto detales nesileido ir "PK projektavimo biuro" architektas Liutauras Kairys.

GALERIJA

  • Šilainių gyventojai sukilo prieš naujus daugiabučius
  • Viešinimas: Šilainių gyventojus papiktino sklype atsiradusi skelbimų lenta, nes jos karantino metu daug kas nepastebėjo.
  • Šilainių gyventojai sukilo prieš naujus daugiabučius
  • Šilainių gyventojai sukilo prieš naujus daugiabučius
  • Šilainių gyventojai sukilo prieš naujus daugiabučius
  • Šilainių gyventojai sukilo prieš naujus daugiabučius
  • Šilainių gyventojai sukilo prieš naujus daugiabučius
  • Šilainių gyventojai sukilo prieš naujus daugiabučius
  • Šilainių gyventojai sukilo prieš naujus daugiabučius
  • Šilainių gyventojai sukilo prieš naujus daugiabučius
  • Šilainių gyventojai sukilo prieš naujus daugiabučius
  • Šilainių gyventojai sukilo prieš naujus daugiabučius
  • Šilainių gyventojai sukilo prieš naujus daugiabučius
  • Šilainių gyventojai sukilo prieš naujus daugiabučius
  • Šilainių gyventojai sukilo prieš naujus daugiabučius
  • Šilainių gyventojai sukilo prieš naujus daugiabučius
  • Šilainių gyventojai sukilo prieš naujus daugiabučius
  • Šilainių gyventojai sukilo prieš naujus daugiabučius
  • Šilainių gyventojai sukilo prieš naujus daugiabučius
  • Šilainių gyventojai sukilo prieš naujus daugiabučius
  • Šilainių gyventojai sukilo prieš naujus daugiabučius
  • Šilainių gyventojai sukilo prieš naujus daugiabučius
  • Šilainių gyventojai sukilo prieš naujus daugiabučius
Justinos Lasauskaitės, projekto rengėjų nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (94)

.

Man pavyzdžiui patiktu jei pastatytu butą priešais mano langą. Visgi geriau negu pilki daugiabučiai.

Hmm

Siaip isvis yra keista, kodel ten dygsta daugiabutis, nes is abieju pusiu Baltu pr, Zemaiciu pl akivaizdziai buvo skirta komercijai ir valstybinems istaigoms. Pavyzdziui vienoj linijoj yra issideste Silainiu poliklinika, Lidl, Saugumo pastatas, Maxima, turgus. Kitoje gatves puseje Zalia stotele, Statoil, Iki, Gaisrine, DAUGIABUTIS, seimos klinika, vaistu gamykla. Visi tie pastatai, isskyrus DAUGIABUTI yra gana neauksti.

a

žaibo g14A Šilainiai irgi statyt pradejo 9vynauksti...ankciau toje vietoje buvo parkas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS