Su tigrais ir leopardais lyginamos Bengalijos katės – mielos murklės | kl.lt

SU TIGRAIS IR LEOPARDAIS LYGINAMOS BENGALIJOS KATĖS – MIELOS MURKLĖS

2022 m. simbolis pagal Rytų kalendorių – Tigras. Tikima, kad jis atsineš išminties, drąsos, galios. Norinčiųjų turėti metų talismaną namuose žvilgsnis nukrypo į Bengalijos kates. Jų taškuotas arba marmuro rašto kailis panašus į tigrų ar leopardų.

Atsirado atsitiktinai

Kaune įsikūrusio Bengalijos kačių veislyno „Princesės Rojus“ savininkai Vilma Balčiūnienė ir Aleksandras Stepanenko augina ruduosius Bengalijos katinus. Čia šiuo metu gyvena trejų metų katinas Alfa, kuris yra nuolatinis parodų dalyvis ir laimėtojas, ir dvi katės – penkerių Princesė, nuo kurios veislynas prasidėjo, ir trejų Shakira, kuri su Alfa susilaukė jau dviejų kačiukų vadų.

Kauniečiai pasakoja, kad pirmoji Bengalijos katė Princesė prieš trejus metus jų namuose atsirado atsitiktinai – ligoninėje dirbanti Vilma ją rado. „Aplink ligoninę sukiojasi daug kačių. Vieną dieną darbe su kolegėmis pietaudamos išgirdome labai garsiai kniaukiančią katę. Kolegės pasižiūrėjo per langą, nusistebėjo, kokia keista katė. Aš baigiau valgyti, irgi priėjau pasižiūrėti. Žiūriu – bengalų kačiukas, ir tiek rėkia, o aplink – automobiliai. Galvoju, suvažinės mažylį. Pasiėmiau mėsos gabaliuką, nubėgau ir jį prisiviliojau. Mažas, laukinių kačių apdraskytas, oda pilna erkių. Aš jį į įdėjau į automobilį, o baigusi darbus parsivežiau namo. Galvojau, gal pusmečio kačiukas. Nuvežėme pas veterinarus, rado lustą. Paaiškėjo, kad tai pusantrų metų veislinė katė Princesė, bet tiek ilgai klaidžiojusi ir išbadėjusi, kad sulysusi, mažutė“, – prisimena pirmąją pažintį su Princese.

Bengalijos katės reikalauja daug dėmesio iš šeimininko, tačiau jei tas dėmesys suteikiamas, jos padarys viską, kad tik šeimininkas būtų laimingas ir gyventų harmonijoje.

Pora išsiaiškino, kad šeimininkai jos ieškojo porą mėnesių ir jau buvo visai praradę viltį. Kai Aleksandras su Vilma katę išgydė ir nuvežė šeimininkams, šie labai nustebo, kad augintinė atsirado.

Tai galėjo būti laiminga pasiklydusios katės istorijos pabaiga, tačiau įvykiai pasisuko kitaip. Po kelių mėnesių Princesės šeimininkai susirado ją išgelbėjusią porą, pakvietė į svečius ir pasiūlė jiems pasiimti katę, mat laukėsi vaiko ir nusprendė, kad jos auginti nebegali. Tai buvo gana netikėta.

„Kol Princesė gyveno ir sveiko pas mus, labai prie jos pripratome, o ji priprato prie mūsų. Kai nuvažiavome į svečius, katė iškart pribėgo, pradėjo kniaukti, kažką pasakoti. Ir viskas – supratau, kad turime ją pasiimti“, – sako Aleksandras.

Jo ir Vilmos namuose tuo metu jau gyveno trys iš gatvės priglaustos katės. Kadangi Vilma apie Bengalijos katę vis pasvajodavo, ryžosi Princesę pasiimti.

Reprezentuoja: V.Stepanenko gali didžiuotis savo veislyno atstovėmis.

Po kurio laiko Princesė susilaukė kačiukų. Vieną kačiuką pasiliko, nes buvo labai gražus. Taip šeimoje apsigyveno Alfa – Bengalų veislės katinas, dabar jau daugkartinis parodų nugalėtojas, geriausias šalyje šios veislės atstovas. Po kurio laiko Aleksandras nupirko jam į porą katytę Shakirą. Čia beveik pasikartojo Princesės istorija: Panevėžyje gyvenantys žmonės pardavė katytę, nes susilaukė vaiko ir paaiškėjo, kad jis alergiškas katėms.

Meilumo įsikūnijimas

Princesė buvo ypatinga – ypatingos spalvos kailio, labai gražiomis akimis, su charakteriu, labai tvarkinga, miela. Tiesa, ant rankų nelabai mėgdavo būti, nebent pati ateidavo. Tokia pati sau katė – darau tik tai, ką noriu.

Aleksandras pasakoja, kad Bengalijos katės – labai komunikabilios, mėgsta bendrauti  su šeimininkais, sekiodamos iš paskos. Negana to, tai labai energingi, judrūs gyvūnai – žodžio palauk nesupranta. Tai išmintingos, racionalios katės, jas sunku apkvailinti. Dažnai stebėdamos žmonių veiklą išmoksta pasiekti tai, kas joms yra reikalinga.

„Su Shakira yra viena problema – ji atsidaro visas duris, net ir užrakintas sugeba atrakinti, jeigu tik spynoje lieka raktas. Šoka ant rankenos ir atidaro, o jei užrakinta – šokinėja ant rakto, kol jis pasisuka. Todėl dabar namie, jei norime, kad katės kur nors neitų, duris turime užrakinti ir raktą išimti“, – pasakoja veisėjas.

Jei manote, kad nuo Bengalijos katės galite ką nors paslėpti, tai labai klystate. Šios katės gali užlipti net į pačias aukščiausias kambario vietas, ir tam visai nebūtinos pagalbinės priemonės.

Nors šios veislės katės buvo išveistos sukryžminus naminę katę su laukine Azijos leopardine kate, tad protėviai nebuvo labai švelnaus charakterio, jos – tikras meilumo įsikūnijimas. Bengalijos kačių charakteris draugiškas, meilus, atpalaiduojantis. Jos tarsi užhipnotizuoja meiliu murkimu. Dar bengalai labai mėgsta masažuoti ir randa būtent tą vietą, kur žmogui skauda.

„Sugrįžus namo, katės padeda atsipalaiduoti, – vyrą papildo Vilma. – Bengalai, sakyčiau, katašuniai: jas galima sudominti įvairia veikla – mielai žais įvairius katiniškus žaidimus ar eis pasivaikščioti į lauką, jas galima išmokyti klausyti komandų, mielai lenda į vandenį, gerai moka plaukti.“

Išsipildė: seniai svajojusi apie Bengalijos veislės augintinę, V.Balčiūnienė šiandien mėgaujasi ne vienos jų draugija.

Bengalai – ne kiekvienam

Bengalijos katės paprastai puikiai sutaria su visais šeimos nariais, noriai bendrauja ir su vaikais, ir su gyvūnais. Dažniausiai išsirenka vieną vienintelį šeimininką, tačiau leidžiasi glostomos ir kitų šeimos narių.

Turi bengalai, anot Aleksandro, ir kažkokio panašumo su laukiniu žvėrimi, ypač – katinai. Alfa, pavyzdžiui, su šeimininkais elgiasi gražiai, glaustosi, murkia, tačiau, jeigu pamato svetimą katiną, – iškart pasišiaušia, pasiruošia kovai.

„Kiti metai – Tigro, tai man daug kas skambina, klausia, ar neturime ir kada turėsime kačiukų, – sako pašnekovas. – Tačiau Bengalijos katės tikrai nėra tos, kurias gali auginti kiekvienas kačių mylėtojas. Prieš įsigyjant šios veislės katę vertėtų gerai pagalvoti, ar jums pavyks su ja sutarti. Bengalijos katės reikalauja daug dėmesio iš šeimininko, tačiau jei tas dėmesys suteikiamas, jos padarys viską, kad tik šeimininkas būtų laimingas ir gyventų harmonijoje.“

Bengalijos katės dievina žmonių kompaniją, o paliktos vienos labai liūdi. Taigi, jei jūsų ilgą laiką nebūna namuose, katė nesijaus laiminga. Jei jau pasiryžote įsigyti tokią augintinį, nusiteikite, kad turėsite draugą ilgam – Bengalijos katės, jei yra gerai prižiūrimos, gyvena apie 15–20 metų.

Panašumas: savo išvaizda ir charakteriu bengalai įrodo savo kilmę – jie išveisti sukryžminus naminę katę su laukine Azijos leopardine kate.

Iš istorijos

Parodose Bengalijos katės pirmą kartą pristatytos 1985-aisiais. Šios kačių veislės pavadinimas nesusijęs su Bengalijos tigru. Teigiama, kad veislės vardas kilęs iš Azijos leopardinės katės lotyniško pavadinimo (Prionailurus bengalensis). Veislė sukurta atsitiktinai, tiesiog namuose auginant dvi kates. Jean Mill iš Kalifornijos 1963 m. nusprendė įsigyti neįprastą augintinį, todėl pasirinko leopardinę katę (tuo metu JAV leopardines kates dar buvo galima įsigyti legaliai). Vėliau J.Mill pastebėjo, kad katė jaučiasi vieniša, todėl nusipirko ir naminę katę. Po kiek laiko paaiškėjo, kad augintinė laukiasi, ir tai buvo tikras siurprizas! Iš vados išgyveno tik viena mažylė, kuriai buvo suteiktas Kin-Kin vardas. Tuo laikotarpiu leopardinės katės buvo persekiojamos, nes labai populiarėjo jų laikymas namuose. J.Mill suvokė, kad neteisinga namuose laikyti laukinius gyvūnus. Jei norima namuose laikyti išskirtinį gyvūną, leopardinės ir naminės katės mišrūnai atrodė tinkamesnė išeitis, todėl J.Mill nusprendė ir toliau tęsti panašių naminių gyvūnų veisimą. Nors ji nepuoselėjo didelių vilčių, kad Kin-Kin pavyks pratęsti savo giminę, tačiau ši katė taip pat susilaukė palikuonių. Pirmųjų vadų katės buvo gana laukinio charakterio, tačiau palaipsniui temperamentas tapo vis švelnesnis.

Apie veislę

* Bengalijos katės yra vidutinio dydžio. Patelės subręsta per vienus metus, patinai – per dvejus. Šios veislės atstovai yra maždaug 35 cm dydžio ir 4–7 kg svorio. Bengalės turi labai išvystytą raumenų masę, todėl yra labai tvirtos.

* Šios veislės kačių galva yra plati, kontūrai apvalūs. Įprastai skruostikauliai yra labai ryškūs, nosis gana didelė ir plati, ūsų pagalvėlės iškilusios. Ausys yra vidutinio dydžio, jų galiukai užapvalinti. Akys ovalios, ryškios, gana toli viena nuo kitos.

* Akys didelės, ovalios arba šiek tiek migdolo formos, išdėstytos plačiai, žalios, geltonos, rudos ar auksinės gintaro spalvos.

* Šių kačių laukinės išvaizdos įspūdį stiprina ištaigingai taškuotas arba marmuro rašto kailis. Grynaveislės Bengalijos katės – trumpakailės. Kailis yra švelnus, tankus, išsiskiria ne vien leopardiniu raštu, bet ir ypatingu blizgesiu – susidaro įspūdis, kad jis yra apibarstytas aukso dulkėmis.

* Kailis gali būti skirtingų spalvų. Labiausiai pageidautini: leopardinis – juodai rudi ženklai oranžiniame ar smėlio fone; auksinis – tamsiai rudos dėmės geltonai oranžiniame fone; marmurinis – rudame fone dėmės kraštuose yra tamsesnės nei viduryje; anglinis – juodos dėmės ir juostos mėlynai pilkame fone.

* Bengalijos katė yra lyginama su tigru ar leopardu dėl savo išvaizdos ir temperamento. Ši veislė nerekomenduojama mažiau aktyvaus gyvenimo būdo žmonėms, kurie vertina ramybę.

GALERIJA

  •  Reprezentuoja: V.Stepanenko gali didžiuotis savo veislyno atstovėmis.
  • Išsipildė: seniai svajojusi apie Bengalijos veislės augintinę, V.Balčiūnienė šiandien mėgaujasi ne vienos jų draugija.
  • Panašumas: savo išvaizda ir charakteriu bengalai įrodo savo kilmę – jie išveisti sukryžminus naminę katę su laukine Azijos leopardine kate.
  • Poreikis: artėjant Tigro metams, daugėja norinčiųjų įsigyti Bengalijos kačiukų. Vis dėlto, prieš pasirenkant šios veislės augintinį, reikia gerai apsvarstyti, nes jie tinka ne bet kam.
  • Su tigrais ir leopardais lyginamos Bengalijos katės – mielos murklės
  • Su tigrais ir leopardais lyginamos Bengalijos katės – mielos murklės
  • Su tigrais ir leopardais lyginamos Bengalijos katės – mielos murklės
  • Su tigrais ir leopardais lyginamos Bengalijos katės – mielos murklės
  • Su tigrais ir leopardais lyginamos Bengalijos katės – mielos murklės
  • Su tigrais ir leopardais lyginamos Bengalijos katės – mielos murklės
  • Su tigrais ir leopardais lyginamos Bengalijos katės – mielos murklės
  • Su tigrais ir leopardais lyginamos Bengalijos katės – mielos murklės
  • Su tigrais ir leopardais lyginamos Bengalijos katės – mielos murklės
  • Su tigrais ir leopardais lyginamos Bengalijos katės – mielos murklės
  • Su tigrais ir leopardais lyginamos Bengalijos katės – mielos murklės
  • Su tigrais ir leopardais lyginamos Bengalijos katės – mielos murklės
  • Su tigrais ir leopardais lyginamos Bengalijos katės – mielos murklės
  • Su tigrais ir leopardais lyginamos Bengalijos katės – mielos murklės
  • Su tigrais ir leopardais lyginamos Bengalijos katės – mielos murklės
  • Su tigrais ir leopardais lyginamos Bengalijos katės – mielos murklės
Dariaus Petrulio, Aleksandro Stepanenko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Jonas

Pirkome be dokumentu, kaina ikandama. Mielas tigriukas. Prieglaudose retenybe, bet esu uzmates

kestutis

del pinigeliu jos ir augina.)

fainos

be jaučiu kaina bus nesveika, o prieglaudoj tokių nerasi

SUSIJUSIOS NAUJIENOS