Sulaukė nemalonios staigmenos: fiksavo vieną elektros kainą, gavo didesnę | kl.lt

SULAUKĖ NEMALONIOS STAIGMENOS: FIKSAVO VIENĄ ELEKTROS KAINĄ, GAVO DIDESNĘ

Nepriklausomo elektros tiekėjo paieškos daugeliui tapo galvos skausmu. Viena kaunietė dar pernai pasirašė fiksuotos elektros kainos sutartį, šiemet iš „Igničio“ sulaukė nemalonios staigmenos.

Staiga padidėjo

Kaunietė Gerda (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi) su bendrove „Ignitis“ nepriklausomo elektros teikėjo sutartį pasirašė prieš metus, kai tik buvo paskelbta antrojo etapo pradžia. Moteris nusprendė dvejiems metams fiksuoti kainą ir tikėjosi, kad ji visą sutarties galiojimo laiką nesikeis.

Kadangi elektros liberalizavimas buvo pusmečiui atidėtas, kaunietės pasirašyta sutartis su bendrove „Ignitis“ įsigaliojo ne nuo sausio 1-osios, o nuo liepos 1 d. Moteris parodė sutartį, kurioje parašyta, kad fiksuota elektros kaina – 0,17145 euro. Likus kelioms dienoms iki sutarties įsigaliojimo, Gerda gavo bendrovės „Ignitis“ laišką, kad nuo liepos 1-osios elektros tiekimo kaina jau bus 0,179 euro.

„Aišku, kad kainų skirtumas nėra didelis, suapvalinus skaičius, kaina keičiasi vos centu. Tačiau vis tiek neaišku, kodėl, pasirašiusi sutartį už vieną kainą, dabar turėsiu už elektrą mokėti daugiau“, – „Kauno dienai“ dėstė Gerda.

Skundų netrūksta

Dienraštį pasiekė ir dar vienos moters skundas, kurio esmė ta pati – pasirašė sutartį su bendrove „Ignitis“, fiksavo elektros tiekimo kainą, o dabar gavo laišką, kad teks mokėti daugiau.

„Tiesiog nusprendžiau nesiblaškyti po įvarius siūlymus, bet rinktis tą patį tiekėją, kurio paslaugomis naudojuosi ir dabar. Sudarėme sutartį aštuoniolikai mėnesių, kurioje aiškiai nurodyta ir mokėjimo už kilovatvalandę kaina. Tačiau prieš savaitę gavau iš „Igničio“ laišką, kuriame informuojama, kad keičiasi valstybės reguliuojamos elektros kainos dydžiai. Naujoji kaina, žinoma, jau kita. Paskambinę telefonu mane patikino, kad sutartis galioja, pasikeitė tik kaina, nes čia valstybė reguliuoja. Kyla klausimas, kaip gali sutartis galioti, jei jau pakeista kaina? „Ignitis“ tikina, kad mano naujoji sutartis galioja ir aš esu jų klientė nuo liepos 1 d. Kita vertus, jie pakeitė kainą, t. y. pažeidė mūsų susitarimą, patvirtintą sutartimi, traktuodami, kad taip nustatė Vyriausybė “, – piktinosi kaunietė Virginija.

Neaišku, kodėl pasirašius sutartį už vieną kainą, dabar turėsiu už elektrą mokėti daugiau.

Moteris sutartį su „Igničiu“ pasirašė jau likus paskutinėms savaitėms iki numatyto nepriklausomo tiekėjo pasirinkimo termino, tad kaina už kilovatvalandę gerokai didesnė. Sutartyje buvo nurodyta 0,322 ct/kWh, o laiške – 0,333 ct/kWh (neįskaičiavus valstybės kompensacijos).

„Tai fizinių asmenų mulkinimas. Kaina – tik smulkmė. Juk skirtumas tikrai nedidelis ir man tikrai nesudaro problemų mokėti, bet kokia bus kaina po šešių mėn., kai neliks kompensacijų? Tai vėl valstybė nustatys iš naujo kainą ir ji vėl bus kitokia, nei yra sutartyje? Kam buvo reikalingos naujos elektros tiekėjų, kaip nepriklausomų tiekėjų, sutartys? Jeigu kainas reguliuoja Vyriausybė, vadinasi, jomis ir vadovaujamės“, – toliau skundėsi ponia Virginija.

Procedūros: nepriklausomą elektros tiekėją dabar turėjo rinktis tie vartotojai, kurie per metus suvartoja daugiau nei 1 tūkst. kWh elektros. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Nustebino kompensacija

Šiuo metu žymiai išaugusios elektros tiekimo kainos, todėl Vyriausybė nutarė dalį jos kompensuoti. Visur buvo skelbiama, kad valstybė kompensuos iki 9 ct/kWh, tačiau kompensacijos taikomis tik tiems vartotojams, kurie sutartis pasirašė dabar, t. y. žymiai didesne kaina, nei buvo prieš metus.

Pritaikius kompensaciją, dauguma vartotojų iki metų pabaigos už elektrą mokės apie 0,24 euro už kWh. Kadangi kaunietės Gerdos sutartis fiksuota ir joje nurodyta kaina 0,17 euro, jai kompensacija pagal skelbtą informaciją nėra taikoma. Dėl to kaunietė nustebo, kai „Ignitis“ laiške dėstė, kad jai vis dėlto kompensacija pritaikyta.

„Jūs esate užfiksavęs elektros energijos tiekimo paslaugos kainą, kuri nesikeičia. Tačiau jums taikoma galutinė elektros energijos kaina keičiasi dėl valstybės reguliuojamų kainų pokyčio“, – iš atsiųsto „Igničio“ laiško citatą perteikė kaunietė.

Tačiau moteris negalėjo atsistebėti, kad su valstybės kompensacija kaina net didesnė, nei ji buvo pasirašius sutartyje. Kilo klausimas, jei nesinaudotų kompensacija, ar mokėtų tą kainą, kurią fiksavo?

„Kam fiksuoti, jei vis tiek taiko kainą tokią, kokią nori?“ – klausė Gerda.

Dvi kainos dedamosios

Bendrovės „Ignitis“ ryšių su visuomene vadovas Artūras Ketlerius dienraščiui „Kauno diena“ aiškino, kad galutinę elektros energijos kainą sudaro dvi dalys: reguliuojama ir nereguliuojama.

„Nepriklausomi tiekėjai gali atsakyti už nereguliuojamą dalį, o reguliuojama elektros kainos dalis nustatoma Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos. Vadinasi, pakeitus reguliuojamą kainos dalį, pasikeis ir klientų mokami tarifai“, – aiškino elektros tiekėjo atstovas.

Jis nurodė, kad kaunietės nupasakotu atveju jau po sutarties sudarymo Valstybinė energetikos reguliavimo taryba priėmė sprendimą, kad nuo liepos 1 d. įsigalios aukštesnė ESO persiuntimo paslaugos kaina.

„Dėl jos pakilo ir galutinė klientės sutarties kaina. Kainos dalis, priklausanti nuo bendrovės „Ignitis“, nesikeitė. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad reguliuojama elektros kainos dalis taikoma visiems nepriklausomiems tiekėjams, ne vien bendrovei „Ignitis“, tad pokytis dėl reguliuojamos kainos dalies pakeitimų būtų pritaikomas, nepriklausomai nuo įmonės, su kuria sudaryta sutartis“, – pažymėjo A.Ketlerius.

Nustebo: klientai pasirašė fiksuotos kainos elektros energijos tiekimo sutartį, tačiau dabar ji pasikeitė. Evaldo Šemioto nuotr.

Atstovas aiškino, kad klientei netaikoma valstybės kompensacija, kadangi jos tarifas yra mažesnis negu 24 centai už kilovatvalandę.

„Pranešimai generuojami automatiškai, todėl šiuo atveju yra nurodyta kaina po valstybės kompensavimo. Nuo 2023 m. sausio 1 d. kaina klientei neturėtų keistis, nebent Valstybinė energetikos reguliavimo taryba priimtų sprendimų dėl reguliuojamos kainos dalies, sumažindama arba padidindama kainos dedamąsias. Nuo bendrovės „Ignitis“ priklausanti kainos dalis klientei nesikeis visą sutarties laikotarpį“, – komentavo A.Ketlerius.

Rašyti komentarą
Komentarai (26)

M

Bus jums ir amerikoniška ir prancūziška elektra.Tik,jie pirks iš rusų,ar baltarusiu,o kai jums perparduos per kelis tiekejus,gausis amerikoniška.Kas dar nepatinka?Kaip tą liaudį smaugs,visvien su viskuo sutiks.

Irena

As jau seniai sudariusi sutartį su ignitis,taip pat parsiunte ,kad kaina bus 0,16..cnt uz kw. Ir dar 3€ abonentinis.Nu blyn pasiziuriu savitarnoj jau po 0 ,18..cnt

GEROVĖS valstybė-

visokio plauko sukčiams ir mulkintojams, pradedant nuo valdžiažmogių.. Žmogeliui ,,be antpečių"- gyvenimas virsta pragaru..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS