Tėvai įsiuto dėl veiksmų darželyje: vaikus vedė į lauką, nors oras užterštas | kl.lt

TĖVAI ĮSIUTO DĖL VEIKSMŲ DARŽELYJE: VAIKUS VEDĖ Į LAUKĄ, NORS ORAS UŽTERŠTAS

Pirmadienį Petrašiūnuose veikiančios oro kokybės tikrinimo stoties rodmenims viršijus nustatytų kietųjų dalelių normas, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento atstovai išplatino specialų raštą. Jame akcentuota, jog ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikų veikla lauke – neorganizuojama. Tačiau, kaip pastebėjo tėvai, ne visos ugdymo įstaigos mieste atsižvelgė į šią esminę detalę.

Papiktino elgesys

Kauniečiai, kurių atžalos lanko Kauno mokyklą-darželį „Šviesa“, liko apstulbę, kad specialistams skalambijant apie mieste padidėjusią oro taršą, pastarosios ugdymo įstaigos atstovai nepaisė patarimų ir pirmadienį vedė įvairaus amžiaus vaikus į lauką, nors ir rekomenduota to nedaryti.

„Dar ir šiandien pastarąjį klausimą iškėliau kalbėdamasi su mokyklos-darželio „Šviesa“ vadove. Ji man sakė, jog didžiausia oro tarša – Petrašiūnuose. Tačiau Kaune, juk yra tik dvi oro kokybės tikrinimo stotys, o Petrašiūnų artimiausia iš jų! Nežinau, kaip į duomenis apie užterštą orą sureaguota Petrašiūnuose įsikūrusių darželių atstovų, bet šios mokyklos-darželio vadovė man užsiminė, jog specialistai patarė ne visai nevesti vaikų į lauką, o tiesiog neorganizuoti jiems aktyvios veiklos atvirame ore. Įdomu, kaip jie sugeba sukontroliuoti vaikus, kad šie nesielgtų aktyviai? Tačiau, atrodo, jog kol nėra gautas specialistų pranešimas, mokyklos-darželio personalas elgiasi kaip panorėjęs“, – emocijų neslėpė pašnekovė, kurios priešmokyklinio amžiaus atžala lanko mokyklą-darželį „Šviesa“.

Prašė, kad vaiko nevestų į lauką

Moteris sakė iki šiol stebinti internetinį puslapį, kuriame pateikiami naujausi duomenys apie kietųjų dalelių normas ore. Jos viršijamos ir šiandien, todėl kaunietė teigė išreikalavusi, jog jos vaikas nebūtų vedamas į lauką esant tokiai užterštumo situacijai. Pašnekovės noro buvo paisyta, tačiau esą kiti šios mokyklos-darželio „Šviesa“ auklėtiniai į lauką vis tiek buvo išvesti.

„Kaune antradienį – plika akimi matomas smogas. Regis, valdininkai patys nežino, kuris kurį turi informuoti svarbiais klausimais. Mokykloje-darželyje mane tikino, jog atstovai kartais gauna pranešimus apie oro taršą, tačiau vakar esą tokio nebuvo gauta. Tačiau, mano nuomone, ugdymo įstaigos personalas galėtų būti labiau žmogiškas ir paisyti tokių dalykų, juk čia kalbama apie vaikus!“, – svarstė kaunietė.

Trūksta informacijos

Portalui kauno.diena.lt mokyklos-darželio „Šviesa“ direktoriaus pavaduotoja ugdymui, atliekanti direktoriaus funkcijas, Erika Vaidelienė patvirtino – vaikai iš tiesų vakar lauke buvo, nes esą reikėjo išvėdinti patalpas. Pašnekovė tvirtino, kad tokio pobūdžio raštas, kuriame nerekomenduojama vesti vaikų į lauką, pastaruoju metu nebuvo gautas.

„Oro taršos rodmenis mes stebime, todėl kreipėmės į savo sveikatos priežiūros specialistę, kuri esant tokiai užterštumo situacijai patarė neorganizuoti vaikams fiziškai aktyvių veiklų lauke. Tačiau kasdien tokių specialistų savo ugdymo įstaigoje neturime, todėl norėtumėme dažniau gauti pranešimus apie tai, kada galime vesti vaikus į lauką, o kada nerekomenduojama. Vaikų sveikata mums išties rūpi“, – akcentavo ji.

E. Vaidelienė pabrėžė, kad nors darželinukai ir mokiniai pirmadienį buvo lauke, tačiau laikas čia esą buvo sutrumpintas iki pusvalandžio, atsižvelgiant į oro užterštumo rodiklius.

Ugdymo įstaigoms pataria stebėti situaciją

„Gegužę, kai kietųjų dalelių kiekis ore taip pat buvo padidėjęs, išplatinome pranešimą Kauno miesto ir rajono savivaldybių Švietimo skyriaus atstovams, prašydami, kad šie informuotų darželius bei mokyklas, jog atstovai stebėtų oro užterštumo duomenims internete ir įvertintų, ar vaikai gali būti vedami į lauką, ar ne“, – portalui kauno.diena.lt sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento atstovė žiniasklaidai Kristina Mikalauskienė.

Ugdymo įstaigos personalas galėtų būti labiau žmogiškas ir paisyti tokių dalykų, juk čia kalbama apie vaikus!

Pasak jos, vakar Petrašiūnų oro kokybės tikrinimo stotyje buvo fiksuotas aukštas kietųjų dalelių kiekis ore, todėl rekomenduota, kad vaikai nebūtų tokio užterštumo ore. K. Mikalauskienė užsiminė, jog pastarojo klausimo aptarimą organizuos vėl, ir, jei bus nutarta, pranešimai su minėtomis rekomendacijomis ugdymo įstaigoms bus išplatinti dar kartą.

Primename, kad Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento duomenimis, pirmadienį Petrašiūnų stotelėje buvo viršytos nustatytų kietųjų dalelių normos, todėl ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikų veikla lauke neorganizuojama, o mokinių kūno kultūros pratybos negali vykti lauke.

Specialistų teigimu, kietosios ore sklandančios dalelės turi poveikį gyventojų centrinei nervų sistemai, gali dirginti akių, nosies ir gerklės gleivinę, sukelti kvėpavimo sutrikimus bei turėti įtakos širdies ir kraujagyslių ligų paūmėjimui. Oro taršai ypač jautrūs kūdikiai ir vaikai iki 5 metų amžiaus, nėščios moterys, vyresnio amžiaus asmenys.

Padidėjus oro taršai gyventojams patariama:

* riboti darbinę veiklą ir fizinį aktyvumą lauke;

* vaikams neorganizuoti kūno kultūros pratybų lauke;

* mankštintis uždarose patalpose ar vietose, kurios yra atokiau nuo judrių gatvių;

* neatidarinėti orlaidžių, langų;

* sergantiems lėtinėmis ligomis pasirūpinti vaistų atsarga;

* blogai pasijutus kreiptis į gydytoją.

Rašyti komentarą
Komentarai (26)

Tik

Nereikia rašyti tokių nesąmonių - ta mamytė tegu sėdi su savo vaiku kur nors kaime. Jeigu nėra vėjo, tai šildymo sezono metu Kaune visada užterštas oras. Kas bus, kai ta nauja elektrinė šiukšles šalia miesto pradės deginti, bsisu pagalvoti

Pabaigai

Maziau keiksmazodziu girdesis. Neveskite i lauka. Pasidziaukite rezultatais. Uz juos- reikalaukite pakelti atlyginimus. Tevus palikite ramybeje. Ilsetis.

kauniete

Idomiausia tai,kad darzelis visai ne Petrasiunuose :) Zurnaliste,gal i zemelapi paziurekite :)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS