Vietoj „Knygų ministerijos“ – kavinė: bus išsaugota senoji iškaba | kl.lt

VIETOJ „KNYGŲ MINISTERIJOS“ – KAVINĖ: BUS IŠSAUGOTA SENOJI IŠKABA

Laisvės alėjoje praeivių dėmesį patraukė vykstantys darbai. Kauniečiai tikino, kad buvusios „Knygų ministerijos“ vietoje ruošiamasi atidaryti populiarią kavos kavinę ir esą bus uždengtas senasis vaistinės užrašas, atsivėręs tuomet, kai išsikėlė knygynas.

Siekia išsaugoti iškabą

Kai iš Laisvės al. 29 išsikėlė knygynas „Knygų ministerija“, ant pastato atsivėrė senasis vaistinės užrašas. Jis nurodė, kokia pastato paskirtis buvo anksčiau.

Miestiečiai tikino, kad rusiškomis raidėmis užrašytas vaistinės užrašas turėtų išlikti, nes tai yra istorijos dalis, leidžianti matyti anų laikų Laisvės alėjos vaizdą.

„Darbininkai glaisto tą vaistinės užrašą. Bus populiarūs kavos namai. Bet, manau, kad tai reikia išsaugoti, nes tikrai ne daug kas atsimena, kad šioje vietoje kažkada veikė vaistinė“, – savo nuomonę sakė kauniečiai.

Jie net ir pateikė pavyzdį, kuomet senieji užrašai puikiai įsikomponuoja į dabartinę erdvę. Neseniai Vytauto prospekte sutvarkytas buvęs „Lietūkio“ pastatas. Tvarkant fasadą užrašas buvo atidengtas ir dabar pilnai eksponuojamas bei puošia pagrindinį fasadą. Taip esą turėtų atrodyti ir ant Laisvės al. 29 atidengtas senasis vaistinės pavadinimas.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Iškaba išliks

Kauno miesto savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas „Kauno dienai“ nurodė, kad senasis vaistinės pavadinimas turėtų išlikti, bet jis greičiausiai nebus matomas praeiviams.

„Nuėmus „Knygų ministerijos“ iškabą išryškėjęs užrašas nėra glaistomas. Piliečiai pastebėjo atliekamus balkono pado remonto darbus ir padarė klaidingą išvadą, kad darbininkai tinkuoja pastato fasadą.

Numatyta, nepažeidžiant senovinio užrašo, jį uždengti nauja iškaba.

Mūsų žiniomis, Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinis skyrius yra suderinęs naują kavinės iškabos reklamos projektą, kuriame numatyta, nepažeidžiant senovinio užrašo, jį uždengti nauja iškaba. Tokiu būdu senasis užrašas rusų kalba bus išsaugotas kaip istorinis artefaktas, tačiau neklaidins lankytojų, kadangi pastate nėra prekiaujama vaistais“, – komentavo S.Rimas.

Jis pažymėjo, jog Laisvės al. 29-asis pastatas nėra įrašytas į Kultūros paveldo registrą, tačiau dėl vietos specifikos jam vis tiek taikomi griežtesni paveldvotvarkos reikalavimai, tad remontuojant pastatą, būtina viską derinti su atitinkamomis institucijomis.

„Pastatas Laisvės al. 29 nėra individualiai įrašytas į kultūros vertybių registrą, tačiau jo pagrindinis fasadas yra saugomas kaip gatvės išklotinė, pastatas laikomas kultūros paveldo statiniu, nes yra valstybės saugomos kultūros paveldo vietovės, vadinamos Naujamiesčiu, teritorijoje ir yra vienas iš jos vertingųjų savybių“, – nurodė Kultūros paveldo skyriaus vedėjas.

Knygynų lieka vis mažiau

Primename, kad „Knygų ministerija“ duris lankytojams užvėrė praėjusių metų pabaigoje. Laisvės alėjoje šis knygynas veikė beveik 5 metus.

Apie knygyno uždarymą tuomet informacija pradėjo plisti socialiniame tinkle „Facebook“. Žmonės tikino, kad žinia, jog užsidaro „Knygų ministerija“, yra skandalinga, mat po kiek daugiau nei mėnesio Kaunas taps Europos kultūros sostine, tačiau nyksta vietos, kur būtų galima pasimėgauti išskirtinėmis knygomis.

Vilmanto Raupelio nuotr.

„Kaunui gėda. Užsidaro priešpaskutinis miesto knygynas. Miestui krykštaujant Europos kultūros sostinės maskarade reali kultūrinė temperatūra liūdina ir neramina“, – nusivylimo praėjusių metų pabaigoje neslėpė architektas Audrys Karalius.„Gaila. Čia pristatinėjau savo knygą. Bus dar vienas batų kalnas. Arba akinių butikas. Arba draudimo kontora. Apdraus nuo žiūrėjimo į knygas“, – tuomet pasisakė Paulius Jurkevičius.

Primename, kad pernai pavasarį buvo uždarytas dar vienas knygynas – iš Senamiesčio išsikėlė „Tūkstantis ir viena knyga“, priklausęs knygynų tinklui „Humanitas“. Tuomet knygyno atstovai aiškino, kad Senamiestyje buvo pats mažiausias knygynas ir jau kurį laiką dirbo nuostolingai. Visgi, „Humanito“ atstovai nurodė, kad skaitytojai mėgiamas knygas ras kitame tinklui priklausančiame knygyne „Kalbų centras“.

GALERIJA

  • Vietoj „Knygų ministerijos“ – kavinė: bus išsaugota senoji iškaba
  • Vietoj „Knygų ministerijos“ – kavinė: bus išsaugota senoji iškaba
  • Vietoj „Knygų ministerijos“ – kavinė: bus išsaugota senoji iškaba
  • Vietoj „Knygų ministerijos“ – kavinė: bus išsaugota senoji iškaba
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Lietuvis

Užrašas užrašu, bet jie sugeba ir stiklainį Laisvės al. pastatyti, ir visi kultūros paveldai su visais nupirktais projektuotojais, ir miesto korupcinė valdžia buvo tiktai UŽ... Gėda!

>neidomu

Matos, kad tamstelė knygų neskaitai, kitaip žinotum, kad žodyje "neįdomu" i su nosine... Neskaitantys knygų net interneto tekstų padoriai perskaityt nesugeba, nekalbant jau apie "realios ir nedelsiant" informacijos atsirinkimą. Nemokšų internete kur kas daugiau nei išsilavinusių, net Vikipedijoj teisingi daugiausia tie straipsneliai, kurie nukopijuoti iš senovinių vadovėlių, o kur tik naujesni - tokių nesąmonių prirašyta, kad nors verk... O ir pats skaitymas internete nėra tikras skaitymas, labai jau daug blaškančių faktorių. Popierines knygas kol kas dar bent redaktoriai peržiūri, nors baisiausias klaida išrankioja. Bet ir ten jau, matyt, beraščiai įsisuko, tiksliau, "raštingi kaip internete". Gal ir tikrai netrukus nebebus įmanoma knygų skaityt, ir ne vien dėl beprotiškų kainų...

liberalumasperjėgą

belieka centriniam pašte valgyklą įrengt...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS