Visapusiškai naudingos investicijos gerina Kauno gatvių apšvietimą | kl.lt

VISAPUSIŠKAI NAUDINGOS INVESTICIJOS GERINA KAUNO GATVIŲ APŠVIETIMĄ

Ne tik geresnį matomumą bei didesnį saugumą keliuose, bet ir pastebimai taupomą elektros energiją bei piniginius kaštus, o tuo pačiu – gerokai mažesnę taršą garantuoja atnaujinamas Kauno gatvių apšvietimas. Nepaisant COVID-19 sukeltų iššūkių, pernai miesto gatvėse fiksuotas rekordinis įrengtų modernių LED šviestuvų skaičius.

„Bendras šviestuvų skaičius mieste dėl urbanizacijos pastaraisiais metais tik didėjo, tad tarsi ir sunaudojamos energijos kiekis turėtų išaugti. Tačiau taip tikrai nėra. Įrengdami LED šviestuvus, kasmet sutaupome vis daugiau elektros energijos ir lėšų. Svarbiausia, kad geresnis apšvietimas sumažina eismo įvykių riziką ir leidžia gyventojams tamsiuoju paros metu mieste jaustis saugiai“, – sakė Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas.

Jo teigimu, investicijos į apšvietimo atnaujinimą duoda apčiuopiamą naudą. Pastaraisiais metais sutaupyta per pusantro milijono kilovatvalandžių elektros energijos. 2020-uosius palyginus su 2018 metais, kai vidutinė elektros kaina už kilovatvalandę buvo daugmaž vienoda, įdiegtos šiuolaikinės technologijos padėjo miestui sutaupyti apie 40 tūkst. eurų.

ELTA priemna, kad intensyvus gatvių apšvietimo atnaujinimas moderniais šviestuvais prasidėjo nuo 2015 metų.

Vien per 2019 metus Kauno gatvėse senus natrio šviestuvus pakeitė apie 6 tūkst. naujai įrengtų LED žibintų, o pernai jų įrengta net 10 tūkstančių. Kelis dešimtmečius skaičiuojančios senosios lempos pakeistos Taikos prospekte, Baterijos plente, Kęstučio, Kovo 11-osios ir kitose gatvėse. Šiuo metu Kaune iš viso yra per 34 tūkst. šviestuvų. Iš jų daugiau kaip 20 tūkst. – šiuolaikiški bei modernūs LED, informavo savivaldybė.

LED šviestuvai užtikrina geresnį apšvietimą. Keletas jų išskirtinių savybių – galimybė reguliuoti šviesos srautą. Mažesni elektros energijos nuostoliai.

Netolimoje ateityje numatoma pakeisti šviestuvus Laisvės alėjoje nuo E. Ožeškienės g. iki Vytauto pr., Nepriklausomybės aikštėje, ant Vytauto didžiojo tilto ir po juo, Vaidoto gatvės atkarpoje nuo Tilto g. iki Kariūnų pl. Taip pat bus keičiami šviestuvai ir jų atramos miesto centre – Steigiamojo Seimo aikštėje.

Savivaldybės pranešime pažymima, kad nuo 2021-ųjų pradžios su senosiomis natrio lempomis atsisveikino daugiau kaip 1 300 žibintų visame mieste, nuo šiol žibantys LED technologijos šviesa. Jei toliau šis procesas vyks sklandžiai, tikėtina, dar šiemet Kaunas atsisveikins su paskutinėmis kai kur dar nuo sovietmečio užsilikusiomis geltoną šviesą skleidžiančiomis lempomis virš stulpų.

Kauno mieste gatvių ir kitų viešųjų erdvių apšvietimą prižiūrinčios bendrovės „Kauno gatvių apšvietimas“ atstovai akcentuoja, kad naujieji LED šviestuvai, palyginti su senosiomis natrio lempomis, yra dukart taupesni. Tokia akivaizdi ekonomija tėra tik vienas iš privalumų.

„LED šviestuvai užtikrina geresnį apšvietimą. Keletas jų išskirtinių savybių – galimybė reguliuoti šviesos srautą. Mažesni elektros energijos nuostoliai. LED šviestuvų spinduliuojamas šviesos spektras yra tolygus, tad spalvos ir atspalviai perteikiami labai tiksliai. Šviesos diodų spinduliuojamas spektras neapima nei infraraudonųjų, nei ultravioletinių spindulių gamos“, – sakė bendrovės „Kauno gatvių apšvietimas“ generalinis direktorius Petras Švažas.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Žilvinas Ručys

kur kainos ? kiek sugedusių ? kur senos ? kiek darbai kainavo ? koks sunaudojamos elektros kiekis ? kokia žala led akims ? vagių kontoros ir tiek . nesunku paneigti naudingumą ir žalą valstybei .

Anonimas

Rita.Kada bus tvarkomos Žaliakalnio gatvelės?

Anonimas

šaligatvių apšvietimas-š
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS