Visuomenės poreikiams perimtas nebaigtas statyti turgaus pastatas: čia bus vaikų darželis | kl.lt

VISUOMENĖS POREIKIAMS PERIMTAS NEBAIGTAS STATYTI TURGAUS PASTATAS: ČIA BUS VAIKŲ DARŽELIS

Kauno miesto taryba nusprendė visuomenės poreikiams perimti Šiaulių g. 30 esantį sklypą ir nebaigtą statyti turgaus pastatą. Svarstoma, kad šioje vietoje galėtų atsirasti ikimokyklinio ugdymo įstaiga.

Į miesto rankas

Taryba pritarė nebaigto „Stoties“ turgaus pastato konversijai ir perėmė tiek sklypą, tiek ir jame esančius objektus į savo rankas.

Sklypas esą reikalingas socialinei infrastruktūrai plėsti – švietimo ir mokslo, kultūros, sveikatos apsaugos ir priežiūros, aplinkos apsaugos, socialinės apsaugos, viešosios tvarkos užtikrinimo, kūno kultūros ir sporto plėtojimo objektams statyti (įrengti) ir eksploatuoti.

„Siekiant užtikrinti tinkamą ikimokyklinio ugdymo organizavimą, atsižvelgiant į tai, kad Savivaldybė Centro seniūnijoje nevaldo laisvų žemės sklypų ir nenaudojamo Savivaldybės reikmėms nuosavybės teise priklausančio nekilnojamojo turto, kuris būtų tinkamas minėtoms veiklos vykdyti, Savivaldybės administracijos iniciatyva 2021 metais atlikta galimybių studija „Švietimo paslaugų plėtros galimybių ir šioms paslaugoms reikalingos infrastruktūros poreikio Centro seniūnijoje galimybių studija“. Joje nurodyta, kad atlikus detalią, nenaudojamų žemės sklypų analizę Centro seniūnijoje, teigtina, kad laisvų sklypų, kuriuose būtų galima vykdyti statybos darbus ir įrengti tikslinių grupių poreikius tenkinančias patalpas ir lauko infrastruktūrą, nėra. Tiek žemės sklypai yra per maži, vertinant pagal sklypų plotą, tiek sklypuose esantys pastatai yra per maži, vertinant jų užstatytą plotą. Atlikus studiją, aukščiau minėtam tikslui siūloma vienintelė tinkama teritorija, esanti Šiaulių g. 30“, – sklypo perėmimo visuomenės poreikiams būtinybė grindžiama sprendimo projekto aiškinamajame rašte.

Kauno miesto savivaldybės atstovai aiškino, kad šių metų liepą, direktorius įsakymu, pakeistas sklypo Šiaulių g. 30 detalusis planas, keičiantis sklypo ribas ir numatantis galimybę pradėti jame esančių statinių visuomenės poreikiams paėmimo procedūras.

UAB „Kelprojektas“ dar šių metų spalį parengė sąnaudų ir naudos analizę, kuria pagrįstas Šiaulių g. 30 žemės sklypo ir jame esančių statinių paėmimo visuomenės poreikiams būtinumas. Šiuo sprendimu siekiama tenkinti viešąjį interesą, numatant įgyvendinti minėto žemės sklypo pertvarkymą ir pastatant visuomeninės paskirties objektą – darželį, lygiagrečiai įrengiant automobilių stovėjimo aikšteles bei nutiesiant Apynių ir I. B. Volfo ir F. Engelmano gatves.

Nekilnojamojo turto registro duomenimis, minėtame žemės sklype iki šiol stūkso visuomenei naudos neteikiantis apleistas prekybos ir paslaugų kompleksas. Jo statyba sustojo 2001 metais, įgyvendinus tik 64 proc. projekto. Apleistoje teritorijoje iki šiol nėra vykdoma veikla.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Neaišku, kaip atrodys

„Kauno diena“ dar prieš kelis metus skelbė, kad minėtu adresu šiuo metu stovi nebaigtas statyti turgaus pastatas, užimantis apie 23 tūkst. kv. m. plotą. Pats sklypas taip pat didelis, užimantis daugiau nei 1,43 ha plotą.

Vaiduoklis Centro seniūnijoje buvo pradėtas statyti prieš daugiau nei du dešimtmečius, tačiau niekada nebuvo užbaigtas. Dabar bendrojo ploto dviejų aukštų su rūsiu prekybos ir paslaugų komplekso statybos užbaigtos maždaug 64 proc. Pastate nėra nei langų, nei komunikacijų, tiesiog baltų plytų sienos.

Pastatas buvo statytas siekiant čia vykdyti komercinę veiklą, prekiauti, tad natūralu, kad anuomet siekiant turėti didelį turgų, buvo statomas didelis objektas, kuriame turėjo laisvai tilpti tiek prekybininkai, tiek pirkėjai bei jų transportas.

Tačiau perėmus šį objektą visuomenės poreikiams, kol kas nėra aišku, kaip ikimokyklinio ugdymo įstaiga galėtų atrodyti.

„Vizijos, kaip objektas atrodys, tikrai dar nėra. Kol kas yra padaryti tik skaičiavimai, kiek ko reikia, kad tokioje vietoje atsirastų ugdymo įstaiga ar jos kompleksas. Sutikime, kad dabartinis pastatas yra visai kitokios paskirties ir jo pritaikymui reikėtų didelių sumų, tad bus ieškoma geriausių sprendimų, kaip perstatyti, ar ką griauti. Bet tai bus daroma gerokai vėliau“, – „Kauno dienai“ yra komentavęs Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjas Donatas Valiukas.

Dabar projekto rengėjai papildė, kad be ikimokyklinio ugdymo įstaigos, čia bus teikiamos ir socialinės paslaugos.

Parduoti nesisekė

„Kauno diena“ taip pat yra skelbusi, jog Šiaulių g. 30 pastatą valdo bendrovė „Stoties turgus“, kurio dalininkais yra ir miesto savivaldybė. Objektą ne kartą bandyta parduoti aukcione, bet taip ir neatsirado pirkėjų.

Aukcionas rengtas ir 2016-ais metais, po metų miesto atstovai vėl kalbėjo apie planus nebaigtai turgavietei surasti naujus šeimininkus. Tąkart savivaldybės atstovai vardijo, jog už pastatą norėtų gauti 3,5 mln. eurų, tačiau ir vėl pirkėjų neatsirado.

Tuomet skaičiuota, kad reikėtų dar apie 5 mln. eurų investicijų tam, kad pastatas galėtų tinkamai funkcionuoti ir būtų pilnai įrengtas bei pritaikytas komercinei veiklai. Miesto atstovai tuomet tikino, kad pastate gali būti ir administracinės patalpos, veikti biurai, nes vieta yra patraukli. Bet pasiūlymai niekaip nesuviliojo investuotojų ir iki šių dienų pro kiauras pastato sienas švilpavo vėjas.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Flurona [TRUMP 2024]

Vienu vaiduoklių mažiau. Sekantis galėtų būti Vilijampolėje, Tilžės g. prie žiedo stovintis

Aleksandras Jogailaitis

Ir šitą kloaką Visvaldas Matijošaitis sutvarkys. Nuo tarybinių laikų stovi plytų krūva ir iš visų pusių apšykta teritorija. Ir toliau 100 metų stovėtu, jei ne Kauno meras. Štai kur vyras ! Kauną iš griuvėsių prikėlė !

???

Vokiečiams vaiku darželiai yra lietuviams nera?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS