Visuomenininkams nepavyko pakeisti sprendimo dėl Kauno senamiesčio akmenų | kl.lt

VISUOMENININKAMS NEPAVYKO PAKEISTI SPRENDIMO DĖL KAUNO SENAMIESČIO AKMENŲ

Visuomenininkams nepavyko pasiekti, kad būtų pakeistas sprendimas leisti šlifuoti Kauno senamiesčio grindinio akmenis.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas neskundžiama nutartimi atmetė Viešojo intereso gynimo fondo atskirąjį skundą, kuriuo prašyta panaikinti pirmosios instancijos teismo sprendimą priimti Kauno miesto savivaldybės atsisakymą nuo skundo.

Taip pat prašyta panaikinti sprendimą bylą nutraukti bei perduoti ją iš naujo nagrinėti. Visuomenininkai prašė ir pakeisti teismo sprendimą netaikyti apsaugos priemonių dėl akmenų šlifavimo ir jas numatyti.

Regionų apygardos administracinis teismas gegužės pabaigoje nutraukė bylą dėl pagrindinės Kauno senamiesčio Vilniaus gatvės grindinio. Sprendimas priimtas po to, kai Kultūros paveldo departamentas nusprendė savivaldybės ginčytą savo reikalavimą stabdyti tašytų akmenų nulyginimo darbus laikyti negaliojančiu. Dėl šios priežasties savivaldybė savo skundo atsisakė.

Senamiestyje įrenginėjama pavyzdinė grindinio atkarpa

E.Ovčarenko/BNS nuotr.

Fondas savo skunde aukštesnės instancijos teismui pažymėjo, kad ginčo objektas „turi išskirtinę istorinę paveldosauginę vertę Kauno miestui“. Jų teigimu, leidimas apdoroti autentiškus akmenis gali padaryti „iš esmės neatitaisomą žalą kultūros vertybėms ir negrįžtamai sunaikinti istorinių objektų vertingąsias savybes“.

Jie mano, kad Kultūros paveldo departamentui pripažinus negaliojančiu savo reikalavimą, neišnyko pats viešojo intereso pažeidimas.

Savivaldybė savo ruožtu teigė, kad iš fondo skunde pateiktų argumentų matyti, jog įstaiga, nors ir pripažįsta, kad neliko ginčo dalyko, siekia pagrįsti, jog bylos nutraukimas gali pažeisti viešąjį interesą.

„Administracijos vertinimu, Fondas atskirajame skunde nepagrįstai kvalifikuoja ginčą kaip vykstantį dėl viešojo intereso gynimo, nors ši byla nėra viešojo intereso gynimo byla“, – savivaldybės argumentus cituoja Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas.

Teismas konstatavo, kad savo skundo byloje atsisakė ne KPD, ginantis viešąjį interesą, o savivaldybė, kuriai taikytas reikalavimas stabdyti akmenų nulyginimo darbus. Teismo vertinimu, KPD gynė viešąjį interesą, nustatydamas minėtą reikalavimą, kuris galiojo iki atskiro sprendimo priėmimo. Vėliau institucija priėmė naują sprendimą akmenų apdorojimo klausimu, dėl ko minėtas reikalavimas tapo negaliojančiu.

„Todėl teisėjų kolegija sutinka su pirmosios instancijos teismo išvadomis, kad teisiniai santykiai tarp ginčo šalių dėl reikalavimo teisėtumo ir pagrįstumo yra pasibaigę ir teisminio ginčo dalykas išnyko, todėl pirmosios instancijos teismas pagrįstai priėmė pareiškėjo atsisakymą nuo skundo ir bylos nutraukimo“, – rašoma nutartyje.

Centrinė Kauno senamiesčio gatvė rekonstrukcijai visiškai uždaryta pernai liepos viduryje. Gruodį ji vėl atverta pėstiesiems, tačiau be dangos.

Darbai ten sustojo kilus ginčui, ar kloti nugludintus, ar natūralius akmenis.

KPD specialistai teigė, kad akmenys į senamiestį turėtų grįžti tokie patys, kokie buvo, tik tvarkingai sukloti. Savivaldybė ir neįgaliųjų atstovai tvirtino, jog tai neužtikrins sklandaus judėjimo. Rangovo, bendrovės „Autokausta“, darbuotojai teigė atsisakantys dėti negludintus akmenis, nes tokiu atveju negalėtų garantuoti grindinio ilgaamžiškumo.

Savivaldybei ir KPD radus kompromisą, grindinys pradėtas kloti gegužės pabaigoje. Nuspręsta, kad gatvė bus klojama nugludintais ir tašytais akmenimis. Šiuo metu darbai didelėje senamiesčio dalyje jau yra baigti.

Rašyti komentarą
Komentarai (77)

?

Dar niekas ant to grindinio nesirakino?

Kvailystė

Vokietijos Senamiesčiuose išlikęs autentiškas akmeninis grindinys ir niekam net neateina į galvą šlifuoti akmenis.

kaunietis

saunuolis meras-miesas i geraja puse keiciasi neatpazystamai ACIU
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS