Dvokianti istorija: žmonos viršininką fekalijomis apipylęs kaunietis išgirdo bausmę | kl.lt

DVOKIANTI ISTORIJA: ŽMONOS VIRŠININKĄ FEKALIJOMIS APIPYLĘS KAUNIETIS IŠGIRDO BAUSMĘ

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kaunietis, fekalijomis apipylęs buvusį žmonos viršininką, išgirdo už tai jam paskirtą bausmę. Nors viso teisminio proceso metu vyras tikino, kad jam vertėtų taikyti administracinę atsakomybę, teismas nusprendė kitaip.

Kauno apylinkės teismas sudėjo paskutinius taškus didelio atgarsio sulaukusioje byloje. Kaunietis Jonas Biržiška nuteistas už tai, kad surengė dvokiantį išpuolį, kai išgirdo savo žmonos pasakojimą, kad prie jos esą priekabiavo viršininkas. Įsiūčio apimtas vyras pastarąjį apipylė fekalijomis.

Nuo pat pradžių apie galvoje gimusį keršto planą J. Biržiška kalbėjo atvirai ir buvo pasiruošęs už tai atsakyti įstatymų numatyta tvarka. Tačiau tvirtai laikėsi pozicijos, kad jam turėtų būti taikoma administracinė atsakomybė už nedidelį viešosios tvarkos pažeidimą. Tokiu atveju jam būtų grėsusi bauda nuo 30 iki 140 eurų. 

Dvokiantis išpuolis – nufilmuotas

„Man nesuprantama, kodėl teisėsauga aiškina, kad tai buvo įžūlus išpuolis, kurį matė daugybė žmonių. Kad buvo norėta tai padaryti viešai. Incidento metu buvo tamsu, tuo metu ten buvo tik tie patys žmonės, kurie kartu su Simonu Baltrušaičiu išėjo iš pastato. Aplink jokių kitų žmonių nebuvo. Viskas yra nufilmuota“, – portalui kauno.diena.lt yra teigęs J. Biržiška. Vyras pasidalijo ir vaizdo įrašu, kuriame užfiksuotas jo keršto plano įgyvendinimas.

Viename teismo posėdyje parodymus davę Kauno įmonės, kurioje ir dirbo Jono žmona Aušra Biržiškienė, savininkai turėjo prisiminti to lemtingo vakaro detales. Abu jie tuomet buvo kartu su S. Baltrušaičiu, buvusiu įmonės direktoriumi, ant kurio galvos ir buvo užverstas fekalijų kibiras.

„Tą vakarą užsibuvome darbe, sprendėme įvairius klausimus, pas mus svečiavosi kolega iš užsienio. Išėjome iš pastato, kai jau buvo tamsu, planavome važiuoti vakarienės. Mes su svečiu įsėdome į automobilį, o Simonas su mano sūnumi liko prie savo automobilių. Tada, jau sėdėdamas automobilyje, išgirdau lyg kažkokį triukšmą. Atsidariau langą ir paklausiau jų, kas nutiko. Išgirdau atsakymą, kad Simoną apipylė fekalijomis. Jis su mano sūnumi nuėjo atgal į ofisą, nes turėjo nusiprausti ir pasikeisti drabužius“, – taip šių metų sausio 21-ąją įvykusį incidentą teisme apibūdino vienas įmonės savininkų. Jis pripažino, kad ir pačio veiksmo sėdėdamas automobilyje nematė, tačiau visa tai, kas tądien įvyko, jį šokiravo.

Užsidirbo teistumą

Šiandien teismas paskelbė nuosprendį. Už padarytą nusikaltimą J. Biržiškai paskirta dešimties mėnesių laisvės apribojimo bausmė įpareigojant jį per devynis mėnesius nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos neatlygintinai išdirbti 135 val. sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose, kurios rūpinasi neįgaliaisiais, nusenusiais ar kitais pagalbos reikalingais žmonėmis, išdirbant ne mažiau kaip 15 val. per mėnesį.

Teismas visiškai patenkino nukentėjusiojo civilinį ieškinį dėl turtinės žalos ir iš J. Biržiškos priteisė jo naudai 580 eurų turtinės žalos atlyginimui bei priteisė atlyginti 550 eurų bylinėjimosi išlaidas.

Tačiau teismas nuosprendyje pažymėjo, „kad veika truko neilgai, žymių, negrįžtamų pasekmių dėl įvykio nekilo, nukentėjusysis į medikus dėl sveikatos sužalojimo ir psichologinės pagalbos nesikreipė, tačiau keletą dienų jautė odos perštėjimą <..> grįžo į normalų gyvenimą“, todėl nukentėjusiojo pareikštą 1,5 tūkst. eurų civilinį ieškinį dėl neturtinės žalos atlyginimo patenkino iš dalies ir iš kaltinamojo priteisė 300 eurų.

Jonas Biržiška/Justinos Lasauskaitės nuotr.

Daug blogiau skambėtų bausmė, kuri siūloma už seksualinį priekabiavimą. Būtent dėl to, kaip teigia J. Biržiška, jis ryžosi šiam neeiliniam išpuoliui.

Užsisklendė savyje

Jo ir žmonos gyvenimas apvirto aukštyn kojomis, kai moteris dar praėjusių metų birželio pradžioje įsidarbino vienoje Kauno įmonėje.

„Praėjus maždaug pusantro mėnesio vos galėjau atpažinti savo antrąją pusę. Buvusį optimizmą pakeitė ašaros ir visiškas užsisklendimas savyje“, – drama virtusios istorijos pradžią prisiminė vyras.

J.Biržiška teigė ne kartą bandęs iš žmonos iškvosti, kokios problemos ją slegia, tačiau sutuoktinė iš pradžių apie tai, kas vyksta jos darbovietėje, nepasakojo.

Darbe ištiko priepuolis

Viltimis, kad viskas pasikeis, kaunietis gyveno ne vieną mėnesį, tačiau žmonos savijauta – tiek psichologinė, tiek fizinė – tik blogėjo. Tai liudija praėjusių metų lapkričio 25-ąją Aušrą ištikęs priepuolis. Ji iš darbovietės buvo išvežta greitosios medicinos pagalbos automobiliu.

„Minėta pacientė į Kauno klinikas atvyko dėl pykinimo, galūnių tirpimo ir bendro silpnumo. Šiuos simptomus sukelti galėjo padidėjęs kraujospūdis ir stresas. Atlikus apžiūrą ir paskyrus gydymą, moteris buvo išleista gydytis namo ambulatoriškai“, – apie A.Biržiškienės sveikatos problemas portalui kauno.diena.lt patvirtino Kauno klinikų Komunikacijos tarnybos Vyriausioji specialistė Eglė Audickaitė. Po šio incidento moteriai buvo skirtas ir keleto dienų nedarbingumas, tačiau jam pasibaigus ir grįžus į darbą jos laukė dar vienas akibrokštas.

A.Biržiškienei buvo pasakyta, kaip portalui kauno.diena.lt teigė jos vyras, kad su įmone ji turi atsisveikinti.

Direktorius priekabiavo?

Lūžis, kai A.Biržiškienė ėmė blogai jaustis, įvyko padirbus maždaug pusantro mėnesio.

„Sutuoktinė turėjo vykti pas vieną klientą, o jos tuometis direktorius Simonas Baltrušaitis nusprendė važiuoti kartu. Aušrai šis noras pasirodė keistas, kadangi pats vadovas pas klientus važiuoja labai retai – tik išskirtiniais atvejais. Šis tikrai toks nebuvo. Tačiau ji įmonėje buvo naujokė, nenorėjo prieštarauti. Jau pačioje kelionėje išaiškėjo direktoriaus užmojis“, – žmonos pasakojimą kaip šiandien sakė prisimenantis kaunietis.

Jonui teko išklausyti apie direktoriaus laidomus juokelius apie jį patį, nes žmonos buvo klausta, ar jis turi meilužių – esą vyrui jų turėti yra visiškai normalu.

Tada jis visai įsiaudrino ir rėžė, kad mano žmoną norėtų atremti ant automobilio kapoto.

„Aušra teigė nesuprantanti, kaip reaguoti į tokias vadovo replikas, tačiau prisiminusi ne kartą girdėtus jo seksualinio pobūdžio juokus ir biure nusprendė nekreipti dėmesio. Tačiau viskas tuo nesibaigė, o tik įgavo pagreitį. S.Baltrušaitis, jau vykstant namo iš minėto kliento, pasuko miško link, kur, pasak jo, buvo „daug pušelių ir gražių vietų“. Tada jis visai įsiaudrino ir rėžė, kad mano žmoną norėtų atremti ant automobilio kapoto“, – apie galimas seksualines užuominas jo žmonai užsiminė pašnekovas.

Po šios išvykos iki šiol giriama A.Biržiškienė tapo kone pačia blogiausia darbuotoja – kaip įtaria pašnekovas, negavęs, ko nori, direktorius pradėjo naudoti psichologinį spaudimą.

Jonas Biržiška ir Aušra Biržiškienė/Vilmanto Raupelio nuotr.

Kaltinimus neigia

Iš pažįstamo ūkininko fekalijų gavęs ir jose oponentą išmaudęs kaunietis iškart po įvykio sulaukė pareigūnų vizito. 

„Man iškart kilo mintis: S.Baltrušaitis pareigūnus atsiuntė tiesiai į mano namus. Vadinasi, žino, kad tai padariau aš, nors niekad nebuvo manęs matęs. Iš to galima daryti išvadą, kad žino ir tai, už ką buvo apipiltas“, – savo teorinius išvedžiojimus dėstė Jonas.

Tačiau su portalu kauno.diena.lt kiek anksčiau telefonu bendravęs S.Baltrušaitis šiuos kaltinimus kategoriškai neigė. Paklaustas, kas tuomet turėjo įvykti, kad J.Biržiška sugalvojo tokį neeilinį išpuolį, jis teigė šių veiksmų priežasties iki šiol nesuvokiantis.

„Yra daug mėtymosi – sako, kad taip padarė dėl atleidimo, nors ji pati išėjo. Aš toje įmonėje buvau vykdomasis direktorius, žmonių net neatleidžiu. Galiu pasakyti, kad jų parodymuose yra daug netiesos. Tačiau daugiau kalbėti šia tema nenoriu, gal kažkada vėliau“, – tiek tepasakė jis.

Simonas Baltrušaitis/Justinos Lasauskaitės nuotr.

Siekia įrodyti seksualinį priekabiavimą

Nepaisant to, A. Biržiškienė neketina sėdėti rankų sudėjusi. Ji dėl dabar jau buvusio viršininko veiksmų kreipėsi į teisėsaugą. Šių metų liepos 13 d. moteris parašė pareiškimą dėl galimo seksualinio priekabiavimo jos atžvilgiu. Tačiau Kauno VPK kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos 3-ojo skyriaus vyresnioji tyrėja Daiva Guevenir nusprendė ikiteisminio tyrimo nepradėti – pritrūko įrodymų. Esą pareigūnai bendravo su A. Biržiškienės kolegomis, tačiau pastarieji priekabiavimo fakto nepatvirtino.

Tačiau šį sprendimą nuspręsta apskųsti. A. Biržiškienės advokatė Jovita Vainilavičienė-Kulvinskienė skundą pateikė Kauno apygardos prokuratūros prokurorei Virginijai Vigelienei. Visai neseniai priimtas sprendimas šio skundo nenagrinėti motyvuojant tuo, kad skundas paduotas pasibaigus jo apskundimo terminui.

Su portalu kauno.diena.lt bendravusi advokatė J. Vainilavičienė-Kulvinskienė tikino nesutinkanti su tokiu prokurorės sprendimu ir jį apskundusi ikiteisminio tyrimo teisėjui. 

GALERIJA

  • Jonas Biržiška
  • Jonas Biržiška
  • Jonas Biržiška su žmona Aušra
  • Jonas Biržiška
Justinos Lasauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (71)

Kadras

Tegu dziaugiasi kad nepaskandino tuose suduose asila.. I teisma matai kreipesi ozys.. Smirda ne tik oziu daba bet i sudu. Gali detis koki nori kostiuma vistiek sudu smirdes

uz toki bajeri

ne bausti raikejo,o padekos rasta su finansine ismoka iteikt

Sonata

Šaunuolis vyras !!!!! , esu įsitikinus, kad kiti būdai nebūtų tokie veiksmingi !!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS