Lentpjūvės gaisro buvo galima išvengti? | kl.lt

LENTPJŪVĖS GAISRO BUVO GALIMA IŠVENGTI?

Neseniai Zuikinėje sudegė lentpjūvė. Kaimynai įsitikinę, kad to ir buvo galima tikėtis. Jie jau kelerius metus atakuoja įvairias institucijas, bet niekas nesiteikė padėti užtikrinti saugumo.

Netvarkingas objektas

Užpraeitą savaitgalį į Sodybų gatvę skubėjo ne vienas ugniagesių ekipažas. Naktį teko gesinti pleškančią lentpjūvę. Zuikinės gyventojai tikino, kad nelaimės buvo galima išvengti, tačiau atsakingos institucijos buvo tarsi kurčios.

Į "Kauno dieną" kreipėsi Zuikinėje gyvenanti Edita. Ji tikino, kad  lentpjūvės kaimynai  ne kartą siekė atkreipti dėmesį, jog čia esą nesilaikoma net elementarių priešgaisrinės saugos reikalavimų. Gyventojai įtaria, kad darbininkai nevengė vartoti alkoholio. Be to, į akis krito tai, kad netoli įrengtame namelyje dalis darbininkų praleisdavo ir naktis.

"Kauno dienos" skaitytojų nuotr.

"Jie čia veikia jau gal kokius ketverius metus, bet tvarkos niekada nebuvo. Kai gamina granules, mes visi dulkėse skęstame. Darbo saugos niekas nesilaiko, dažnai ten vartoja alkoholinius gėrimus. Po to girti karstosi ant tų didelių agregatų, lipa be jokių šalmų ar apsaugų. Nuolat vyksta savotiški festivaliai", – pasakojo visai šalia gyvenanti Edita.

Pasak Sodybų gatvės gyventojos, lentpjūvėje nuolat matėsi daug darbininkų, tačiau peržvelgus viešai skelbiamą informaciją, paaiškėjo, kad lentpjūvėje oficialiai įdarbinti vos keli žmonės. Gyventojams kilo abejonių, ar tikrai visi čia dirba legaliai.

Vilmanto Raupelio nuotr.

"Prie lentpjūvės yra pastatytas nedidelis namukas, kur yra gultai. Tai jie ten kaip vištos ant laktos miega. Nesuprantu, kaip šiais laikais galima gyventi lentpjūvėje. Buvo atvejų, kai pradėdavo dirbti 6 val. ryto ir baigdavo apie vidurnaktį. Kažkaip pavyko tai sutramdyti, kad galėtume pailsėti", – dėstė Edita.

"Dabartiniai vadovai vengia bendrauti. Kartą vadovą mačiau naktį, kai iškviečiau policiją, kad jie naktį dirba. Tai dar tada jis man pareiškė, kad pratinčiausi prie triukšmo, nes jie didins tempus", – pridūrė kaunietė.

Ji pasakojo, kad seniau čia taip pat veikė lentpjūvė, tačiau nieko panašaus nebuvo mačiusi. Prie anksčiau veikusios lentpjūvės net buvo iškastas nedidelis tvenkinys, kad kilus gaisrui būtų galima greitai viską užgesinti. Dabartiniai medžio pjaustytojai viską užlygino, apsitvėrė tvoromis.

"Jie taip užsidarę, nėra normaliai kaip privažiuoti. Gaisro metu ugniagesiai išlaužė kaimynų tvoreles, nes kitaip nėjo prie pastato prieiti", – pridūrė pašnekovė.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Jokio dėmesio

Vietos gyventojai dienraščiui pasakojo, kad apie darbo saugos nesilaikymą "Artoko grupės" lentpjūvėje jie pranešė įvairioms institucijoms, tačiau jų skundų niekas neišgirdo.

"Dar 2017 m. kreipiausi ir į Darbo inspekciją, ir į Priešgaisrinę gelbėjimo valdybą (PGV). Pranešiau, kad girtauja, galbūt nelegaliai dirba. Jokio dėmesio. Šitiek visur prirašėme raštų, bet jokios reakcijos. Esu ne kartą nufilmavusi, kokie jie ten vaikšto. Nusiuntusi vaizdo įrašus inspekcijoms, bet vis tiek niekas nesureagavo.

Šiemet prieš Velykas kaimynai man pasakojo, kad lentpjūvėje jau buvo kilęs gaisras. Kažkur jie pila karštą šlaką ir užsidegė. Tai dar ir teršia gamtą. Jie ten patys užgesino, nieko nekvietė. Tada dar laišką parašiau į Vidaus reikalų ministeriją. Išdėsčiau visas aplinkybes apie tą įmonę. Tada buvo šiokia tokia reakcija", – pasakojo Edita.

Į akis krito tai, kad netoli įrengtame namelyje dalis darbininkų praleisdavo ir naktis.

Tuomet iš ugniagesių gautas atsakymas, kad "Artoko grupėje", kuriai priklauso lentpjūvė, atliktas patikrinimas, surašytas pažeidimų protokolas.

"Kaip supratau iš atsakymo, ši lentpjūvė niekada nebuvo įtraukta į tikrinamų objektų sąrašą. Nors visi tokie objektai turėtų būti nuolat tikrinami, nes čia didesnis gaisro pavojus. Atsakyme taip pat nedetalizavo, kokių pažeidimų rado, tik nurodė, kad juos įspėjo susitvarkyti iki liepos 27 d. Tai akivaizdu, kad susitvarkyti nespėjo ir viskas užsidegė", – praėjus kelioms dienoms po lentpjūvėje įvykusio gaisro sakė "Artoko grupės" kaimynystėje gyvenanti moteris.

Ji teigė, kad vis dar laukianti iš institucijų atsakymų, kokių priemonių buvo imtasi, kad būtų išvengta gaisro.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Lemtinga naktis

Gaisras kilo naktį iš birželio 14-osios į 15-ąją. Sodybų gatvės gyventojai tą naktį prisimena su siaubu. Net ir užgesinus ugnį, kaimynai miegoti nėjo, nes buvo baisu, kad ugnis vėl įsiplieks ir praris šalia lentpjūvės esančius jų gyvenamuosius namus.

"Visa laimė, kad buvo rami naktis, be didesnio vėjo, tai tikrai viskas labai laimingai baigėsi", – užsiminė Edita.

"Kauno dienai" moteris pasakojo, kad tą naktį su kaimyne ji ilgai plepėjo ir miegoti nuėjo po vidurnakčio, tačiau ir tąkart iš lentpjūvės teritorijos buvo girdima muzika. Gyventojai spėja, kad darbininkai linksminosi, o po kelių valandų kilo gaisras.

"Kaimynų mergaitė ruošėsi šventei. Prieš einant jai miegoti, apie 1.30 val., ji pajuto dūmų kvapą. Langai buvo uždaryti, kad uodų nepriskristų. Tuomet apėjo namus, bet juose nieko nebuvo. Pro langą pamatė gaisrą, tad puolė žadinti tėvus. Jie – skambinti mums, nes mūsų namai yra artimiausi. Vėliau į gatvę išėjo daugiau kaimynų, nes visiems buvo šokas", – apie tai, kaip pastebėjo kaimynystėje įsismarkavusias liepsnas, pasakojo Edita.

Pasak jos, karštis kieme buvo didžiulis. Pas ją kieme nutiesta vandens žarna, tad moteris buvo pasiruošusi vandeniu gesinti ir savo namus.

"Kauno dienos" skaitytojų nuotr.

"Kažkas ten dar sprogo, garsas buvo didelis, įsijungė signalizacijos, visame kieme skraidė nuodėguliai. Buvo tikrai baisu", – prisiminė kaunietė.

Pašnekovė tikino, kad po gaisro joks lentpjūvės atstovas neliko prižiūrėti, ar liepsnos vėl neįsiplieks, todėl šį darbą turėjo atlikti patys gyventojai. Pakaitomis su kaimynais stebėjo, ar neatsiveria nauji gaisro židiniai, ar vėjas kokios žarijos neneša į jų namų pusę. Tą naktį miegoti nebebuvo kada.

"Man buvo nesuprantama, kaip po tokio didelio gaisro iš jų niekas neliko budėti. Išdegė, kaip aš vadinu, visas tvartas, kur jie ten obliavo lentas. Negana to, jie pirmadienį vėl pradėjo dirbti, nors keli agregatai liko stovėti tiesiog lauke. Po gaisro pamačiau, kad ten baisu. Mėtėsi seni ratai, padangos, pilna šiukšlių, visko pridaužyta", – stebėjosi moteris.

Atliko patikrinimą

Po gyventojų skundų kelios institucijos dar prieš didįjį gaisrą atliko neplaninius patikrinimus. Valstybinė darbo inspekcija (VDI) pažeidimų nerado.

"VDI Kauno teritorinio skyriaus darbo inspektoriai 2019 05 28 tikrino MB "Artoko grupė", esančią Sodybų g. 2, Kaunas. Tikrinimas buvo atliekamas neplanine tvarka, pagal gautą pranešimą dėl galimų darbų saugos taisyklių nesilaikymo ir galimai kilusio gaisro. Patikrinimo metu pagal VDI kompetenciją pažeidimų nenustatyta. Dėl galimai kilusio gaisro buvo kreiptasi į Kauno PGV. Pastaroji 2019 05 28 ir 2019 05 30 nustatė pažeidimų ir taikė sankcijas nurodomoje vietovėje, kur veiklą vykdo keletas įmonių, taip pat ir "Artoko grupė". Sprendimą dėl darbų vykdymo po gaisro priima įmonės vadovas, užtikrindamas darbuotojų saugias darbo sąlygas", – dėstoma VDI atsiųstame atsakyme.

Vidaus reikalų ministerija įpareigojo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentą įvertinti Kauno PGV patikrinimo veiksmus. Patiems gyventojams ministerija priminė, kad dėl viešosios tvarkos pažeidimų jie gali kreiptis būtent į viešąją tvarką užtikrinančias įstaigas.

Surašė protokolą

Kauno PGV atstovai "Kauno dienai" teigė, kad, gavus gyventojų skundų, "Artoko grupės" lentpjūvė buvo patikrinta. Specialistai nustatė priešgaisrinės saugos reikalavimų pažeidimų.

"Buvo gautas piliečio skundas dėl nepatenkinamos priešgaisrinės būklės konkrečioje įmonėje Sodybų g. 2, Kaunas. Pagal gautą skundą buvo atliktas įmonių, esančių minėtu adresu, neplaniniai priešgaisriniai techniniai patikrinimai. Patikrinimų metu įmonėse nustatyti gaisrinės saugos reikalavimų pažeidimai. Įmonių atstovams buvo surašyti nurodymai dėl objekto priešgaisrinės būklės pagerinimo ir taikytos poveikio priemonės", – teigė specialistai.

PGV specialistai pripažino, kad anksčiau lentpjūvės niekas netikrino, nes objektas nebuvo įtrauktas į duomenų bazę, nors tokia veikla užsiimančios įmonės turi atitikti tam tikrus reikalavimus tam, kad būtų galima saugiau vykdyti veiklą.

"Lentpjūvėms taikomi gaisrinės saugos reikalavimai numatyti "Bendrosiose gaisrinės saugos taisyklėse", kurie yra bendri visoms įmonėms ir išskirti pagal atskirą "Medžio apdirbimo" grupę", – pridūrė Kauno PGV atstovai.

Jiems neužkliuvo ir tai, kad medžio apdirbimo darbai prasidėjo praėjus maždaug parai po didelio gaisro.

"Lauke medžio pjaustymo darbus atlikti gaisrinės saugos reikalavimai nedraudžia. Po gaisro objektų nedraudžiami eksploatuoti, juose kaip ir prieš gaisrą taikomi tie patys gaisrinės saugos reikalavimai. Objekto vadovai yra tiesiogiai atsakingi už objekto priešgaisrinę būklę ir darbuotojų saugumą, todėl turi įvertinti objekto priešgaisrinę būklę. Jei paaiškėja, kad objekte vėl nesilaikoma gaisrinės saugos reikalavimų, neplaninio patikrinimo procedūra atliekama iš naujo taikant griežtesnes poveikio priemones. Uždrausti objektą eksploatuoti galima tik nustačius realią riziką kilti gaisrui", – dėstoma "Kauno dienai" atsiųstame komentare.

"Kauno dienos" skaitytojų nuotr.

Dienraštis pasiteiravo, kaip vyko gaisro gesinimo darbai. Ugniagesiai pripažino, kad lentpjūvėje liepsnos buvo labai didelės, todėl prireikė didelių pajėgų. Gaisrą gesino penkios Kauno PGV komandos ir viena komanda iš Garliavos. Iš viso septynios autocisternos, du vandenvežiai ir pajėgų valdymo skyriaus automobilis. Prireikė net 21 ugniagesio.


Ugnis įsiplieskė kitur?

MB "Artoko grupės" vadovas Artūras Kontautas kategoriškai neigė, kad lentpjūvėje girtaujama ir darbuotojai dirba nelegaliai. Anot jo, gaisras esą greičiausiai kilo teritorijoje, kurią nuomojasi kita įmonė. Vyras pridūrė, kad dabar reikia sulaukti ugniagesių išvadų, dėl ko ir kur tiksliai kilo gaisras.

Lentpjūvės vadovas teigė, kad šiuo metu kaip tik skaičiuojama gaisro padaryta žala. Jis nurodė, kad sudegė granulių gamybos patalpos, tad šiuo metu ši veikla nutraukta. Darbai vyksta tik kitose patalpose, kur mediena pjaustoma, obliuojama.

A.Kontautas patvirtino, kad "Artoko grupės" lentpjūvėje buvo atlikti patikrinimai, tačiau, anot jo, pažeidimai nebuvo esminiai, galintys sukelti gaisrą.

"Pažeidimai buvo smulkmenos ir nemanau, kad tai buvo gaisro priežastis. Priešgaisrinės tarnybos atstovai nustatė, kad kai kur nėra lipdukų, reikia pakeisti šviestuvus. Kitas dalykas, kad adresu Sodybų g. 2 yra gal šeši nuomininkai ir teritorija yra padalyta. Tikrai ne visa teritorija priklauso "Artoko grupei", tad gaisrininkai tikrino ne tik mus. Manau, kad kai jie parašys gaisro išvadas, greičiausiai nebus gaisras kilęs "Artoko grupės" nuomojamose patalpose. Greičiausiai bus iš kitos pusės. Aš tikiu, kad bus kitas kaltininkas šio gaisro, bet reikia sulaukti išvadų", – dėstė lentpjūvės vadovas.

Jis tikino, kad darbo vieta visada buvo tvarkinga, atitiko saugos reikalavimus. O dabar po gaisro ne viskas sutvarkyta, todėl gyventojams ir gali pasirodyti, kad teritorijoje yra šiukšlių, kurios galėjo tapti gaisro priežastimi. Jis dar kartą priminė, kad teritoriją nuomojasi ne tik jie, bet ir kitos įmonės, todėl tiek darbininkų lėbavimai, tiek saugos pažeidimai gali būti susiję su kitų įmonių darbuotojais.

"Reikėtų atskirti "Artoko grupės" ir kitų įmonių darbuotojus. Gyventojai neskiria teritorijų ribų ir visi galvoja, kad tai yra mūsų žmonės. Pas mus šiuo metu dirba keturi darbuotojai. Mūsų darbuotojai tikrai čia nenakvoja. Jie darbo pabaigoje palieka patalpas ir išvažiuoja. Aš už savo darbuotojus 100 proc. atsakau ir žinau, kad jie tikrai nevaikšto girti, laikosi saugos reikalavimų. Gyventojai painioja mūsų darbuotojus su kitų įmonių darbininkais. Buvo ir Darbo inspekcija, nustatė, kad pas mus visi dirba legaliai", – aiškino A.Kontautas.

GALERIJA

  • Lentpjūvės gaisro buvo galima išvengti?
  • Lentpjūvės gaisro buvo galima išvengti?
  • Lentpjūvės gaisro buvo galima išvengti?
  • Lentpjūvės gaisro buvo galima išvengti?
  • Lentpjūvės gaisro buvo galima išvengti?
  • Lentpjūvės gaisro buvo galima išvengti?
  • Lentpjūvės gaisro buvo galima išvengti?
  • Lentpjūvės gaisro buvo galima išvengti?
  • Lentpjūvės gaisro buvo galima išvengti?
  • Lentpjūvės gaisro buvo galima išvengti?
  • Lentpjūvės gaisro buvo galima išvengti?
  • Lentpjūvės gaisro buvo galima išvengti?
  • Lentpjūvės gaisro buvo galima išvengti?
  • Lentpjūvės gaisro buvo galima išvengti?
  • Lentpjūvės gaisro buvo galima išvengti?
  • Lentpjūvės gaisro buvo galima išvengti?
  • Lentpjūvės gaisro buvo galima išvengti?
  • Lentpjūvės gaisro buvo galima išvengti?
  • Lentpjūvės gaisro buvo galima išvengti?
  • Lentpjūvės gaisro buvo galima išvengti?
  • Lentpjūvės gaisro buvo galima išvengti?
  • Lentpjūvės gaisro buvo galima išvengti?
  • Lentpjūvės gaisro buvo galima išvengti?
  • Lentpjūvės gaisro buvo galima išvengti?
  • Lentpjūvės gaisro buvo galima išvengti?
  • Lentpjūvės gaisro buvo galima išvengti?
  • Lentpjūvės gaisro buvo galima išvengti?
  • Lentpjūvės gaisro buvo galima išvengti?
Vilmanto Raupelio, "Kauno dienos" skaitytojų nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Al

Nu issipylde ozkos svajone, o gal ir prisidejo

...

viskas ten gerai buvo

dd

geras patikrinimas,po poros dienu gaisras,apgailetinos tarnybos...sekme tame kad nebuvo vejuota,bardakas su korupcijos prieskoniu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS