Tarnybos lėkė gelbėti nepilnametę: ją laidu talžė girta globėja? | kl.lt

TARNYBOS LĖKĖ GELBĖTI NEPILNAMETĘ: JĄ LAIDU TALŽĖ GIRTA GLOBĖJA?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį Kaišiadorių rajone, Rumšiškėse, fiksuotas neblaivios moters smurtas prieš nepilnametę. Į įvykio vietą vyko ir pareigūnai, ir ugniagesiai, nes ne iškart buvo įmanoma patekti į pirmame aukšte esantį butą. Pirminiais duomenimis, 17-metė globotinė patyrė agresyvų išpuolį.

Kauno policija skelbia, kad pranešimas apie įvykį Karčiupio kaimo Kertupio gatvėje gautas dar prieš vidurnaktį. Pasak pareigūnų, namuose neblaivi (1,23 prom. alkoholio) 55-erių moteris smurtavo prieš nepilnametę.

Nedelsiant į šiuo namus buvo išsiųstas pareigūnų ekipažas, tačiau patekti į galimai muštynių arena tapusį butą nebuvo taip paprasta. Prireikė ir ugniagesių pagalbos.

Pastarieji pranešimą gavo 20 minučių po vidurnakčio. Atvykus ištraukiamosiomis kopėčiomis pasiektas pirmame aukšte esantis langas, jį atidarius patekta į vidų.

Pirminiais tarnybų duomenimis, 17-metė galėjo būti mušta laidu, jai galimai praskelta galva.

Pareigūnai sulaikė moterį, smurtavusią prieš nepilnametę globotinę. Moteris uždaryta į areštinę.

Neatlaikė nervai?

Mergaitė globotinė – 17-likos metų. Jie būna maištingi. Perversmas vyksta. Neaišku, ką ji ten išdirbinėjo. Galėjo neatlaikyti nervai.

Rumšiškių seniūnė Eugenija Genevičienė portalui kauno.diena.lt teigė žinanti vieną globėją minėtame kaime. „Amžius atitinka“, – sakė seniūnė. Asmeniškai globėjos ji nepažįstanti, tačiau jai buvo sunku patikėti, kad minėta moteris galėtų taip pasielgti. Be to, iki šiol iki seniūnijos nebuvo atėję jokių signalų, jokių oficialių ir neoficialių skundų, leidžiančių suabejoti moters tinkamumu globoti vaikus.

E. Genevičienė pasitikslino, ar globėja tikrai buvo neblaivi. Sužinojusi, kad buvo nustatytas 1,23 prom. girtumas, seniūnė nebeturėjo, ką pridurti. Tiesa, prieš tai ji garsiai svarstė, kad pirminė informacija ne visuomet pasitvirtina, kad neretai nėra nekaltos abi konflikto pusės. „Mergaitė globotinė – 17-likos metų. Jie būna maištingi. Perversmas vyksta. Neaišku, ką ji ten išdirbinėjo. Galėjo neatlaikyti nervai“, – sakė E. Genevičienė.

Ji sakė, kad informacijos apie globėją daugiau galėtų pateikti Vaiko teisių apsaugos specialistai, jie, o ne seniūnija seka situaciją šeimose.

Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Vija Kudzienė portalui kauno.diena.lt  teigė, kad nepilnametė šiuo metu yra šeimos namuose (globos namuose).

„Mergaitė pateikė žmonių, su kuriais yra susijusi emociniais ryšiais ir su kuriais norėtų gyventi sąrašą. Jos apgyvendinimo klausimas sprendžiamas“, – teigė specialistė.

Sulaikyta globėja, anot specialistės, teturėjo šią vieną globotinę, tačiau su šeima yra užauginusi dar vieną. Mergaite ji rūpinosi nuo tada, kai ši būdama vos dvejų metukų apsigyveno šioje šeimoje. Pastaruoju metu paaugle rūpinosi ji viena.

Skundėsi ir pati globėja

Šiemet liepą į Vaiko teisių apsaugos specialistus kreipėsi pati globotoja dėl bendravimo su mergaite sunkumų. „Po pokalbio tiek su globėja, tiek su globojama mergaite, buvo nustatinėjamas grėsmės vaikui lygis, tačiau grėsmė nenustatyta“, – sakė V. Kudzienė.

Rugpjūčio pabaigoje gautas pranešimas iš policijos, kad globotoja kreipėsi į policiją dėl paauglės elgesio, tačiau atvykus pareigūnams pasirodė, kad moteris neblaivi, buvo nustatytas pirmasis grėsmės vaikui lygis ir mergaitė apgyvendinta VšĮ Paparčių šv. Juozapo šeimos namuose.

„Rugsėjo mėnesio pradžioje mergaitė susitaikė su globėja ir pareiškė norą grįžti gyventi pas ją“, – tęsė V. Kudzienė.

Ant mergaitės kūno matomos smurto žymės.

Ant mergaitės kūno – smurto žymės

Šiandien, po naktinių įvykių, V. Kudzienės duomenimis, nustatytas antrasis grėsmės vaikui lygis. 

„Ant mergaitės kūno matomos smurto žymės. Plačiau apie sveikatos sutrikdymą galėtų pakomentuoti gydymo įstaigos arba policijos atstovai“, – teigė V. Kudzienė.

Kauno apygardos prokuratūros atstovė Izabelė Bočkienė portalui kauno.diena.lt teigė, kad įtarimai kol kas niekam nepareikšti. Tačiau tai bus padaryta artimiausiu metu. 

„Įvykis tiriamas, mergaitė šiuo metu yra globos namuose. Kitos savaitės pradžioje turėtų įvykti nepilnametės apklausa pas ikiteisminio tyrimo teisėją“, – komentavo prokuratūros atstovė.

Rašyti komentarą
Komentarai (38)

Anonimas

neatlaiko nervai...o pinigu norisi. situ ,,globeju'' tur but nieks netikrina. atima is vienu girtuokliu ir atiduoda kitiems. jei nervai netvarkoj,tai kam imti vaikus auklet

Kopustas.

Kad Nepilnamecius aukleja tai gerai, nes jie patys pavojingeusi, juos istatymas gina ir jie daro ka tik nori. Oi kokia beda, kad Berzines koses gavo, cia tik i nayda ta Berzine kose, visi jos gavome ir Velniai negriebe.

Ar jums su galva gerai

Kaip galima sakyti, kad ima dėl pinigų, kai už nuolatinę globą 152 eurus moka. Už tiek nei vaiko, tuo labiau nei paauglio neišlaikysi...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS