Vaišvydavos miške siautėjo liepsnos | kl.lt

VAIŠVYDAVOS MIŠKE SIAUTĖJO LIEPSNOS

Pagal senus papročius, švenčiant Velykas, reikėtų kuo aukščiau išsisupti lauko sūpuoklėse, kad pavasaris daugiau energijos duotų, ir gyvenimas šviesesnis bei linksmesnis būtų. Tačiau šiais laikais, bent taip rodo Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos fiksuotų įvykių suvestinė, kai kurie žmonės susigalvoja šventines pramogas, anaiptol nesusijusias su palinkėjimu geros sveikatos, priešingai – jai kenkiančias, gyvą gamtą naikinančias, orą užteršiančias.

Pirmadienį, antrąją Šv. Velykų dieną, kažkas padegė Vaišvydavos mišką – iš pradžių vienoje, paskui – kitoje seniūnijoje. Taurakiemio seniūnijoje po pietų degė apie 15 ha miško paklotės, tad čia liepsnas malšinant teko pasidarbuoti ir ugniagesiams, ir miškininkams bei jų talkininkams. Vakare, jau po 18 valandos, ugniagesius pasiekė pranešimas apie gaisrą tame pačiame Vaišvydavos miške, tik jau kitoje seniūnijoje – Rokų, kur degė 0,5 ha miško paklotės.

Pirmadienį 50 arų miško paklotės išdegė ir Jonavos rajone, Rukloje. Iš tos pačios seniūnijos Kauno priešgaisrinę gelbėjimo valdybą pasiekė dar vienas pranešimas apie poligone atvira liepsna degančią pievą bei krūmus (1 ha plote).

Šventinę dieną ypač daug pranešimų buvo apie deginamus pernykštės žolės plotus. Žolė pirmadienį padegta Kaišiadorių rajono Pravieniškių seniūnijoje prie buvusio geležinkelio depo. Gelbėtojų šauktasi ir dėl degančios žolės Išlauže (Prienų r.), tačiau šiems nuvykus į įvykio vietą, liepsnų, kurios, kaip teigta, artėjo prie miško, jau nesimatė. Joms savaime užgesus, teliko išdegusios ražienos. Panašiai nutiko ir Vilkaviškio rajone, Bartninkų seniūnijoje. Užtat vėlų pirmadienio vakarą tame pačiame rajone (Gražiškių sen.) ugniagesiams su talkininkais teko paplušėti gesinant prie ežero degusią žolę, kad atskirais židiniais 1,5 ha plote besiplaiksčiusios liepsnos nepasiektų netoliese esančios sodybos.

Lygiai tokio paties dydžio plote sausa žolė antrąją Velykų degė ir Jurbarko rajone Šimkaičių seniūnijoje. Pasak Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pranešimo, į šią vietovę ugniagesiai dėl padegtos žolės pirmadienį kviesti du kartus. Jiems dar teko apsilankyti to paties rajono Raudonės seniūnijoje (degė žolė bei krūmai) ir Jurbarkų seniūnijoje, kur užgesintas atvira liepsna degęs medis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Vika

Nagus nukapoti tokiems parazitams - sugalvok tu man padegti miska! Tegul savo namus padegineja,o ne gamtos namus iskrypeliai!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS