Žiaurios mokinių muštynės Kauno centre kilo dėl internetinių žaidimų? | kl.lt

ŽIAURIOS MOKINIŲ MUŠTYNĖS KAUNO CENTRE KILO DĖL INTERNETINIŲ ŽAIDIMŲ?

Tarp Kauno moksleivių jau maždaug savaitę sklinda vaizdo įrašas, kai Kauno valstybinio muzikinio teatro sodelyje buvo žiauriai mušamas vaikas. Mokiniai žino ir kas nukentėjo, ir kas yra mušeika, tačiau miesto institucijos kol kas nesiryžta teisti ir aiškinasi aplinkybes.

Įrašas internete

„Kauno dienos“ redakciją pasiekė vienos mokyklos mokytojos pranešimas, jog maždaug savaitę jos mokiniai dalijasi vaizdo įrašu, kuriame matosi žiauriai mušamas vaikas. Veiksmas vyko pačiame Kauno centre – Miesto sodelyje.

Į redakciją parašiusi mokytoja stebėjosi, jog niekas nesiima jokių veiksmų. Jai vaikai pasakojo, kad mušeika gerai žinomas ir jau pakeitęs ne vieną Kauno mokyklą.

„Vaizdo įrašą atsitiktinai pamačiau pas savo mokinius. Kelias dienas vis girdėjau, kaip pas kažkurį vaiką groja kalėdinė muzika ir iš pradžių nesupratau, kokį vaizdo įrašą jie žiūri. Kai pamačiau, apstulbau, nes ten matosi, kaip vienas vaikas tiesiog talžo kitą. Ir viskas vyko vos ne palei savivaldybės langus“, – pasakojo mokytoja, paprašiusi likti neįvardinta.

Ji teigė, kad mokiniai išsipasakojo, jog vaizdo įrašas darytas greičiausiai šios savaitės pradžioje. Kažkas filmavo, kaip Miesto sodelyje dešimtokas nesustodamas daužo kitos mokyklos aštuntoką. Galiausiai kažkas mušeiką sustabdė ir nutraukė jo kumščių tiradą prieš kitą vaiką.

„Vaikai pasakojo, kad veiksmas vyko dieną, galbūt net pamokų metu. Besimušantį vaikinuką lyg sustabdė „Aušros“ gimnazijos mokiniai. Vieni sakė, kad sumuštas vaikas būtent yra iš „Aušros“. Kiti sakė, kad mušeiką daugelis žino. Anot mokinių, kumščiais kitą vaiką mušęs yra dešimtokas ar devintokas ir mokosi J.Basanavičiaus gimnazijoje, kiti sakė, kad – Šančių mokykloje. Tai toks per mokyklas keliaujantis probleminis vaikas“, – informaciją, kurią pavyko išpešti iš įrašą žiūrėjusių vaikų, perdavė vienos Eigulių mikrorajono mokyklos pedagogė.

Nežino, kas mušė?

„Kauno dienai“ pasidomėjus, ar tikrai nukentėjęs vaikas yra „Aušros“ gimnazijos mokinys, informacija nepasitvirtino. Paaiškėjo, jog miesto centre buvo sumuštas Senamiesčio progimnazijos aštuntokas.

Savivaldybė pateikė poziciją, jog kol kas nėra tiksliai žinoma, kurioje mokykloje mokosi kumščius į darbą paleidęs mokinys, todėl kol kas ir negali atsakyti, kaip sutvardyti galimai probleminį mokinį. Kol kas mokyklų atstovai dar neatpažino, ar muštynėse tikrai dalyvavo jų mokinys.

Apmaudu, kad toks incidentas į dienos šviesą išlindo tik pasklidus vaizdo įrašui internete.

„Apmaudu, kad toks incidentas į dienos šviesą išlindo tik pasklidus vaizdo įrašui internete. Iš filmuotos medžiagos akivaizdžiai matyti, jog šią konfliktinę situaciją matė aplink buvę bendraamžiai, tačiau nei jie, nei muštynėse nukentėjęs paauglys ar jo artimieji iškart po įvykio ugdymo įstaigos administracijai apie tai nepranešė“, – komentavo Kauno savivaldybės viešųjų ryšių atstovas Tomas Jarusevičius.

Jis patikslino, jog muštynės vyko ne šios savaitės pradžioje, o greičiausiai – spalio 4 dienos popietę. Veiksmas vyko gerokai toliau nuo Senamiesčio progimnazijos, todėl mokytojai negalėjo matyti ir laiku sustabdyti konflikto.

„Susitikus su progimnazijos vadovais paaiškėjo, jog tądien po muštynių grįžęs į namus nukentėjęs vaikas prasitarė namiškiams, esą susistumdė su bendraamžiu. Pokalbyje su direktorės pavaduotoju, filmuotą vaizdo medžiagą pamačiusi aštuntoko mama nutarė kreiptis į policiją. Tikime, kad čia savo darbą atliks ir incidento aplinkybes ištirs bei priežastis objektyviai išsiaiškins policijos pareigūnai. Esame pasirengę visapusiškai bendradarbiauti su teisėsaugininkais, kad padėtume išspręsti šią konfliktinę situaciją, nustatyti jos kaltininkus ir dar svarbiau – imtis visų galimų prevencinių veiksmų, siekiant užbėgti tokiems incidentams už akių, kad ateityje tai nepasikartotų“, – apie tai, jog nėra tiksliai aišku, kas mušė aštuntoką, kalbėjo savivaldybės atstovas.

Vaiko savijauta


Incidento metu miesto centre sumuštas vaikas jau eina į mokyklą. Aiškėja, kad konfliktas galėjo kilti dėl internetinių žaidimų.

„Vos sužinojus apie įvykį, Senamiesčio progimnazijos administracija susisiekė ir susitiko su auklėtiniu bei jo mama. Nukentėjęs aštuntokas papasakojo konflikto priešistorę, esą su panašaus amžiaus moksleiviu iš Šančių jiedu susikivirčijo žaisdami žaidimus internete.

Jis prisipažino pats pasiūlęs susitikti gyvai ir išsiaiškinti santykius, o galiausiai tai baigėsi smurto proveržiu, dėl kurio jis nukentėjo. Šią savaitę auklėtinis dalyvavo pamokose. Pedagogai jokių smurto žymių nepastebėjo, o mokinys dėl savo savijautos nesiskundė“, – sakė T.Jarusevičius.

„Apie įvykį po pamokų mokinys buvo pasakęs mamai tą pačią dieną. Mokinys lankė mokyklą visas šios savaitės dienas. Mokinio ir mamos teigimu, sumušimo žymių nesimato, pedagogai smurto žymių nepastebėjo“, – patikslino Senamiesčio progimnazijos vadovė Gita Levickienė.

Kas bus daroma toliau?

Anot specialistų, spręsti susidariusią situaciją imasi ne tik mokyklos, bet ir kitos Kauno institucijos.

G.Levickienė nurodė, jog apie įvykį administracija iš „Aušros“ gimnazijos darbuotojų sužinojo tik ketvirtadienį, tad tuomet buvo pakviestas atvykti nukentėjęs vaikas ir jo mama, kad šie papasakotų įvykio aplinkybes.

„Pokalbio metu mokiniui ir mamai pasiūlyta psichologo pagalba“, – pažymėjo Senamiesčio progimnazijos vadovė.

„Įstaiga, vertina situaciją ir rengia veiksmų planą. Prireikus, numatyta papildomai pasitelkti specialistus iš Pedagoginės psichologinės tarnybos. Vos tik bus tiksliai identifikuotas ir antrasis konflikto dalyvis, jo atžvilgiu, drauge su Vaiko gerovės komisijos atstovais, taip pat bus nedelsiant priimami sprendimai. Tokiais atvejais specialistai nustato tinkamiausias priemones kiekvienu konkrečiu atveju. Gali būti teikiama psichologinė pagalba vaikui, jo šeimai, o jei prireiks, – ir klasei.

Paprastai po įvykių, kuomet tai susiję su fizinės jėgos panaudojimu, telkiama visa įstaigos bendruomenė, papildomai rengiami susitikimai, priimamos prevencinės priemonės ir aptariama, kaip užkirsti kelią bet kokiam smurtui. Pagalba teikiama abiem konflikte dalyvavusioms pusėms, po to situacija vertinama toliau, stebima vaikų savijauta, elgesys“, – apie tai, kokie veiksmai bus atliekami toliau komentavo savivaldybės atstovas.

Senamiesčio progimnazijos direktorė „Kauno dienai“ teigė, jog yra atviri bendradarbiavimui ir sieks padėti išspręsti konfliktinę situaciją.

„Tam, kad būtų apsaugoti mokiniai, progimnazijos vadovai ir socialinis darbuotojas, kartu su bendruomenės pareigūnais dažniau sutarėme apžiūrėti Kauno „Aušros“ gimnazijos prieigas, kurioje mokosi mūsų 6-8 klasių mokiniai. Specialistai aptars šią situaciją ir pasirinks prevencines priemones darbui su mokiniais“, – apie tolimesnius veiksmus kalbėjo G.Levickienė.

Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato atstovai patikslino, jog kol kas nukentėjusio mokinio mama į policiją dar nesikreipė. Tačiau policijos pareigūnai, gavę vaizdo įrašą, pradėjo tyrimą ir šiuo metu tikslina įvykio aplinkybes.

 

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (32)

Anonimas

Nieko jus blt nezinot del internetiniu zaidimu? IDIOTS nx Cia buvo rasborai o ne krw internetiniai zaidimai visi pazista juos abudu. Abudu yra mldc!!!

G E D A, G E D A, G ED A

O kur tu nepilnameciu T E V AI ????????? K U R ??????????????????? Juk T E V A I atsako uz N E P I L N A M E C I U S vaikus, taip? Tai kodel N E T E I S I A M I tokiu bandituku T E V A I?????? K O D E L ? Kai tokius tevus uzdarysit i kalejima bent metams, tai grize taip mokes isaukleti savo bandituka, kad dar karta nenores musti kitus.Kokia cia teisesauga, tarbaklyniai cha-cha-chaaaaaaaaaaa

W

Zioplieniu ir piderelastu issigimusi valstybe tuoj liksinti tik su prasmirdusiu seimu nes pilna politiniu lavonu sedinciu po kelias kadencjas ir prezidentutra su maumasedu,nes bent kiek mastantys palieka sita sali,nes paprasciausia bijo gyventi.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS