Bendrame A. Kuzmickaitės ir L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika | kl.lt

BENDRAME A. KUZMICKAITĖS IR L. SOMOVO PROJEKTE SIUVYKLOS GARSAI VIRS MUZIKA

Kas nutinka, kai susitinka muzika ir mada? Dizainerė Agnė Kuzmickaitė ir muzikos kūrėjas, prodiuseris Leonas Somovas pristato originalų projektą „Eskizai“, kuriame mados dizaino ir elektroninės muzikos kūrybos procesai susipina į vieną.

Rugpjūčio 2–6 d. vyksiantį festivalį „Fashion Week Klaipėda“ vainikuos bendras A. Kuzmickaitės ir L. Somovo pasirodymas. Dizainerės naujausia kolekcija bus pristatoma skambant specialiam garso takeliui. Jį L. Somovas sukūrė iš siuvykloje girdimų garsų. Pokalbis su A. Kuzmickaite (A. K.) ir L. Somovu (L. S.) – apie muzikos ir mados susidūrimą, kūrybines inspiracijas ir likusios vasaros planus.

– Kaip prasidėjo ir išsivystė jūsų bendras projektas „Eskizai“, sujungiantis madą su muzika? Ar iki šiol jums yra tekę dirbti drauge?

A. K.: Iki šiol neteko dirbti kartu, tačiau Leono kūryba aš domėjausi, mane ji visada žavėjo. Todėl labai smagu, kad gyvenimas mus suvedė kartu dirbti, o Klaipėdos mados savaitės organizatoriai pasiūlė mums sukurti bendrą projektą. Mados kolekcijų pristatymuose muzikinė dalis labai svarbi, tad džiaugiuosi, kad mano naujausios kolekcijos pristatymą papildys specialiai jam Leono sukurta muzika iš mano kūrybinėje erdvėje – siuvykloje – įrašytų garsų.

L. S.: Man taip pat labai smagu dirbti su Agne, mano nuomone, ji yra viena geriausių dizainerių Lietuvoje. Džiugu, kad jai patiko mano idėjos, mums lengva kartu ieškoti kūrybinių sprendimų. Labai įkvepia ir išskirtinis būsimojo šou formatas, man dar neteko kurti muzikos pasitelkiant siuvimo amato garsus. Pagrindinė projekto idėja – sukurti muziką iš garsų, girdimų siuvykloje kūrybos proceso metu. Pavyzdžiui, garsų, kurie kyla piešiant eskizus, siuvant drabužius ar net modelių bateliams kaukšint grindiniu. Pastaruoju metu nemažai eksperimentavau su įvairiais aplinkos garsais. Pavyzdžiui, bendradarbiaudamas su „Užupio meno inkubatoriumi“, sukūriau garso takelį, pasitelkdamas Vilnelės upės skleidžiamą bangavimo garsą, o kūrinį pristačiau šių metų „Kultūros nakties“ renginyje. Pavasarį tiesiogine žodžio prasme grojau žaibais savo solinio pasirodymo metu. Buitinių ir kitų neįprastų garsų rinkimas, jų pavertimas muzika mane labai inspiruoja. Šiame projekte muzika gims panašiai, kaip gimsta mados kolekcijos drabužiai.

Dinamika: 2012 m. startavęs kaip vienos dienos madų šou, 2017 m. festivalis išaugo į mados savaitę „Fashion Week Klaipėda“. Festivalis sutelkia mados, stiliaus bei grožio mylėtojus į šventę, kurioje laukia autentiški dizainerių kolekcijų pristatymai ir nuotaikingi ritmai. / Organizatorių nuotr.

– Kaip atrodo šiuo metu vykstantis kūrybos procesas? Kas jus, Leonai, kaip muzikos kūrėją, labiausiai sudomino stebint darbą siuvykloje?

A. K.: Turėjome keletą susitikimų, kurių metu siuvykloje – vietoje, kur gimsta mano kūryba, Leonas įrašinėjo garsus, kuriuos skleidžia įvairi technika. Pavyzdžiui, siuvimo mašina, garinimo aparatas. Vėliau šie garsai nugulė į jo muzikinę kompoziciją mano kolekcijos pristatymui.

L. S.: Man norisi, kad muzika atspindėtų pačią kolekciją, tad garso takelis bus sukurtas iš garsų, kurie atsiranda kūrybos proceso metu. Kolekcijos pristatyme Agnės kurti drabužiai papildys muziką, o muzika papildys kolekciją. Svarbiausia, kad mes su Agne dalijamės panašiu požiūriu į kūrybą, mums pavyko susikalbėti tiek dėl pačios idėjos, tiek dėl muzikos. Kolekcijos pristatymo metu muziką atliksiu gyvai. Nors ją būtų galima tiesiog paleisti, gyvas atlikimas yra sudėtingesnis ir atsakingesnis, būtent dėl jo ir jaučiuosi įkvėptas šiam projektui. Žvelgiant iš muzikanto pusės, smagu, kad šou bus ne koncerto pavidalo. Tad atlikimas man bus neįprastas ne tik dėl siuvyklos garsų, bet ir dėl paties formato, nes tai nebus pasirodymas ant scenos.

Podiumas: 2020-ųjų Klaipėdos mados savaitėje A. Kuzmickaitė pristatė kolekciją, kurioje buvo plėtojamos trys į vieną kompoziciją sujungtos temos. / Organizatorių nuotr.

– Agne, papasakokite apie savo naujausią kolekciją, kurią pristatysite Klaipėdos mados savaitės metu. Kas ją įkvėpė?

A. K.: Kolekcijos ir viso mūsų bendro projekto pavadinimas „Eskizai“, nes kolekcija tarsi atspindi kūrybos procesą – kai pradedi kurti, piešti eskizus, atsiranda viena linija, iš jos – kita, ir galiausiai gimsta drabužio modelis. Tad kolekcija skirta visam piešimo ir eskizavimo procesui. Jos inspiracija yra pati kūryba – piešimas, eskizavimas, maketavimas, darbas su pieštuku ir popieriumi.

– Jūsų bendras projektas sugretina muziką ir madą, būsimajame šou muzika taps mados dalimi, o mada – muzikos dalimi. Kalbant apskritai, kuo jums atrodo panašios šios dvi kūrybinės sferos? Agne, ar pati esate muzikos mėgėja, ar kurdama dažnai klausotės muzikos? Leonai, ar domitės mada?

A. K.: Mada ir muzika vienareikšmiškai yra susijusios meno šakos. Muzikos atlikėjai dažnai būna glaudžiai susiję su mada, garsiausi muzikos pasaulio veikėjai neretai daro įtaką mados pasauliui. Mados kolekcijų pristatymai visada būna lydimi tam tikro garso takelio. Be to, šios abi sritys siejasi ir tuo, kad tiek muzika, tiek mada atspindi laikmečio dvasią, to laikotarpio tendencijas ir nuotaikas, tvyrančias visuomenėje. Tiek klausydamas muzikos, tiek žvelgdamas į drabužius gali suprasti, kuriuo laikmečiu jie buvo sukurti. Man muzika labai svarbi, ji neretai tampa ir inspiracija. Nors nesu užkietėjusi melomanė, talentingų kūrėjų muzika mane išties jaudina ir įkvepia. Neturiu konkrečios grupės ar atlikėjo, kuris labiausiai įkvėptų, jaudinti gali įvairi muzika – atkeliavusi iš vaikystės, klasikinė ar šiuolaikinė. Svarbiausia, kad ji būtų talentingai sukurta.

Muzikinis takelis mados kolekciją gali pakelti į kitą lygį, o mada – padėti muzikai atsiskleisti.

L. S.: Muzika ir mada jau daug metų žengia koja kojon ir viena kitą papildo – taip pat, kaip muzikinį kūrinį papildo vaizdo klipas. Mano nuomone, muzika ir mada kartu dera, ypač, kai kūrėjai atranda bendrų idėjų ir minčių. Muzikinis takelis mados kolekciją gali pakelti į kitą lygį, o mada – padėti muzikai atsiskleisti. Nors nesu didelis mados žinovas, man ši kūrybinė sfera patinka, anksčiau esu turėjęs bendrų pasirodymų ir su kitais mados dizaineriais.

Netikėta: „Grodamas žaibais atrandu dar vieną saviraiškos būdą“, – yra sakęs L. Somovas, Energetikos ir technikos muziejuje surengęs gyvos muzikos pasirodymą „Metamorfozė“. / Energetikos ir technikos muziejaus archyvo nuotr.

– Klaipėdos mados savaitės metu vyks įvairūs renginiai, iš įvairių šalių atvykę dizaineriai pristatys savo kolekcijas. Kaip atrodo jums, Agne, ar Lietuvoje žmonės pakankamai domisi mada, ar esame stilingi?

A. K.: Manau, Lietuvoje labai domimasi mada, ja domisi ne tik jaunimas, bet ir vyresnio amžiaus žmonės. Kartais atrodo, kad lietuviai gal net per daug stengiasi būti stilingi, o užsienio didmiesčiuose žmonės būna kur kas labiau atsipalaidavę. Lietuviams išties rūpi, kaip jie atrodo, tačiau, mano požiūriu, tai yra gerai.

Muzikinis takelis mados kolekciją gali pakelti į kitą lygį, o mada – padėti muzikai atsiskleisti.

– Kokia jums ši vasara – labiau darbinga ar paliekanti laiko ir poilsiui? Esate iš žmonių, kuriems vasara yra pats darbymetis, ar atvirkščiai?

A. K.: Vasarų būna įvairių, esu laisvosios meninės profesijos atstovė, galiu pati susidėlioti darbo ritmą. Jei noriu daugiau laiko skirti poilsiui, galiu taip ir padaryti. Vasarą visada mėgstu pailsėti, man atrodo, kad reikia pasimėgauti tokiu trumpu šiltuoju sezonu, bet po truputį jau ruošiuosi naujos kolekcijos pristatymui, kuris vyks rudenį Vilniuje, kartu dirbu prie keleto naujų bendrų projektų.

L. S.: Džiaugiuosi, kad ši vasara yra darbinga, produktyvi ir užimta tokiais įdomiais projektais. Manau, metų pabaigoje, pažvelgęs atgal, pamatysiu, kad sukūriau išties daug gražių dalykų. Kartais net neskaičiuoju darbo valandų, nes kurti muziką man iš dalies yra kaip poilsis. Kadangi darau dalykus, kuriuos mėgstu, net jei vasara būna labai užimta, neliūdžiu. Šiuo metu esu kūrybinėje stovykloje gamtoje, kuri leidžia atitrūkti nuo įprastos rutinos, o pakeitus aplinką, lengviau į kūrybą pažvelgti iš kitos pusės ir sugeneruoti naujų idėjų.

Integruos: dalis ankstesnių A. Kuzmickaitės modelių iš ankstesnių kolekcijų bus panaudoti ir naujajame projekte. / U. Gimžauskaitė nuotr.

– Ką planuojate nuveikti paskutinį vasaros mėnesį? Ar jau turite planų?

A. K.: Klaipėdos mados savaitė įsiterps į mano atostogų planus, nes kaip tik tuo metu būsiu pajūryje. Bandysiu suderinti poilsį su darbu, kadangi mėgstu kolekcijų pristatymus, tikiuosi malonios patirties. Vėliau mėgausiuosi vasara ir stengsiuosi tinkamai išnaudoti likusį jos mėnesį.

L. S.: Per likusią vasarą norėčiau nuveikti daug įvairių dalykų. Pirmiausia, daugiau laiko praleisti su šeima. Rugpjūtį taip pat grosiu festivalyje „Summer Sound“ Latvijoje, Liepojoje. Rudenį ruošiuosi į Indiją. Praėjusiais metais čia grojau festivalyje „Ziro“, o šiemet Indijoje turėsiu dar daugiau koncertų, tikriausiai aplankysiu ir daugiau miestų: Delį, Mumbajų, Goa regioną, o galiausiai – „Ziro“ festivalį Arunachal Pradesh regione. Veiklos turiu išties daug ir įvairios, tad tuo labai džiaugiuosi. Manau, metų pabaigoje jau būsiu sukaupęs pakankamai medžiagos, kuria norėsis pasidalyti su klausytojais, tad galėsiu pagalvoti apie singlą ar net albumą. Apskritai man ši vasara labai gera, kūrybinga ir darbinga.

GALERIJA

  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
  • Bendrame A. Kuzmickaitės ir  L. Somovo projekte siuvyklos garsai virs muzika
Organizatorių, P. Vėberio, M. Stankaičio, U. Gimžauskaitės, A. Dzerve’ės ir Energetikos ir technikos muziejaus archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS