Brangiausias prieskonis – bendravimas | kl.lt

BRANGIAUSIAS PRIESKONIS – BENDRAVIMAS

Dienraštis "Klaipėda" ir vienas didžiausių kulinarinių studijų tinklų Baltijos šalyse "Čiop Čiop" tęsia nuotaikingą ir teigiamų emocijų kupiną projektą, kurio metu gaminami šeštadienio pietūs. Šį kartą virtuvėje  susijungė itin gausios pajėgos – čia sukiojosi Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio vienuolyno brolis Evaldas Darulis, Metų klaipėdiete neseniai tapusi Šv. Pranciškaus onkologijos centro direktorė Aldona Kerpytė bei būrys senjorių.

Įtraukė pagyvenusius žmones

Kulinarinė studija "Čiop Čiop" kartu su Socialinių inovacijų studija, vykdydama socialinės reabilitacijos paslaugų neįgaliesiems bendruomenėje projektą, siekė, kad vyresnio amžiaus žmonės, nepriklausomai nuo jų ligos ar negalios, galėtų maloniai praleisti laiką bei pasisemti naujų patirčių.

"Norėjome, kad Motinos dienos proga drauge su energingomis ir aktyviomis močiutėmis bendrus pietus pagamintų vienuolis E.Darulis ir Metų klaipėdietė A.Kerpytė. Mūsų siekis – brandaus amžiaus žmonėms suteikti galimybę turiningai praleisti laiką", – teigė "Čiop Čiop" atstovai.

Brolis E.Darulis prisipažino, kad pasiūlymas pagaminti šeštadienio pietus jį maloniai nustebino.

"Ne vienerius metus praleidau Italijoje, todėl šį kartą nusprendžiau, kad reikėtų paruošti klasikinį šios šalies patiekalą – makaronus su ragu padažu. Jį pasirinkau todėl, kad į gaminimo procesą norėjau įtraukti visus dalyvius", – kalbėjo E.Darulis.

Vienuolis taip pat pasiūlė tradicinę itališką užkandėlę – brusketą. Jai būtini tik keli produktai – itališka ar kita balta duona, kuri turėtų būti paskrudinta orkaitėje, bei virtos paukštienos kepenėlės. Jas reikia sutrinti, įdėti prieskonių, o vėliau tepti ant paskrudintos duonos. Dalyviai neapsiėjo ir be deserto. Jis buvo gaminamas iš kubeliais supjaustytų bei medumi ir baltu vynu apšlakstytų vaisių – kriaušių, melionų, abrikosų, ananasų.

"Nuostabu, kai daug žmonių gali dalyvauti maisto gaminimo procese. Tada turime progą ne tik pabendrauti, bet ir išmokyti naujų dalykų. Manau, kad projekte dalyvavusios senjoros – puikus pavyzdys jaunimui, kaip galima mėgautis gyvenimu ir net brandžiame amžiuje išlikti smalsiam, aktyviam", – pabrėžė E.Darulis.

Pašnekovas pripažino, kad jam pačiam savo rankomis pagamintas maistas yra gardžiausias.

"Visada noriu žinoti, ką valgau. Man tai svarbu. Todėl ruošti maistą mėgstu pats, o ypač sriubas. Kiti net sako, kad galiu nudžiuginti vienu ypatingu patiekalu, kurį bičiuliai jau pakrikštijo Evaldo sriuba. Ji – vegetariška, skysta. Dedu daržovių, kruopų ir įvairių retai lietuvių renkamų grybų. Virtuvėje mėgstu improvizacijas ir eksperimentus", – pasakojo E.Darulis.

Anot jo, apskritai maisto gaminimas jam reiškia daug: tai ir buvimas kartu, ir savotiška bendravimo forma.

Sužavėjo kompanija

Į šeštadienio pietų gaminimą įsitraukusi A.Kerpytė neslėpė, kad kulinarinės studijos "Čiop Čiop" kvietimas buvo netikėtas. Maisto ruošimas tokioje nuostabioje kompanijoje jai tapo pačia geriausia pavasario dovana.

"Mane sužavėjo kartu patiekalą gaminusių moterų draugija. Tokių veiklių, energingų ir gyvenimu besimėgaujančių damų jau seniai nemačiau. Likau pakerėta jų akių švytėjimo. Jų veiduose pamačiau tikrąją europinę laisvę. Net ir brandžiame amžiuje jos viskuo domisi, kuria, mėgaujasi gyvenimu", – įspūdžiais dalijosi pašnekovė.

A.Kerpytė pripažįsta negalinti savęs pavadinti nei pavyzdinga maisto gamintoja, nei jo vartotoja. Aktyvi, daugybę veiklos gyvenime turinti moteris neslėpė, kad maisto ruošimui laiko lieka nedaug.

"O ir poreikiai nėra dideli. Gyvenu viena, todėl dažnai sukiotis virtuvėje netenka. Vis dėlto gaminti mėgstu dar nuo vaikystės. Domiuosi sveika mityba, renkuosi kokybiškesnius produktus, ieškau naujų skonių", – atskleidė A.Kerpytė.

Pašnekovė pabrėžė virtuvėje nesanti ir ta moteris, kuri tiksliai vadovaujasi receptais ar skrupulingai matuoja produktų gramus.

"Su skaičiais man nėra lengva, – šypsojosi Metų klaipėdietė. – Kaip ir daugeliui moterų, aktualesni su figūra susiję gramai. Kai esu virtuvėje, save galiu priskirti prie eksperimentuojančiųjų grupės. Mėgstu išbandyti naujus dalykus, atrasti kažką netikėta."

Svarbiausia – procesas

A.Kerpytė negalėjo išskirti vieno patiekalo, kuris būtų jos pasididžiavimas. Vis dėlto pašnekovė, kaip ir E.Darulis, akcentavo, kad labiausiai mėgsta gaminti sriubas.

"Virdama sriubą, galiu pasitelkti fantaziją. Tam tinka daugybė produktų, todėl galiu nebijoti ieškoti naujų skonių ir kvapų", – kalbėjo moteris.

A.Kerpytė pabrėžė, kad didžiausią džiaugsmą jai teikia maisto gaminimas drauge su kažkuo. Anot jos, niekas negali atstoti jausmo, kai virtuvėje darbuojamasi su draugais, giminaičiais, kolegomis ar tiesiog bendraminčiais.

"Kai gamini drauge, užplūsta teigiamos emocijos. Komandinis darbas leidžia pasimėgauti pokalbiu, pajausti žmogišką šilumą. Pats svarbiausias ir brangiausias prieskonis gaminant maistą – bendravimas ir galimybė būti drauge. Neretai kartu su Šv. Pranciškaus onkologijos centro savanoriais taip pat gaminame kartu – ir gamtoje, ir kelionėse. Maistas gali būti labai paprastas. Svarbiausia – procesas", – pabrėžė A.Kerpytė.

Klasikiniai makaronai su ragu padažu

Patiekalui reikės:

makaronų (patariama rinktis plokščius arba peteliškės formos)
faršo (galima naudoti jautienos, kiaulienos, vištienos ar juos sumaišyti)
pomidorų
druskos, pipirų
česnako
alyvuogių aliejaus
bulvės
raudonėlių arba bazilikų

E.Darulis virtuvėje gamina nesivadovaudamas tiksliais skaičiais – matuoja "iš akies". Pirmiausia jis pataria pasiruošti faršą, pagardinti jį druska ir pipirais. Faršui pakepinti į keptuvę reikėtų įpilti šlakelį aliejaus. Galima naudoti ir sviestą arba šliūkštelėti baltojo vyno.

Prieš ruošiant ragu padažą, rekomenduojama aliejuje pakepinti supjaustytą česnaką, kurį vėliau galima išimti. Tai padeda aliejui įgauti gardaus česnakinio kvapo ir skonio. Kitas žingsnis – paruošti pomidorus. Juos būtina nuplikyti verdančiu vandeniu, nulupti, išimti sėklas ir sutrinti. Pakepus faršą sutrintus pomidorus, pagardintus druska ir pipirais, reikia suversti į keptuvę. Verdant padažą nepamaišys į keptuvę įmesti žalią bulvę, kuri padeda sušvelninti rūgštoką pomidorų skonį. Bulvė iš keptuvės išimama, kai išverda.

Jau nukeltas nuo viryklės padažas paskaninamas raudonėliais ar bazilikais. Ruošiant padažą, reikėtų išvirti ir makaronus – jie turėtų būti neištižę. Ant makaronų užpilame pagamintą padažą ir galime mėgautis puikiu patiekalu.

GALERIJA

  • Brangiausias prieskonis – bendravimas
  • Brangiausias prieskonis – bendravimas
  • Brangiausias prieskonis – bendravimas
  • Brangiausias prieskonis – bendravimas
  • Brangiausias prieskonis – bendravimas
  • Brangiausias prieskonis – bendravimas
  • Brangiausias prieskonis – bendravimas
  • Brangiausias prieskonis – bendravimas
  • Brangiausias prieskonis – bendravimas
  • Brangiausias prieskonis – bendravimas
  • Brangiausias prieskonis – bendravimas
  • Brangiausias prieskonis – bendravimas
  • Brangiausias prieskonis – bendravimas
  • Brangiausias prieskonis – bendravimas
  • Brangiausias prieskonis – bendravimas
  • Brangiausias prieskonis – bendravimas
  • Brangiausias prieskonis – bendravimas
  • Brangiausias prieskonis – bendravimas
  • Brangiausias prieskonis – bendravimas
  • Brangiausias prieskonis – bendravimas
  • Brangiausias prieskonis – bendravimas
  • Brangiausias prieskonis – bendravimas
  • Brangiausias prieskonis – bendravimas
  • Brangiausias prieskonis – bendravimas
  • Brangiausias prieskonis – bendravimas
Neringos ir Vidmanto Girdvainių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS