Karališkos krokuviečių prakartėlės | kl.lt

KARALIŠKOS KROKUVIEČIŲ PRAKARTĖLĖS

Karališkojo Lenkijos Krokuvos miesto paveldas, vadinamoji šopka (lenk. szopka), praėjusį savaitgalį stebino ne vieną klaipėdietį ar uostamiesčio svečią, užklydusį į Teatro aikštę. Tai unikalios rankų darbo prakartėlės, kuriose Šventoji šeima "įkurdinta" ne tvartelyje, o įspūdingose bažnyčiose ar rūmuose.

"Šopkas" į Klaipėdą atvežė Krokuvos muziejininkai, dalyvavę folkloro festivalyje "Lauksnos".

Unikalios rankų darbo prakartėlės, žėrinčios įvairiausiomis spalvomis, traukė akį ornamentų ir puošybos gausa.

"Tai įprasta kalėdinė "šopka", kur mes matome kūdikėlį Jėzų, Mariją ir Juozapą. Jie vaizduojami ne Betliejuje, o Krokuvai būdingų bažnyčių maketuose. "Šopkų" gamyba labai sena ir labai svarbi krokuviečių tradicija", – pasakojo Krokuvos istorijos muziejaus atstovas Andrzejus Szoka.

Šopkų arba karališkųjų prakartėlių gamyba paplito XVI–XVII a.

Iš popierinio karkaso gaminamos gana sudėtingos bažnyčios ar katedros modelio konstrukcijos, puošiamos aliuminio folija.

Bažnyčias, kitus pastatus, taip pat karališkuosius rūmus vaizduojančių "šopkų" maketų gamyba tapo tradicine lenkų liaudies meno šaka.

Puošniausiomis laikomos Krokuvos "šopkos", kur nuo 1937-ųjų kasmet rengiamas jų konkursas.

Miestiečiai kiekvienais metais čia išrenka gražiausias "šopkas", kurios vėliau eksponuojamos Krokuvos istorijos muziejuje.

"Šopkos" įtrauktos į UNESCO paveldo sąrašą. Dar ir šiandien "šopkų" gamyba Krokuvoje labai populiari.

Šiame karališkame mieste yra bent 40 profesionalių "šopkų" meistrų – vyrų ir moterų, kurie savo kūrybą kasmet prieš Kalėdas demonstruoja šventinėse mugėse.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Toni Lyda

Mano kaimyno motina daro $139 / h internete. Ji buvo atleista už 6 menesius, taciau praejusi menesi jos darbo užmokestis buvo 13847 JAV doleriu, o tik kelias valandas dirbo internete. naudoti šia nuoroda ,,, >>>>>>>>>>> w­w­w.C­a­s­hClub5.Com

xxx

ne tik muziejuje-visame mieste kalediniu laikotarpiu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS