Pavojingiausia manipuliacija – pačiu savimi? | kl.lt

PAVOJINGIAUSIA MANIPULIACIJA – PAČIU SAVIMI?

Manipuliacija – nuolatos žmonių smegenis įvairiais būdais veikiantis mechanizmas. Ar egzistuoja sritis, kurioje jos nėra, kodėl tikime manipuliatoriais ir kaip nemanipuliuoti pačiu savimi? Apie tai ir kitus aktualius klausimus rašoma humanitarinių mokslų daktaro, rašytojo Vytauto Valevičiaus knygoje „Manipuliacija, arba kaip paveikiami žmonės“.

Ši knyga pretenduoja tapti populiariausia „Klaipėdos knyga 2022“. Tad trečiadienio vakarą Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriuje kelios dešimtys klaipėdiečių pasinaudojo proga padiskutuoti su autoriumi ir pasisemti įdomių minčių iš jo naujosios knygos.

Pokalbį su autoriumi moderavo žurnalistas Gediminas Pilaitis, Meno skyriaus vedėja Birutė Skaisgirienė ir filosofas, Vilniaus pedagoginio universiteto Filosofijos katedros docentas Liutauras Degėsys.

Anot V. Valevičiaus, rašant knygą teko susidurti su iššūkiais.

„Vienas iš sudėtingiausių darbų šioje knygoje – atskirti apgavystę nuo manipuliacijos. Apgavystė yra tai, kas peržengia įstatymą, o manipuliacija – tai, kas leidžiama, bet nereglamentuota. Nereglamentuotų manipuliacijų mes turime be galo daug ir, automatiškai, aš negalėjau visko apibūdinti. Galėjau paimti tik tai, kas man užkliūdavo vienokiu ar kitokiu aspektu“, – teigė leidinio autorius.

Jis taip pat kėlė klausimus apie propagandą, propagandinį karą, pavyzdžiui, ar apskritai egzistuoja geroji propaganda? Taip pat kuo propagandinis karas skiriasi nuo manipuliacijos ir ką manipuliacija gali duoti propagandiniame kare?

„Manipuliacija – nuolatinis veiksmas tarp pliusų ir minusų, ir visada vyksta tuo pačiu metu. Yra daug specialistų, kurie moka naudotis propaganda, bet atskirti propagandą nuo manipuliacijos – gana sudėtinga“, – pažymėjo V. Valevičius.

Pasak L. Degėsio, baisiausia manipuliacija – pačiu savimi.

„Šita knyga – neblogas kvietimas susidėti „saugiklius“ patiems. Niekas mūsų neapsaugos, bet tenka pripažinti, kad mes daugelių atvejų esame manipuliatoriai ir tikrovėje mes manipuliuojame. Kas yra mūsų sąmonė? Tai yra pats geriausias „fotošopas“: ką nori, tą pamatai, ko nenori, to nematai, pasidailini tikrovę, pritempi ją prie savo schemos. Man atrodo, kad sunkiausia – apsisaugoti nuo savęs. Noras manipuliuoti savimi, kitais, šita prasme manipuliacija man atrodo pavojingesnė negu ta išorinė, kad manimi kažkas manipuliuoja. Manau, kad nuo kitų man apsisaugoti lengviau negu nuo savęs“, – pastebėjo filosofas.

V. Valevičiaus knyga – paskutinė knyga prieš paskelbiant konkurso „Klaipėdos knyga 2022” nugalėtoją, tad norintys atiduoti savo balsus už patikusią knygą, tą kviečiami padaryti I. Kanto bibliotekos padaliniuose arba balsuoti internetu.

GALERIJA

  • Pavojingiausia manipuliacija – pačiu savimi?
  • Pavojingiausia manipuliacija – pačiu savimi?
Indrės Kiseliovaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Vytautas

Puiki diskusija ir knyga gera

Hansas

Juokinga, kai mokslų daktaras abejoja, ar yra gera propaganda... Ar propaguoti patriotizmą, sveiką gyvenimo būdą yra blogis? Kita vertus, dabar disertacijas galima rašyti apie ką nori ir kaip nori, todėl pas mus kas antras mokslų daktaras.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS