Prieš Naujuosius – įsimintinas spektaklis | kl.lt

PRIEŠ NAUJUOSIUS – ĮSIMINTINAS SPEKTAKLIS

Prieš Naujuosius metus, gruodžio 28–29 dienomis, Klaipėdos dramos teatras (KDT) kviečia paskutinį kartą pamatyti daugelio žiūrovų pamėgtą Oskaro Koršunovo režisuotą spektaklį „Pašaliniams draudžiama“.

Šio spektaklio premjera įvyko 2016 m. gruodžio 16 d. Pjesės autorius – dramaturgas Gintaras Grajauskas.

Viena priežasčių, dėl ko spektaklis sulaukė didelio susidomėjimo, – jame apstu vietų ir personažų, turinčių atitikmenis Klaipėdoje.

Spektaklis – apie Poetą, ankstyvaisiais nepriklausomos šalies metais nepritampantį naujame, godžiame kapitalistiniame pasaulyje.

„Tai buvo vienas pirmųjų vaidmenų Klaipėdos dramos teatre ir dar didžiojoje scenoje. Pirmas darbas su O. Koršunovu“, – pasakojo Poeto vaidmenį atliekantis aktorius Jonas Baranauskas.

Anot jo, spektaklyje vaizduojamas laikas, kai Lietuva išlaisvėjo, tad tai – ir kultūrinio virsmo laikas.

Pjesės autorius G. Grajauskas minėjo, kad rašydamas šią pjesę vaizdavo labai konkretų laikotarpį, ir nors jis praėjo, kai kurie dalykai nepasikeitė.

„Viena vertus, šita pjesė yra konkretaus laikmečio aprašas – ankstyvieji Nepriklausomybės metai, pirmasis dešimtmetis. Daug atributų yra iš ten – ir personažų leksika, ir akivaizdžios, publikos puikiai atpažįstamos situacijos. Daugelis vyresnės kartos žmonių yra patyrę ką nors labai panašaus, kokį nors „darbo optimizavimą“, – pasakojo G. Grajauskas.

Dramaturgas ir pats pasirodo scenoje, kartu su kitais muzikantais atlikdamas kūrinius.

Pažymima, kad spektaklyje skambančios dainos susilaukė didelio auditorijos palaikymo, tad net buvo išleistos atskiru CD.

Aktorė Eglė Jackaitė už Valdininkės vaidmenį šiame spektaklyje buvo nominuota „Auksiniu scenos kryžiumi“. Pasak jos, nors įprastai personažai gimsta sunkiai, kuriant šį buvo lengviau.

„Tai nepaprastai brangus vaidmuo. Protu suvoki, kad viskas, kas prasidėjo, turi ir pabaigą, bet emociškai paleisti sunku. Kita vertus, net jei spektaklis nebebus rodomas, jis liks manyje. Kiekvienas vaidmuo atskleidžia kažkokį naują atspalvį mumyse, tad Valdininkė toliau gyvens manyje“, – pasidalijo aktorė.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Rūtenis

Dabar popierinių herojų metas, tad gelbėkitės kaip kas išmanote. Gyventi ir nesusmirsti galima ir šiandien, bet reikia labai daug savišvietos ir atsilaikymo nuo išorinių banalybių, bet, kartoju, viskas įmanoma.

Nyku

Povilo Gaidžio nebėra, liko tik nykios pjesės. Arba nuogybės, keiksmažodžiai arba išskirtinai Grajausko" šedevrai".

SUSIJUSIOS NAUJIENOS