Vaikystės katorga virto džiaugsmu | kl.lt

VAIKYSTĖS KATORGA VIRTO DŽIAUGSMU

Klaipėdiečiai violončelininkai Tomas Mikalauskas ir Karolis Vaičius – vis retesni svečiai uostamiestyje. Jaunuoliai, norėję užsidirbti pinigų ir Palangos gatvėse sukūrę unikalų duetą "T&K Duo", moderniais ritmais populiarina klasikinį instrumentą ir sulaukia vis didesnio klausytojų dėmesio.

Reikėjo atsispirti pagundoms

T.Mikalauskas su pamėgtu instrumentu nesiskiria didžiąją gyvenimo dalį. Pirmą kartą į rankas violončelę paėmęs septynerių, vaikas nepabijojo keisto ir nepažįstamo instrumento. Dabar jau beveik dvidešimt metų su violončele draugaujantis vaikinas neslepia, kad jo pasirinkimui įtakos turėjo ir tėvai.

"Kai groji užsidaręs namuose, o pro langą matai bendraamžius, kurie spardo kamuolį, galvoji, už ką tau tokia katorga", – juokėsi T.Mikalauskas.

Mėgautis grojimu jis pradėjo tik paaugęs ir supratęs, kokį vertingą žinių ir gebėjimų bagažą sukaupė per tuos metus. Jaunasis muzikantas netiki tuo, kad talentą galima arba turėti, arba jo apskritai nėra. Jo įsitikinimu, įgimti gabumai muzikoje sudaro tik penkis procentus, visa kita yra juodas darbas. T.Mikalauskas pripažįsta, kad svarbiausia rasti valios pasislėpti nuo daugybės aplink tykančių pagundų, nors tai padaryti itin sunku ir ne visada pavyksta.

Universitete – puikios sąlygos

Pašnekovas neslėpė, kad jo gyvenimo kelias nebuvo rožėmis klotas: nors norėjo ir gebėjo groti, muzikos mokyklos jis nebaigė, o savo talentus demonstravo dirbdamas Klaipėdos kameriniame orkestre, vėliau – Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre. Ir tik po kelerių metų sutiktas dėstytojas, žinomas violončelininkas Mindaugas Bačkus, paskatino tęsti mokslus.

"Pasiūlymas studijuoti buvo tarsi spyris, nes atsirado žmogus, kuris manimi tikėjo, sakė, kad man pavyks", – pasakojo jaunuolis.

Jis dėstytoją, kuris pusę metų be atlygio padėjo ruoštis stojamiesiems egzaminams, laiko didžiu profesionalu ir net vadina guru.

Klaipėdos universitete studijuoja tik du violončelininkai, todėl Tomas iš dalies džiaugiasi, kad visas akademinės bendruomenės dėmesys skiriamas tik jiems.

T.Mikalauskas universitete kartais repetuoja net iki išnaktų, tačiau nori, kad violončelę į rankas paimtų ir daugiau žmonių, nes tobulėjimui reikia ir konkurencijos.

"Sudarytos puikios sąlygos, yra puiki niša, todėl žmonės mokytis turėtų važiuoti ne tik į Vilnių, bet ir iš jo į uostamiestį", – sakė pašnekovas, prieštaraudamas, kad muzikantų kalvė yra sostinė.

Nustebino modernumu

Dueto "T&K Duo" gimimo istorija yra gana kurioziška. Prieš pusantrų metų T.Mikalauskas su vienu kvartetu kartais grodavo gatvėse. Kartą iš dar tada menkai pažįstamo K.Vaičiaus sulaukė žinutės: "Labas, Tomai, man labai reikia pinigų, bet tingiu dirbti. Gal einame pagroti?"

Vaikinas neabejodamas sutiko su kolegos idėja. Tada prasidėjo jųdviejų vasara Palangos gatvėse. Praeivių nuostabai, instrumentu, kuris, atrodytų, skirtas atlikti klasikinę muziką, buvo pagroti Michaelo Jacksono, Stingo, grupės "U2" kūriniai.

"Pradėjome su trimis kūriniais, tačiau iki vasaros pabaigos jų galėjome atlikti jau aštuonis", – skaičiavo vaikinas, prisiminęs, kad norint juos išmokti reikėdavo nemažai laiko skirti vakarais, o vėliau teko įsigyti ir įgarsinimo aparatūrą.

"Tada grojome be įgarsinimo, tačiau aplink mus rinkdavosi žmonės, šokdavo vaikai", – apie netikėtą pripažinimą pasakojo T.Mikalauskas, kurį labiausiai pralinksmino vienas skundas socialiniame tinkle – esą šeima turėjo nuostolių, nes jų vaikui taip patiko violončelė, jog teko ją nupirkti."

Tapo populiarūs

Populiariąją muziką grojantis violončelininkų duetas pirmo didesnio pripažinimo sulaukė Jūros šventės metu, kai jų koncerto susirinko pažiūrėti net keli šimtai žmonių.

"Tai buvo tarsi pirmas kabliukas, kuris pastūmėjo tolesnei veiklai", – pasakojo vaikinas.

Pradinė mintis užsidirbti pinigų buvo įgyvendinta su kaupu. Vasaros metu išdalyti kontaktai gelbsti ir dabar. Darbą Muzikiniame teatre metęs muzikantas visą save atidavė duetui. Dabar grupės dienotvarkė užpildyta keliems mėnesiams į priekį – jaunuoliai groja koncertuose, įvairiuose renginiuose, televizijoje, o vasarą pasirodys ir Dubline.

"Mėgstu būti laisvas, daryti tai, kas man patinka. O jei dar pavyksta iš to pragyventi, kodėl gi ne?" – klausė Tomas, neslėpdamas, kad palikti darbą su pastoviomis pajamomis buvo rizikinga.

Siekia lavinti

"T&K Duo" tą patį repertuarą groja tiek naktiniuose klubuose, tiek bažnyčiose, tačiau muzikantai supranta, kad populiarumas gali greitai išblėsti. Dėl šios priežasties vaikinai stengiasi nestovėti vietoje ir kurti kažką naujo. Repertuaras paįvairinamas naujais kūriniais, stengiamasi įtraukti ir roko dainų, todėl ateityje duetą galvojama papildyti ir būgnininku.

Vaikinai labiausiai lietuvius nori supažindinti su menkai žinoma violončele, kurią kartais, norėdami atkreipti klausytojų dėmesį, juokais pavadina keturstyge gitara ar dideliu smuiku.

Muzikantai norėtų paskatinti jaunimą domėtis šiuo instrumentu, tačiau labiausiai juos džiugina tai, kad dar neteko išgirsti neigiamų komentarų, o visą triūsą atperka laimingos klausytojų akys ir palinkėjimai, kurie duetą įpareigoja kurti ir toliau judėti savo pasirinktu keliu.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Juros sventes sventejes

TNT!Maladec esat chebra, tikios sekancia juros svente vel jus sutikti

SUSIJUSIOS NAUJIENOS