Advokatai moja streiko vėliava | kl.lt

ADVOKATAI MOJA STREIKO VĖLIAVA

Lietuvos advokatų bendruomenėje – įtampa. Sutartį su Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnyba sudarę teisininkai nesulaukia apmokėjimo už atliktą darbą ir dauguma jų nebesiima naujų bylų. Nors oficialiai teigiama, kad tai nėra streikas, patys teisininkai savo veiksmus vadina būtent taip.

Atsisako imti bylas

Advokatas Mindaugas Paukštė teigė, kad kai kurie su tarnyba sudarę sutartis advokatai atlygio už savo darbą negauna nuo balandžio pradžios.

"Priklauso nuo to, kada advokatai atidavė popierius, vieniems nuo balandžio, kitiems vėliau nustota mokėti. Kiek kolegų nebeima naujų bylų, neįmanoma pasakyti, apie tai sužinome tik bendraudami vieni su kitais, bet akivaizdu, kad taip protestuojančių yra daug. Noriu pasakyti, kad neatsisakome visai dirbti, pradėtus darbus tęsiame, tiesiog neimame naujų bylų, kad nebūtų suirutės", – patikino M.Paukštė.

Advokatas pasakojo, kad 12 metų iš eilės atlyginimai tarnyboje dirbantiems teisininkams nebuvo didinami, o prieš pusantrų metų jie pakilo apie 10 proc.

Darbo daugiau, pinigų – mažiau

Liepos mėnesį pakeistos apmokėjimo už Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos paslaugas taisyklės.

Pagal jas advokatams gerokai sumažėjo atlygis. Paskaičiavę, kiek lieka atskaičius mokesčius, advokatai teigia, kad už valandą gauna 8 eurus.

Dabar už 100 nuvažiuotų darbo reikalais kilometrų jiems sumokama tik 8 eurai.

Be to, naujieji pakeitimai apribojo advokatų darbo laiką. Pavyzdžiui, nurodoma, kad už tam tikrą atstovavimą bus apmokama tik už 10 valandų darbo, nors galbūt teks dirbti dvigubai daugiau.

Advokatūros įstatymas reikalauja, kad, apsiėmus atstovauti kliento interesams byloje, atsisakyti tai daryti negalima.

Konstitucinės peticijos surašymui, kaip ir kasaciniam skundui surašyti ir atstovavimui teisme, valstybė nustatė apmokėjimą už 9 valandas.

Advokatai tikino, kad tokiam darbui atlikti būtinos ne mažiau kaip trys dienos. Už 117 eurų advokatai turi surašyti kasacinį skundą, jį pateikti teismui ir dar atstovauti kliento interesams byloje.

Nuo šios sumos teisininkas dar turi sumokėti mokesčius.

Žada sumokėti skolą

"Tokiomis sąlygomis, kokios yra dabar, dirbti neįmanoma. Niekas nenori dirbti už dyką. Kai yra mažas atlyginimas, dirbi sukandęs dantis, bet jei ir jo negauni, prasideda nepasitenkinimas. Problemas keliame nuolat, bet niekas nereaguoja" – atviravo advokatas.

Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos direktorė Živilė Poželienė paaiškino, kad advokatams už jų suteiktas paslaugas vėluojama sumokėti nuo birželio. Taip atsitiko dėl lėšų trūkumo.

"Apie advokatų, teikiančių antrinę teisinę pagalbą, streiką oficialios informacijos tarnyba neturi", – tikino Ž.Poželienė.

Vadovė patikino, kad su advokatais atsiskaityti planuojama artimiausiu metu, konkrečių datų ji neminėjo.

Advokatai mano, jog įsiskolinta todėl, kad reikėjo sumokėti daugiau nei 552 tūkst. eurų Sausio 13-osios byloje valstybės skirtiems teisiamųjų gynėjams. Tokios išlaidos nebuvo numatytos.

Vienoje didžiausių Lietuvoje tiriamų bylų dirbo 120 valstybės samdytų advokatų.

"Pusę milijono numesti advokatams – kaip drambliui "bombonkę" sučiulpti, – ironizavo M.Paukštė. – Tai pati mažiausia problema. Jie praleido momentą, kai dar galima buvo sumokėti skolas ir tikėtis, kad advokatai kentės. Iš kolegų suprantu, kad daugelis žiūri į priekį. Dirbame ir savaitgaliais, ir vakarais, o atlygį gauname tik pasibaigus bylai, kuri gali trukti metus ar dvejus. Mes dirbame avansu, bet ir to atlygio negauname", – aiškino Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos komiteto atstovas M.Paukštė.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Jonas Lietuvis

Reikia padėkoti ponui Kūriui ir kitiems kurie labai puikiai išaiškino Konstituciją .Pagal jo supratimą taip ir turėjo nutikti , nes Lietuvos burliokams teisinė pagalba nereikalinga. Kaip tada ponas Genzelis išsireiškė , anas ruošė sau uždarbį. Kaip žinia ponas dabar gerai uždirba šiltoje vietoje Europoje , o teisinė pagalba pagal tą supratimą - Lietuvos piliečiui -kaip pilis stiklo kalne . Lietuva gi tokia turtinga valstybė kad kiekvieną aprūpins ta teisine pagalba. Šitoj vietoj galima būti dėti tašką , bet kaip būtų teisinga kad tokia asmenybės šitaip žvairai žiūrėjusios ir aiškinusios Konstituciją , dabar dirbtų valstybės skiriamais advokatais iki pensijos.

Pranas Pričkus

Lyg šiol nei vienas Lietuvos advokatas nepasmerkė G.Černiausko nusikalstamo elgesio. Reiškia visi tokie? Už savo vaikui pliaukštelėjimą per kombenzoną, motina buvo uždaryta į areštinę. Tėvai padorūs, nevartojantys alkoholio ir t.t. Matomai vaikus norėjo atiduoti pideram? Kur mes gyvename?

zenonas išpriekulis

Manau visi iki vieno advokatai yra sistemininkai, vieni labiau kiti mažiau valdžiai tarnauja. Tarkim kaip ir klebonai. Advokatas G.Černiauskas gryniausias banditas, tampė, draskė mažametę mergaitę Garliavoje, naudojo ne tik psichologinį, bet ir fizinį smurtą, vietoje to, kad teistų jį, siūlė į Kauno mero sostą. Lietuva ne teisinė, o represinė valstybė. Mano tel. 8 662 33770.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS