Apleisti automobiliai iš Klaipėdos daugiabučių kiemų dingsta pamažu | kl.lt

APLEISTI AUTOMOBILIAI IŠ KLAIPĖDOS DAUGIABUČIŲ KIEMŲ DINGSTA PAMAŽU

Klaipėdoje nemažėja apleistų ir paliktų automobilių skaičius. Daugiabučių kiemuose ir bendro naudojimo vietose paliktos transporto priemonės teršia miesto aplinką, užima parkavimo vietas ir trukdo eismo dalyviams.

Skaičiai vis dar auga

Nors metai dar nesibaigė, Klaipėdoje jau surašyta per pusšimtis protokolų dėl neeksploatuojamų automobilių. Skaičiai – didesni nei pernai.

"Praeitais metais iš viso buvo surašyti 49 protokolai, šiais metais – 55. Žmonių pranešimų nepadaugėjo, per dieną gauname vieną arba du, rečiau – keturis arba penkis, bet daug atvejų užfiksuojame savo iniciatyva", – teigė Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Linas Lapinskas.

Daug atvejų užfiksuojame savo iniciatyva.

Į visus gyventojų pranešimus Viešosios tvarkos skyriaus specialistai reaguoja. Jie automobilių patikrą daugiabučių kiemuose atlieka du kartus per savaitę.

"Važiuojame į vietą, žiūrime, kokia automobilio būklė, tikriname, ar galioja dokumentai – techninės apžiūros dokumentas ir civilinės atsakomybės draudimas. Jeigu nors vienas šių dokumentų negalioja, automobilis tampa neeksploatuojama transporto priemone. Tokiu atveju surandame savininką ir reikalaujame pasirūpinti savo transporto priemone", – kalbėjo L.Lapinskas.

Linas Lapinskas / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Terminas – dvi savaitės

Automobilio dokumentams sutvarkyti yra skiriamas dviejų savaičių laikotarpis. Jeigu per nurodytą terminą reikalavimai neįvykdomi, savininkui taikomos sankcijos.

Administracinių nusižengimų kodeksas numato, kad neeksploatuojamos, paliktos be priežiūros transporto priemonės laikymas bendrojo naudojimo vietose ir po savivaldybės, policijos ar kitos suinteresuotos institucijos pareigūno rašytinio perspėjimo nesiėmimas priemonių ja pasirūpinti atsieina nuo 70 iki 140 eurų, o nusižengus pakartotinai bauda siekia nuo 140 iki 300 eurų su (arba be) automobilio konfiskavimu.

Problemų kyla, kai nepavyksta susisiekti su automobilio savininku ir įteikti rašytinį perspėjimą.

Kol rašytinis perspėjimas savininko nepasiekė, sankcija negali būti taikoma.

Pasekmė – daugiabučių kiemuose ir kitose viešose erdvėse metų metus stovintys nenaudojami automobiliai.

Kai kurie jų laikui bėgant apvagiami ar net padegami.

"Rašytinis reikalavimas privalo būti įteiktas savininkui. Sankcijos taikyti mes negalime iki savininko suradimo. Pasitaiko, kad automobilis stovi metus ir ilgiau, nes žmonės būna išvykę arba Lietuvoje negyvena. Juos surasti ir įteikti dokumentą – problema", – tvirtino L.Lapinskas.

Skleidžia reklamą

Aktuali problema – neeksploatuojami metalo laužo supirkimo reklama paženklinti automobiliai.

"Vieni yra atlikę techninę apžiūrą ir turi draudimą, kiti ne, vieni su numeriais, kiti be. Štai čia ir vėl prasideda savininko identifikavimo problema. Neseniai surašėme keletą protokolų. Šiuo metu keli nagrinėjami teisme. Vieną teismo nutarimą jau gavome – byla nutraukta, nes trūksta įrodymų, kad būtent tas žmogus yra savininkas", – tikino L.Lapinskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

T

Siltes pl 70 kieme net 3 nevaziuojantys jau en metu stovi.

As

Koks skirtumas tu laužu netaip ir daug tegul pamasto kaip kiemus padidint kai po darbu ner kur auto statyt rusu projektai islike baudas kaip ubagai renka o pirsto nejudina ir smegenu

Jonas

Problema sprenziama labai paprastai ir nebrangiai (savo kiema taip isvaliau nuo lauzo). Paimamas puslitrinis plastikinis buteliukas su benzinu, arba skiedikliu 646, issukomas dangtelis, i vidu ikisat skuduriuka. Geriausiai nakti prieinat (arba privaziuojat su dviracio) prie lauzino, atsargiai iszauzot sonini langeli, uzdegtat skuduriuka kuris jau turetu isimerkyti skiscio, metat i salona ir ramiai keliaujat lauk. Siom dienom visi su kaukem, jeigu uzdesit ant galvos kepure, tai niekas, juokios kameros jus ne atpazins.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS