Apleisti automobiliai uostamiesčio daugiabučių kiemuose vis dar rėžia akis | kl.lt

APLEISTI AUTOMOBILIAI UOSTAMIESČIO DAUGIABUČIŲ KIEMUOSE VIS DAR RĖŽIA AKIS

Neeksploatuojami automobiliai vis dar "veisiasi" uostamiesčio daugiabučių kiemuose. Nors ne visi gyventojų siųsti pranešimai pasitvirtina, pernai protokolų surašyta daugiau negu ankstesniais metais.

Skambina dažniau

Pasak Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjo Lino Lapinsko, pranešimų dėl neeksploatuojamų automobilių gaunama vidutiniškai po penkis ar šešis per savaitę.

"Jie pasitvirtina ne visais atvejais – gana dažnai pranešama apie kurį laiką nejudinamą transporto priemonę, bet patikrinus paaiškėja, kad dalyvauti viešajame eisme transporto priemonė gali, tokiu atveju ji negali būti laikoma neeksploatuojama. Daugiausia neeksploatuojamų transporto priemonių užfiksuojame daugiabučių gyvenamųjų namų kiemuose", – teigė L. Lapinskas.

Jis taip pat pažymėjo, kad 2020–2021 m. Viešosios tvarkos skyrius surašė 109 administracinių nusižengimų protokolus už neeksploatuojamų transporto priemonių laikymą bendrojo naudojimo vietose.

Jie pasitvirtina ne visais atvejais.

Bauda – iki 300 eurų

Nuo 2022 m. pradžios, įsigaliojus Administracinių nusižengimų kodekso (ANK) 414 straipsnio pakeitimui, neeksploatuojamų transporto priemonių savininkams nebesiunčiami reikalavimai pasirūpinti transporto priemonėmis, bet iškart taikoma administracinė atsakomybė.

ANK 414 straipsnyje rašoma, kad neeksploatuojamos ar negalimos eksploatuoti transporto priemonės laikymas bendrojo naudojimo vietose užtraukia įspėjimą transporto priemonių savininkams (valdytojams), o padarytas pakartotinai, užtraukia baudą nuo 140 iki 300 eurų.

Už šio straipsnio antroje dalyje numatytą administracinį nusižengimą gali būti skiriamas transporto priemonės konfiskavimas.

Linas Lapinskas. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Pripažįsta bešeimininkiu turtu

Anot L. Lapinsko, 2022 m. Klaipėdoje dėl minėto ANK straipsnio pažeidimų surašyti 445 protokolai.

"Taip pat 2022 m. pradžioje Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu buvo patvirtintas Neeksploatuojamų transporto priemonių nuvežimo, pripažinimo bešeimininkiu turtu, apskaitymo, saugojimo, realizavimo ir utilizavimo procedūrų vykdymo tvarkos aprašas. Vadovaujantis šiuo aprašu, Viešosios tvarkos skyrius inicijavo 28 paliktų be priežiūros transporto priemonių, kurios neturi savininkų (ar kurių savininkai nežinomi), pripažinimo bešeimininkiu turtu procedūras, o šios transporto priemonės buvo nuvežtos į saugojimo aikštelę", – paaiškino pašnekovas.

Kaip ir anksčiau, taip ir dabar Viešosios tvarkos skyrius atlieka tikslinius patikrinimus, kurių metu tikrinama gauta informacija apie neeksploatuojamas transporto priemones viešosiose vietose. Užfiksavus tokias transporto priemones, pradedama administracinė teisena.

2021-aisiais automobilio dokumentams sutvarkyti buvo skiriamas dviejų savaičių laikotarpis. Jeigu per nurodytą terminą reikalavimai neįvykdomi, tik tada savininkui taikomos sankcijos.

Reklamavosi mažiau?

Transporto priemonių su užrašais, skelbiančiais apie automobilių supirkimą, pastaruoju metu mieste pastebima mažiau.

"Daugelį jų pašalino savininkai, dėl keleto tokių transporto priemonių buvo pradėtos pripažinimo bešeimininkiu turtu procedūros, o transporto priemonės buvo nuvežtos į saugojimo aikštelę", – sakė L. Lapinskas.

Jei nėra sustabdytas ar panaikintas leidimas dalyvauti viešajame eisme arba transporto priemonė išregistruota mažiau kaip prieš tris mėnesius, ji negali būti laikoma neeksploatuojama.

"Žinoma, situacija nuolat kinta – vienos transporto priemonės pašalinamos, atsiranda kitos. Viešosios tvarkos skyriaus specialistai patikrinimų metu situaciją stebi, fiksuoja, jei nustatomas pažeidimas, taikomos atitinkamos priemonės", – tikino L. Lapinskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Bardakas

Ypatingai tvarkosi miesto "jazzmenai"... :DDD

PRANEŠIMAS

Klaipėda, Paryžiaus Komūnos g Prie naujo stadiono stovi Wv cady. Apipieštas jau ir dažais. Priparkuotas Ten, kad mokėti nereikėtų, STOVI JAU SENIAI.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS