Ar reikia pasninkauti per Kūčias? | kl.lt

AR REIKIA PASNINKAUTI PER KŪČIAS?

Šiemet prie Kūčių stalo visi tikintieji susės sekmadienį. Kadangi krikščionys katalikai sekmadieniais pasninko nesilaiko, iškilo svarstymų, ką daryti per Kūčias – ar reikia laikytis įprastos šios dienos tradicijos, atsisakant mėsiškų patiekalų, o gal vis dėlto galima nepasninkauti?

Šis sekmadienis – išskirtinis

Pasak Šv. Juozapo Darbininko bažnyčios klebono Vlado Gedgaudo, tai – kiekvieno žmogaus asmeninis pasirinkimas.

„Šiais metais išpuolė tokia išskirtinė diena. Pirmiausia, tai bus sekmadienis, o sekmadieniais krikščionys katalikai nepasninkauja. Tačiau kaip vienas žmogus labai taikliai pasakė – kiekvienas renkasi asmeniškai. Jeigu aš galvoju, kad man Kūčių sekmadienis yra ypatingas, išskirtinis, tai aš ir pasninkauju. Čia mano apsisprendimas. Pasninkas, kaip bebūtų, yra paties žmogaus pasirinkimas, niekas jam negali įsakyti ir priversti. Aišku, bažnyčia ragina, bet šiaip gali ir nepasninkauti“, – kalbėjo kunigas.

Alkoholio vartoti nepataria

Lietuviškosios Kūčios, pasak V. Gedgaudo, artimos lenkiškosioms.

„Kūčių vakarienė turi didelę prasmę, ypač lietuviškoje ir lenkiškoje tradicijoje. Visi susėda prie stalo, nėra mėsiškų valgių, tik paruošti pagal tradiciją. Sėdame prie stalo, sukalbame maldą, laužome kalėdaitį, valgome vakarienę, užbaigiame malda ir paskui einame į bažnyčią. Toks yra Kūčių šventimas, ir nesvarbu, kad šiemet jis yra sekmadienį“, – paaiškino V. Gedgaudas.

Toks yra Kūčių šventimas, ir nesvarbu, kad šiemet jis yra sekmadienį.

Laikytis pasninko reiškia, kad per Kūčias reikia atsisakyti ne tik patiekalų su mėsa, bet patartina vengti ir alkoholinių gėrimų.

„Jeigu mes laikomės Kūčių vakarienės šventimo pagal lietuviškąją tradiciją, tada alkoholio nebūdavo, nėra ir nereikia. Jeigu mes žiūrėsime į tradicijas Italijoje, kitose pietinėse šalyse, jie vartoja vyną, bet tai – jų tradicijos. Kadangi šiais laikais viskas yra persipynę, žmonės pasižiūri, pasiklauso ir galvoja, kad į Kūčių vakarienę reikėtų įtraukti vyną ar panašiai, bet pas mus, lietuviškoje tradicijoje, to nėra. Ir labai gražu, jeigu žmogus nevartoja per Kūčias alkoholinių gėrimų“, – pažymėjo pašnekovas.

Vladas Gedgaudas. 

„Per Kalėdas – šventė“

Tačiau per Kalėdas išgerti taurę vyno nėra draudžiama.

„Per Kalėdas – šventė, o šventė yra šventė, ją reikia švęsti. Galima taurelę pakelti, su ribomis, nepiktnaudžiaujant. Švenčiame skirtingai, kiti švenčia šventes be alkoholio ir tos šventės galbūt yra dar nuostabesnės ir gražesnės“, – sakė kunigas.

V. Gedgaudas pasakojo, kad šįmet tikintiesiems ir bažnyčioje buvo iškilęs šis klausimas – kaip elgtis ir kokių tradicijų laikytis Kūčių dieną, kai ji yra sekmadienį.

Kunigai akcentavo, kad šis klausimas iškyla kas septynerius metus, tačiau svarbiausia, pasak dvasininkų, ne pasninko klausimas, o tai, kaip tą dieną jaučiasi pats žmogus.

Rašyti komentarą
Komentarai (48)

Roger

Tarp kitko Seimas privalo sureaguoti i baznycios sprendima tuokti vienalytes poras, nes istatymiska pataisa lygiaverciai prpazinti santuokas kaip baznytines ir civilines dabar jau akivaizdziai priestarauja Lietuvos Konstitucijai.

O gal

ką turėsit, tą ir valgysit?

t

Ką norėsiu, tą ir valgysiu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS