Atgimsta Alksnynės vokiečių laikų baterija | kl.lt

ATGIMSTA ALKSNYNĖS VOKIEČIŲ LAIKŲ BATERIJA

Kuršių nerijoje esantis karo laikų Alksnynės gynybinis kompleksas netrukus turėtų tapti turistų lankomu objektu. Entuziastų būrys pradėjo valyti purvą ir statybines nuolaužas, ruošiamasi naudojant šviesos radarą parengti šio įtvirtinimo vidaus erdvių 3D vizualizaciją.

Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) direkcija ketina įtvirtinimus parengti lankytojams.

"Tai – unikalus objektas, kuris yra nepelnytai pamirštas. Daug ten darbo, todėl džiaugiamės, kad susirinko didelės talkininkų pajėgos. Karo istorijos mylėtojai gelbėjo išvalant visas šiukšles", – pasakojo KNNP direktorės pavaduotoja Lina Dikšaitė.

Į talką Alksnynėje atskubėjo "Memel-Nord" bateriją lankymui atgaivinę karo istorijos mylėtojų klubo nariai.

"Susirinko apie dešimt savanorių. Patalpos ten siauros, sunku buvo prasilenkti. Norėjome išvalyti iš pagrindinio bunkerio smėlį ir šiukšles, betono nuolaužas. Norėtume įveiklinti šį gynybinį kompleksą. Tarėmės su aplinkosaugininkais, kaip tai reikėtų padaryti. Jie nenori "Memel-Nord" muziejaus analogo, nes toks jau yra. Ši vieta nuošalesnė, todėl ji tiktų gyvosios istorijos renginiams. Čia būtų galima rengti instaliacijas, parodas", – svarstė viešosios įstaigos "Memel-Nord" direktorius Aivaras Kurskis.

Ateityje talkininkų dar laukia daug darbo. Kol kas išvalytas tik pagrindinis, didysis bunkeris, tačiau čia jų ne vienas.

Netrukus čia prasidės moksliniai tyrimai, padėsiantys geriau susipažinti su šio karinio komplekso istorija ir saugiai ją pristatyti lankytojams.

"Valydami šiukšles radome kelias smulkmenas – kareivišką sagą, monetą, kelis šovinius, vokiško bato kaustymo pasagą", – radiniais džiaugėsi vyras.

Naudojant šviesos radaro technologiją, bus sukurtas visos teritorijos ir statinių vidaus erdvių 3D vaizdas, o vėliau atlikti pirmieji žvalgomieji archeologiniai tyrimai.

Kuršių nerijoje yra aštuoni nacistinės Vokietijos statyti gynybiniai įtvirtinimai.

Alksnynės kompleksas buvo skirtas apsaugoti Klaipėdos miestą nuo sovietų aviacijos antskrydžių ir artilerijos apšaudymų 1945 m. pradžioje.

GALERIJA

  • Atgimsta Alksnynės vokiečių laikų baterija
  • Atgimsta Alksnynės vokiečių laikų baterija
  • Atgimsta Alksnynės vokiečių laikų baterija
KNNP nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Timūrui

Timūrai - nustok isterikuot. Eik geriau šiukšles savo Memel-Nord'e susirink ir daiktus išdalintus draugeliams bei pačio pasisavintus į ekspoziciją grąžink.

karybos tyriui

Nu jai apkasus su blindažais skaitom už itvirtinimus tai visur. Jai domina Gelžbetonis tai yra žemelapis.

Karybos tyris

Idomu, kur dar buvo itvirtinimai?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS