Atgimusiame Palangos kurhauze – atidarymo šventė | kl.lt

ATGIMUSIAME PALANGOS KURHAUZE – ATIDARYMO ŠVENTĖ

Palanga šį šeštadienį kviečia į Kurhauzo medinės dalies atidarymo renginį, kuris vyks 13 val. Kurhauzo kieme. Kurorto architektūros perlu vadinamas pastatas iškilo prieš 143 metus. 2002-aisiais rugpjūčio 25 d. liepsnoms suniokojus Kurhauzą, mūrinė jo dalis buvo atstatyta 2013-aisiais. Dabar duris atvers ir medinė šio pastato dalis.

Renginys – ekrane

Iškilmingame renginyje ne tik bus perkirpta juostelė, – šventės dalyviams koncertuos dainininkas Liudas Mikalauskas ir Palangos orkestras.

Vengiant žmonių sambūrio vienoje vietoje, renginys bus transliuojamas ir įrengtame dideliame ekrane, kad veiksmą puikiai matytų ne tik esantieji Kurhauzo kieme, bet ir susirinkusieji kiek atokiau – ant šaligatvio kitapus Vytauto gatvės.

Pasibaigus šventiniam renginiui, visuomenė turės galimybę trumpam pasižvalgyti po Kurhauzo medinės dalies vidų – apžiūrėti reprezentacinę salę bei teatro salę.

Ačiū Dievui, kad mums pavyko.

Norinčius dalyvauti Kurhauzo medinės dalies atidarymo renginyje pasitiks savanoriai, jie padės užpildyti registracijos anketą.

Kiekvienas šeštadienį atvykęs į renginį bei pageidaujantis apsilankyti restauruotos Kurhauzo medinės dalies viduje, gaus specialų lipduką, patvirtinantį, kad asmuo yra užsiregistravęs.

"Esu labai laimingas. Kartais atrodė, kad tai neįmanoma. Bet viskas yra įmanoma, jeigu užsispiri, turi tikslą, tiki ir jo sieki. Ačiū visai komandai, visiems geriems žmonėms. Palanga išsaugojo ir atstatė dar vieną Grafų Tiškevičių istorinį pastatą. Ačiū Dievui, kad mums pavyko", – džiaugėsi Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

Pakilo iš pelenų

Kurorto simbolio istorijos pradžia siejama su grafų Tiškevičių dinastija.

Grafas Juozapas Tiškevičius 1877 m. pastatė erdvų restoraną, kuris netrukus buvo išplėstas bei čia įkurtas pirmasis kurorto viešbutis.

Šiame pastate taip pat vykdavo šokiai, buvo rengiami spektakliai, koncertai. Taip Kurhauzas tapo besikuriančio kurorto širdimi.

Kurhauzo pirmajame aukšte veikė informacinis biuras, buvo renkama kurorto rinkliava.

1910 m. prie Kurhauzo buvo iškastas 230 m gylio artezinis šulinys, kuris aprūpino kurortą geresniu geriamuoju vandeniu.

Tačiau 2002 m. rugpjūčio 25 d. kilęs gaisras visiškai suniokojo Kurhauzą.

Š. Vaitkus / Vytauto Petriko nuotr.

Pastangos atstatyti unikalų kurorto objektą prasidėjo 2011 m. Vyriausybės išvažiuojamojo posėdžio metu pirmą kartą aukščiausiu šalies lygiu buvo prabilta apie Kurhauzo atstatymo būtinumą.

Vyriausybė protokoliniu sprendimu pavedė Kultūros ministerijai surasti lėšų 2012 m.  biudžete dėl Palangos savivaldybei priklausančios mūrinės dalies restauracijos.

Mūrinės dalies restauracija pradėta tais pačiais metais.

2012 m. gruodžio viduryje savivaldybė kreipėsi į Palangos miesto apylinkės teismą dėl teisės gauti statybą leidžiantį dokumentą pastato mūrinės dalies kapitalinio remonto darbams atlikti be bendraturčių sutikimo.

2013 m. kovą buvo priimtas savivaldybei palankus sprendimas.

Atvėrė duris bendruomenei

2012 m. gruodžio pabaigoje tuometė Kultūros paveldo departamento PD direktorė Diana Varnaitė pranešė, kad departamentas priėmė sprendimą kreiptis į teismą, jog privatiems asmenims priklausanti medinė Kurhauzo dalis kaip netinkamai prižiūrima būtų paimta valstybės reikmėms.

O 2013 m. gruodžio 14 d. Palangoje įvyko šventė – Kurhauzo mūrinė dalis atvėrė duris kurorto bendruomenei.

Lėšų mūrinės dalies restauracijai užbaigti skyrė tuometė vyriausybė, vadovaujama Algirdo Butkevičiaus, ir Palangos miesto savivaldybė.

Dešimtmetis: tokį sudegusio Kurhauzo vaizdą palangiškiai buvo įpratę matyti daugiau nei dešimtmetį. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Nuo 2015-ųjų Kurhauze veikia Palangos kultūros ir jaunimo centras. Kasmet čia įvyksta per 250 įvairių renginių.

2017 m. birželio 30 d. Klaipėdos apygardos teismas konstatavo, kad Kurhauzo medinė dalis turi būti perimta valstybės nuosavybėn.

Tų pačių metų spalį medinė Kurhauzo dalis perduota savivaldybei, o šiuo metu jau yra visiškai atstatyta.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Tiškevičius tarnavo okupantų imperijai.

Kokio velnio mes garbiname jų palikimą? Gal geriau reikėjo jaunus Lietuvos architektus pagerbt, sukurt kažką savito, ne carinio, ten?

Sveikinimai

Dar vienas perlas Palangai. Net Baltijos ypatingas gintaras műsų pajūry... Kurchauzas visad būdavo miesto simbolis, miesto širdis, traukos ir pasididžiavimo centras miestui, aplink kurį sukdavosi kultūrinis gyvenimas... Kiekvienas miestas, kurortas turi labai didelę vertybę jeigu turi istorinius pastatus. Šiuo atveju Kurchauzas yra kultūrinio gyvenimo ašis. Čia ir koncertų vieta, konferencijų, edukacijų, užsienio svečių priėmimas... Šalia esantiems restoranams, viešbučiams jau kaip ir prestižas, kad šalia yra Kurchauzo namai... Gaila, kad Klaipėda apleido savo Kurchauzą Smiltynėje.O ten puikus istorinis pastatas. Su rožynų pergolėm, parkas buvo gražus,o kur dar vaizdas į kanalą link jūros... Čia juk prieškaryje vykdavo muzikos rečitaliai, veikė viešbutis, restoranas, buvo labai svarbi reprezenracinė Klaipėdos vieta... Gaila, kad dabartinė miesto valdžia taip ir nepajudino šio Kurchauzo atstatymo. Pardavinėjamas aukcionuose. Kaina didžiulė... Kas pirks jį... Dabar perkami sklypai ir sta

kurortininkas

Puiku. O kada pradėsite atstatyti gražiausį ir seniausį "Jūros' restoraną? Jis taip puošė kurhauzą ir labai tiko savo medine architekltura. Pabandykite . Tai labai papuoštų Basanavičiaus gatvę
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS