Benamio guolis Klaipėdoje – po atviru dangumi: kaip elgtis gyventojams? | kl.lt

BENAMIO GUOLIS KLAIPĖDOJE – PO ATVIRU DANGUMI: KAIP ELGTIS GYVENTOJAMS?

Neretas klaipėdietis sutrinka pamatęs spiginančiame šaltyje miegantį žmogų. Kaip elgtis? Budinti benamį? Kviesti policiją ar nakvynės namų darbuotojus? O gal geriau palikti jį ramybėje?

Tokių klausimų kilo ir istorinėje miesto dalyje gyvenančiam Vytautui. Pakeliui į darbą vyras ne kartą matė prie Karklų gatvės 5-ojo namo benamio guolį, bet anksčiau paties žmogaus jame nepastebėjo.

Trečiadienį ryte, kaip ir kasdien eidamas pro šį namą, Vytautas įžvelgė po apklotais susirietusį vyrą.

„Kol ėjau į darbą, sukau galvą, ką turėčiau daryti. Kai matydavau benamius rudenį ar pavasarį, galvodavau, kad jie patys pasirinko tokį gyvenimo būdą ir, ko gero, nesušals, nes oro temperatūra – teigiama. Bet dabar, kai prieš 8 val. ryto spaudė apie 17 laipsnių šaltis, pagalvojau, kad žmogus gali tiesiog virsti ledo gabalu“, – savo mintimis dalijosi klaipėdietis.

Atėjęs į darbą jis suskubo ieškoti nakvynės namų darbuotojų telefono numerio.

Kiek vėliau socialiniai darbuotojai patikino, kad, atvykę į Karklų gatvę, benamio neberado, guolis buvo tuščias, netoliese sniege matėsi ryški geltona balutė, o pėdsakai vedė tolyn nuo namo.

Tapo akivaizdu, kad tą rytą namų neturintis žmogus pabudo ir nuėjo savais keliais.

Nakvynės namų darbuotojai tikino, kad netoli minėtos vietos yra kalbinę benamį. Galbūt tai tas pats žmogus.

Paprastai tokių pokalbių metu ne tik sužinomi namų neturinčio asmens duomenys, bet ir jo poreikiai gyventi po stogu, šiltame būste.

Klaipėdos nakvynės namų vadovė Alma Kontrimaitė patikino, kad Vytautas pasielgė teisingai, tik kitą kartą vertėtų pirmiausia kviesti greitosios medicinos pagalbos medikus. Mat tik specialistai gali nustatyti, ar žmogui reikalinga medikų pagalba.

Iškviesti nakvynės namų darbuotojai patys skambina greitajai. Tik jeigu benamis yra sveikas, nenušalęs galūnių ir neturi nusiskundimų sveikata, būna gabenamas į valdiškus namus.

Jeigu toks žmogus patenka į šią įstaigą pirmą kartą, jam tenka porą savaičių gyventi atskiroje patalpoje. Tiek jam trunka karantinas.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

žinovui

Tikrai XIII amžiuje veikė nakvynės namai? Kad ir mūsų mieste? :)

Raimo

Reikia žvelgti giliau: o jei žmogus ne benamis, o sveikuolis. Taigi ne plikas miega. Kvėpuoja grynu deguonies prisotintu oru.

Zinau ka sakau

XXI amzius NESISKIRIA nuo bet kokio kito amziau nuo pasaulio sutverimo. Tiktai dekoracijos kitokios.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS