Bendrovė „Klaipėdos vanduo“ perėmė „Grigeo Klaipėda“ nuotekų valymą | kl.lt

BENDROVĖ „KLAIPĖDOS VANDUO“ PERĖMĖ „GRIGEO KLAIPĖDA“ NUOTEKŲ VALYMĄ

Kartoną gaminančios bendrovės „Grigeo Klaipėda“ nuotekas nuo antradienio valo bendrovė „Klaipėdos vanduo“. Ji teigia gavusi skubų įmonės prašymą priimti nuotekas.

„Vakar gavome „Grigeo Klaipėdos“ prašymą skubiai pasijungti į tinklus dėl nenumatytų aplinkybių ir leisti jiems priduoti nuotekas į mūsų tinklus iki sausio 14 dienos. Greitai buvo įvertintos techninės galimybės ir nuo 15 valandos nuotekos buvo pajungtos jau į „Klaipėdos vandens“ nuotekų valyklą, pasirašyta atskira sutartis septynioms dienomis ir dabar nuotekos yra priiminėjamos“, – BNS sakė „Klaipėdos vandens“ laikinasis vadovas Alenas Gumuliauskas.

Pati „Grigeo Klaipėda“ trečiadienį informavo aplinkosaugininkus, kad nustojo leisti nevalytas nuotekas į Kuršių marias.

Šiuo atveju padarytas perjungimas, „Grigeo Klaipėdos“ nuotekos iš karto prie gamyklos esančiuose vamzdžiuose jau pajungiamos į „Klaipėdos vandeniui“ priklausančius vamzdžius ir jais keliauja į mūsų valyklą, o išvalytos – į marias.

„Gavome iš įmonės informaciją, kad privalomas nurodymas jau įvykdytas. Rytoj (ketvirtadienį – BNS) planuojame fiziškai patikrinti, ar tai tikrai įvykdyta“, – BNS sakė Aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas Vaidas Gricius.

„Grigeo“ gamykla Klaipėdoje turi atskirą savo vamzdyną, kuriuo nuotekos iš gamyklos apie 13 kilometrų keliauja į jų nuotekų valyklą Dumpiuose. Šalia veikia ir „Klaipėdos vandens“ valykla, tačiau „Grigeo“ ja nesinaudojo, nuotekas valėsi pati. Tuomet jau išvalytos nuotekos patekdavo į bendrą miesto tinklą, iš kur su visomis miesto nuotekomis tekėdavo į marias.

„Šiuo atveju padarytas perjungimas, „Grigeo Klaipėdos“ nuotekos iš karto prie gamyklos esančiuose vamzdžiuose jau pajungiamos į „Klaipėdos vandeniui“ priklausančius vamzdžius ir jais keliauja į mūsų valyklą, o išvalytos – į marias“, – teigė A. Gumuliauskas.

„Grigeo“ vandenį gamybai gauna tiesiai iš marių

Pasak A. Gumuliausko, „Grigeo“ savo reikmėms nedidelį kiekį vandens naudoja iš „Klaipėdos vandens“, tačiau gamybiniams procesams įmonė pasiima tiesiogiai iš marių.

„Mūsų žiniomis, pagal tokius kiekius, kokius ima (iš „Klaipėdos vandens“ – BNS), greičiausiai tik administracinėms reikmėms, arbatai kavai ir panašiai, o technologinį vandenį, kiek man žinoma, ima tiesiai iš marių patys“, – sakė A. Gumuliauskas.

Prokurorai įtaria, kad galėjo būti sumontuoti įrenginiai, apeinantys valymo įrenginius, o vėliau nuotekos susimaišyti su „Klaipėdos vandens“ išvalytu vandeniu ir keliauti į Kuršių marias.

A. Gumuliauskas sako, jog yra galimybė, kad nevalytos nuotekos iš įmonės į marias tekėjo tiesiogiai.

„Dabar sudėtinga spėlioti, kur tas vamzdis, teoriškai, man atrodo, kadangi įmonė stovi ant marių kranto, tai jiems vesti 13 kilometrų vamzdį iki nuotekų valyklos ir tada daryti apėjimą vamzdžio, kai turi šalia marias... Aš kiek iš pranešimų žiniasklaidai supratau, kad jie tiesiai į marias leido“, – teigė „Klaipėdos vandens“ laikinasis vadovas.

Prokuratūra antradienį paskelbė, kad dėl Kuršių marių taršos pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Aplinkos apsaugos departamentas taip pat pradės neeilinį patikrinimą. Be to, specialistai tirs Kuršių mariose sužvejotą žuvį.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Alb

Buvusi kl.vandenu vadova turbut palepins premija

o

kursiu marios jungiasi su kanalu is kurio mes geriam vandeni...nuodija pasirodo ne vien baisiom smarvem.tokius patikrinimus reikia daryt ir "mestilai "ir siuksliu degintojams,nes vakarais ar sv.dienom ir juoduoja.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS