Būsimoji uostamiesčio mokykla pabrango dvigubai | kl.lt

BŪSIMOJI UOSTAMIESČIO MOKYKLA PABRANGO DVIGUBAI

Lietuvos valstybės šimtmečiui dedikuota naujai planuojama mokykla Senvagės gatvėje kainuos 12,5 mln. eurų – dukart daugiau, nei planuota iš pradžių. Esą per pastaruosius kelerius metus brango ne tik statybinės medžiagos, bet atsirado ir nenumatytų išlaidų. Kai kurie politikai mano, kad už tą sumą geriau jau renovuoti visas uostamiesčio gimnazijas.

Kodėl pasikeitė suma?

Nuo 2011-ųjų netyla aršios diskusijos dėl naujos ir modernios mokyklos šiaurinėje uostamiesčio dalyje, Senvagės gatvėje.

Vieni manė, kad jos ten visai nereikia, kitiems neįtiko projektas ir kaina. Dabar laukiama veikiausiai naujos pasipiktinimo bangos, nes, kaip paaiškėjo, būsimos mokyklos išlaidos išsipūtė dvigubai.

Dar prieš metus skaičiuota, jog projektui įgyvendinti prireiks maždaug 6,8 mln. eurų.

Dabar gi kalbama, kad naujos mokyklos statybos kainuos 12,5 mln. eurų. Tai patvirtino ir Klaipėdos savivaldybės Investicijių ir ekonomikos departamento direktorius Ričardas Zulcas.

"Projektas brangsta. Jis parengtas 2011-aisiais, nuo tada vien statybinių medžiagų kaina išaugo 25 proc. Projektas įgyvendinamas dviejuose sklypuose ir tai reikalauja tam tikrų architektūrinių sprendinių, tarp sklypų bus galerija, kuri irgi turi kainą. Be to, kainuos esamus požeminius tinklus perkelti į kitą vietą", – dėstė R.Zulcas.

Mokykla bus statoma ne europinėmis lėšomis, miestui teks imti paskolą.

Tai bus tik antroji nauja mokykla Lietuvoje, pastatyta po nepriklausomybės paskelbimo.

Esą analogiškos mokyklos, kokia planuojama Klaipėdoje, pastatytos Estijoje.

Naujovės kainuos brangiai

Pagal sutartį tai turėtų būti progimnazija su gamtos mokslų profiliu ir technologinio ugdymo centru. Numatoma, jog mokykla slirta 652 mokiniams.

Įstaiga bus statoma dviejuose Senvagės gatvėje esančiuose sklypuose, kuriuos vieną nuo kito skiria gatvė.

Bus projektuojami du korpusai, virš gatvės sujungti stikline galerija.

Viename korpuse įsikurs ugdymo klasės, administracinės patalpos, biblioteka, valgykla, aktų salė, uždaras mokyklos kiemas su amfiteatru.

Kitame korpuse planuojamas sporto centras su dviem sporto salėmis, choreografijos ir treniruoklių erdvėmis, aikštynu.

Naujosios mokyklos šiaurinėje uostamiesčio dalyje statybas ketinama pradėti 2018 m. pabaigoje.

Duris moksleiviams progimnazija atverti turėtų 2020 m. rudenį.

Teisėta, bet neteisinga?

Klaipėdos savivaldybės Kontrolės komiteto narė Nina Puteikienė stebisi tokia išaugusia būsimos mokyklos kaina, esą jau ir ankstesnė 6,8 mln. eurų suma buvo dukart didesnė nei reikėtų pastatyti normaliai mokyklai.

Už juos būtų galima atlikti 12-os miesto gimnazijų renovaciją.

"Iš pat pradžių kilo daugybė diskusijų dėl jos vietos atrinkimo. Klausimas atviras, kodėl mieste yra švaistomi pinigai? Už juos būtų galima atlikti 12-os miesto gimnazijų renovaciją. Be to, čia įžvelgiu tam tikrą korupcinį elementą. Prie būsimos mokyklos yra tuščias sklypas, pastačius mokyklą, į tą sklypą bus nutiestas kelias miesto lėšomis, įrengta požeminė infrastruktūra. Man tai kvepia milijonine afera, perrišta "mėlynojo proveržio" juostele", – pastebėjo N.Puteikienė.

Politikės teigimu, galbūt viskas daroma ir teisėtai, tačiau akivaizdžiai socialiai neteisingai, nes Klaipėdoje yra mokyklų, kurių pamatai griūva, o čia naujai įstaigai metami milžiniški pinigai.

N.Puteikienė stebėjosi, kodėl, atliekant studiją, iš pat pradžių nebuvo numatyta reali šios mokyklos pastatymo kaina.

"Čia lygiavos principo netaikyčiau, miestas orientuotas į naujos kartos mokyklą, kuri turi būti išskirtinė, tai, ką mes galime pasiūlyti miestui geriausio", – pabrėžė R.Zulcas.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

VArdas*

Kad vmi nelabai ir lis , nes bus sumoketa tam kam reikia. Realiai daug projektu , bei papaprastu politiku turtai pralenkia pajamas.

0,5

Už sąmatą niekas nesodina, netgi VMI nesikabina, kai bus padaryti darbai, tada galės kabintis dėl kiekvieno cento.

>>manau

rekonstrukcija ir blaivus mastymas vagim liberalam neatneša atkatu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS